Fouten bij spouwmuurisolatie: wat kan er mis gaan? Oorzaken en oplossingen

Spouwmuurisolatie is op zich een relatief eenvoudige klus, maar vereist wel een gedetailleerde en aandachtige werkwijze. Fouten bij spouwmuurisolatie zijn snel gemaakt. Ben je van plan de werken zelf aan te pakken? In dit artikel leer je de valkuilen bij spouwmuurisolatie kennen. Zo weet je waarop je tijdens de isolatiewerken moet letten. Als je na de isolatie toch last hebt van vochtproblemen, vind je onderaan dit artikel enkele handige oplossingen terug. Laat je spouwmuurisolatie liever door erkende isolatiespecialisten uitvoeren? Vul ons offerteformulier in. 

Maak je woning duurzamer met isolatie

Grootste fouten bij spouwmuurisolatie: wat zijn de valkuilen?

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om je buitenmuren van goede isolerende eigenschappen te voorzien. Om vochtproblemen te voorkomen, is het wel belangrijk dat een specialist de isolatie correct en met extra aandacht aanbrengt. Hieronder bespreken we 10 vaak voorkomende fouten bij spouwmuurisolatie. 

1. Geen vooronderzoek laten plaatsvinden

Een grondig vooronderzoek valt niet te onderschatten. Een erkende professional controleert volgende zaken: 

  • Heeft jouw woning effectief een spouw? 
  • De ligging van je woning. 
  • Het type gevel en de staat ervan. 
  • De dikte van de voegen. 
  • De dikte en de staat van de spouw
  • … 

Deze inspectie is een endoscopisch onderzoek

Spouwmuurisolatie specialist

2. Spouwmuurisolatie bij een beschadigde gevel plaatsen

Niet iedere gevel kan zomaar met spouwisolatie behandeld worden. De buitenmuur moet aan de volgende voorwaarden voldoen. 

De gevel mag geen schade vertonen

De gevel van de woning mag absoluut geen schade, barsten of scheuren hebben. Is dit wel het geval en je brengt spouwmuurisolatie aan, dan is het risico op vochtdoorslag groot. 

Het vocht tast vervolgens de spouwmuurisolatie aan: vochtproblemen, schimmel, slechte isolerende eigenschappen en andere onaangename problemen steken snel de kop op. 

De gevel moet bovendien stevig zijn. Dit betekent dat voldoende kwaliteitsvolle spouwankers vereist zijn. 

De gevel moet vorstbestendig en dampopen zijn

Als je spouw niet geïsoleerd is, warmt de gevel langs binnen op en is het op die manier tegen vorst beschermd. Door spouwmuurisolatie aan te brengen, verdwijnen deze twee voordelen. 

Bepaalde gevelmaterialen zijn erg kwetsbaar voor vorst. Het vocht dat zich in deze bepleistering bevindt, kan bij vriesweer bevriezen, uitzetten en vervolgens voor beschadigingen zorgen. Daarom is het belangrijk dat de gevel vorstbestendige eigenschappen bezit. 

Dampdichte gevelbekleding (denk aan gevels met dampdicht verven, geglazuurd metselwerk, verblendstenen, strengpers stenen…) hebben een grotere kans op vorstschade en andere vochtproblemen na spouwmuurisolatie. 

Dit komt doordat het vocht in een dampdichte gevel geen weg naar buiten vindt: de gevel droogt niet uit en creëert zo allerlei soorten vochtschade. Vandaar dat een gevel niet dampdichte, maar dampopen eigenschappen moet bevatten. 

3. Vervuilde spouwmuur isoleren

Een vervuilde spouwmuur (denk aan cementbaarden, steenbrokken…) isoleren is een slecht idee: de vervuiling zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal zich niet gelijk over de spouw kan verspreiden. 

Dit zorgt niet alleen voor slechtere isolerende prestaties en een hoger risico op vochtproblemen, maar ook voor koudebruggen. Die brengen de koude van buiten naar binnen in je woning. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

4. Fout isolatiemateriaal gebruiken

Je geniet van een optimaal isolerend resultaat wanneer je de juiste isolatiematerialen gebruikt. Volgende aspecten bepalen welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw specifieke spouw: 

  • Dikte van de spouwmuur. Voor een smalle restspouw gebruik je best materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Er is immers niet voldoende plek om een grote hoeveelheid laag isolerend materiaal te plaatsen. 
  • Windligging van de woning. Muren die meer wind vangen, hebben het sneller en langer koud. Daarom kunnen ze goede isolerende materialen gebruiken. 
  • Grootte van de voegen. In smalle voegen kan je maar een beperkt aantal isolatiematerialen gebruiken. 
  • Wil je een thermische en akoestische spouwmuurisolatie? Dan kies je best voor glaswol: dit materiaal heeft goede temperatuurregelende en geluiddempende eigenschappen. 

