Dakisolatie berekenen: bereken je winst

Dakisolatie lijkt een kost, maar eigenlijk is het een investering. Je maakt namelijk winst op je energierekening. Door beter te isoleren, hou je de warmte binnen en hou je de koude buiten, dus hoef je je woning minder te verwarmen. Zo kun je jaarlijks meer dan € 300 besparen. Bovendien kom je mogelijk in aanmerking voor verschillende premies voor renovatie of duurzaamheid. In dit artikel leer je hoe je de mogelijke winst kunt berekenen en vind je enkele technische tips over dakisolatie, zoals het gebruik van kwaliteitsvol isolatiemateriaal, de Rd-waarde en de optimale dikte van je isolatielaag.

Dakisolatie berekenen: na-isoleren hellend dak

Dakisolatie is sinds 2020 verplicht. Is je huis nog niet marktconform geïsoleerd? Dan moet je zo snel mogelijk je daken na-isoleren. Maak je geen zorgen over de kosten daarvan, want na enkele jaren heb je die terugverdiend dankzij een lagere energierekening.

Bij een schuin dak is het makkelijk om isolatiemateriaal zoals glaswol van binnenuit te plaatsen. Bereken de prijs op basis van de beschikbare oppervlakte in vierkante meters en de prijs van het gebruikte materiaal.

Goedkoopste dakisolatie

Terugverdientijd

Je kunt de terugverdientijd berekenen op basis van subsidies, premies, belastingvoordelen, de kosten van isolatie en een termijnberekening van de energiewinst. Gemiddeld heb je je isolatie terugverdiend na twee tot vijf jaar. Vanaf dat moment maak je dus winst.

Via het formulier kun je gratis en vrijblijvend de terugverdientijd van jouw project berekenen. Als je je gegevens invult in het simulatieformulier, kun je ook gratis een offerte aanvragen om dakisolatie te laten plaatsen door een expert.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Ook interessant voor jou:

Hoe dik zou ik mijn dak isoleren?

De ideale dikte van je isolatiemateriaal hangt natuurlijk af van het materiaal zelf. Als je isoleert met glaswol, kun je het beste een dikkere laag aanbrengen dan met een materiaal als PUR.

Bekijk de lambda waarde van je materiaal en bereken op basis daarvan de ideale dikte. Hoe dikker je de isolatie aanbrengt, hoe beter de Rd-waarde en de effectiviteit van je isolatie, maar zodra je een bepaalde dikte bereikt, zal het niet veel meer opleveren om nog dikker te isoleren.

Zorg er wel voor dat je overal even dik isoleert, zodat er geen temperatuurverschillen aan het oppervlak ontstaan. Hiermee voorkom je condensvorming en vochtproblemen.

Om in aanmerking te komen voor een premie moet de minimale Rd-waarde van je isolatie 4,5 m²K/W bedragen. Het is dus het beste om niet te besparen op de dikte.

Wat is Rd-waarde?

De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W. Dat is een technische manier om de warmteweerstand van een isolatiemateriaal uit te drukken. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal zal isoleren.

Dat wordt berekend op basis van de dikte en de lambda waarde van je materiaal. Hoe dikker je de isolatielaag maakt, hoe groter de Rd-waarde zal zijn en des te beter je woning geïsoleerd is.

Hoe dik moet isolatie zijn voor premie (en subsidie)?

Je krijgt een EPC-labelpremie voor de meeste isolatierenovaties of doe-het-zelf-isolaties. Leg je isolatie daarom steeds dik genoeg zodat het de wettelijke minimum Rd-waarde van 4.5 m²K/W ruim haalt.

De norm voor de minimale Rd-waarde is gelijk voor elk materiaal. De dikte om in aanmerking te komen voor premies en subsidies, hangt dus af van het gebruikte materiaal.

Is 10 cm isolatie genoeg?

Meestal niet. Bij traditionele isolatiematerialen zoals glaswol, minerale wol, cellulose, enzovoort, moet je je isolatie snel 16 tot 21 centimeter dik plaatsen om het gewenste effect te bereiken. Bereken de Rd-waarde op basis van je materiaal.

Bij modernere materialen, zoals PUR of PIR, hoeft je isolatielaag niet zo dik te zijn, maar toch is het het beste om je dak te isoleren met een dikte van meer dan 10 centimeter.

Hoeveel m2 isolatie heb ik nodig?

De oppervlakte in vierkante meter is niet de doorslaggevende factor voor de effectiviteit en de Rd-waarde van je isolatie.

Het belangrijkste is om elk beschikbaar oppervlak van je dak en je buitenmuren zo goed mogelijk te isoleren, omdat daar het grootste warmteverlies plaatsvindt.

Plat dak isoleren

Wil je besparen op je dakisolatie? Bereken het hier en bespaar!

Je dak isoleren is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dat betekent niet dat je elke vierkante meter van je woning moet voorzien van een halve meter isolatiemateriaal. Het betekent wel dat je de rekensom kunt maken om te bepalen hoeveel het je zal opleveren om je dak te (laten) isoleren.

Heb je nog vragen over materialen, de Rd-waarde of premies? Vul dan het formulier in om in contact te komen met isolatiespecialisten en advies op maat te krijgen. Zo kun je een geïnformeerde beslissing nemen voor jouw woning.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes