Loop de spouwmuurisolatie niet mis in 2017

Spouwmuurisolatie premie 2020: Welke veranderingen mag je verwachten?

Indien je beslist om je spouwmuur te isoleren, kan je je verwachten aan aantrekkelijke premies. In 2017 gold dezelfde spouwmuurisolatie premie als in 2016. Minister van Vlaamse energie Bart Tommelein waarschuwt echter niet te lang te wachten wil je nog genieten van deze premie. Deze zal vanaf januari 2018 inderdaad dalen.

Kom ik nog in aanmerking voor de spouwmuurisolatie premie in 2019?

Minister Tommelein zegt het zelf : « Na dakisolatie is het isoleren van spouwmuren de meest efficiënte en rendabele investering ». Je bespaart inderdaad jaarlijks 300 euro en verhoogt hiermee de energiezuinigheid van je huis. Een besparing die ervoor zorgt dat je je investering op 6 jaar terugverdient.

Wil je je spouwmuur laten isoleren door een erkende vakman, dan dien je aan bepaalde criteria te voldoen. Zo moet de woning al aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk sinds 1 januari 2006 en moeten de isolatiematerialen aan bepaalde waarden voldoen.

Let wel op: De einddatum van je factuur zal bepalen voor welke spouwmuurisolatie premie je in aanmerking komt. Als die in 2017 valt krijg je de huidige premie, zelfs al vindt de betaling van de factuur in 2018 plaats.

Loont de nieuwe spouwmuurisolatie premie in 2019 nog wel de moeite ?

De spouwmuurisolatie premie zal in 2018  dalen naar 5€/m², mede doordat de Vlaamse overheid het aanmoedigt om binnen de 5 jaar 3 of meer energiebesparende investeringen te doen.

In dit geval kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. De waarde van deze bonus hangt af van het typewoning en het aantal investeringen. Een totaalrenovatie voor 3 investeringen op een woning kan je, zodoende, een extra bonus opleveren van minstens 1.250 euro. Hoe meer energiebesparende werken u laat uitvoeren, hoe hoger de bonus dus zal oplopen.

Je spouwmuur isoleren blijft echter wel een nuttige investering, want buiten de premies kan je ook genieten van een BTW-verlaging van 6% i.p.v. 21%. Deze verlaging geldt echter enkel als je je spouwmuur laat isoleren door een erkende aannemer en je woning ouder is dan 10 jaar.

Hoe hoog het premiebedrag in 2018 echter zal verschillen, kunnen we uitmaken uit onderstaande berekening (voor een oppervlakte van 125 m²).

  • Gemiddelde kostprijs isolatie: 2.000 euro
  • Te isoleren oppervlakte: 125 m²
  • Premie in 2018: 125X5= 625 euro
  • Kostprijs na aftrek van de premie: 2.000-625= 1375 euro

Na aftrek van je premie betaal je in 2018 dus nog 1.375 euro in tegenstelling tot 1.250 euro indien je de isolatie nog laten uitvoeren in 2017.

Spouwmuurisolatie daalt in 2018

Isoleer je spouwmuur voor de premie daalt

Wacht dus niet te lang om je spouwmuren te laten isoleren. Minister Tommelein benadrukt dat iedereen er alle belang bij heeft om de investering nog dit jaar te laten uitvoeren. Wil je weten wat deze investering je zowel zal kosten als opleveren ? Dan kan je best contact opnemen met aannemers en isolatiebedrijven. Vul hiervoor zeker ons formulier in om vrijblijvende offertes te vergelijken.