Kelder- en vloerisolatie: voordelen, premies en prijzen

Voor veel mensen lijkt vloerisolatie overbodig, maar schijn bedriegt. U verliest minstens 10 tot 15% van de warmte van uw huis via uw vloer. Misschien nog belangrijker is het verhoogde comfort dat vloerisolatie biedt. De temperatuur van uw vloer stijgt met wel 4°C: nooit meer koude voeten dus! Bovendien hoeft u niet langer wakker te liggen van optrekkend vocht, want de isolatie houdt het vocht uit uw huis.

In combinatie met de premie van de Vlaamse overheid doet u ook financieel een gouden zaak, want uw energiefactuur zal gevoelig dalen. Minder warmteverlies betekent minder stoken en dus een lagere CO2-uitstoot. Zo werkt vloerisolatie mee aan een gezonder en milieuvriendelijker (woon)klimaat.

Laat je vloer isoleren

Hoe wordt een vloer geïsoleerd?

Vloerisolatie comfort

Algemeen zijn er 4 manieren om een vloer te isoleren:

  1. Isoleren van de onderkant van de vloer via de kruipkelder
  2. Isoleren van de onderkant van de vloer door de vloerbekleding (tijdelijk) weg te halen
  3. Isolatie op de bovenkant van de vloer
  4. Bestaande vloer uitbreken en een nieuwe, geïsoleerde vloer leggen

Welke oplossing aangewezen is voor uw vloer, hangt af van een aantal factoren. Heeft uw huis een kruipkelder van minstens 35 cm hoog, dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer aangewezen. Het is de makkelijkste manier en zorgt voor een uistekende isolatie, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding zeer aantrekkelijk is.

Is de kruipkelder lager dan 35 cm of moeilijk toegankelijk, dan kan de bodem van de kruipkelder geïsoleerd worden. Het comfort ligt wel lager dan bij isolatie tegen de onderkant van de vloer en u bespaart ook minder.

Een andere optie is om de vloerbekleding tijdelijk weg te halen en op die manier de onderkant van de vloer te isoleren. Bij een houten vloer is dit bijvoorbeeld een mogelijkheid.

Zijn de bovenstaande oplossing geen opties, dan kunt u de isolatie bovenop de vloer aanbrengen. Dit heeft wel een zware impact op uw interieur – denk maar aan de deuren en de plinten – want de vloer komt een stuk hoger te liggen. Dan is het beter om een volledig nieuwe vloer met isolatie aan te leggen. De extra kosten voor de isolatie verdient u binnen de kortste keren terug. Kiest u voor vloerverwarming, dan is vloerisolatie zelfs onmisbaar.

Vloerisolatie werkwijze

PUR-schuim spuiten is maar één van de manieren om uw vloer of kelder te isoleren.

Isolatiematerialen voor vloerisolatie

De keuze van het isolatiemateriaal hangt in grote mate af van de gewenste isolatiewaarde. Isolatie met een hoge Rd-waarde of warmteweerstand kost meer, maar levert wel extra comfort en een grotere energiebesparing op.

De premie voor vloerisolatie vereist een Rd-waarde van 2 (m²K/W). Indien er vloerverwarming aanwezig is, dan moet de warmteweerstand rond waarde 5 liggen. Anders gaat er zeer veel warmte verloren.

Isolatieplaten: kunststof of minerale wol?

Isolatieplaten kunnen in principe voor elke isolatieklus gebruikt worden, dus ook voor vloerisolatie. Zowel kunststoffen – PUR (polyurethaan) of EPS (polystyreen) – als minerale wol worden gebruikt, al hebben de synthetische varianten enkele voordelen. Enerzijds hebben ze een hoge drukvastheid en anderzijds zijn ze goed bestand tegen vocht, iets wat bij glas- of rotswol veel minder het geval is.

Vooral EPS-platen blinken uit in vloerisolatie. Ze zijn snel geplaatst, halen een vrij hoge isolatiewaarde en de kostprijs valt goed mee. De platen vullen niet elk hoekje of kiertje op, maar dat valt met een enkele spuitbussen PUR perfect op te lossen.

