Soorten vloerisolatie

Soorten vloerisolatie: alle opties op een rijtje

 
Soorten vloerisolatie
De warmte verdwijnt niet alleen langs de ramen. Ook de vloer kan als een open deur zijn indien die niet werd geïsoleerd. Voorkom koude voeten en te hoge energiefacturen door je vloer te isoleren. Welke soorten vloerisolatie er zijn, lees je hier.

Vloerisolatie van onder naar boven

Onderaan Bovenaan
Betonplaat Afwerking met vloerbekleding
Bouwfolie en isolatie
Leidingen en chape

Soms wordt er eerst geïsoleerd en wordt de betonplaat pas nadien gegoten. Ook die methode zorgt voor degelijke vloerisolatie.

Soorten vloerisolatie: materiaal en prijs

Je kan je vloer met verschillende soorten vloerisolatie isoleren. Afhankelijk van de materiaalkeuze, zal de prijs van vloerisolatie hoger of lager liggen.

Isolatieplaten Gespoten PUR Isolatiechape
Tussen 20 en 25 euro per m² Tussen 30 en 35 euro per m² Tussen 30 en 35 euro per m²

Goed nieuws! De netbeheerder deelt premies uit voor wie nieuwe vloerisolatie laat leggen. Ze springen bij in de kosten voor 6 euro per vierkante meter.

Isolatieplaten

soorten vloerisolatie: eps-isolatieplaten

Wat isolatieplaten betreft, wordt er vaak polystyreen gebruikt. Dat vind je in de vorm van EPS-platen. Isolatieplaten zijn een gemakkelijk hulpmiddel voor vloerisolatie omdat ze goed aaneensluiten. EPS-platen kunnen bijvoorbeeld voorzien worden van een tand- en groefsysteem die die aaneensluiting bevordert.

Bovendien moet het isolatiemateriaal voor vloerisolatie stevig genoeg zijn zodat er geen problemen optreden wanneer er op de vloer gestapt wordt. Als dat niet het geval is, kan de vloer namelijk beginnen te scheuren. Dat is bij isolatieplaten zeker het geval. Tot slot is het belangrijk dat de platen waterafstotend zijn. Anders kunnen er onvriendelijke schimmels en ongedierte tussen de vloerlagen ontstaan. EPS heeft die vochtwerende kwaliteit.

Het nadeel van polystyreen (ook wel piepschuim genoemd) is dat de isolerende werking bij andere soorten vloerisolatie hoger is. Dat wil echter niet zeggen dat piepschuim een slechte isolator is. 98% van de plaat bestaat namelijk uit lucht, en laat stilstaande lucht nu toch een perfecte isolator zijn. Leg gewoon een extra dikke laag piepschuim om dat gemis van andere soorten vloerisolatie te compenseren.


Gespoten PUR

Soorten vloerisolatie: gespoten PUR

Gespoten PUR heeft de beste lambda-waarde. Wat dat wil zeggen? Hoe beter de lambda-waarde, hoe beter de isolerende werking van een bepaald materiaal. Met gespoten PUR zit je dus goed. PUR staat voor polyurethaan en wordt voornamelijk in een schuimlaag gespoten. Daardoor worden alle gaten, kieren en hoeken goed afgesloten. Dat is vooral handig wanneer er buizen en leidingen in de vloer liggen.

Met PUR heb je geen uitvullaag nodig, maar kan je het isolatiemateriaal tussen de wirwar van buizen in spuiten. Dankzij deze techniek ben je ervan verzekerd dat elk plekje naar behoren geïsoleerd is.

Gespoten PUR wordt al na enkele minuten steenhard. Het is belangrijk om die laag te schuren als je er daarna nog vloerverwarming op moet leggen. Het voordeel van gespoten PUR is dat je minder vloerdikte nodig hebt dan bij isolatieplaten. Dat is handig voor wanneer de woning al van deuren en trappen voorzien zou zijn.

Omdat PUR een chemisch product is, vraag je best aan een gespecialiseerd vakman om het werk voor jou te doen. Dat zal je vaker ook goedkoper uitkomen dan wanneer je het zelf doet. Gelukkig kan het spuiten van PUR-schuim heel snel gebeuren en moet je bijgevolg niet veel arbeidsuren betalen.


Isolatiechape

Gesloten PUR: isolatiechape

Isolatiechape mixt isolatie en beton in een efficiënt isolerend geheel. Bijgevolg moet er geen extra chapelaag meer gelegd worden. Handig! Er bestaan verschillende soorten isolatiechape die dienst kunnen doen als vloerisolatie.

  • Isolatiechape van PUR-granulaten
  • Isolatiechape van polystyreenkorrels
  • Schuimbeton
  • Argexchape

Als je een van de twee laatste opties gebruikt, leg je best nog een extra isolerende laag. Alleen zo haal je het meeste uit je isolatie.

Interesse om je vloer te laten isoleren?

Vraag advies en vrijblijvend offertes aan een isolatie-expert