Schuin dak isoleren: kosten, mogelijkheden en stappenplan

Je schuin dak isoleren doet je veel energiekosten besparen en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. In dit artikel bespreken we de prijs, mogelijkheden en geschikte materialen voor de dakisolatie en afwerking. Aan het einde van het artikel geven we een handig stappenplan voor wanneer je de isolatiewerken zelf uitvoert. Wil je liever een specialist inschakelen of heb je nood aan advies van deskundigen? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat kost een schuin dak isoleren? 

De prijs voor het isoleren van een schuin dak hangt van meerdere factoren af zoals de werkwijze (aan de binnen- of buitenkant), het isolerende materiaal, de soort afwerking et cetera. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer per soort isolatiemethode. 

Isolatiemethode Richtprijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing) 
Schuin dak isoleren langs binnen20 à 50 euro per m² 
Schuin dak isoleren langs buiten 40 à 60 euro per m² 

Deze prijzen kunnen per installateur aanzienlijk verschillen. Wil je exacte prijzen kennen en deze met elkaar vergelijken? Vul ons offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes van meerdere specialisten uit jouw regio. Ze geven je bovendien advies op maat. 

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Dakisolatie plaatsen bij een hellend dak: twee mogelijkheden 

Een schuin dak kan je op twee manieren isoleren: aan de binnenkant of buitenkant van je dak. We leggen de twee mogelijkheden hieronder voor je uit. 

Optie 1: langs de binnenzijde

Een hellend dak kan je gemakkelijk langs de binnenzijde isoleren door isolatiemateriaal (zoals isolatiepanelen of minerale wol) tussen een houten of metalen raamwerk te klemmen.

Vervolgens kan je de nieuwe isolatie op verschillende manieren afwerken. Sommige materialen hebben al een decoratieve afwerkingslaag, andere materialen moet je zelf afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of houten of kunststof panelen. 

Vergeet zeker geen dampscherm net onder de afwerking aan warme zijde te plaatsen. Dit is niet nodig wanneer je isolatiematerialen met een dampremmende laag hebt aangekocht. 

hellend dak langs binnen isoleren

Optie 2: langs de buitenzijde 

Een schuin dak langs de buitenzijde isoleren doe je door het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakconstructie aan te brengen.

Een specialist verwijdert eerst je dakbedekking, brengt dan een dampscherm aan en monteert vervolgens harde isolatieplaten met een tand- en groefsysteem. Dit creëert een isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen. Vervolgens brengt de deskundige onderdakfolie aan.

De harde isolatieplaten bieden een heel goede thermische isolatie, maar isoleren jammer genoeg niet zo optimaal tegen geluiden van buitenaf. 

Tot slot plaatst de specialist je oude dakbedekking terug of plaatst hij een nieuwe dakbedekking. Dit hangt af van jouw wensen en de staat van je dakbedekking.

Bij nieuwbouw plaatsen professionals bijna altijd isolatie langs buiten. Buitenisolatie beschermt niet alleen de dakconstructie, ook de isolatiewaarde ligt hoger: er zijn minder naden en kieren waaruit warmte kan ontsnappen. 

Schuin dak langs buiten isoleren

Wat is de beste keuze? 

Is een isolatie langs de binnenzijde of langs de buitenzijde de beste keuze? Eigenlijk hangt dit vooral van jouw situatie af: 

  • Wil je een volledige dakrenovatie laten uitvoeren? Of wil je geen ruimteverlies binnen? Dan kies je best voor een isolatie aan de buitenkant. Wanneer je een schuin dak langs buiten isoleert, contacteer je een dakwerker
  • Is je dak nog in goede staat en heb je een onderdak? Dan is het een verstandig idee om je schuin dak langs binnen te isoleren. Het is bovendien goedkoper en je geluidsisolatie is beter. Wanneer je een schuin dak langs binnen isoleert, contacteer je een isolatiespecialist

Ben je nog niet zeker welke isolatiemethode het beste bij jouw situatie past? Vul ons offerteformulier in en krijg gratis advies op maat van specialisten

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Geschikte materialen voor de isolatie van een schuin dak 

Het aanbod aan isolatiematerialen voor schuine of hellende daken is redelijk groot. We geven hieronder een handig overzicht. 

