Dakisolatie: voordelen, prijzen en premies

Omdat er schadelijke stoffen kunnen vrijkomen bij het aanbrengen van PUR isolatie, laat je dit beter over aan een specialist.

Vanaf 2020 moet elk huis verplicht dakisolatie hebben. Bij het isoleren van een woning is het dak onontbeerlijk voor een energiezuinig huis. Wist je dat gemiddeld 25% van de warmte via het dak verloren gaat?

Met een geïsoleerd dak moet u in de wintermaanden veel minder stoken om van een aangename kamertemperatuur te genieten en dat doet je energiefactuur verschrompelen.

In de zomer blijft het dan weer lekker fris in uw huis. Daarnaast werkt dakisolatie geluidswerend, waardoor de lawaaierige buren of het (lucht)verkeer je nooit meer wakker houden.

Neem dus de koe bij de hoorns en geniet van de premies én de betere levenskwaliteit.

Dakisolatie prijs

Isolatiemethode Richtprijs
Hellend dak isoleren langs binnen € 20 – 50 per m2
Hellend dak isoleren langs buiten € 40 – 60 per m2
Plat dak isoleren langs binnen € 30 – 40 per m2
Plat dak isoleren langs buiten € 50 – 120 per m2

Dakisolatie is misschien wel de meest rendabele energiebesparende investering. Maar welk budget moet je opzij zetten om je dak te isoleren?

Als we de vuistregel van € 25 per m² toepassen, dan moet een gemiddeld gezin tussen € 2.000 en € 2.500 (incl. plaatsing, excl. btw) betalen voor een dak van 80 à 100 m².

De prijs hangt uiteraard ook af van het gebruikte materiaal en welke leverancier je aanstelt. Informatie inwinnen en offertes vergelijken is dus de boodschap!

Premies dakisolatie

Soort premie Bedrag premie
Basispremie € 4 per m²
Klant met ‘uitsluitend nachttarief’ € 6 per m²

Gelukkig drukt de premie van uw netbeheerder de kosten. Werkt u met een erkende vakman, bedraagt de premie 4 euro per m². Steekt u zelf de handen uit de mouwen, krijgt u sinds 2021 geen premie meer. Klanten met ‘uitsluitend nachttarief’ krijgen 6 euro per m². Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Ontdek hieronder alle info over isolatiepremies per type. Door de werken uit te besteden geniet u ook van het verlaagde btw-tarief van 6% en bent u verzekerd van persoonlijk advies en een correcte plaatsing.

Dakisolatienorm 2020

Dakisolatie verplicht

Gebruik je je zolder enkel om overbodig materiaal te bewaren? Lijkt het je onnodig om deze ruimte te isoleren? Al doet je zolder geen dienst als leefruimte, het is wel noodzakelijk om deze te isoleren. Warme lucht stijgt namelijk. Daken die niet geïsoleerd worden vormen zodoende één van de belangrijkste bronnen van warmteverlies.

Met dakisolatie hou je warmte niet alleen binnen maar bespaar je eveneens op je energiefactuur. 50% van de vlaamse woningen is meer dan 40 jaar oud en slechts 1% van de woningen ondergaan jaarlijks een renovatie.

Sinds 1 januari 2015 is dakisolatie al verplicht bij zelfstandige woningen (studios, appartementen en eengezinswoningen). Deze verplichting geldt echter niet voor kamers en daken kleiner dan 2 m².

Nieuwbouwwoningen, aangesloten op het elektriciteitsnet sinds 1 januari 2016 die beantwoorden aan de energieprestatieregelgeving, voldoen ook al aan de actuele dakisolatienormen.

Concreet wil de Vlaamse overheid vanaf 2020 dakisolatie verplicht maken voor alle woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk.

Deze verplichte dakisolatie moet echter voldoen aan een bepaalde minimumnorm .

  • Een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 0.75 m²K/W (vierkante meter Kelvin per watt) wordt, zodoende, genomen. Deze R-waarde kan je eenvoudig zelf berekenen.
  • Wil je weten of je voldoet aan de minimumnorm ? Dan kan dit gecontroleerd worden via het Enerprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier
Let op! Een geïsoleerde vloer bij een onbewoonde en onverwarmde zolder, hoeft niet voorzien te zijn van dakisolatie.

Isoleer je dak

Wal als je aan de dakisolatienorm 2020 niet voldoet?

Indien je woning niet voldoet aan de verplichte dakisolatienorm, krijg je hiervoor, tussen 2015 en 2020 een beperkt aantal strafpunten en de nodige tijd om je dak te isoleren. Is je dak niet conform tegen 1 januari 2020, dan worden 15 strafpunten toegekend aan je woning en kom je in aanmerking om een ongeschiktheidsverklaring te krijgen van de gemeente.