Enkele geschikte soorten isolatiematerialen zijn: 

  • EPS-parels. Deze kleine isomobolletjes zijn vochtbestendig, maar hebben wel slechtere geluidsisolerende eigenschappen. 
  • Glaswol / Supafil. Dit uitstekende materiaal is vochtbestendig, brandveilig en akoestisch isolerend. Bovendien is het een van de goedkopere isolatiematerialen. 
  • PUR spuitisolatie. Een deskundige spuit dit materiaal in de spouw, waarna het uitzet, uithardt en vervolgens alle hoeken dicht. Gebruik dit type isolatie wanneer je een smalle spouw hebt. Hou er rekening mee dat de geluidsisolerende eigenschappen niet zo goed zijn. 

5. Spouwmuurisolatie niet laten aansluiten

Over het algemeen blaast of spuit een deskundige het isolatiemateriaal in de spouw. Eerst boort een professional gaatjes in het voegwerk die op gelijke afstand van elkaar liggen.

Als de ruimte tussen de verschillende openingen te groot is, kan het isolatiemateriaal zich niet gelijk over de volledige spouw verdelen. Er is dan sprake van een slecht aangesloten spouwmuurisolatie

Dit is een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie. Neem voldoende tijd en boor genoeg gaten in de muur. Anders is de spouw niet volledig gevuld en hebben bepaalde plekken een zwakke isolatiewaarde.

Zo krijg je een gebrekkige werking en kan je niet genieten van de voordelen zoals een lagere energiefactuur en een hogere binnenmuurtemperatuur. 

6. Gebrek aan ventilatie na de spouwmuurisolatie

Ook het gebrek aan ventilatie na de spouwmuurisolatie is een grote valkuil. Voordat je muur geïsoleerd werd, kon het vocht op natuurlijke wijze de woning verlaten.

Maar eenmaal het isolatiemateriaal geplaatst is, vindt het vocht geen weg naar buiten. Dit zorgt voor muffe geurtjes, ongedierte, condensvorming, vocht- en schimmelplekken en andere onaangename problemen.

Daarom is het cruciaal dat je na de isolatie voor een goed ventilatiesysteem zorgt. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van aannemers in jouw buurt

7. Verkeerde lijmdosering

De lijm in een verkeerde hoeveelheid aanbrengen, kan ook voor bepaalde ongemakken zorgen: de parels waaien uit de muur, de spouwmuur loopt op bepaalde plekken leeg… Gelukkig bestaat er vandaag een computergestuurd doseringsapparaat. Dit systeem zorgt altijd voor een correcte lijmdosering. 

Het is verstandig om de spouwmuurisolatie daarom door een erkend isolatiebedrijf uit te laten voeren: zo voorkom je dat de parels met te veel of te weinig lijm geplaatst worden. 

8. Spouwmuurisolatie tijdens slechte weersomstandigheden

Een klein, maar belangrijk detail: een specialist moet het isolatiemateriaal in gunstige weersomstandigheden aanbrengen.

Dit is niet voor ieder materiaal hetzelfde. Isolatieparels en gietschuim plaats je bijvoorbeeld best niet bij koude buitentemperaturen en hevige regen. Slechte weersomstandigheden tasten de kwaliteit aan. 

9. Gedeeltelijke gevulde spouw bijvullen

Zomaar een gedeeltelijk gevulde spouw bijvullen, is absoluut geen goed idee. Vanaf de jaren 80 kwam spouwmuurisolatie steeds meer voor. Toen gebruikten deskundigen vooral glaswol isolatieplaten. Een van de nadelen van dit materiaal is dat het na een bepaalde periode begint te zakken: de bovenkant van de gevel is zo niet meer geïsoleerd. 

