Buitenmuurisolatie: voordelen, premies en prijzen

Quizvraagje: hoe zorg je tegelijkertijd voor geïsoleerde muren en een nieuwe look voor je woning? Buitenmuurisolatie is natuurlijk het antwoord!
Buitenmuurisolatie: prijzen en premies

Het is één van de meest efficiënte manieren om jouw huis te isoleren, omdat de volledige gevel behandeld wordt. Gedaan met koudebruggen!

Naast de energiebesparing biedt buitenmuurisolatie nog tal van andere voordelen.

  •  Zo vinden de werken buiten plaats, waardoor je binnenshuis geen ruimte verliest en je amper hinder ondervindt van de werken. Ook oneffenheden in uw gevel werkt buitenmuurisolatie eenvoudig weg.
  • Naast een nieuwe uitstraling geven geïsoleerde buitenmuren jouw huis ook een comfortabel én milieuvriendelijk karakter. In de zomer houdt de isolatie de hitte buiten, terwijl het warmteverlies in de winter beperkt blijft.
  • Op die manier moet je jouw woning minder verwarmen en produceer je minder CO2.
  • Omdat de isolatie aan de buitenkant aangebracht wordt, is het bovendien onmogelijk dat het isolatiemateriaal in contact komt met condensatievocht van binnenuit. En dan zijn er uiteraard nog de overheidspremies!

Wat is de prijs van buitenmuurisolatie?

Omdat voor buitenmuurisolatie meestal hetzelfde isolatiemateriaal gebruikt wordt, hangt de prijs vooral af van de afwerking. Crepi is door de band genomen de goedkoopste oplossing. In de andere gevallen reken je toch best op een budget van gemiddeld € 100 tot € 150 per m². De prijzen variëren sterk van vakman tot vakman, dus vergelijken is de boodschap!

Je gevel isoleren is nooit goedkoop, maar het haalt jouw energiefactuur wel naar beneden en geeft je woning een volledig nieuwe uitstraling. Om de investering iets draaglijker te maken kunt u bij de netbeheerder een premie van € 30 per m² aanvragen.

Premie buitenmuurisolatie: waar heb ik recht op?

Premies voor de isolatie van de buitenmuur bestaan in verschillende vormen. In de tabellen hieronder krijg je een klein overzicht, met daaronder extra uitleg per premie:

Groote van de premieDoor wie?
Premie voor na-isolatie van een buitenmuur langs de buitenzijde€ 30/m2 geïsoleerde oppervlakteNetbeheerder
Premie voor na-isolatie van een buitenmuur langs de binnenzijde€ 15/m2 geïsoleerde oppervlakte Netbeheerder
Premie voor spouwmuurisolatie€5/m2 geïsoleerde oppervlakte Netbeheerder
TotaalrenovatiebonusZie onderNetbeheerder

Daarnaast is er nog de totaalrenovatiebonus, die afhangt van het aantal investeringen dat je doet:

EengezinswoningenAppartementen
Totaalrenovatiebonus voor 3 investeringen€ 1.250€ 625
Totaalrenovatiebonus voor 4 investeringen€ 1.750 € 875
Totaalrenovatiebonus voor 5 investeringen€ 2.750€1.375
Totaalrenovatiebonus voor 6 investeringen€ 3.750 € 1.875
Totaalrenovatiebonus voor 7 investeringen€ 4.750 € 2.375

Premies voor na-isolatie van een buitenmuur langs de buiten- of binnenzijde

Bij je netbeheerder kun je in aanmerking komen voor een isolatiepremie voor je gevel. Dat kan zowel voor isolatie langs buiten, langs binnen als voor spouwmuurisolatie. Deze premies gelden niet voor de volledige herbouw van je woning, want dat wordt aanzien als nieuwbouw. Belangrijk is wel dat de werken uitgevoerd en gefactureerd moeten worden door een aannemer.

Verder moet je ook letten op enkele andere factoren:

  • Je woning moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet
  • Het aanvraagformulier moet ten laatste 12 maanden na de factuurdatum bij de netbeheerder zijn
  • Je kunt ook als huurder een premie aanvragen.

Totaalrenovatiebonus

Naast de gewone premies bieden de netbeheerders ook de totaalrenovatiebonus aan. Als je in 3 of meer energiebesparende renovatiewerken investeert, kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Eén van die werken kan dus ook de isolatie zijn van je gevel. Er zijn verschillende soorten renovatiewerken die in aanmerking komen: dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, kelderisolatie, nieuwe beglazing,…

De totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend. Als je netbeheerder ziet dat je aan het renoveren bent en in aanmerking komt, zal hij je contacteren. Hoe meer energiebesparende werken je uitvoert, hoe hoger de extra bonus zal zijn die je bovenop je premies krijgt.

Hoe wordt een buitenmuur geïsoleerd?

Hoe je een buitenmuur isoleert, hangt in grote mate af van de bestaande gevel. Maar het principe is doorgaans hetzelfde: het isolatiemateriaal wordt op de gevel aangebracht en daarover komt een afwerkingslaag.

Het soort isolatie en afwerking bepaal je zelf. Hieronder vind je een lijst van de meest gebruikte methodes.

Crepi of gevelbepleistering

In het merendeel van de gevallen grijpt men voor buitenmuurisolatie naar crepi.

