Vloerisolatie: alle opties op een rijtje

Vloerisolatie is een van de meest effectieve manieren om je wooncomfort te verhogen en je energierekening te laten zakken. Door je vloer te isoleren, wordt er minder warmte verloren, waardoor het meer comfortabel is om te leven in je woning. Het isoleren van de vloer kan ook helpen de energiekosten te verlagen. Er is immers minder energie nodig om de woning op temperatuur te houden. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over vloerisolatie. 

Vraag advies en vergelijk offertes

Beste materialen voor vloerisolatie

Wat nu het beste isolatiemateriaal is voor je vloerisolatie hangt af van allerlei verschillende factoren. De belangrijkste factor is het type vloer. We bespreken de beste isolatiematerialen per type vloer.

Houten vloer

Heb je een houten vloer? Dan kies je best voor een ademend, dampopen isolatiemateriaal voor je vloerisolatie. Zo kan het vocht makkelijk ontsnappen en vermijd je problemen zoals schimmels en vocht. De beste isolatiematerialen voor een houten vloer zijn: 

  • Icynene: het is hét alternatief voor het dampdichte PUR-schuim. Icynene is een spuitisolatie met een open celstructuur waardoor er vocht kan ontsnappen. 
  • Minerale wol: je kan bij een houten vloer ook kiezen voor minerale wol als isolatiemateriaal. Een installateur plaatst de isolatie snel en eenvoudig tussen houten balken. 
  • Thermokussens: dit is ideaal om houten benedenvloeren langs onder te isoleren. De kussens bestaan uit een laag aluminiumfolie die de warmte weerkaatst met daartussen kussens gevuld met lucht. Zo kan de warmte van je bewoonde ruimtes niet ontsnappen naar je kruipruimte.
zoldervloer isoleren

Betonnen vloer

Wil je graag een betonnen vloer laten isoleren? Goed nieuws: bij een betonnen vloer kan je bijna elk type isolatiemateriaal gebruiken. Wat dan het beste materiaal is, hangt volledig af van jouw situatie en wensen. De beste materialen voor de isolatie zijn: 

  • PUR-isolatie: met deze isolatie haal je vooral bij benedenvloeren het beste rendement. Er kan een dunnere isolatielaag aangebracht worden vanwege de hoge isolatiewaarde. Je kan ook PUR gebruiken voor tussen- en verdiepingsvloeren.
  • EPS-isolatie: dit type isolatie wordt vooral gebruikt voor betonnen zoldervloeren en om je benedenvloer via de kruipruimte te isoleren. Hier heb je dikkere EPS-platen nodig vanwege de lagere isolatiewaarde. 
  • Minerale wol: je kan ook kiezen voor dekens of platen van rots- of glaswol. Een specialist plaatst de minerale wol tussen een houten raamwerk op je betonvloer. Hierboven komt nadien de vloerafwerking. Glas- en rotswol kan je ook gebruiken als geluidsisolatie
betonnen zoldervloer isoleren

Kruipkelder onder vloer

Liever geen grote verbouwingen en geen zin in een volledige renovatie van je benedenvloer? Dan is het isoleren van je benedenvloer via de kruipruimte misschien wel een goede optie. Dat kan op twee manieren, afhankelijk van de toegankelijkheid van jouw kruipkelder: 

Is je kruipruimte voldoende toegankelijk? Onderkant benedenvloer isoleren. 

Heeft je kruipruimte een minimale hoogte van 45 cm? Dan kan een isolatie expert de vloerisolatie aanbrengen tegen het plafond van je kruipruimte. Zo ontstaat er geen enkel contact tussen je benedenvloer en de koude uit de kruipruimte.

In dit geval is de beste vloerisolatie de spuitisolatie (bv. PUR-schuim of icynene). Deze materialen zijn zeer praktisch en hebben een eenvoudige plaatsing waardoor je kosten bespaart. 

Is je kruipruimte onvoldoende toegankelijk? Bodemisolatie kruipruimte. 

Is jouw kruipruimte lager dan 40 cm? Dan zal bodemisolatie de enige mogelijkheid zijn voor het isoleren van de benedenvloer.

