Logo Bobex
TAAL? NL / FR
r-waarde-isolatie-berekenen

Energiezuinig wonen? Bereken de R-waarde van je isolatie

 
r-waarde-isolatie-berekenen
Ben je van plan om te gaan bouwen of te verbouwen, dan zul je ongetwijfeld rekening moeten houden met de isolatie van je huis en zijn isolatiewaarden. Deze waarden zijn namelijk noodzakelijk voor een efficiënte energiebesparing.

De isolatie van een huis wordt uitgedrukt in verschillende waarden. Zo heb je de R-waarde die het isolerend vermogen aangeeft van een materiaallaag. Wij vertellen je hier graag wat de R-waarde is en hoe je de R-waarde voor je isolatie kan berekenen.

In het kort: Wat is de R-waarde isolatie?

Wie isolatie zegt, zegt energiebesparing. De mate waarin je je huis isoleert, bepaalt verder je verbruik aan gas en elektriciteit. Bij het isoleren is er echter sprake van isolatiewaarden die moeten voldoen aan de Europese richtlijnen inzake energieprestaties van gebouwen (EPB-wetgeving).

Binnen deze isolatiewaarden onderscheid je o.a. de U-waarde  (bepaalt het warmteverlies van een deel van het huis) en de lambda-waarde (bepaalt de warmtegeleiding van de isolatiematerialen). De R-waarde verwijst naar het warmte-isolerend vermogen van een materiaal aan. Deze wordt gewoonlijk gebruikt als waarde bij dubbele beglazing, muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

De R-waarde isolatie berekenen: Hoe begin je eraan?

Bereken de R-waarde isolatie

Uitgedrukt in m²K/W is de berekening van de R-waarde afhankelijk van het isolerend materiaal en de dikte ervan.

Om de R-waarde te berekenen moet je dus de materiaaldikte nemen (uitgedrukt in meter) en deze delen door de lambda waarde (λ). De formule is dus R=d/ λ waarbij

  • R gelijk staat aan de warmteweerstand in m²K/W
  • d overeenkomt met de dikte van het materiaal en
  • λ de lambda-waarde symboliseert of het warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m K

Laten we als voorbeeld een isolatiemateriaal nemen waarvan de dikte 8 cm is en de lambdawaarde 0.030W/mK. In dit geval gebeurt de berekening als volgt: 0.08/0.030 wat je een R-waarde oplevert van 2.28 m²K/W.

Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmteweerstand en dus hoe beter de isolatie. Hoogrendementsglas heeft , bijvoorbeeld een hoger isolerend vermogen (0.83m²K/W) in vergelijking met dubbel glas die een R-waarde heeft van 0.36m²K/W.

Zelf je R-isolatiewaarde berekenen?

Bereken zelf de R-waarde isolatie voor je woning
Eenmaal je over de nodige gegevens beschikt is zelf de R-waarde van je isolatiematerialen berekenen snel en eenvoudig gebeurd. Op het internet bestaan er echter ook calculators die de R-waarde voor jou kunnen berekenen.

De R-waarde berekenen loont dus wel de moeite en vormt een goed vertrekpunt om je woning energiezuiniger te maken. Om het nog interessanter te maken kent de Vlaamse overheid premies toe van 3 euro/m² (bij een R-waarde van minsten 3.5m²K/W) tot 8 euro/m² (bij een R-waarde van minsten 4.5m²K/W), afhankelijk of je de isolatie zelf plaatst of door een aannemer.

Een goed geïsoleerde woning levert je dus heel wat voordelen op. Wil je hier meer informatie over, vraag een gratis offerte aan van isolatiespecialisten

Help ik isoleer
Assign a menu in the Right Menu options.