Hoogrendementsglas

Ramen en deuren zijn een belangrijke verliespost als het op warmte en energie aankomt: 15% van het warmteverlies gebeurt via de beglazing, zelfs al gaat het om dubbel glas. Hoogrendementsglas isoleert tot drie maal beter dan standaard dubbel glas. Daardoor daalt het warmteverlies drastisch in de winter, terwijl de hitte buiten blijft in de zomer. Wat is hoogrendementsglas nu precies? Welke soorten bestaan er? En hoe ziet het financiële plaatje eruit? U ontdekt het hier allemaal.

Wat maakt hoogrendementsglas zo speciaal?

Wat maakt hoogrendementsglas – of HR-glas – nu zo speciaal? Tussen de 2 of 3 glasbladen bevindt zich een dunne laag lucht of gas, die de isolatiewaarde sterk verbetert. Het geheel wordt afgewerkt met een speciale coating die nog minder warmte doorlaat.

Deze samenstelling zorgt voor een waslijst aan voordelen: minder warmteverlies, een lager energieverbruik en dus een lagere energiefactuur. Bovendien is het gewoon veel aangenamer wonen in een huis waar de beglazing en het raamwerk de koude, de wind en het lawaai buiten houden.

Wanneer men nieuwe beglazing plaatst, opteert men er vaak voor om ook het raamwerk te vervangen. De huidige frames helpen niet alleen bij het isoleren, maar zijn ook een pak veiliger dan oud, versleten raamwerk. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

Hoogrendementsglas-profielen
Het plaatsen van hoogrendementsglas is perfect te combineren met nieuwe raamprofielen.

Soorten hoogrendementsglas

Eigenlijk bestaan er 4 soorten hoogrendementsbeglazing: HR, HR+, HR++ en HR+++. HR-glas is de basisvariant en bestaat uit 2 glasbladen, waarvan één een metalen coating heeft, met daartussen droge lucht. De U-waarde, die aangeeft hoeveel warmte het glas doorlaat, schommelt tussen 1,2 en 1,6.

Bij HR+-glas is de laag droge lucht vaak iets dikker en gebruikt men een andere coating die de warmte nog beter binnen houdt. De U-waarde ligt rond de 1,1. De derde variant, HR++-glas, gebruikt geen droge lucht maar argon- of kryptongas. Samen met de dubbele metalen coating zorgt dit voor een uitstekende isolatieprestatie, namelijk een U-waarde van 1 tot zelfs 0,9.

Wilt u nog een stap verder gaan? Dan is er HR+++ of driedubbel glas. De coating, het isolerende argon- of kryptongas en het extra glasblad zorgen ervoor dat de U-waarde rond de 0,6 W/m²K schommelt. Ter vergelijking: gewoon dubbel glas heeft een U-waarde van 2,8 W/m²K.

Soort beglazingSpouwvullingU-waarde (W/m²K)
Enkel glas/5,8
Dubbel glas (standaard)Droge lucht2,8-2,9
HRDroge lucht + coating1,2-1,6
HR+Droge lucht + dubbele coating1,1
HR++Argon of Krypton + dubbele coating0,9-1
HR+++ (driedubbel glas)Dubbele spouw met Argon of Krypton + dubbele coating0,4-0,8

Premies en prijs hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas is dus een must voor een energiezuinig en milieuvriendelijk huis. De overheid stimuleert het plaatsen van hoogrendementsglas met maar liefst 4 premies. De belangrijkste premie verkrijgt u via de netbheerder – Infrax of Eandis – en bedraagt € 10 per m². Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Daarnaast komt u in aanmerking voor een Renovatie- en/of Verbeteringspremie en de Totaalrenovatiebonus.

Om deze premies binnen te halen moet de beglazing wel een U-waarde van 1,1 W/m²K halen. HR+ glas is dus het minimum. Vanaf € 75 per m² heeft u al hoogrendementsglas. De prijs loopt sterk op als u een betere isolatiewaarde wilt, maar de jaarlijkse besparing groeit wel mee:

Soort beglazingPrijs (per m²)Besparing (per jaar)
HR+€ 75-85 € 180-220
HR++€ 85-95€ 230-250
HR+++€ 150-185€ 280-300

Hoogrendementsglas loont hoe dan ook de moeite. Een gemiddeld gezin bespaart tussen € 200 en € 300 met nieuwe beglazing. Daardoor heeft u de investering normaal gezien binnen 6 à 7 jaar terugverdiend. Bent u overtuigd? Vraag dan hier vrijblijvend offertes van ervaren raaminstallateurs uit uw buurt aan.