Logo Bobex
TAAL? NL / FR
huis isoleren - specialist

Je huis isoleren? 8 tips voor een energiezuinige woning

 

huis isoleren - specialist
Wie zijn huis isoleert, laat zich best bijstaan door een specialist.

Vlaanderen loopt achter de feiten aan als het op isolatie aankomt. Nochtans doet het je energieverbruik met minstens 30% dalen. Dat zijn honderden euro’s per jaar. Bovendien is je huis isoleren goedkoper dan je denkt. Met deze 8 lessen ben je er helemaal klaar voor.

1. De voordelen van isolatie

Hoewel isolatie voor elk huis interessant is, voldoen de meeste woningen in Vlaanderen niet aan de huidige isolatienormen. En dat is zonde, want uw huis wordt met isolatie enkel:

  1. Comfortabeler. Van een geïsoleerd huis geniet je het hele jaar door. In de zomer blijft het binnen lekker koel, terwijl de koude in de winter wordt buitengehouden.
  2. Energiezuiniger. U moet namelijk minder stoken of de airco aanzetten. Uw energiefactuur smelt als sneeuw voor de zon!
  3. Milieuvriendelijker. Minder stoken betekent ook minder broeikasgassen in de lucht. De toekomstige generaties zullen u dankbaar zijn.
  4. Waardevoller. Mocht u uw huis willen verkopen, zullen potentiële kopers er meer voor bieden als het goed geïsoleerd is. Zeker met de steeds strengere energienormen.

2. Zelf je huis isoleren?

Isolatiebedrijven zijn experts in hun vak. Ze werken dag in en dag uit met de beste isolatiematerialen. Aanvankelijk ben je misschien wat meer geld ‘kwijt’, maar je verdient die meerkost snel terug en je bent zeker dat je voor jaren goed zit. Bovendien krijg je hogere premies als een vakman de werken uitvoert.

3. Waar te beginnen?

In principe kan je een woning volledig isoleren: dak, vloer, (spouw)muren, ramen, … De meeste energie gaat echter verloren via het dak (30%) en de (spouw)muren (25%). Dit zijn dus de beste startpunten. Hou een planning bij van alle werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Zo bewaar je makkelijker het overzicht. Wie 3 of meer energiebesparende maatregelen binnen 5 jaar plant, komt bovendien in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Die bedraagt minimaal € 1.250 en maximaal € 4.750.

huis isoleren - spouwmuur
Het dak of de spouwmuren (foto) zijn ideaal om als eerste te isoleren.

4. Kan ik mijn woning wel isoleren?

Zoals hierboven vermeld kan je elk onderdeel van een huis isoleren, maar er zijn wel voorwaarden. Bij dakisolatie via de buitenzijde moet de dakbedekking verwijderd worden. Kampt de kruipkelder met vocht, dan moet je aangepast isolatiemateriaal voorzien. Verder is oude spouwmuurisolatie vervangen vaak zeer moeilijk. En voor het isoleren van de buitenmuur heb je soms een vergunning nodig. Laat je daarom bijstaan door een specialist. Hij/zij weet wat er al dan niet mogelijk is met jouw huis.

5. Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Wie isoleert, moet stilstaan bij de keuze van het isolatiemateriaal. Het aangewezen materiaal hangt af van verschillende factoren: de isolatiewaarde, het onderdeel van het huis, de akoestiek, de vochtigheid, … Dit zijn de belangrijkste materialen:

  1. Glaswol. De goedkoopste keuze. Omdat het een relatief lage isolatiewaarde heeft, moet het dikker geïsoleerd worden. Daardoor werkt het ook prima als akoestische isolatie.
  2. EPS. Dit materiaal isoleert niet alleen uitstekend, maar is ook zeer brandveilig. Een duidelijke meerwaarde voor je woning!
  3. PUR. Wil je zo lang mogelijk genieten van de beste isolatie? Dan is PUR de beste optie. Het is zowel in isolatieplaten als in gespoten vorm te verkrijgen, maar momenteel is er een schaarste aan PUR.
  4. PIR. Net als EPS en PUR heeft het een uitstekende isolatiewaarde. Bovendien is het een aanrader in de strijd tegen vochtproblemen.
huis isoleren - materiaal
De keuze van het materiaal heeft een grote invloed op je isolatieproject.

6. Vergeet de ventilatie niet!

Het klinkt raar, maar je kunt ook ‘te goed’ isoleren. De isolatie houdt niet alleen de warmte binnen, maar ook het vocht. Zo kunnen sluimerende vochtproblemen als condensatie en schimmels ineens aan de oppervlakte komen na het isoleren. Daarom is het van cruciaal belang om ventilatie te voorzien. Meestal helpen ventilatieroosters je al een eind op weg, maar er bestaan ook ventilatiesystemen die het hele huis van gezonde lucht voorzien.

7. Premies, subsidies en btw-verlaging

Je huis isoleren hoeft helemaal niet duur te zijn. Spouwmuurisolatie bijvoorbeeld kost vaak niet meer dan € 2.000, terwijl u jaarlijks honderden euro’s bespaart en u er een premie van € 6 per m² bovenopkrijgt. De overheden en de netbeheerders bieden verschillende premies aan. Momenteel betaalt u ook slechts 6% btw op de uitvoering van de werken. Meer informatie over de premies en subsidies vind je hier.

8 Vraag meerdere offertes aan!

De laatste les is misschien wel de belangrijkste, want ze kan je heel wat geld besparen. Door meerdere offertes te vergelijken heb je de keuze uit alle mogelijkheden en prijzen. Zo vind je het isolatiebedrijf die de beste prijs-kwaliteit aanbiedt. Het gaat immers niet alleen om jouw portemonnee, maar ook om de gezondheid van uw huis.

Help ik isoleer
Assign a menu in the Right Menu options.