1. Binnenkant: minerale wol (steenwol en glaswol), isolatieplaten en PUR-schuim 

Isolatiematerialen die bijzonder geschikt zijn om aan de binnenzijde te plaatsen, zijn onder andere minerale wol (steenwol en glaswol), isolatieplaten en PUR-schuim. Isolatiedekens van minerale wol zijn een goede optie: het materiaal heeft goede isolerende eigenschappen en de prijs per vierkante meter ligt niet te hoog. Ook is het milieuvriendelijk: het productieproces vergt weinig energie en het materiaal bestaat uit gerecycled glas.

Maar ook isolatieplaten en PUR-schuim zijn goede opties. Isolatieplaten hebben uitstekende isolerende eigenschappen, maar houden geluid minder goed tegen. PUR-schuim is handig wanneer je kleinere ruimtes snel en gemakkelijk naadloos wil vullen.

2. Buitenkant: harde platen (PUR, PIR en XPS) 

Een schuin dak langs de buitenkant isoleren, doet een specialist door harde en drukvaste isolatieplaten met een tand- en groefsysteem te gebruiken.

Deze platen bestaan uit een kunststof hardschuim zoals polyurethaan (PUR), polyisocyanuraat (PIR) of geëxtrudeerd polystyreen (XPS).

Wat is de beste isolatie voor een hellend dak?

Het beste isolatiemateriaal om een hellend dak langs binnen te isoleren, is minerale wol. Het is gemakkelijk om (tussen de balken) te plaatsen en biedt zowel een uitstekende thermische isolatie als geluidsisolatie. Bovendien is het materiaal brandveilig.

PIR-platen zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak langs buiten te isoleren. Omdat de buitenzijde van het dak volledig met isolatie bedekt wordt, is de kans op koudebruggen heel klein.

Het materiaal is daarnaast ook eenvoudig aan te brengen, is licht van gewicht en zorgt voor een goede lucht- en dampdichting. Bovendien kan het met een dunne dikte een hoge isolatiewaarde bereiken.

schuin dak isoleren

Mogelijke afwerkingen 

Eenmaal de isolatie op je schuine dak ligt, is het tijd om je dak af te werken. We bespreken hieronder drie mogelijkheden: gipsplaten, kant-en-klare isolatieplaten en panelen in hout of kunststof.

1. Afwerken met een gipsplaat 

Een eerste mogelijkheid is om je dak na de isolatie af te werken met gipsplaten. Ze zijn relatief goedkoop, eenvoudig om op maat te snijden en de installatie zelf is eenvoudig. Je schroeft de platen op een houten of metalen roostering. Vervolgens kan je ze egaal afwerken aan de hand van een vulmiddel

2. Afwerken met kant-en-klare isolatieplaten

Een nog eenvoudigere optie zijn kant-en-klare isolatieplaten. Het isolatiemateriaal heeft dan al een dunne afwerkingslaag van hout of kunststof. De naden tussen de panelen zijn bovendien afgewerkt met kunststof strips zodat het eindresultaat egaal oogt. 

3. Afwerken met panelen in hout of kunststof 

Hou je niet zo van gipsplaten? Dan zijn panelen in hout of kunststof ook goede opties om je schuin dak van een degelijke en mooie afwerking te voorzien. De plaatsing is hetzelfde als bij gipsplaten.

Gebruik je de zolderruimte als een slaapkamer? Dan kan je deze afwerking nog bijkomend behangen of schilderen naar jouw smaak.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Voordelen van een schuin dak isoleren 

Een schuin dak isoleren is een verstandige en rendabele investering. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid energie die je bespaart. Dit kan tot wel 30% zijn, wat op jaarbasis overeenkomt met een besparing van honderden euro’s. Maar dakisolatie is niet alleen voordelig op vlak van energiebesparing. Nog enkele andere voordelen zijn: 

  • De woning neemt toe in waarde. Een goed geïsoleerde woning heeft een betere energiescore. Een betere score op het energieprestatiecertificaat betekent ook een hogere verkoopwaarde.
  • Aangenaam woonklimaat. De isolatie zorgt ervoor dat het in de zomer langer koel blijft: de warmte wordt door het isolerende materiaal namelijk buiten gehouden. In de winter blijft het langer warm. De isolatie zorgt er dan voor dat de warmte minder snel uit je woning ontsnapt. Je woning is kortom beter bestand tegen temperatuurverschillen.
  • Geen vochtproblemen. Na de isolatie van een schuin dak ligt de temperatuur aan de binnenzijde van het dak lager. Dit vermindert de condensvorming in de dakconstructie. Samen met een dampremmende laag of dampscherm kan je vochtproblemen zoals schimmel of houtrot volledig uitsluiten.
  • Lagere CO2-uitstoot. Door je schuin dak te isoleren, verbruik je minder energie en ben je dus milieuvriendelijker. Je stoot een stuk minder CO2 uit.
schuin dak isoleren

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe een hellend dak zelf isoleren? [Stappenplan] 

Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Dan kan onderstaand stappenplan je helpen bij de isolatie van je schuine dak.