Concreet betekent dit dat de woning wel nog bewoond mag worden als je zelf eigenaar bent van het gebouw, maar dat je deze niet meer mag verhuren. De woning mag, na beëindiging van een huurcontract, eveneens niet meer opnieuw verhuurd worden.
Ben je eigenaar van een appartement ? Is het appartementsgebouw niet voorzien van dakisolatie ? Ook in dit geval krijg je van de woningcontroleur strafpunten, al bevindt je appartement zich niet onder het dak.

Word je woning tenslotte gedurende 1 jaar als ongeschikt verklaard, dan riskeer je hiervoor een boete (boete die niet van toepassing indien je als eigenaar zelf de woning bewoont).

Dak isoleren: welk isolatiemateriaal kiezen?

Xps isolatie

XPS, of geëxtrudeerd polystyreen, is een synthetisch isolatiemateriaal. Zijn isolatiewaarde is redelijk hoog, hoewel het met zijn 0,030 W/mK nog altijd iets lager ligt dan bijvoorbeeld PUR isolatie of PIR isolatie.

XPS is verkrijgbaar onder de vorm van isolatieplaten. Het grote voordeel van isolatieplaten is dat ze makkelijk aan elkaar vastgehecht kunnen worden, dankzij een handig tand en groef systeem. Dit voorkomt namelijk het risico op onnodige warmteverliezen.  Bovendien is XPS zeer goed bestand tegen vocht.

Een nadeel aan XPS is echter wel dat dit isolatiemateriaal heel brandbaar is. Om aan de bouwvoorschriften te voldoen is het verplicht om brandremmers toe te voegen aan de isolatieplaten (XPS is namelijk al brandbaar vanaf 75°C)

Eps isolatie

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, ook beter bekend als piepschuim. Het isolerend vermogen ligt iets lager dan andere isolatiematerialen, maar de talrijke voordelen ervan maken het niettemin zeer aantrekkelijk.

Eerst en vooral is EPS isolatie een stuk goedkoper. Net als XPS isolatie is het materiaal goed bestand tegen vocht- en schimmelvorming. Doordat het isolatiemateriaal bovendien ook zeer licht van gewicht is, is het ook makkelijk te snijden en te plaatsen.

Last but not least, EPS isolatie is zeer duurzaam en behoudt ook op langere termijn zijn isolerende eigenschappen.

Pur isolatie

PUR isolatie aanbrengen op een hellend dak

Naast deze traditionele vormen van dakisolatie is polyurethaanschuim – kortweg PUR-schuim – aan een opmars bezig.

Het heeft als groot voordeel dat het voor een veel betere dekking zorgt. Het schuim wordt op de kepers gespoten, waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan.

Tel daarbij de uitstekende isolatiewaarde en je beseft waarom PUR-schuim steeds populairder wordt. Het schuim droogt snel op, maar bij het aanbrengen komen er wel schadelijke stoffen vrij.

Isolatiewaarde: 0,026 W/mK
Prijs: 25-30 euro per m² (incl. plaatsing)
Voordelen: Uitstekende isolatiewaarde, beste dekking, snelle plaatsing

Pir isolatie

PIR is, net als XPS, een synthetisch isolatiemateriaal. Het grootste verschil met XPS isolatie is echter wel zijn isolerende vermogen die een stuk hoger ligt. De isolatiewaarde bij PIR schommelt tussen de 0,022 W/mK en de 0,026 W/mK.

Zijn er nog andere voordelen? PIR dakisolatie beschikt eveneens over sterke vochtwerende eigenschappen. PIR dakisolatieplaten kunnen bovendien zowel geplaatste worden op hellende als platte daken. En niet te vergeten, PIR isolatie beschikt ook over brandwerende eigenschappen, die de veiligheid van je woning en zijn bewoners garandeert.

Glaswol isolatie

Aan dak- of zoldervloerisolatie zijn enkele typische isolatiematerialen verbonden. Zo is iedereen wel eens in contact gekomen met glaswol, dat vooral bij hellende daken wordt gebruikt.

Het is makkelijk te vervormen, waardoor het tot in de kleinste hoeken en kieren raakt. Door de lage isolatiewaarde brengt men meestal een dikke laag glaswol – mik op minstens 160 mm – aan. Leuk neveneffect is dat glaswol zo ook geluid absorbeert, zowel van binnen als van buiten. Bovendien is het een vrij goedkoop materiaal.

