Kies de juiste dakisolatie voor jouw hellend dak

De dakisolatie van een hellend dak is een belangrijk aandachtspunt. Je ziet verschillende soorten hellende daken in ons straatbeeld. Gelijk welk dak je mooi vindt, het is belangrijk om te kiezen voor de juiste vorm van isolatie, die optimaal bij jouw dak past.

Ga je isoleren aan de binnen- of aan de buitenkant? Hoe ga je te werk? Welk materiaal heb je nodig? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende hellende daken en de meest geschikte dakisolatie.

Wat is een hellend dak?

Dakisolatie hellend dak

Hellende daken zijn erg geliefd. Je vindt ze in verschillende varianten en kan ze afwerken met allerlei soorten dakbedekkingen.

Dakisolatie bij een hellend dak is een belangrijk aandachtspunt. Dit zijn enkele vaak voorkomende dakvormen:

  • Een zadeldak is een dak met twee vlakken die in de nok samenkomen. Het is de meest gekozen dakvorm.
  • Een schilddak is een dak met vier dakvlakken. Aan de lange zijde van het huis vormen de dakvlakken een trapezium, aan de korte zijden zijn ze driehoekig van vorm. Dit daktype wordt minder vaak gekozen omdat het moeilijker is om te plaatsen.
  • Een piramidedak (ook tentdak of paviljoendak genoemd) is een dakvorm die uit vier of meer driehoekige dakschilden bestaat. De dakschilden komen samen in het nokpunt en kunnen een verschillende grootte hebben. Het nadeel van deze dakvorm is dat je minder ruimte overhoudt onder je dakkap.

Laat je adviseren door een isolatiespecialist

Dakisolatie hellend dak: Hoe begin ik eraan?

Voor je van start gaat met het isoleren van je hellend dak, moet je kijken naar de opbouw van je dak.

De opbouw bepaalt namelijk de manier waarop je je dak moet isoleren. Er zijn drie soorten daken:

  1. Spantendak: Spanten zijn de verticale balken waarop het onderdak en de panlatten rusten. Een dak met spanten (ook wel kepers genoemd) isoleer je door het isolatiemateriaal tussen de spanten aan te brengen.
  2. Gordingendak: Gordingen zijn de horizontale balken. Deze balken zijn zwaarder en meestal tegen de muur ingemetseld. Als jouw dak ook gordingen heeft, moet je je isolatie tussen de spanten en de gordingen aanbrengen.
  3. Sarkingdak: Tenslotte is het ook mogelijk om te kiezen voor bovendakse isolatie. Hierbij spreekt men over het sarkingprincipe. Deze vorm van dakisolatie biedt een aantal voordelen: er hoeft niets te gebeuren aan de binnenkant van je woning, je creƫert extra bescherming voor de dragende elementen van je dak, er ontstaan geen koudebruggen (ook niet bij onregelmatige tussenafstanden van spanten) en je vermijdt plaatsverlies op zolder.

Twijfel je tussen dakisolatie aan de binnen- of aan de buitenkant? Vraag gerust advies aan een dakspecialist. Wij helpen je graag met je zoektocht naar een dakwerker uit je buurt.

Soms is het bijvoorbeeld nodig om een spant of keper te vervangen. Een specialist kan dit perfect inschatten en uitvoeren.

Welk materiaal gebruik bij de isolatie van een hellend dak?

Je weet nu waar je het isolatiemateriaal dient aan te brengen, maar welk isolatiemateriaal kies je? Voor de keuze van materiaal wordt onderscheid gemaakt tussen isoleren aan de binnen- en de buitenkant.

  • Binnenkant: Wanneer je kiest voor isolatie aan de binnenkant van je hellend dak, doe je dit het beste met een minerale wol. Dit kan glaswol of rotswol zijn. Hier kan je verder lezen over het gebruik van glaswol. Vaak gebruikt men ook isolatieplaten van PIR of PUR. Meer info over isolatieplaten vind je hier. Tenslotte is het ook mogelijk om te isoleren met PUR-schuim.
  • Buitenkant: Wanneer je reeds ingerichte kamers onder je hellend dak hebt, vormt bovendakse isolatie een prima oplossing. In dit geval kies je het best voor stijve isolatieplaten, die op het kapgebinte worden aangebracht. Daarbovenop wordt een onderdakfolie gelegd. Tenslotte worden de tengellatten met lange schroeven door de isolatieplaten heen in de kepers bevestigd.

Wil je meer informatie over de werkwijze en de verschillende isolatiematerialen voor jouw hellend dak? Vraag dan advies aan een erkende vakman! Hij geeft je uitvoerig advies en stelt vrijblijvend een offerte op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.