Waarom de isolatieschaarste geen slechte zaak hoeft te zijn

Isolatienieuws - Isolatieschaarste biedt ook kansen

De bouw lijdt aan een zware isolatieschaarste. Door het tekort aan isolatiemateriaal lopen de leveringstijden op tot zes weken. Ook de prijs zit in stijgende lijn. Maar wie betaalt de factuur van die dure isolatie? En moet die factuur echt zo hoog liggen?

Helft duurder op één dag

Sinds april zijn de problemen begonnen. Vooral de chemische stoffen polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) zijn erg gegeerd. “Op sommige dagen zijn de prijzen plots met de helft omhoog gegaan”, zegt Véronique Vanderbruggen van Confederatie Bouw.

Hoe de prijs verder zal evolueren, is moeilijk in te schatten. Maar volgens de Confederatie Bouw zullen de problemen waarschijnlijk nog tot september aanhouden.

De dupe van isolatieschaarste

Grote schaarste en lange wachttijden, dan krijgt de consument toch de rekening gepresenteerd? Niets is minder waar. Het zijn de aannemers die het zwaarst onder de isolatieschaarste lijden. Bij privéprojecten is het lastenboek op voorhand opgesteld. Bijgevolg kunnen ze de meerkost niet doorrekenen.

“Sommige aannemers leggen hun werken stil. Ze riskeren daardoor schadeclaims in de bus te krijgen, omdat ze het project niet volgens de vooraf vastgestelde termijn afgewerkt hebben”, getuigt Vanderbruggen.

Opportuniteiten

Het tekort aan PUR en PIR schept zelfs mogelijkheden. “Producenten van isolatiematerialen op basis van mineralen of hernieuwbare grondstoffen ondervinden geen last van de schaarste”, stelt Dubolimburg, een expertisebureau dat advies geeft rond duurzaam bouwen.

Omdat de isolatiewaarde van materialen zoals glaswol, steenwol of cellulose iets lager ligt, moeten ze wel dikker aangebracht worden. Maar in tegenstelling tot PUR en PIR staat de prijs niet onder druk. Bovendien zijn het milieuvriendelijke materialen en werken ze tegelijkertijd ook als geluidsisolatie. Daardoor zijn het steeds aantrekkelijkere alternatieven.

“We merken dat mensen steeds meer stilstaan bij de keuze van hun isolatiematerialen. Ze kijken bijvoorbeeld naar de oorsprong, de duurzaamheid en natuurlijk de prijs. Men is er dus echt mee bezig. En terecht!”, besluit Dubolimburg”.

Goedkoop isoleren? Offertes beheren!

Wilt u uw huis laten isoleren tegen de laagste prijs? Vul dan het formulier in. Enkele isolatiespecialisten uit uw regio zullen u contacteren en de beste isolatie-oplossing voor uw huis uitstippelen. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend offertes, die u daarna in alle rust kunt vergelijken. Hieronder vindt u alvast een indicatie van de marktprijzen voor de meest gebruikte isolatiematerialen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.