dakisolatie kwart duurder: omzeil de prijsstijging

Dakisolatie kwart duurder? Zo omzeilt u de prijsstijging!

 
Dakisolatie: Bereken uw winst
Vanaf 2020 moet elk huis verplicht dakisolatie hebben. U heeft dus nog 3 jaar de tijd om uw dak in orde te brengen, maar u begint er maar beter snel aan. “We krijgen verontrustende berichten van isolatieleveranciers. Velen rekenden per 1 april al een prijsstijging van gemiddeld 7 à 8 procent door. Een tweede prijsstijging laat niet lang op zich wachten…”, meldt de Confederatie Bouw.

De boosdoener: polyurethaan

De stijgende isolatieprijzen zijn te wijten aan het gebrek aan grondstoffen. Op de wereldmarkt heerst er een grote schaarste aan polyurethaan (PUR), dat gebruikt wordt voor ondere andere PIR-platen of PUR-schuim. Aangezien het isolatiemateriaal een marktaandeel van meer dan 90 procent in de isolatie van platte daken, spouwmuren en vloeren heeft, zijn de gevolgen drastisch.

Dakisolatie kwart duurder: Polyurethaan op een plat dak
Polyurethaan heeft een marktaandeel van 90% voor de isolatie van platte daken.

Kwart duurder in 2 maanden tijd

De prijsstijging lijkt dus een dure aprilgrap te worden. Bouwunie verwacht dat isolatieleveranciers in de loop van april en mei hun prijzen met 25% zullen optrekken. “Iemand die zijn dak met een PIR-plaat van 16 cm dik isoleert, zal het kostenplaatje met gemiddeld 750 euro zien stijgen”, stelt directeur Davy Maesen. “Ook andere materialen zullen de prijsstijging wellicht volgen.”

Goedkope dakisolatie?

Het logische gevolg is dan ook dat aannemers de prijs zullen doorrekenen aan de consumenten. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de prijsstijging te omzeilen en op een goedkope manier uw dak te isoleren.

1. Vermijd polyurethaan

Polyurethaan heeft bijna een monopolie als het om de isolatie van platte daken gaat, maar dat betekent niet dat er geen alternatieven zijn. Zowel platte als hellende daken kunnen perfect geïsoleerd worden met minerale wol, zoals glas- of rotswol. De isolatiewaarde ligt lager dan bij polyurethaan, maar prijs-kwaliteit scoort dit isolatiemateriaal zeer goed. Het plaatsen van glaswol kan wel voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen zorgen. Gelukkig weet een vakman met beschermende kledij daar wel raad mee.

Dakisolatie kwart duurder: glaswol als alternatief voor polyurethaan
Glaswol is een uitstekend alternatief voor polyurethaan.

2. Vergeet de premie en de verlaagde btw niet

Of u nu glaswol of polyurethaan gebruikt, normaal gezien volstaat een budget van € 2.000 à 2.500 voor dakisolatie. Met de prijsstijgingen in het verschiet is de premie van de netbeheerder dan ook geen overbodige luxe. U krijgt € 6 per vierkante meter, als u met een erkende vakman werkt. Voor een gemiddeld gezin betekent de premie al snel een besparing van € 500. Bovendien profiteert u dit jaar ook van het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken: 6% i.p.v. 21%.

3. Wees er als de kippen bij

Dat polyurethaan zo gegeerd is, heeft zijn redenen. De isolatieplaten zijn makkelijk te plaatsen, halen de hoogste isolatiewaarde en zijn uitstekend bestand tegen vocht. Zweert u bij polyurethaan? Dan helpt maar één advies: nú beslissen. Momenteel is PUR nog betaalbaar, maar waarnemers verwachten dat de prijs alleen maar de hoogte in zal gaan. Wacht dus niet langer om uw dak wettelijk in orde te krijgen, maar profiteer nu al van de voordelen van dakisolatie.