Het is een licht materiaal en de plaatsing neemt maar enkele dagen in beslag.

Omdat het zo dun is, moeten de ramen en de fundering niet aangepast worden. Daardoor is het vaak de goedkoopste oplossing.

Crepi heeft altijd dezelfde structuur. Eerst plaatst de vakman de isolatie die met lijm en/of pluggen aan de oude gevel vastgemaakt wordt. Minerale wol en – vooral – EPS worden vaak gebruikt.

Daarboven komt een wapeningsnet met een waterwerende cementlaag. Pas na het drogen werkt men de buitenmuurisolatie af met een crepilaag. Die kan eventueel geschilderd worden.

Zoals steeds bij buitenmuurisolatie heb je geen ruimteverlies en worden de binnenmuren beschermd tegen (doorslaand) vocht.

De isolatiewaarde van je huis schiet omhoog, waardoor het veel milieuvriendelijker is, jouw energiefactuur daalt en de waarde van jouw woning stijgt.

De prijs ligt gemiddeld tussen €80 en €120 per m², wat vaak goedkoper is dan de andere methodes.

Steenstrips

Hou je eigenlijk wel van die bakstenen gevel? Dan zijn steenstrips iets voor jou. Omdat ze van echte bakstenen versneden zijn, is er geen uiterlijk verschil.

Bovendien heb je geen extra fundering nodig, in tegenstelling tot volwaardige bakstenen.

Steenstrips zijn ook snel en eenvoudig te plaatsen, want vaak gaat het om kant-en-klare isolatieplaten: het isolatiemateriaal is dan al op de platen bevestigd. Een perfecte plaatsing is wel cruciaal, want anders gaat het effect volledig verloren.

Net als bij crepi maakt het niet uit of de vensters al geplaatst zijn of niet, want de steenstrips sluiten naadloos aan op de profielen.

In de meeste gevallen gebruikt men een aliuminium profiel waarop de platen worden geschroefd of gelijmd. Dankzij het tand- en groefsysteem sluiten de panelen naadloos op elkaar aan, waardoor er geen enkel risico is op koudebruggen.

De hoek- en verbindingsstrips verdienen wel extra aandacht. Daarna kunnen de panelen afgewerkt worden door ze te voegen in een kleur naar keuze.

Steenstrips zijn dus snel geplaatst, bestaan in allerlei kleuren en zijn uitstekend bestand tegen de natuurelementen. De extra kost voor het verzagen van de bakstenen voelt u wel in uw portemonnee.

Voor een geïsoleerde en afgewerkte gevel met steenstrips betaal je snel € 150 per m².

Gevelbeplating

Ben je baksteen beu en vind je crepi maar niets? Geen nood, want een gevel kan je ook met platen bedekken. Diverse materialen komen daarvoor in aanmerking, maar meestal grijpt men terug naar hout.

In tegenstelling tot crepi en steenstrips mag je het niet zomaar tegen de isolatie plakken, want hout ‘leeft’. Een extra houten raamwerk scheidt beide van elkaar en zorgt voor een goede luchtcirculatie. Daardoor is er wel een risico op koudebruggen.

Houten gevelbekleding wordt op twee manieren geïnstalleerd. Bij harde isolatieplaten plaatst men het houten raamwerk op de isolatie. Een vochtwerend doek beschermt de isolatie. Daarna plaatst men de gevelbekleding er geschrankt op.

Kies je voor zachte isolatie zoals glaswol, dan verankert men het raamwerk direct in de muur. Men vult het op met isolatie en een beschermingsfolie houdt de isolatie vochtvrij.

Een prijs plakken op houten gevelbekleding is niet evident: oppervlakte, houtsoort en dikte van de isolatie hebben stuk voor stuk een impact op de totale kost.

Ruw geschat betaal je tussen 100 en 200 euro per m² voor een geïsoleerde gevel in hout. Gevelbeplating beperkt zich echter niet tot hout: leien, vezelcementplaten, kleidakpannen en zink worden op een gelijkaardige manier geplaatst.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Nieuwe buitenmuur

Tenslotte kunnen mensen met een baksteen in de maag nog altijd een nieuwe buitengevel metsen. Dit betekent wel een extra fundering graven en de oude gevel wordt best verwijderd om koudebruggen te vermijden. Een nieuwe buitengevel is dan ook eerder een laatste redmiddel, bijvoorbeeld als het dak of de regenpijpen in de weg zitten.

De prijs start vanaf € 150 per m² en de werken zijn erg arbeidsintensief.

Welk isolatiemateriaal gebruikt men?

In theorie heb je de keuze uit een brede waaier aan isolatiematerialen, maar voor buitenmuurisolatie grijpt men heel vaak terug naar hetzelfde materiaal: geëxpandeerd polystyreen (EPS). De kunststofplaten hebben een hoge isolatiewaarde en zijn snel en eenvoudig te plaatsen. In een minderheid van de gevallen wordt er geopteerd voor minerale wol of PUR.

Een belangrijke reden voor het succes van EPS is de dikte van het isolatiemateriaal. Bij gevelisolatie is het risico op koudebruggen het grootst rond de ramen. De profielen moeten naadloos aansluiten op de gevelbekleding en daarom verkiest men dunne isolatie, zoals EPS.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.