Ramen isoleren

Oude ramen isoleren? Dit zijn de voordelen

Uit onderzoek blijkt dat er maar liefst 15% warmte ontsnapt uit de woning door middel van je ramen. Het is hierdoor dus superbelangrijk dat jij ervoor zorgt dat jouw ramen goed zijn geïsoleerd.

Dit zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt waardoor je de verwarming minder snel hoeft aan te zetten. Dit is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, het is ook nog een gunstig voor je energierekening!

Ben je benieuwd geworden hoe jij jouw ramen goed kan isoleren? In dit artikel wordt het allemaal aan je uitgelegd!

Premies raamisolatie

Wil je jouw ramen isoleren? Op dit moment kan je hiervoor een premie ontvangen! Er zijn twee soorten regelingen waar je gebruik van kan maken. Let erop dat deze regelingen alleen maar toepasbaar zijn wanneer je dubbelglas in je ramen zet.

Isolatie ramen: enkele aandachtspunten

Wanneer je jouw ramen wilt isoleren, dan is het natuurlijk belangrijk dat deze isolatie goed wordt verricht, anders kan er alsnog veel warmte verdwijnen uit je huis.

De belangrijkste punten waar je op moet letten zijn de raamprofielen en het glas dat jij kiest voor het raam.

Ramen isoleren met welke raamprofielen?

Bij het isoleren van je ramen moet je er goed op letten dat je de juiste raamprofielen kiest. Zo zijn er allerlei nieuwe normen omtrent deze raamprofielen, waardoor de oude raamprofielen de test waarschijnlijk niet meer doorstaan.

De raamlijsten kunnen uit verschillende materialen bestaan, denk aan pvc, hout en aluminum. Elke materiaal heeft een eigen U-waarde. De U-waarde staat voor de isolatiewaarde en drukt dus uit hoe goed het materiaal de woning isoleert.

Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde en dus hoe beter de woning wordt geïsoleerd.

PVC ramen

PVC raamprofielen beschikken over een U-waarde van 1,2 – 0,78 W/m²K. Deze isolatiewaarde wordt voornamelijk bepaald door de luchtkamers in het profiel: hoe meer luchtkamers er zijn, hoe hoger de isolatiewaarde.

Ook wordt de isolatiewaarde bepaald door de afdichtingsmaterialen en de afstandhouders. Deze afstandhouders zorgen ervoor dat de glasbladen van elkaar gescheiden worden.

De prijzen voor deze PVC ramen liggen per m2 gemiddeld tussen de €200-€400.

Aluminium ramen

Aluminium raamprofielen beschikken over een U-waarde van 1,5 – 0,8 W/m²K. Deze isolatiewaarde (U-waarde) is afhankelijk van het glas dat is gebruikt voor het raam.

Wordt er gebruik gemaakt van dubbel glas? Dan is er een U-waarde van 1,5. Wordt er gebruik gemaakt van driedubbele beglazing? Dan is een U-waarde van 0,8 mogelijk.

Ook is het aantal luchtkamers in het profiel van belang voor de isolatiewaarde. Ook de manier waarop de luchtkamers zijn geplaatst heeft invloed op deze isolatiewaarde.

De prijzen voor deze Aluminium ramen liggen per m2 gemiddeld tussen de €600-€800.

Houten ramen

Ook is het mogelijk om voor de ramen gebruik te maken van houten raamprofielen. Deze houten raamprofielen beschikken over een U-waarde van 0,8 – 0,63 W/m²K.

De U-waarde van de houten raamprofielen is erg afhankelijk van het soort hout dat is gebruikt en hoe dik de profielen zijn. Doordat de U-waarde van houten raamprofielen erg laag is, worden houten raamprofielen vaak gebruikt in passief huizen.

De prijzen voor deze houten ramen liggen per m2 gemiddeld tussen de €300-€500.

Isolatiewaarde ramen

De verschillende isolatiewaarde per materiaal zijn dus:

Hout: 0,8 – 0,63 W/m²K

PVC: 1,2 – 0,78 W/m²K

Aluminium: 1,5 – 0,8 W/m²K

Hieruit kunnen we concluderen dat de houten raamprofielen het beste isoleren.

Welke beglazing voor een perfecte raamisolatie?

Naast de raamprofielen is het glas dat wordt gebruikt minstens net zo belangrijk. Ook bij het glas wordt er gebruik gemaakt van de U-waarde. Ook geldt hier weer bij: hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde.

Wil je voor de beste isolatie gaan? Dan moet je voor het glas gaan dat de laagste U-waarde heeft. De U-waarde van enkel glas is 5,3 W/m²K. De maximum toegestane U-waarde met betrekking tot de beglazing is 1,3 W/m²K.

Dubbel glas

Dubbel glas is, na enkel glas, de goedkoopste vorm van beglazing. Zo is plaatsing van dubbel gas ongeveer €55-€65 per m2. Echter heeft dubbel glas een U-waarde van 2,8-2,9 W/m²K.

Hoogrendementsglas

Een andere vorm van beglazing is hoogrendementsglas, dit wordt uitgedrukt in HR. Je hebt verschillende soorten hoogrendementsglas, zo heb je HR+, HR++ en HR+++.

  • HR+: HR+ heeft een U-waarde van 1,2-1,6 W/m²K, wat dus gemiddeld hoger is dan 1,3. Plaatsing van HR+ glas is ongeveer €75-€85 per m2.
  • HR++: HR++ is op dit moment de meest populaire vorm van beglazing. Dit komt omdat deze vorm van beglazing de meest goedkope optie is waarbij je voldoet aan de wettelijke norm van 1,3. Zo heeft H++ een U-waarde van 1,1 W/m²K. HR++ kost gemiddeld gezien €80-€90 per m2.
  • HR+++: HR+++ is beste vorm van beglazing, omdat deze beglazing de laagste U-waarde heeft: 0,5 W/m²K. Echter is HR+++ wel het duurste: zo kost HR+++ gemiddeld gezien €120-€140 per m2.

Goedkoop je ramen isoleren kan ook!

Ondanks dat je op het isoleren van je ramen wat geld kan besparen door de premie en de BTW-verlaging, kan het isoleren van de ramen toch erg duur zijn.

Je kan er ook voor kiezen om je ramen op een goedkopere manier te isoleren door middel van raamfolie.

Isolerende raamfolie

Er zijn twee soorten raamfolie: kozijnen folie en folie op glas. Echter is folie op het glas erg duur, waardoor je bijna net zoveel kwijt bent als bij HR++ glas.

Kozijnen folie is een stuk goedkoper en hierdoor dus een goed alternatief als je niet zoveel geld wilt zijn aan je raamisolatie. Bovendien kan je kozijnfolie zelf aanbrengen en folie op het raam niet. Kozijnfolie is gemiddeld €2,50 per m2. Raamfolie kan je alleen gebruiken bij enkel of dubbelglas.

Je kan deze raamfolie herkennen aan de U-waarde: deze moet lager zijn dan 3,8 W/m2K. Beide raamfolies breng je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je raam aan.

Isoleer je ramen tegen warmte en kou! Vergelijk isolatiespecialisten!

Heb je eenmaal een goede optie gevonden? Vergelijk dan verschillende isolatiespecialisten. Vraag bij de verschillende isolatiespecialisten gratis en vrijblijvende offertes aan.

Op deze manier kan jij onder andere kosten onderling vergelijken. Hierdoor kan je een hoop geld besparen!