Het grote nadeel is echter dat de glasvezels loskomen bij de plaatsing en voor irritatie aan ogen, huid en luchtwegen zorgen. Beschermende kledij en een stofmasker zijn geen overbodige luxe!

Isolatiewaarde: 0,034 W/mK in het lab, 0,064 W/mK in de praktijk.
Prijs: Vanaf 20 euro per m² (incl. plaatsing)
Voordelen: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ook akoestische isolatie, brandwerend

Rockwool isolatie

Rockwool dakisolatie is enorm populair en bestaat, zoals zijn naam het zelf al aanduidt, volledig uit rotswol.

Rockwool dakislatie zijn verkrijgbaar onder de vorm van isolatieplaten en spijkerflensdekens en worden vooral toegepast op de isolatie van hellende daken langs binnen. Het valt echter op te merken dat bepaalde isolatieplaten ook gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een plat dak.

Dakisolatieplaten

Als een dak niet met glaswol geïsoleerd is, dan is de kans groot dat er isolatieplaten in kunststof gebruikt zijn. Platen hebben dan ook enkele sterke eigenschappen.

  1. Eerst en vooral zijn ze makkelijk aan te brengen. Zeker voor grote oppervlaktes gaat het werk snel vooruit.
  2. Daarnaast ondervindt kunststof geen hinder van vocht, wat niet gezegd kan worden van glaswol.
  3. Dankzij de hoge isolatiewaarde hoeven de platen ook niet zo dik te zijn, waardoor er minder ruimte verloren gaat.
  4. Qua materiaal heb je meerdere opties, maar platen uit PUR, PIR of EPS zijn de meest voorkomende varianten. Kunststofplaten zijn wel moeilijk te recycleren en de productie ervan is schadelijk voor het milieu.
Isolatiewaarde: Afhankelijk van het isolatiemateriaal (PUR / PIR / EPS).
Prijs: Vanaf 25 euro per m² (incl. plaatsing)
Voordelen: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ook akoestische isolatie, brandwerend

Hoe je dak isoleren?


Hoe je jouw dak isoleert, hangt uiteraard af van het type. Zowel bij een plat dak als een hellend dak zijn er twee mogelijkheden: isolatie aan de binnen- of de buitenkant.

Heb je een hellend dak, dan levert isolatie aan de buitenzijde het hoogste rendement op. Daarvoor moet jouw dakbedekking wel tijdelijk verwijderd worden en dat doet de prijs gevoelig stijgen. Tenzij je een nieuw dak plaatst, ben je over het algemeen beter af met dakisolatie langs de binnenzijde.

Dit geldt ook voor een plat dak: meestal kiest men voor isolatie langs de binnenkant, omdat dit goedkoper uitkomt. Als de buitenkant van het dak geïsoleerd wordt, ontsnapt er minder warmte.

Om een dak te isoleren kun je de doe-het-zelver in jezelf loslaten, maar vaak is het toch verstandiger om beroep te doen op een vakman. Het bespaart je een hoop werk en u bent zeker dat de werken goed uitgevoerd zijn. Bovendien strijk je ook een hogere premie op als je een specialist inschakelt.

Dak isoleren langs binnen

Een dak isoleren langs binnen is meestal de éénvoudigste manier van werken. Het gewenste isolatiemateriaal wordt tussen de spanten van het dak aangebracht. Glaswol draagt gewoonlijk de voorkeur als isolatiemateriaal, aangezien deze éénvoudig op maat gesneden kan worden. Eens de isolatielaag geplaatst is, dient er nog een extra raamwerk aangebracht te worden ter afwerking.

Plat dak isoleren

plat dak isoleren

Voor het isoleren van een plat dak bestaan er drie isolatiemethoden: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak. Welke isolatiemethode je verkiest hangt volledig af van de opbouw van je dak en van de aanwezige ruimte. 

Bij een warm dak en omgekeerd dak, isoleer je langs buiten. Dit is de meeste efficiënte isolatiemethode, maar het gaat echter gepaard met een hoger kostenplaatje. Hou gewoonlijk rekening met richtprijzen liggend tussen de €50 en €115 perm2.

Bij een koud dak isoleer je langs binnen. Net als bij een hellend dak, wordt de isolatie tussen het dakbeschot aangebracht. Het nadeel van deze isolatiemethode is dat de dakconstructie meer onderhevig zal zijn aan temperatuurschommelingen, doordat deze niet mee in de isolatieschil zit.

De prijs voor het isoleren van een plat dak langs buiten is echter een stuk goedkoper. Reken gemiddeld tussen de €30 en €40 per m2.

Isoleer je dak, vergelijk offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.