Dakisolatie: voordelen, prijzen en premies

Vanaf 2020 moet elk huis verplicht dakisolatie hebben. Je hebt dus nog maar enkele weken de tijd om jouw dak in orde te brengen. Dakisolatie is onontbeerlijk voor een energiezuinig huis. Wist je dat gemiddeld 25% van de warmte via het dak verloren gaat?

Met een geïsoleerd dak moet u in de wintermaanden veel minder stoken om van een aangename kamertemperatuur te genieten en dat doet je energiefactuur verschrompelen.

In de zomer blijft het dan weer lekker fris in uw huis. Daarnaast werkt dakisolatie geluidswerend, waardoor de lawaaierige buren of het (lucht)verkeer je nooit meer wakker houden.  Neem dus de koe bij de hoorns en geniet van de premies én de betere levenskwaliteit.

Waarom wordt dakisolatie verplicht?

Gebruik je je zolder enkel om overbodig materiaal te bewaren? Lijkt het je onnodig om deze ruimte te isoleren? Al doet je zolder geen dienst als leefruimte, het is wel noodzakelijk om deze te isoleren. Warme lucht stijgt namelijk. Daken die niet geïsoleerd worden vormen zodoende één van de belangrijkste bronnen van warmteverlies. Met dakisolatie hou je warmte niet alleen binnen maar bespaar je eveneens op je energiefactuur.

 Waarom dakisolatie verplicht wordt in 2020

Wat zijn de verplichte dakisolatienormen tegen 2020?

50% van de vlaamse woningen is meer dan 40 jaar oud en slechts 1% van de woningen ondergaan jaarlijks een renovatie.
Sinds 1 januari 2015 is dakisolatie al verplicht bij zelfstandige woningen (studios, appartementen en eengezinswoningen). Deze verplichting geldt echter niet voor kamers en daken kleiner dan 2 m². Nieuwbouwwoningen, aangesloten op het elektriciteitsnet sinds 1 januari 2016 die beantwoorden aan de energieprestatieregelgeving, voldoen ook al aan de actuele dakisolatienormen.

Concreet wil de Vlaamse overheid vanaf 2020 dakisolatie verplicht maken voor alle woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Deze verplichte dakisolatie moet echter voldoen aan een bepaalde minimumnorm . Een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 0.75 m²K/W (vierkante meter Kelvin per watt) wordt, zodoende, genomen. Deze R-waarde kan je eenvoudig zelf berekenen.

Wil je weten of je voldoet aan de minimumnorm ? Dan kan dit gecontroleerd worden via het Enerprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier .

Let op! Een geïsoleerde vloer bij een onbewoonde en onverwarmde zolder, hoeft niet voorzien te zijn van dakisolatie.

Isoleer je dak

Wat als je niet voldoet aan de verplichte dakisolatienorm tegen 2020?

Indien je woning niet voldoet aan de verplichte dakisolatienorm, krijg je hiervoor, tussen 2015 en 2020 een beperkt aantal strafpunten en de nodige tijd om je dak te isoleren. Is je dak niet conform tegen 1 januari 2020, dan worden 15 strafpunten toegekend aan je woning en kom je in aanmerking om een ongeschiktheidsverklaring te krijgen van de gemeente.

Concreet betekent dit dat de woning wel nog bewoond mag worden als je zelf eigenaar bent van het gebouw, maar dat je deze niet meer mag verhuren. De woning mag, na beëindiging van een huurcontract, eveneens niet meer opnieuw verhuurd worden.
Ben je eigenaar van een appartement ? Is het appartementsgebouw niet voorzien van dakisolatie ? Ook in dit geval krijg je van de woningcontroleur strafpunten, al bevindt je appartement zich niet onder het dak.

Word je woning tenslotte gedurende 1 jaar als ongeschikt verklaard, dan riskeer je hiervoor een boete (boete die niet van toepassing indien je als eigenaar zelf de woning bewoont).

Dakisolatie verplicht in 2020: Plaats nu je isolatie

Hoe plaatst men dakisolatie?

Hoe je jouw dak isoleert, hangt uiteraard af van het type. Zowel bij een plat dak als een hellend dak zijn er twee mogelijkheden: isolatie aan de binnen- of de buitenkant.

Heb je een hellend dak, dan levert isolatie aan de buitenzijde het hoogste rendement op. Daarvoor moet jouw dakbedekking wel tijdelijk verwijderd worden en dat doet de prijs gevoelig stijgen. Tenzij je een nieuw dak plaatst, ben je over het algemeen beter af met dakisolatie langs de binnenzijde.

