Spouwmuurisolatie: de meest efficiënte muurisolatie

Oude woningen hebben vaak nog niet voldoende isolatie waardoor energierekeningen al snel hoog uitvallen. Spouwmuurisolatie is een efficiënte, betaalbare methode om warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer. Daarnaast zorgt het voor een stillere omgeving dankzij de akoestische kwaliteiten. Ontdek hier waarom spouwmuurisolatie de oplossing is voor jouw woning.

Krijg gratis en vrijblijvend offertes

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is dé voorkeursmethode voor muurisolatie. Het is niet enkel de goedkoopste vorm, maar ook de meest efficiënte. Deze twee eigenschappen zijn al voldoende om te tonen dat isolatie van de spouwmuur een heel interessante investering is.

Er zijn hiernaast nog enkele voordelen van spouwisolatie die niet vergeten mogen worden:

  • De spouw isoleren zorgt voor een aangenaam binnenklimaat: temperatuur wordt constanter gehouden wat zorgt voor een thermisch comfort.
  • Na-isolatie zorgt voor een lager energiefactuur: je bespaart al snel enkele honderden euro’s per jaar.
  • De lage investeringskost en hoge besparing zorgen voor een snelle terugverdientijd.
  • Spouwisolatie is makkelijk aan te brengen en is op amper 1 dag klaar.
  • Het is plaatsbesparend: bij gevel– en binnenmuurisolatie verlies je vrije ruimte.
Voordelen wegen zwaarder door dan nadelen bij spouwmuurisolatie

Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie?

Hoeveel graden het scheelt in jouw woning met spouwmuurisolatie is moeilijk zo te zeggen. Het is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de buitentemperatuur en jouw verwarmingsinstallatie. Algemeen wordt geschat dat je zonder isolatie van de spouwmuur zo’n 20% tot 25% van de warmte verliest.

Met behulp van spouwmuurisolatie kan er 9 tot 11 m³ gas bespaard worden per m².

Nadelen van spouwmuren isoleren

Het grootste nadeel van spouwmuurisolatie is het risico op vochtproblemen. Dit is gelukkig makkelijk te vermijden wanneer je een ervaren professional inschakelt.

Veel mensen denken dat dit soort isolatie problemen met zich mee zal brengen. Spouwmuurisolatie heeft geen echte nadelen op voorwaarde dat het correct toegepast wordt. 

Vraag offertes aan en kom in contact met een betrouwbaar bedrijf. Zij hebben voldoende kennis om je voor alle toekomstige problemen te behoeden.

Contacteer gratis een ervaren aannemer in jouw buurt

Hoeveel kost spouwmuurisolatie in 2024?

Spouwmuurisolatie is een relatief voordelige manier van muurisolatie. Afhankelijk van het gekozen materiaal zal je tussen 15 euro en 30 euro per vierkante meter betalen. Deze prijs is exclusief btw, maar inclusief plaatsing.

Glaswol kost 15 euro tot 20 euro per m², PUR spuitisolatie 25 euro tot 30 euro per m² en EPS-parels rond 20 euro per m². De prijzen per gemiddelde woning inclusief plaatsing staan hieronder:

Type woningGlaswolPUREPS-parels
Appartement400 euro – 600 euro600 euro – 800 euro 500 euro – 700 euro
Rijhuis1.400 euro – 1.950 euro2.500 euro – 3.000 euro1.950 euro – 2.500 euro
Halfopen-bebouwing1.650 euro – 2.200 euro2.600 euro – 3.200 euro2.150 euro – 2.700 euro
Open-bebouwing2.100 euro – 3.000 euro3.500 euro – 4.500 euro2.800 euro – 3.500 euro

In dit overzicht keken we naar een appartement met een te isoleren oppervlakte van zo’n 25 m², terwijl een woning met open-bebouwing 150 m² aan spouwmuurisolatie zal nodig hebben. 

Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% btw in plaats van 21%. Heb je een woning van na 1975, dan is de kans gelukkig groot dat je al een geïsoleerde spouwmuur hebt. 

