Waarom isolatieschaarste in 2024 niet direct een slechte zaak is 

De bouw lijdt aan een zware isolatieschaarste. Door een tekort aan isolatiemateriaal lopen de leveringstijden op tot zes weken. Ook de prijs zit in een stijgende lijn. Maar wie betaalt de factuur van die dure isolatie? En waarom ligt die rekening zo hoog? Je leest het in dit artikel. 

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Met hoeveel procent is de isolatie gestegen? 

Het probleem begon in april 2022. De chemische stoffen polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) zijn erg gegeerd. “Op sommige dagen zijn de prijzen plots met de helft omhoog gegaan”, zegt Véronique Vanderbruggen van Confederatie Bouw. 

Hoe de prijs verder evolueert, is moeilijk in te schatten. Maar volgens de Confederatie Bouw houden de problemen nog een tijdje aan. 

Soorten isolatie

Hoe is de situatie in 2024? 

Na de prijsstijging in 2022 lijken de prijzen op dit moment te stabiliseren. Maar bestaat er een kans op een volgende prijsstijging in de komende jaren? Dat is moeilijk vooraf in te schatten. 

Verschillende factoren beïnvloeden de kosten: de prijs voor de belangrijke grondstof zelf, de inzetbaarheid van de isolatiespecialisten, de gevolgen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zoals schaarste van de materialen en grote vertragingen… 

Maak je woning duurzamer met isolatie

De dupe van isolatieschaarste

Grote schaarste en lange wachttijden, de consument krijgt hiervoor toch de rekening gepresenteerd? Niets is minder waar. Het zijn vooral de aannemers die het zwaarst onder de isolatieschaarste lijden. Bij privéprojecten is het lastenboek bijvoorbeeld op voorhand opgesteld. De meerkost kunnen ze nu niet meer doorrekenen, waardoor ze verlies lijden

“Sommige aannemers leggen hun werken stil. Ze riskeren daardoor schadeclaims in de bus te krijgen, omdat ze het project niet volgens de vooraf vastgestelde termijn afgewerkt hebben”, getuigt Vanderbruggen.

Ook interessant voor jou:

Opportuniteiten

Het tekort aan PUR en PIR schept zelfs mogelijkheden. “Producenten van isolatiematerialen op basis van mineralen of hernieuwbare grondstoffen ondervinden geen last van de schaarste”, stelt Dubolimburg, een expertisebureau dat advies geeft rond duurzaam bouwen.

Omdat de isolatiewaarde van materialen zoals glaswol, steenwol of cellulose iets lager ligt, moeten ze wel dikker aangebracht worden. Maar in tegenstelling tot PUR en PIR staat de prijs voor deze grondstoffen niet onder druk. Een prijsstijging moeten we niet direct verwachten. 

Bovendien zijn het milieuvriendelijke materialen en werken ze tegelijkertijd ook als een goede geluidsisolator. Daardoor zijn het steeds aantrekkelijkere alternatieven.

“We merken dat mensen steeds meer stilstaan bij de keuze van hun isolatiematerialen. Ze kijken bijvoorbeeld naar de oorsprong, de duurzaamheid en natuurlijk de prijs. Men is er dus echt mee bezig. En terecht!”, besluit Dubolimburg”.

Goedkoop isoleren? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Wil jij jouw huis tegen de laagste prijs laten isoleren? Vul dan onderstaand offerteformulier in. Enkele isolatiespecialisten uit jouw regio zullen je contacteren en de beste isolatie-oplossing voor jouw huis uitstippelen. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend offertes, die je daarna in alle rust kunt vergelijken. Hieronder vind je alvast een indicatie van de marktprijzen voor de meest gebruikte isolatiematerialen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.