Voordat je echter aan je isolatieproject begint, is het van groot belang om te kijken of je onderdak dampdoorlatend is. Hiervoor controleer je of het onderdak uit vezelcementplaten of gemicroperforeerde folie bestaat. 

De functie van het onderdak is om eventueel vocht dat tussen de isolatie en het onderdak zit, naar buiten te brengen. Als het water blijft vastzitten, krijg je al snel met vochtproblemen te maken zoals schimmel of houtrot. 

Tip: De Vlaamse overheid heeft een tijdelijke isolatiepremie opgesteld voor wanneer je zelf je dakisolatie of zolderisolatie plaatst.

De premie bedraagt 6 euro per m2 en geldt voor facturen die in de periode tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2024 vallen.

De minimale Rd-waarde moet 4,5 m²K/W zijn. Dit komt onder andere overeen met spijkerflensdekens (glaswol) die een dikte van 18 cm hebben, bouwdekens (glaswol) met een dikte van 16 cm en PIR-isolatie van 10 cm. 

Stap 1: verhoog de keperdiepte 

Kepers of spanten zijn de houten balkjes/latjes waarop het onderdak en de panlatten steunen. Afhankelijk van de dikte van de isolatie, is het soms vereist de keperdiepte te verhogen. Je kunt dit op twee manieren doen: 

  • Eerste methode. Schroef op de bestaande keper een extra keper. Hierdoor vergroot de keperdiepte en versterk je ook de dakstructuur. Als je de tweede laag kruist op de eerste, belast je de dakstructuur.
  • Tweede methode. Heb je een onderdak met enkel gordingbalken (zwaardere horizontale balken tegen de muur)? Dan kan je gemakkelijk zelf onderverdelingen maken door de planken op de breedte en hoogte te plaatsen die je wil. Aan de hand van gegalvaniseerde hoekbeugels kan je de planken eenvoudig monteren.

Stap 2: breng het isolatiemateriaal aan 

Welk isolatiemateriaal je best gebruikt, is afhankelijk van de afstand tussen de kepers, de dikte en de isolatiewaarde. Voor een hellend dak waarbij de kepers op een gelijke afstand van elkaar liggen, kan je isolatierollen of spijkerflensdekens gebruiken.

Liggen de kepers op een willekeurige afstand van elkaar? Dan is het makkelijker om versnijdbare isolatierollen of -platen te gebruiken.

Gebruik je spijkerflensdekens? Dan is het niet meer nodig om een dampscherm aan te brengen. Deze glaswolrol heeft namelijk al een dampscherm. Bij isolatierollen of -platen is het wel verplicht om nog een dampscherm te installeren.

Stap 3: installeer het dampscherm 

Als je met glaswolrollen of isolatieplaten werkt, is het belangrijk om deze materialen nog luchtdicht af te werken. Hiervoor gebruik je een dampscherm. Aan de hand van isolatietape, dichtingslijm en een nietpistool kan je het dampscherm luchtdicht op de isolatie aanbrengen.

Bevestig het dampscherm aan de zijkanten vast met een nietpistool. Zorg voor een overlap van 5 centimeter aan de muur. Kleef daarna aan de hand van isolatietape de overlappingen lucht- en dampdicht af. Tot slot verlijm je de onder- en bovenkant met dichtingslijm.

Stap 4: monteer de afwerkingslaag 

De laatste stap is om de isolatie af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten of panelen uit hout of kunststof. Hiervoor heb je metalen profielen, gipsplaten en vulmiddel nodig.

Plaats eerst de metalen profielen. Vervolgens monteer je hierop de platen die je aan de hand van vulmiddel mooi op elkaar kunt laten aansluiten. Laat het vulmiddel voldoende drogen zodat het kan harden.

specialist brengt isolatiemateriaal aan

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Specialisten sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en advies op maat op. Zo kan je meerdere offertes met elkaar vergelijken en de beslissing maken die het beste bij je situatie past. Een professional isoleert je dak op een correcte, veilige en kwaliteitsvolle manier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.