Buitenmuurisolatie - Spotlight

Buitenmuurisolatie: voordelen, premies en prijzen

 

Buitenmuurisolatie - Spotlight
Buitenmuurisolatie: het ideale excuus om uw gevel een nieuwe look te geven!

1. Waarom buitenmuurisolatie?

Quizvraagje: hoe zorgt u tegelijkertijd voor geïsoleerde muren en een nieuwe look voor uw woonst? Buitenmuurisolatie is natuurlijk het antwoord. Het is één van de meest efficiënte manieren om uw huis te isoleren, omdat de volledige gevel behandeld wordt. Gedaan met koudebruggen! Naast de energiebesparing biedt buitenmuurisolatie nog tal van andere voordelen. Zo vinden de werken buiten plaats, waardoor u binnenshuis geen ruimte verliest en u amper hinder ondervindt van de werken. Ook oneffenheden in uw gevel werkt buitenmuurisolatie eenvoudig weg.

Naast een nieuwe uitstraling geven geïsoleerde buitenmuren uw huis ook een comfortabel én milieuvriendelijk karakter. In de zomer houdt de isolatie de hitte buiten, terwijl het warmteverlies in de winter beperkt blijft. Op die manier moet u uw woning minder verwarmen en produceert u minder CO2. Omdat de isolatie aan de buitenkant aangebracht wordt, is het bovendien onmogelijk dat het isolatiemateriaal in contact komt met condensatievocht van binnenuit. En dan zijn er uiteraard nog de overheidspremies!

De voordelen van buitenmuurisolatie
Buitenmuurisolatie beschermt de volledige buitenmuur.

2. Hoe wordt een buitenmuur geïsoleerd?

Hoe je een buitenmuur isoleert, hangt in grote mate af van de bestaande gevel. Maar het principe is doorgaans hetzelfde: het isolatiemateriaal wordt op de gevel aangebracht en daarover komt een afwerkingslaag. Het soort isolatie en afwerking bepaalt u zelf. Hier vindt u een lijst van de meest gebruikte methodes.

2.1 Crepi of gevelbepleistering

In het merendeel van de gevallen grijpt men voor buitenmuurisolatie naar crepi. Het is een licht materiaal en de plaatsing neemt maar enkele dagen in beslag. Omdat het zo dun is, moeten de ramen en de fundering niet aangepast worden. Daardoor is het vaak de goedkoopste oplossing.

Crepi heeft altijd dezelfde structuur. Eerst plaatst de vakman de isolatie die met lijm en/of pluggen aan de oude gevel vastgemaakt wordt. Minerale wol en – vooral – EPS worden vaak gebruikt. Daarboven komt een wapeningsnet met een waterwerende cementlaag. Pas na het drogen werkt men de buitenmuurisolatie af met een crepilaag. Die kan eventueel geschilderd worden.

Zoals steeds bij buitenmuurisolatie heeft u geen ruimteverlies en worden de binnenmuren beschermd tegen (doorslaand) vocht. De isolatiewaarde van uw huis schiet omhoog, waardoor het veel milieuvriendelijker is, uw energiefactuur daalt en de waarde van uw woning stijgt. De prijs ligt gemiddeld tussen €80 en €120 per m², wat vaak goedkoper is dan de andere methodes.

Buitenmuurisolatie crepi
Crepi of gevelbepleistering is de goedkoopste afwerking van buitenmuurisolatie.

2.2 Steenstrips

Houdt u eigenlijk wel van die bakstenen gevel? Dan zijn steenstrips iets voor u. Omdat ze van echte bakstenen versneden zijn, is er geen uiterlijk verschil. Bovendien heeft u geen extra fundering nodig, in tegenstelling tot volwaardige bakstenen. Steenstrips zijn ook snel en eenvoudig te plaatsen, want vaak gaat het om kant-en-klare isolatieplaten: het isolatiemateriaal is dan al op de platen bevestigd. Een perfecte plaatsing is wel cruciaal, want anders gaat het effect volledig verloren.Net als bij crepi maakt het niet uit of de vensters al geplaatst zijn of niet, want de steenstrips sluiten naadloos aan op de profielen.

In de meeste gevallen gebruikt men een aliuminium profiel waarop de platen worden geschroefd of gelijmd. Dankzij het tand- en groefsysteem sluiten de panelen naadloos op elkaar aan, waardoor er geen enkel risico is op koudebruggen. De hoek- en verbindingsstrips verdienen wel extra aandacht. Daarna kunnen de panelen afgewerkt worden door ze te voegen in een kleur naar keuze.

