Dakisolatie verplicht vanaf 2020

Dakisolatie verplicht vanaf 2020: Wacht niet langer om te isoleren!

Dakisolatie verplicht vanaf 2020
Liefst 26% van het warmteverlies gaat via het dak. Daarom moeten alle huurwoningen en koopwoningen, die voor 1 januari 2016 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, tegen 2020 verplicht dakisolatie hebben.

Een ambitieus streven van de Vlaamse overheid, maar is het ook realistisch? Wat zijn de nieuwe normen van deze verplichte dakisolatie? En wat met de strenge straffen?

Waarom dakisolatie verplicht wordt

Gebruik je je zolder enkel om overbodig materiaal te bewaren? Lijkt het je onnodig om deze ruimte te isoleren? Al doet je zolder geen dienst als leefruimte, het is wel noodzakelijk om deze te isoleren. Warme lucht stijgt namelijk. Daken die niet geïsoleerd worden vormen zodoende één van de belangrijkste bronnen van warmteverlies. Met dakisolatie hou je warmte niet alleen binnen maar bespaar je eveneens op je energiefactuur.

 Waarom dakisolatie verplicht wordt in 2020

Wat zijn de verplichte dakisolatienormen tegen 2020?

50% van de vlaamse woningen is meer dan 40 jaar oud en slechts 1% van de woningen ondergaan jaarlijks een renovatie.
Sinds 1 januari 2015 is dakisolatie al verplicht bij zelfstandige woningen (studios, appartementen en eengezinswoningen). Deze verplichting geldt echter niet voor kamers en daken kleiner dan 2 m². Nieuwbouwwoningen, aangesloten op het elektriciteitsnet sinds 1 januari 2016 die beantwoorden aan de energieprestatieregelgeving, voldoen ook al aan de actuele dakisolatienormen.

Concreet wil de Vlaamse overheid vanaf 2020 dakisolatie verplicht maken voor alle woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Deze verplichte dakisolatie moet echter voldoen aan een bepaalde minimumnorm . Een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 0.75 m²K/W (vierkante meter Kelvin per watt) wordt, zodoende, genomen. Deze R-waarde kan je eenvoudig zelf berekenen.

Wil je weten of je voldoet aan de minimumnorm ? Dan kan dit gecontroleerd worden via het Enerprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier .

Let op! Een geïsoleerde vloer bij een onbewoonde en onverwarmde zolder, hoeft niet voorzien te zijn van dakisolatie.

Wat als je niet voldoet aan de verplichte dakisolatienorm tegen 2020?

Indien je woning niet voldoet aan de verplichte dakisolatienorm, krijg je hiervoor, tussen 2015 en 2020 een beperkt aantal strafpunten en de nodige tijd om je dak te isoleren. Is je dak niet conform tegen 1 januari 2020, dan worden 15 strafpunten toegekend aan je woning en kom je in aanmerking om een ongeschiktheidsverklaring te krijgen van de gemeente.

Concreet betekent dit dat de woning wel nog bewoond mag worden als je zelf eigenaar bent van het gebouw, maar dat je deze niet meer mag verhuren. De woning mag, na beëindiging van een huurcontract, eveneens niet meer opnieuw verhuurd worden.
Ben je eigenaar van een appartement ? Is het appartementsgebouw niet voorzien van dakisolatie ? Ook in dit geval krijg je van de woningcontroleur strafpunten, al bevindt je appartement zich niet onder het dak.

Word je woning tenslotte gedurende 1 jaar als ongeschikt verklaard, dan riskeer je hiervoor een boete (boete die niet van toepassing indien je als eigenaar zelf de woning bewoont).

Dakisolatie verplicht in 2020: Plaats nu je isolatie

Wacht niet tot 2020, isoleer nu je dak!

Plaats je dit jaar dakisolatie, dan kun je nog genieten van interessante premies. Vermijd strafpunten en wacht dus niet tot 2020 om je dakisolatie te plaatsen. Win informatie in en vergelijk vrijblijvend offertes van dakisolatiespecialisten.