Logo Bobex
TAAL? NL / FR
Dakisolatie - spotlight

Dakisolatie: voordelen, prijzen en premies

Dakisolatie header
Dakisolatie is onontbeerlijk voor een energiezuinig huis. Wist u dat gemiddeld 25% van de warmte via het dak verloren gaat? Met een geïsoleerd dak moet u in de wintermaanden veel minder stoken om van een aangename kamertemperatuur te genieten en dat doet uw energiefactuur verschrompelen. In de zomer blijft het dan weer lekker fris in uw huis. Daarnaast werkt dakisolatie geluidswerend, waardoor de lawaaierige buren of het (lucht)verkeer u nooit meer wakker houden. Vanaf 2020 bent u overigens verplicht om uw dak of zoldervloer te isoleren. Neem dus de koe bij de hoorns en geniet van de premies én de betere levenskwaliteit.

Dakisolatie wordt een kwart duurder.
Vanaf 2020 is dakisolatie wettelijk verplicht.

1. Hoe plaatst men dakisolatie?

Hoe u uw dak isoleert, hangt uiteraard af van het type. Zowel bij een plat dak als een hellend dak zijn er twee mogelijkheden: isolatie aan de binnen- of de buitenkant. Heeft u een hellend dak, dan levert isolatie aan de buitenzijde het hoogste rendement op. Daarvoor moet uw dakbedekking wel tijdelijk verwijderd worden en dat doet de prijs gevoelig stijgen. Tenzij u een nieuw dak plaatst, bent u over het algemeen beter af met dakisolatie langs de binnenzijde. Dit geldt ook voor een plat dak: meestal kiest men voor isolatie langs de binnenkant, omdat dit goedkoper uitkomt. Als de buitenkant van het dak geïsoleerd wordt, ontsnapt er minder warmte.

Om een dak te isoleren kunt u de doe-het-zelver in uzelf loslaten, maar vaak is het toch verstandiger om beroep te doen op een vakman. Het bespaart u een hoop werk en u bent zeker dat de werken goed uitgevoerd zijn. Bovendien strijkt u ook een hogere premie op als u een specialist inschakelt.

Dakisolatie met glaswol
Glaswol wordt vaak gebruikt om het dak te isoleren.

2. Uit welke materialen kunt u kiezen?

2.1 Glaswol

Aan dak- of zoldervloerisolatie zijn enkele typische isolatiematerialen verbonden. Zo is iedereen wel eens in contact gekomen met glaswol, dat vooral bij hellende daken wordt gebruikt. Het is makkelijk te vervormen, waardoor het tot in de kleinste hoeken en kieren raakt. Door de lage isolatiewaarde brengt men meestal een dikke laag glaswol – mik op minstens 160 mm – aan. Leuk neveneffect is dat glaswol zo ook geluid absorbeert, zowel van binnen als van buiten. Bovendien is het een vrij goedkoop materiaal. Het grote nadeel is echter dat de glasvezels loskomen bij de plaatsing en voor irritatie aan ogen, huid en luchtwegen zorgen. Beschermende kledij en een stofmasker zijn geen overbodige luxe!

Dakisolatie glaswolIsolatiewaarde: 0,034 W/mK in het lab, 0,064 W/mK in de praktijk.

Prijs: Vanaf 20 euro per m² (incl. plaatsing)

Voordelen: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ook akoestische isolatie, brandwerend

Nadelen: Irritatie bij plaatsing, niet vochtwerend

 

2.2 Kunststof

Als een dak niet met glaswol geïsoleerd is, dan is de kans groot dat er isolatieplaten in kunststof gebruikt zijn. Platen hebben dan ook enkele sterke eigenschappen. Eerst en vooral zijn ze makkelijk aan te brengen. Zeker voor grote oppervlaktes gaat het werk snel vooruit. Daarnaast ondervindt kunststof geen hinder van vocht, wat niet gezegd kan worden van glaswol. Dankzij de hoge isolatiewaarde hoeven de platen ook niet zo dik te zijn, waardoor er minder ruimte verloren gaat. Qua materiaal heeft u meerdere opties, maar platen uit PUR, PIR of EPS zijn de meest voorkomende varianten. Kunststofplaten zijn wel moeilijk te recycleren en de productie ervan is schadelijk voor het milieu.

Dakisolatie kunststofIsolatiewaarde: Afhankelijk van het isolatiemateriaal (PUR / PIR / EPS).

Prijs: Vanaf 25 euro per m² (incl. plaatsing)

Voordelen: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ook akoestische isolatie, brandwerend

Nadelen: Irritatie bij plaatsing, niet vochtwerend

 

2.3 PUR-schuim

Naast deze traditionele vormen van dakisolatie is polyurethaanschuim – kortweg PUR-schuim – aan een opmars bezig. Het heeft als groot voordeel dat het voor een veel betere dekking zorgt. Het schuim wordt op de kepers gespoten, waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan. Tel daarbij de uitstekende isolatiewaarde en u beseft waarom PUR-schuim steeds populairder wordt. Het schuim droogt snel op, maar bij het aanbrengen komen er wel schadelijke stoffen vrij.

Dakisolatie PUR-schuimIsolatiewaarde: 0,026 W/mK

Prijs: 25-30 euro per m² (incl. plaatsing)

Voordelen: Uitstekende isolatiewaarde, beste dekking, snelle plaatsing

Nadelen: Duurder dan traditionele methodes, schadelijke stoffen bij aanbrengen

 

3.     Prijs, premies en terugverdienperiode van dakisolatie

Dakisolatie is misschien wel de meest rendabele energiebesparende investering. Maar welk budget moet u opzij zetten om uw dak te isoleren? Als we de vuistregel van € 25 per m² toepassen, dan moet een gemiddeld gezin tussen € 2.000 en € 2.500 (incl. plaatsing, excl. btw) betalen voor een dak van 80 à 100 m². De prijs hangt uiteraard ook af van het gebruikte materiaal en welke leverancier u aanstelt. Informatie inwinnen en offertes vergelijken is dus de boodschap!

Gelukkig drukt de premie van uw netbeheerder de kosten. Werkt u met een erkende vakman, bedraagt de premie 6 euro per m². Steekt u zelf de handen uit de mouwen, strijkt u 3 euro per m² op. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Ontdek hier alle info over isolatiepremies per type. Door de werken uit te besteden geniet u ook van het verlaagde btw-tarief van 6% en bent u verzekerd van persoonlijk advies en een correcte plaatsing.[/column]

  1. 22 September 2018

    ons dak bestaat uit asbest platen dienen vervangen te orden ik ben voorstander van aluminium isolatie platen uit voering in 2019

Schrijf een reactie:

*

Uw e-mailadres wordt vertrouwelijk behandeld.

Help ik isoleer
Assign a menu in the Right Menu options.