Steenstrips zijn dus snel geplaatst, bestaan in allerlei kleuren en zijn uitstekend bestand tegen de natuurelementen. De extra kost voor het verzagen van de bakstenen voelt u wel in uw portemonnee. Voor een geïsoleerde en afgewerkte gevel met steenstrips betaalt u snel € 150 per m².

Buitenmuurisolatie steenstrips
Steenstrips zijn niet te onderscheiden van gewone bakstenen.

2.3 Gevelbeplating

Bent u baksteen beu en vindt u crepi maar niets? Geen nood, want een gevel kunt u ook met platen bedekken. Diverse materialen komen daarvoor in aanmerken, maar meestal grijpt men terug naar hout. In tegenstelling tot crepi en steenstrips mag u het niet zomaar tegen de isolatie plakken, want hout ‘leeft’. Een extra houten raamwerk scheidt beide van elkaar en zorgt voor een goede luchtcirculatie. Daardoor is er wel een risico op koudebruggen.

Houten gevelbekleding wordt op twee manieren geïnstalleerd. Bij harde isolatieplaten plaatst men het houten raamwerk op de isolatie. Een vochtwerend doek beschermt de isolatie. Daarna plaatst men de gevelbekleding er geschrankt op. Kiest u voor zachte isolatie zoals glaswol, dan verankert men het raamwerk direct in de muur. Men vult het op met isolatie en een beschermingsfolie houdt de isolatie vochtvrij.

Een prijs plakken op houten gevelbekleding is niet evident: oppervlakte, houtsoort en dikte van de isolatie hebben stuk voor stuk een impact op de totale kost. Ruw geschat betaal je tussen 100 en 200 euro per m² voor een geïsoleerde gevel in hout. Gevelbeplating beperkt zich echter niet tot hout: leien, vezelcementplaten, kleidakpannen en zink worden op een gelijkaardige manier geplaatst.

Buitenmuurisolatie beplating
Hout is ideaal om uw buitenmuurisolatie af te werken.

2.4 Nieuwe buitenmuur

Tenslotte kunnen mensen met een baksteen in de maag nog altijd een nieuwe buitengevel metsen. Dit betekent wel een extra fundering graven en de oude gevel wordt best verwijderd om koudebruggen te vermijden. Een nieuwe buitengevel is dan ook eerder een laatste redmiddel, bijvoorbeeld als het dak of de regenpijpen in de weg zitten. De prijs start vanaf € 150 per m² en de werken zijn erg arbeidsintensief.

2. Welk isolatiemateriaal gebruikt men?

In theorie heeft u de keuze uit een brede waaier aan isolatiematerialen, maar voor buitenmuurisolatie grijpt men heel vaak terug naar hetzelfde materiaal: geëxpandeerd polystyreen (EPS). De kunststofplaten hebben een hoge isolatiewaarde en zijn snel en eenvoudig te plaatsen. In een minderheid van de gevallen wordt er geopteerd voor minerale wol of PUR.

Een belangrijke reden voor het succes van EPS is de dikte van het isolatiemateriaal. Bij gevelisolatie is het risico op koudebruggen het grootst rond de ramen. De profielen moeten naadloos aansluiten op de gevelbekleding en daarom verkiest men dunne isolatie, zoals EPS.

Buitenmuurisolatie EPS
EPS-platen worden in de muur verankerd.

3. En de prijs van buitenmuurisolatie?

Uw gevel isoleren is nooit goedkoop, maar het haalt uw energiefactuur wel naar beneden en geeft uw woning een volledig nieuwe uitstraling. Om de investering iets draaglijker te maken kunt u bij de netbeheerder een premie van € 15 per m² aanvragen. Daarvoor moet het gebruikte isolatiemateriaal wel een warmteweerstand van minstens 3 m²K/W behalen. Ontdek meer over isolatiepremies.

Omdat voor buitenmuurisolatie meestal hetzelfde isolatiemateriaal gebruikt wordt, hangt de prijs vooral af van de afwerking. Crepi is door de band genomen de goedkoopste oplossing. In de andere gevallen rekent u toch best op een budget van gemiddeld € 100 tot € 150 per m². De prijzen variëren sterk van vakman tot vakman, dus vergelijken is de boodschap!