premie isolatie buitenmuur

Premie isolatie buitenmuur: Mogelijkheden en voorwaarden

 
premie isolatie buitenmuur
Je woning goed isoleren is van groot belang voor je portemonnee en voor het milieu. Essentieel is een slimme buitenmuurisolatie. Dat begrepen ook de netbeheerders en de Vlaamse overheid. Zij reiken daarom enkele premies voor de isolatie van je buitenmuur. Hieronder vertellen wij jou de mogelijkheden, want met een premie kom je ver in jouw bouw- of renovatieproject.

Wat zijn de mogelijkheden?

Je buitenmuur isoleren kan op verschillende manieren. Uiteraard is er de gewone buitenmuurisolatie. De isolatie langs buiten installeren heeft verschillende voordelen. Je verliest geen plaats binnen. Je vermijdt de kans op koudebruggen. En je waardeert je woning op.

Daarnaast is er ook spouwmuurisolatie. Die techniek wordt steeds populairder, en met reden! Je verdient je investering binnen de 6 jaar terug. Lees hier meer over spouwmuurisolatie.

Tot slot is er ook de buitenmuurisolatie langs de binnenzijde. Dat is vooral interessant als de vorige twee soorten isolatie geen optie zijn. Als je woning bijvoorbeeld een beschermde gevel heeft. Of als de perceelgrenzen strikt vastgelegd zijn, zoals bij rijhuizen. Het voordeel bij isolatie langs binnen is dan weer de prijs, die vrij laag ligt.

Premies isolatie buitenmuur: Waar heb ik recht op?

Premies voor de isolatie van de buitenmuur bestaan in verschillende vormen. In de tabellen hieronder krijg je een klein overzicht, met daaronder extra uitleg per premie:

 Groote van de premieDoor wie?
Premie voor na-isolatie van een buitenmuur langs de buitenzijde€ 15/m2 geïsoleerde oppervlakte Netbeheerder
Premie voor na-isolatie van een buitenmuur langs de binnenzijde€ 15/m2 geïsoleerde oppervlakte Netbeheerder
Vlaamse verbeteringspremie€ 1.500 (voor gevelwerken)Vlaamse overheid
Premie voor spouwmuurisolatie€5/m2 geïsoleerde oppervlakte (2018) Netbeheerder
TotaalrenovatiebonusZie onderNetbeheerder

Daarnaast is er nog de totaalrenovatiebonus, die afhangt van het aantal investeringen dat je doet:

 EengezinswoningenAppartementen
Totaalrenovatiebonus voor 3 investeringen€ 1.250€ 625
Totaalrenovatiebonus voor 4 investeringen€ 1.750 € 875
Totaalrenovatiebonus voor 5 investeringen€ 2.750€1.375
Totaalrenovatiebonus voor 6 investeringen€ 3.750 € 1.875
Totaalrenovatiebonus voor 7 investeringen€ 4.750 € 2.375

Premies voor na-isolatie van een buitenmuur langs de buiten- of binnenzijde

Bij je netbeheerder kun je in aanmerking komen voor een isolatiepremie voor je gevel. Dat kan zowel voor isolatie langs buiten, langs binnen als voor spouwmuurisolatie. Deze premies gelden niet voor de volledige herbouw van je woning, want dat wordt aanzien als nieuwbouw. Belangrijk is wel dat de werken uitgevoerd en gefactureerd moeten worden door een aannemer.

Verder moet je ook letten op enkele andere factoren:

  • Je woning moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet
  • Het aanvraagformulier moet ten laatste 12 maanden na de factuurdatum bij de netbeheerder zijn
  • Je kunt ook als huurder een premie aanvragen.

Bij de Vlaamse overheid ontdek je meer over de procedure voor een premie bij je netbeheerder.

premie isolatie buitenmuur

Vlaamse verbeteringspremie

Voldoet je woning (in het Vlaamse Gewest) niet meer aan de kwaliteitsnormen? Dan kan je kiezen voor de Vlaamse verbeteringspremie. Dat kan gaan over dakwerken, sanitaire installatie en ook gevelwerken. Per bouwonderdeel is er een vast bedrag. Bij gevelwerken, bijvoorbeeld, is dat 1500 euro. Je moet facturen kunnen voorleggen voor een bedrag dat minstens het dubbele is van de premie.

Let ook op de voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je mag niet meer dan 30.640 euro (als bewoner) of 61.270 euro (als verhuurder) verdienen.
  • Je woning moet minstens 25 jaar oud zijn
  • Facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.

Totaalrenovatiebonus

Naast de gewone premies bieden de netbeheerders ook de totaalrenovatiebonus aan. Als je in 3 of meer energiebesparende renovatiewerken investeert, kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Eén van die werken kan dus ook de isolatie zijn van je gevel. Er zijn verschillende soorten renovatiewerken die in aanmerking komen: dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, kelderisolatie, nieuwe beglazing,…

De totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend. Als je netbeheerder ziet dat je aan het renoveren bent en in aanmerking komt, zal hij je contacteren. Hoe meer energiebesparende werken je uitvoert, hoe hoger de extra bonus zal zijn die je bovenop je premies krijgt.

premie isolatie buitenmuur

Premie voor spouwmuurisolatie

Tot slot is ook de premie voor spouwmuurisolatie interessant om je buitenmuur te isoleren. Hiermee laat je de spouw tussen de binnen- en buitenmuur opvullen. Dat levert een belangrijke energiewinst op. En als je de spouwmuur van je woning of appartement laat isoleren door een aannemer, krijg je van de netbeheerder een premie.

Enkele belangrijke voorwaarden om aan te denken:

  • Geldt niet voor de volledige herbouw van woningen (dat is nieuwbouw).
  • Werken moeten uitgevoerd (en gefactureerd) worden door een erkende aannemer.
  • Spouw moet minstens 5 cm breed zijn (en volledig opgevuld worden met het isolatiemateriaal).

Dus: begin je aan een volledig renovatieproject? Wil je energie besparen? Je buitenmuur isoleren is altijd een goed idee! Met deze premies kom je zeker een stuk verder. Vraag offertes aan bij verschillende vakmannen, zoek de gepaste premies om je buitenmuur te isoleren en breng je project tot een goed einde!