Er bestaan gelukkig technieken om de spouw na te isoleren of zelfs bij te vullen. Laat vooraf zeker de staat van de isolatie controleren door deskundigen: als de aanwezige isolatie niet correct is aangebracht of de kwaliteit serieus is aangetast, krijg je gegarandeerd met problemen te kampen wanneer je na-isoleert.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de isolatie niet aansluit, wat betekent dat het begint uit te zetten of er zelfs een vochtbrug ontstaat. 

Vaak verwijderen specialisten de oude spouwmuurisolatie. Zo loop je geen enkel risico. 

10. Onvakkundige installateurs met weinig ervaring inschakelen

Het grootste deel van de isolatiebedrijven vermijden alle bovenstaande fouten of valkuilen. Toch gebeurt het dat bepaalde isolatieexperts onvakkundig zijn door bijvoorbeeld te weinig ervaring of snel en ondeskundig werk. 

Een ervaren installateur herken je direct bij de voorbereiding: als de professional een spouwmuurinspectie in enkele minuten uitvoert, geen endoscopisch onderzoek opstart en je geen ventilatiesysteem adviseert, zou het kunnen dat je met een onvakkundige installateur te maken hebt. Een goede inspectie neemt op z’n minst een uur in beslag. 

Door ons offerteformulier in te vullen, kom je gegarandeerd in contact met erkende, deskundige en ervaren isolatieexperts in jouw buurt. Zij sturen je offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat op. Zo kan je niet alleen een voordelige oplossing vinden, maar lees je ook een omschrijving van de werken. De aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend. 

Oplossingen voor vochtproblemen na spouwmuurisolatie

Zit je toch met vochtproblemen na de spouwmuurisolatie? Dan kunnen de volgende methodes een oplossing bieden: 

  • Muren injecteren. Injecteer de muren met een specifieke gel. De specialist boort opnieuw gaten in de buitenmuur met een tussenruimte van telkens 10 à 12 cm. Vervolgens injecteert de deskundige een vochtwerende gel of vloeistof met een pistool onder hoge druk. Na de plaatsing zet de vloeistof in het metselwerk uit. Zo kan optrekkend vocht van buitenaf je woning niet meer binnendringen. Laat de muur na de werken voldoende uitdrogen.
  • Muren onderkappen. Wanneer een professional muren onderkapt, brengt hij of zij kunststof vochtkeringen aan. Deze oplossing is permanent en effectief: vocht van buiten sijpelt je woning niet meer binnen. Muren onderkappen zorgt wel voor stofoverlast en tijdelijke schade. Bovendien kost het redelijk wat geld. 
  • Vochtregulerende isolatie aan de buitenmuur. Omdat isolatie de natuurlijke luchtcirculatie verhindert, kan het vocht niet meer spontaan naar buiten ontsnappen. Dit zorgt voor zwakke en poreuze gevelstenen en voegen. Daarom kies je best voor vochtregulerende isolatiematerialen zoals EPS-parels
  • Muurimpregnatie. De gevelmuren, zeker die aan de regenzijde, laat je best met een vochtafstotende laag behandelen. In hoeverre dit voor jouw spouw noodzakelijk is, hangt af van het type gevelsteen en de staat van je voegen. 
Spouwmuur isoleren

Wat is de beste vochtwerende spouwmuurisolatie?

Op dit moment zorgen EPS-parels voor de beste vochtwerende resultaten. Ook PUR-spuitisolatie en glaswol hebben vochtbestendige eigenschappen. Deze drie materialen zijn met andere woorden een goede isolator voor je spouwmuren. 

Wat zou je nog snel moeten weten over spouwmuurisolatie?

In 2024 kun je in België nog steeds profiteren van premies en subsidies voor spouwmuurisolatie. Het is belangrijk om te onderstrepen dat, ondanks enkele nadelen, de voordelen van spouwmuurisolatie aanzienlijk zwaarder wegen. Er bestaan verschillende types van spouwmuurisolatie; zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zowel PUR- als EPS-isolatie voor jouw project. En dat is nog maar het begin – er valt nog zoveel meer te ontdekken over spouwmuurisolatie.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Wil je jouw spouwmuren door een erkende isolatiespecialist met kwalitatieve materialen laten isoleren? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende professionals.

Zij sturen je vervolgens offertes met aanbevelingen en prijsvoorstellen op maat op. Zo maak je de voordeligste keuze die het beste bij jouw situatie past. Een deskundige zorgt ervoor dat jouw spouwmuurisolatie correct verloopt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.