Spouwmuurisolatie: voordelen, materialen en premies


Bij de isolatie van een woning is spouwmuurisolatie één van de populairste vormen van isolatie. De open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur vult men op met isolatiemateriaal, waardoor de warmte niet via de muren kan ontspannen en je minder energie verbruikt.

Deze spouwen zijn meestal 3 à 6 cm breed en komen vaak voor in huizen die tussen 1920 en 1980 gebouwd zijn. Niet zeker of er een spouw is? Een specialist komt bij u ter plaatse en geeft jou uitsluitsel.

Wat is de prijs van spouwmuurisolatie?

Dankzij spouwmuurisolatie moet je minder energie verbruiken. Dat verschil zie je al snel terug op je energieverbruik. Om die reden kan je de prijs van spouwmuurisolatie al na 4 jaar terugverdiend hebben.

Bovendien worden er premies uitgereikt door de netbeheerder die de prijs van spouwmuurisolatie kunnen drukken. Tot slot maak je bij een dergelijke renovatie ook altijd kans op een renovatiepremie . Heb je die in de laatste 10 jaar nog niet aangevraagd? Dan kan je tot 30% van de factuur terugbetaald krijgen.

Een spouwmuur wordt voornamelijk geïsoleerd met onderstaande materialen. De prijs van spouwmuurisolatie is dan ook afhankelijk van die materiaalkeuze.

Isolatiemateriaal Richtprijs per m2
Minerale wol €20
EPS-parels €25
PUR-schuim €25

Geïnteresseerd?

Vraag een offerte en vergelijk prijzen

Bovendien biedt uw netbeheerder een premie van €5 per m² aan en betaal je maar 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%.

Maar om de best mogelijke deal te sluiten vergelijkt u best verschillende leveranciers. Vraag daarom gratis offertes aan van erkende specialisten uit uw buurt.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Er zijn heel wat redenen om je spouwmuren te isoleren.

  1. Eerst en vooral moet je veel minder energie verbruiken om jouw huis te verwarmen. Je energiefactuur kan tot 30% lager liggen.
  2. In combinatie met de premie van € 5 per m² van je netbeheerder heb je de investering gemiddeld binnen de 5 jaar terugverdiend.
  3. Daarnaast stoot je minder broeikasgassen uit, wat goed voor het milieu is.
  4. Ook het geluidsdempende karakter van spouwmuurisolatie is mooi meegenomen.
  5. En last but not least geniet je het hele jaar door van een hoger wooncomfort: in de winter ben je beter beschermd tegen de kou, terwijl de warmte wordt buitengehouden in de zomer.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?


In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is spouwmuurisolatie zeer eenvoudig te plaatsen.

  • Na een grondige analyse boort de specialist volgens een vast patroon een reeks kleine gaatjes op de voegen van uw gevel.
  • Daarna wordt de spouwmuur gevuld met het gekozen isolatiemateriaal.
  • Wanneer de spouwmuur volledig geïsoleerd is, vult men de gaten weer op, zodat er geen enkel spoor van de werken overblijft. Vaak neemt de plaatsing van spouwmuurisolatie maar één dag in beslag.

Welk isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie?

Om spouwmuren te isoleren wordt meestal dezelfde methode gehanteerd, maar qua materialen zijn er wel meerdere mogelijkheden. Hieronder vind je de belangrijkste.

Laat je spouwmuren isoleren

EPS-korrels

De populairste manier om spouwmuren te isoleren is met polystyreenparels of EPS-parels, isomo in de volksmond. Een vakman spuit de lichte kunststofbolletjes met een soort lijm in de spouw, waardoor ze samenklitten en elke luchtverplaatsing verhinderen. Isomo is volledig recycleerbaar en relatief goedkoop, maar durft wel eens een kier overslaan. Naast witte EPS bestaat er ook een zwarte variant, die nog beter isoleert.

Isolatiewaarde: 0,040 W/mK in het lab, 0,059 W/mK in de praktijk
Prijs: 20 à 25 euro per m²
Voordelen: Kleine spouw (vanaf 3 cm) geen probleem, volledig recycleerbaar, relatief goedkoop

Glaswol

Ten tweede wordt er ook glaswol gebruikt om spouwmuren te isoleren. De expert blaast de glaswol in vlokken in de spouw en zo ontstaat er een dikke isolerende laag van stilstaande lucht. Het isolatiemateriaal moet overal gelijkmatig verdeeld zijn, zodat er geen koudebruggen ontstaan. Omdat het om vlokken gaat, moeten er grotere gaten in de gevel geboord worden. Het voordeel is wel dat glaswol voor thermische én akoestische isolatie zorgt.