Dit geldt ook voor een plat dak: meestal kiest men voor isolatie langs de binnenkant, omdat dit goedkoper uitkomt. Als de buitenkant van het dak geïsoleerd wordt, ontsnapt er minder warmte.

Om een dak te isoleren kun je de doe-het-zelver in jezelf loslaten, maar vaak is het toch verstandiger om beroep te doen op een vakman. Het bespaart je een hoop werk en u bent zeker dat de werken goed uitgevoerd zijn. Bovendien strijk je ook een hogere premie op als je een specialist inschakelt.

Uit welke materialen kunt u kiezen voor uw dakisolatie?

Glaswol

Dakisolatie glaswolAan dak- of zoldervloerisolatie zijn enkele typische isolatiematerialen verbonden. Zo is iedereen wel eens in contact gekomen met glaswol, dat vooral bij hellende daken wordt gebruikt.

Het is makkelijk te vervormen, waardoor het tot in de kleinste hoeken en kieren raakt. Door de lage isolatiewaarde brengt men meestal een dikke laag glaswol – mik op minstens 160 mm – aan. Leuk neveneffect is dat glaswol zo ook geluid absorbeert, zowel van binnen als van buiten. Bovendien is het een vrij goedkoop materiaal.

Het grote nadeel is echter dat de glasvezels loskomen bij de plaatsing en voor irritatie aan ogen, huid en luchtwegen zorgen. Beschermende kledij en een stofmasker zijn geen overbodige luxe!

Isolatiewaarde: 0,034 W/mK in het lab, 0,064 W/mK in de praktijk.
Prijs: Vanaf 20 euro per m² (incl. plaatsing)
Voordelen: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ook akoestische isolatie, brandwerend

Kunststof

Dakisolatie kunststofAls een dak niet met glaswol geïsoleerd is, dan is de kans groot dat er isolatieplaten in kunststof gebruikt zijn. Platen hebben dan ook enkele sterke eigenschappen.

  1. Eerst en vooral zijn ze makkelijk aan te brengen. Zeker voor grote oppervlaktes gaat het werk snel vooruit.
  2. Daarnaast ondervindt kunststof geen hinder van vocht, wat niet gezegd kan worden van glaswol.
  3. Dankzij de hoge isolatiewaarde hoeven de platen ook niet zo dik te zijn, waardoor er minder ruimte verloren gaat.
  4. Qua materiaal heb je meerdere opties, maar platen uit PUR, PIR of EPS zijn de meest voorkomende varianten. Kunststofplaten zijn wel moeilijk te recycleren en de productie ervan is schadelijk voor het milieu.

Isolatiewaarde: Afhankelijk van het isolatiemateriaal (PUR / PIR / EPS).
Prijs: Vanaf 25 euro per m² (incl. plaatsing)
Voordelen: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ook akoestische isolatie, brandwerend

PUR-schuim

Dakisolatie PUR-schuimNaast deze traditionele vormen van dakisolatie is polyurethaanschuim – kortweg PUR-schuim – aan een opmars bezig.

Het heeft als groot voordeel dat het voor een veel betere dekking zorgt. Het schuim wordt op de kepers gespoten, waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan.

Tel daarbij de uitstekende isolatiewaarde en je beseft waarom PUR-schuim steeds populairder wordt. Het schuim droogt snel op, maar bij het aanbrengen komen er wel schadelijke stoffen vrij.

Isolatiewaarde: 0,026 W/mK
Prijs: 25-30 euro per m² (incl. plaatsing)
Voordelen: Uitstekende isolatiewaarde, beste dekking, snelle plaatsing

Welke prijs betaal je voor dakisolatie?

Dakisolatie is misschien wel de meest rendabele energiebesparende investering. Maar welk budget moet je opzij zetten om je dak te isoleren?

Als we de vuistregel van € 25 per m² toepassen, dan moet een gemiddeld gezin tussen € 2.000 en € 2.500 (incl. plaatsing, excl. btw) betalen voor een dak van 80 à 100 m².

De prijs hangt uiteraard ook af van het gebruikte materiaal en welke leverancier je aanstelt. Informatie inwinnen en offertes vergelijken is dus de boodschap!

Gelukkig drukt de premie van uw netbeheerder de kosten. Werkt u met een erkende vakman, bedraagt de premie 4 euro per m². Steekt u zelf de handen uit de mouwen, strijkt u 2 euro per m² op. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Ontdek hier alle info over isolatiepremies per type. Door de werken uit te besteden geniet u ook van het verlaagde btw-tarief van 6% en bent u verzekerd van persoonlijk advies en een correcte plaatsing.