Subsidies en premies 2024

De Vlaamse overheid riep enkele premies in het leven om het energiezuinig renoveren van een woning aantrekkelijker te maken. Zo kan je, afhankelijk van jouw inkomstencategorie, tot wel 50% van jouw investering terugkrijgen met Mijn VerbouwPremie

Voor de tweede premie werkte de Vlaamse overheid samen met netbeheerder Fluvius. Sinds 2021 kan je een EPC-labelpremie aanvragen wanneer je van minstens een EPC-E naar minstens een EPC-C gaat. Hoe beter de EPC-score, hoe hoger de premie.

Daarnaast kan je soms nog rekenen op gemeentelijke of stedelijke premies, afhankelijk van jouw woonplaats.

Sinds 2023 bestaat het renovatiekrediet met rentesubsidie. De rente van jouw verbouwlening zal deels terugbetaald worden door de overheid. Hoe zuiniger je renoveert, hoe hoger de terugbetaling. Zo zal zelfs een negatieve rente mogelijk zijn.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Besparing en terugverdientijd

Er bestaan drie soorten muurisolatie: gevel-, binnenmuur en spouwisolatie. De spouw isoleren kost minder dan gevel- of binnenmuurisolatie én het rendement is hoger. Dit zorgt ervoor dat isolatie van de spouwmuur een 5 tot 10 jaar kortere terugverdientijd heeft dan de andere muurisolaties.

Na 4 tot 5 jaar heb je de prijs van de spouwmuurisolatie al terugverdiend bij verwarming op gas of mazout. Bij elektrische verwarming verkort de terugverdientijd naar amper 2 jaar.

Subsidies en premies spouwmuurisolatie

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Je kan een onderverdeling maken in de structuur van het isolatiemateriaal. 

De eerste soort isolatiemateriaal voor de spouw is vezelig isolatiemateriaal. Hieronder horen bijvoorbeeld glaswol en steenwol.

Bij na-isolatie worden het materiaal door middel van de inblaaswol methode aangebracht. Eenmaal in de spouw hechten de vezels zich opnieuw aan elkaar. Het effect is hier hetzelfde als volledige platen aanbrengen bij nieuwbouw.

Daarnaast heb je korrelvormig isolatiemateriaal. Dit zijn bijvoorbeeld perliet of isolatiekorrels. Deze korrels worden met lijm in de muur gespoten. Ze maken een isolerende laag, waar de lucht in stilstaat. Dit zorgt voor een goede isolerende werking.

Als laatste materiaal is er isolatieschuim zoals PUR schuim. Het wordt net als de vorige isolatiematerialen via de gaten in de muur gespoten. Eenmaal in de spouwmuur verandert het in een schuimachtige massa. Deze massa zet zich vast tegen beide kanten van de spouwmuur.

Vocht zal er niet meer langs kunnen en warmte kan niet meer ontsnappen. Een groot nadeel is dat PUR schuim problemen aan de luchtwegen kan geven door de gassen die tot enkele maanden in de woning aanwezig kunnen blijven. Het is daarom niet de eerste keuze van spouwmuurisolatie.

Als alternatief werd er BioFoam op de markt gebracht. Deze is in tegenstelling tot het eerdere isolatieschuim milieuvriendelijk.

Wat is de beste isolatie voor de spouwmuur?

Bij het isoleren van een spouwmuur is de hulp van een expert zeker vereist. Alle spouwmuren zijn anders en het isolatiemateriaal kan, wanneer fout gekozen, de muur beschadigen.

Er kunnen gaten voor na-isoleren gemaakt worden via de voegen buiten, maar ook door boorgaten langs binnen. De methode is afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. De gaten dienen na isoleren opnieuw onzichtbaar toegestopt te worden.

Er is een verschil tussen spouwmuurisolatie voor een nieuwbouwwoning of een na-isolatie bij een renovatieproject. Bij nieuwbouw kan je een volledige isolatieplaat aanbrengen, bij na-isolatie zal je gebruik moeten maken van materiaal dat door de boorgaten in de voegen past. 

