Minder isolatiepremies uitgekeerd door netbeheerders

Slim renoveren? Vlaming gebruikt steeds minder isolatiepremies

 
Minder isolatiepremies uitgekeerd door netbeheerders

Duurzaam renoveren? De Vlaming doet het steeds minder. Twee jaar geleden deelden netbeheerders Eandis en Infrax nog 97 miljoen euro aan (isolatie)premies uit, vorig jaar ging het om 5 miljoen euro minder isolatiepremies. “En dat terwijl de goedkoopste en meest groene energie net de energie is die we niet gebruiken!”

Minder isolatiepremies

“Ondanks alle inspanningen om de Vlaming aan te sporen zijn woning beter te isoleren en meer te investeren in energie-efficiëntie, vragen we almaar minder premies aan”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy. De energiespecialist van N-VA vroeg de cijfers op bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). “In twee jaar tijd ging het aantal ingediende dossiers met 9 procent omlaag bij de gezinnen. Voor bedrijfsgebouwen (-18%) en gebouwen van lokale overheden (-41%) is de situatie zo mogelijk nog erger.”

Opvallend is dat vooral de isolatiepremies en de tegemoetkomingen voor superisolerend glas klappen kregen, terwijl net die premies de grootste besparing opleveren. Enkel de premies voor een laag E-peil en specifieke premies voor sociaal zwakkere groepen kenden een lichte groei.

Minder isolatiepremies uitgereikt - vloerisolatie
Ook vloerisolatie komt in aanmerking voor een mooie premie (6 euro per m²).
[/column]

Premies promoten

Hoe verklaren de netbeheerders de terugval? “Het nieuwe premiestelsel van begin vorig jaar – waardoor het uitgekeerde bedrag van een aantal premies verlaagd werd – is zeker een factor. Al blijft 92 miljoen euro een mooi bedrag”, relativeert Björn Verdoodt van Infrax. “We keren nu al bijna 10 jaar premies uit. Heel wat mensen hebben er dus al gebruik van gemaakt. Maar we blijven de premies promoten via onze magazines, roadshows en mediacampagnes.”

Ook Gryffroy pleit voor meer bewustmaking van de voordelen van isoleren en duurzaam renoveren. ” We vermoeden dat een aantal specifieke doelgroepen de premies niet of onvoldoende kent. Als we beter weten om wie het precies gaat, zal het ook makkelijker zijn om moeilijker bereikbare doelgroepen aan het renoveren te krijgen. Zij hebben het misschien nog meer nodig.”

Bron: Het Nieuwsblad