Fouten bij spouwmuurisolatie: Dit kan je vermijden

Spouwmuurisolatie is van groot belang voor een goed geïsoleerde woning. Heel wat huizen hebben nog geen spouwmuurisolatie.

Toch is dat een gemakkelijke manier om je energierekening te doen dalen. Er zijn wel een paar dingen waar je zeker moet op letten.

Bij het isoleren van de spouwmuur worden er namelijk nog heel wat fouten gemaakt.  In dit artikel geven we je enkele tips hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie kunt vermijden.

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie blijft een goede keuze. Per jaar kan je tot zo’n €300 besparen op je energiefactuur. Na vijf à zes jaar heb je zo de kosten van de isolatie terugverdiend.

Bovendien kan je ook beroep doen op de subsidie van de Vlaamse overheid. Tegelijkertijd is het belangrijk om goed op te letten als je begint aan spouwmuurisolatie.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Checklist tegen de grootste fouten bij spouwmuurisolatie

fouten spouwmuurisolatie: Dit kunt u vermijden

Let op de materialen en stenen van je gevel

Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is een dampdichte gevel. Dat betekent dat de stenen niet kunnen ademen. Dat is onder meer het geval bij:

  • Gevels in geglazuurde bakstenen. Achter de glazuurlaag kan het vocht zich ophopen. Bij vriestemperaturen kan dat de glazuurlaag doen barsten.
  • Mortel op basis van geel zand (zavel). Bij spouwmuurisolatie verdwijnt de binnenwarmte uit de spouw. Daardoor kan het vocht in de zavelmortel bevriezen en uitzetten.
  • Geschilderde gevels. Dit is hetzelfde principe als bij geglazuurde bakstenen. Let goed op dat de afwerkingslaag niet dampdicht is. Bij moderne verf is dat meestel niet het geval. Toch is inspectie altijd aan te raden.

Onderzoek of er geen spouwmuurvervuiling is

Spouwmuurvervuiling betekent dat er zich nog resten cement of andere bouwmaterialen in de spouw bevinden. Dat kan ontstaan tijdens het bouwproces. Je merkt spouwmuurvervuiling aan verkleuring op de muur. Het is belangrijk om deze resten te verwijderen.

Anders kan dit materiaal een koudebrug vormen tussen de gevelsteen en de binnenmuur. Dat leidt tot schimmel.

Je vermijdt deze fout bij spouwmuurisolatie gemakkelijk met een proefboring. Met een camera kijkt men dan in de schouw. Zo stelt men spouwmuurvervuiling gemakkelijk vast.

Als er weinig vervuiling is, kan dat plaatselijk worden weggenomen. Als het probleem van spouwmuurvervuiling te groot is, zoek je best een andere oplossing. Dat kan bijvoorbeeld buitenmuurisolatie zijn.

Voordat je begint aan spouwmuurisolatie moet je ook je gevel controleren. Een van de belangrijkste fouten bij spouwmuurisolatie is immers een slechte gevel.

Als de gevelstenen verweerd of gebarsten zijn, of als de voegen uitgehold zijn, beschermt de gevel de onderliggende lagen niet goed meer. Zo kunnen regen en wind doordringen. Dat zorgt voor een verminderde isolatiewaarde en vochtproblemen.

Je gevel kan ook last hebben van opstijgend vocht. Dan zuigen de gevelstenen het grondwater op. Dat kan je vermijden door de gevel eerst te impregneren.

Laat je spouwmuur correct isoleren

Let ook op ventilatie na de isolatie

Spouwmuurisolatie leidt niet automatisch tot vochtproblemen. Die kunnen echter wel optreden bij slecht geventileerde woningen.

Omdat het woonvocht niet weg kan, gaat het condenseren tegen muren, plafonds en de beglazing. Zorg er dus ook voor na de spouwmuurisolatie dat je goed verlucht of investeert in een ventilatiesysteem.

Met deze tips vermijd je ongetwijfeld de grootste fouten bij spouwmuurisolatie. Toch laat je het onderzoek best over aan een gecertificeerde aannemer.

Daarbij kan je je baseren op het ATG-certificaat van de Vlaamse overheid. Dat kwaliteitslabel geeft aan dat de aannemer geslaagd is voor het toelatingsonderzoek.

Twijfel niet langer en vraag hier je gratis offertes aan bij betrouwbare installateurs. Zo werk je zeker met iemand met kennis van zaken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.