Spouwmuur nieuwbouw

Hoewel je bij nieuwbouw isolatie in principe kan toevoegen voor je de muur volledig metselt wordt er vaak gekozen voor na-isolatie. Metselwerken verlopen hierdoor aanzienlijk sneller.

Je kan beter na het afwerken van de muur isolatie-experten inschakelen. Dit zal voordeliger uitkomen. 

Kies je het isolatiemateriaal op basis van de isolatiewaarde, dan komt PUR-spuitisolatie als beste uit de bus. Deze is echter ook de duurste en redelijk milieuonvriendelijke optie.

Kies je op basis van de prijs dan kom je uit op glaswol of EPS. Ook bij de ecologische keuze staan deze materialen helemaal bovenaan.

Kies je volgens dikte? Dan kan je kiezen voor PUR en EPS vanaf een spouwmuur van 3 cm en glaswol vanaf 5 cm.

Spouwmuur na-isoleren

Spouwmuurisolatie versus gevelisolatie

Het na-isoleren van bestaande muren langs de buitenkant kan met spouwmuurisolatie of gevelisolatie.

Bij spouwmuurisolatie worden kleine gaatjes gemaakt in de voegen waar isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. Deze gaatjes worden achteraf opnieuw dichtgemaakt. 

Gevelisolatie is een grotere onderneming en zal niet op 1 dag klaar zijn. Het is dan ook een stuk duurder en wordt over het algemeen enkel gekozen indien de spouw te klein of afwezig is.

Woningen van voor 1920 hebben meestal geen spouwmuur. Bij deze woningen kan gevelisolatie of binnenmuurisolatie een oplossing bieden.

Gevelisolatie zijn isolatieplaten die tegen de woning vastgemaakt worden, waarna gevelbekleding aangebracht wordt. 

Het isoleren van de spouw is een betere manier van isolatie dan die van de gevel, op voorwaarde dat er voldoende ruimte is. Met een uitgebreid endoscopisch onderzoek kan een isolatie-expert al snel te weten komen of jouw muur geschikt is voor spouwmuurisolatie. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Ook interessant voor jou:

Is minerale wol de meest ecologische manier om de spouw te isoleren?

De meest ecologische opties van spouwmuurisolatie zijn cellulose, BioFoam, glaswol of HR EPS. Het isoleren van de spouwmuur is op zich een ecologische investering. Kies je voor milieuvriendelijke materialen, dan zet je zeker een stap richting een groene toekomst.

Hoe kan je spouwmuurisolatie verwijderen?

Wanneer spouwmuurisolatie niet goed aangebracht werd en vochtproblemen met zich meebrengt, of oude materialen hun isolatiewaarde verloren zijn is het slim deze te laten verwijderen.

Om het isolatiemateriaal vlot en veilig te verwijderen worden enkele gevelstenen onderaan de woning weggenomen. Met een afzuiginstallatie wordt de isolatie hierna uit de muur gezogen.

Na het terugplaatsen van de gevelstenen kan de spouwmuur opnieuw geïsoleerd worden met nieuwe, efficiënte materialen. 

Is spouwmuurisolatie dampopen?

Of een spouw dampopen is hangt af van het gekozen isolatiemateriaal. Wanneer je muren hebt die gevoelig zijn voor doorslaand vocht kies je beter voor een isolatie die vocht doorlaat zoals EPS.

Dampdichte isolatie is enkel geschikt op plaatsen waar vocht gemeden kan worden. Doorslaand vocht kan je verhelpen een gezonde gevel of het impregneren van de buitenmuur. 

Populaire artikelen

Wil je jouw spouwmuur laten isoleren? Vraag hier gratis offertes aan

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met aannemers in jouw buurt. Vergelijk de prijs, werkwijze en referenties. Zo vind je makkelijk een expert die past bij jou. Door gratis offertes te vergelijken kan je al snel enkele honderden euro’s besparen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.