Isolatiewaarde: 0,034 W/mK in het lab, 0,064 W/mK in de praktijk.
Prijs: 15 à 20 euro per m²
Voordelen: Vrij goedkoop, recycleerbaar, akoestische isolatie

3.3 PUR-schuim

Wie op zoek is naar de beste isolatieprestatie, is bij polyurethaanschuim – kortweg PUR-schuim – aan het juiste adres. Nadat het schuim in de spouwmuur gespoten is, gaat het uitzetten en ontstaat er zo een dichte massa die tot de kleinste kieren van de spouw reikt. De (tijdelijke) geurhinder en de duurdere rekening moet je er wel bijnemen.

Isolatiewaarde: 0,028 W/mK in het lab, 0,044 in de praktijk
Prijs: 25 à 30 euro per m²
Voordelen: Beste isolatieprestatie, volledige dekking, meest vochtwerende product, ook voor kleine spouwen (3 cm)

Ontvang advies van een isolatiespecialist

Andere opties

De meeste Vlamingen kiezen één van de drie bovenstaande materialen, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Zo zijn perliet of geëxpandeerd glas opties, maar deze isolatiematerialen hebben de neiging om zich te “zetten”.

Daardoor is hun volume kleiner en het warmteverlies groter. Verder bestaan er ook vormen van milieuvriendelijke isolatie: papiervlokken, kurk, hennep, … Dat ze per definitie biologisch afbreekbaar zijn, vormt wel een probleem. Spouwmuren komen soms in contact met vocht en dat laat zijn sporen na.

Het gekozen materiaal heeft een grote impact op de eigenschappen van je spouwmuur. Welk materiaal voor jou aangewezen zijn, hangt niet alleen af van de isolerende waarde. De breedte van de spouw, de dikte van de voegen en de persoonlijke voorkeur spelen uiteraard een rol.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie: vergelijk de beste experts

Om er zeker van te zijn dat de isolatie van je spouwmuur naar behoren gebeurt, moet je op zoek gaan naar een betrouwbare aannemer die kwaliteit belooft aan een degelijke prijs. Een belangrijke leidraad in deze zoektocht is het ATG-label. Beschikt de aannemer die je aangesproken hebt over dat label? Dan kan je er op rekenen dat de spouwmuurisolatie aan de nodige eisen zal voldoen.

Waarom is dat ATG-label zo belangrijk?

Wanneer een product over een ATG-label beschikt, werd het goedgekeurd voor een bepaalde toepassing. De aannemer in kwestie heeft in dat geval een gunstige beoordeling gekregen over het product en de service die hij aanbiedt. Het label moet door de aannemer om de drie jaar vernieuwd worden. Zo is de klant (jij dus!) gegarandeerd van een constante kwaliteitscontrole.

Test kandidaat-aannemers

Bij wie in spouwmuurisolatie investeert, verdwijnt er een groot deel van de energiekosten als sneeuw voor de zon. Dat is wel alleen het geval als de isolatie goed werd uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan is de investering voor niets geweest. Houd onderstaande aandachtspunten in het achterhoofd wanneer je aan de zoektocht naar aannemers voor spouwmuurisolatie begint.

Niet-vorstbestendige gevels mogen niet geïsoleerd worden

Sommige gevelmaterialen zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Houd je daar geen rekening mee, dan kan de woning ernstige vorstschade oplopen. Zavelmortel bijvoorbeeld zal bij winterse temperaturen bevriezen en uitzetten wanneer de spouw is geïsoleerd.

Bijgevolg zullen er scheuren in de gevel ontstaan en kan de volledige constructie beginnen wankelen. Dat zavelmortel bevriest, komt omdat de gevel niet meer van binnenuit kan opgewarmd worden; er zit namelijk spouwmuurisolatie in de weg.

Ook geglazuurde bakstenen staan geen spouwmuurisolatie toe. Die stenen kunnen namelijk niet ademen. Bijgevolg kan binnendringend vocht niet verdwijnen en zal het eveneens bevriezen wanneer de temperatuur onder nul zakt. Hetzelfde geldt voor geverfde gevels.

Doe een inspectie vooraf

Niet alle spouwen zijn breed genoeg om geïsoleerd te worden. Je maakt namelijk alleen maar kans op een premie wanneer de spouw minstens 50 mm dik is.

Als je de spouwmuur isoleert wanneer die minder breed is, loop je het risico tot 5 euro per vierkante meter te missen.

Bovendien kan de spouw door de jaren heen vervuild geraakt zijn met afval: cementresten, zand, … Dat afval moet eerst verwijderd worden voor er door de aannemer aan de spouwmuurisolatie begonnen wordt. Anders kan de spouw nooit volledig opgevuld geraken met isolatie. Bovendien kunnen er door cementbaarden vocht- en schimmelproblemen ontstaan.

Controleer de kwaliteit van de gevel

Zorg ervoor dat er geen scheuren, barsten of kapotte voegen in de gevel zijn. Anders zou vocht veel te gemakkelijk kunnen binnendringen en de spouwmuurisolatie beginnen aantasten. De aanwezigheid van vocht zou de isolerende werking verlagen, en dat willen we vermijden.

Check ook of de spouwankers nog in goede staat zijn. Is dat niet het geval, dan zou de gevel kunnen loskomen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.