Vloerisolatie isolatieplatenIsolatiewaarde: 0,030 – 0,040 W/mK

Prijs: Vanaf 20 euro per m² (voor 8 cm dikte, incl. plaatsing)

Voordelen: Prijs-kwaliteit, snel geplaatst, sterk tegen vocht

Nadelen: Geen volledige dekking

Gespoten isolatie: PUR

Voor de beste isolatie bent u op polyurethaan – kortweg PUR – aangewezen. Bij vloerisolatie opteert men meestal voor de gespoten variant, die de beste isolatiewaarde oplevert. PUR-schuim zorgt namelijk voor een perfecte dekking, waardoor er veel minder warmte verloren gaat. Uiteraard is er een meerkost, maar die hebt u snel terugverdiend door uw lagere energiefactuur. Het mengsel is tegelijk isolatie én uitvullingslaag, wat extra tijd en kosten bespaart. De geringe wateropname zorgt dan weer voor minder vochtproblemen.

Vloerisolatie PUR-schuimIsolatiewaarde: 0,023 – 0,026 W/mK

Prijs: Vanaf 30 euro per m² (voor 10 à 15 cm dikte)

Voordelen: Goede isolatiewaarde, volledige afdekking, tijdbesparend, uitstekend tegen vocht

Nadelen: Prijs

Isolatiechape

Ten slotte kunt u ook kiezen voor een isolatiechape. Hier is het isolatiemateriaal al toegevoegd aan de ondervloer of cementlaag. Daardoor vallen isolatie en egalisatie samen. Net als bij gespoten PUR is er geen aparte uitvullaag nodig en kan de vloerbekleding er rechtstreeks opgelegd worden. Dit betekent niet alleen tijdwinst, maar zorgt er ook voor dat de isolatie egaal verdeeld is over de volledige vloer. Bovendien is het buizenwerk eenvoudig weggewerkt.

Er is echter een addertje onder het gras: isolatiechapes is géén vervanging voor vloerisolatie, maar eerder een aanvulling. Lukt het niet om volwaardige isolatie te plaatsen, dan zorgt een isolatiechape toch voor enige energiebesparing. De prijs – € 25 à 30 per m²  – ligt wel aan de hoge kant.

Vloerisolatie - Isolerende chapeIsolatiewaarde: 0,007 – 0,042 W/mK

Prijs: Vanaf 25 à 30 euro per m² (voor 10 à 15 cm dikte)

Voordelen: Goede isolatiewaarde, volledige afdekking, tijdbesparend, uitstekend tegen vocht

Nadelen: Schadelijke stoffen bij plaatsing

Vergelijk offertes voor vloerisolatie

Prijs, premies en terugverdienperiode

Welk budget moet u voorzien voor vloerisolatie? De prijs hangt af van het gekozen isolatiemateriaal, maar voor een ruwe schatting zit u met 25 per m² veilig. Een Vlaams gezin betaalt dan grosso modo € 1.500 tot € 2.500 voor een geïsoleerde vloer. Door de energiebesparing verdient u vloerisolatie gemiddeld binnen de 7 à 8 jaar terug, maar er zijn nog manieren om de kosten van de investering te drukken.

Uiteraard is er de premie van de netbeheerder voor het isoleren van uw vloer of het plafond van uw kelder. Voor elke m² geïsoleerd oppervlak krijgt u € 6. Dat is € 450 voor 75 m² vloerisolatie.  Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Ontdek hier alle voorwaarden voor isolatiepremies.

Is uw woning ouder dan 10 jaar, dan geniet u ook van een verlaagd btw-tarief. Op het aanbrengen van het isolatiemateriaal betaalt u slechts 6% btw i.p.v. de gebruikelijke 21%. Om van de premie en het lagere btw-tarief te profiteren moeten de werken wel uitgevoerd worden door een erkende aannemer.

Maar de efficiëntste manier om geld te besparen is nog altijd door informatie in te winnen en prijzen te vergelijken. Door twee of meer offertes naast elkaar te leggen betaalt u tot 30% minder op de totale kostprijs. Focus echter niet alleen op het financiële, want kwaliteit heeft uiteraard zijn prijs. Zo brengt een hoge isolatiewaarde wel een meerkost met zich mee, maar u krijgt er meer comfort en een hogere energiebesparing voor terug.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.