Een specialist brengt hierbij het isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte. De benedenvloer zelf wordt niet geïsoleerd. De beste isolatiematerialen voor deze werkwijze zijn: isolatieparels of isolatiechips.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe vloerisolatie aanbrengen? Stappenplan

Om veel jaren te kunnen genieten van je vloerisolatie is een correcte plaatsing zeer belangrijk. Hoe breng je nu foutloos zelf vloerisolatie aan? Hieronder vind je een handig stappenplan zodat jij jaren kan genieten van je vloerisolatie.

Stap 1: onderlaag (betonplaat en folie)

We beginnen met het meest essentiële voor een goede vloerisolatie: een betonplaat. Betonnen platen van minstens 10 cm zijn vereist voor een kwalitatieve vloer.

De betonnen plaat houdt vocht tegen, stabiliseert de vloer en voorkomt dat ongedierte je isolatie aantast. Heb je de betonnen plaat al reeds voorzien? Dan kan je beginnen met de bouwfolie. Deze folie plaats je bovenop de betonnen plaat. Het biedt een extra bescherming tegen vocht. 

Stap 2: isolatielaag

We kunnen eindelijk aan de slag gaan met de isolatie. Bovenop de bouwfolie kan je de isolatie aanbrengen. Je maakt ook best gebruik van randisolatie zodat je de randen goed kunt afdichten. Welke isolatie nu het meest geschikt is voor jouw situatie hangt volledig af van jouw wensen en nog andere diverse factoren.

Dikte van de isolatielaag bepalen

Wat niet onbelangrijk is bij het plaatsen van isolatie, is de dikte ervan. Er bestaan 4 belangrijke criteria om de ideale dikte van de vloerisolatie te bepalen: 

  1. Het isolatiemateriaal: er bestaan tal van verschillende materialen om je vloer mee te isoleren. Niet elk materiaal beschikt over hetzelfde isolerend vermogen. Daarom is het van groot belang om je goed te informeren over het type materiaal. Een PUR-isolatielaag heeft bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde, waardoor het minder dik moet worden aangebracht. 
  2. De Ben-norm / premie voor vloerisolatie: bij nieuwbouwwoningen hangt vloerisolatie vast aan bepaalde eisen om tegemoet te komen aan de BEN-norm. Wil je aanspraak maken op een premie voor vloerisolatie? Dan moet de Rc-waarde van de vloerisolatie op z’n minst 2 m² K/W bedragen. 
  3. Mogelijkheid in je woning: heb je een grote oppervlakte onder jouw vloer? Dan kan je logischerwijs een dikkere laag isolatie aanleggen. Denk eraan: hoe dikker de laag isolatie, hoe kwalitatiever de isolatie. 
  4. isolatiewaarde van je woning: we weten al dat hoe dikker je isolatiemateriaal is, hoe kwalitatiever de isolatie is en daarom hoe sneller de terugverdientijd van je investering is. Maar de dikte van de isolatielaag is ook een persoonlijke afweging.

Toch niet helemaal zeker welke dikte jouw isolatiemateriaal precies moet zijn? Door het formulier (helemaal onderaan de pagina) in te vullen, kom jij in contact met tal van experts in jouw buurt. Zij geven je advies op maat.

dikte-isolatiemateriaal

Stap 3: afwerking (de leidingen, chape en vloer)

Op de isolatie kun je leidingen voor de centrale verwarming of vloerverwarming plaatsen. Alles geplaatst? Dan kun je het geheel afwerken met een laag chape van minstens 8 cm dik. Vervolgens kun je de chape afwerken met elke gewenste vloer.

Voordelen van vloer isoleren

Is je vloer isoleren nu wel de juiste keuze? Wel, een goede vloerisolatie biedt tal van voordelen. We sommen de grootste voordelen voor je op.

Energiebesparing

Mensen die voor een vloerisolatie kiezen, ervaren een serieuze besparing aan energie. Door te investeren in een goede vloerisolatie blijft de warmte in de winter beter binnen, waardoor je minder snel moet grijpen naar je centrale verwarming.

Hierdoor bekom je een lagere energiefactuur. Er kan een energiebesparing optreden tussen de 5 en 7 kubieke meter gas per vierkante meter vloer. Dat komt overeen met een rente van wel 8% op een spaarrekening. Zeker de moeite waard dus.

Extra comfort

Een optimale vloerisolatie zorgt voor het voorkomen van tocht over de vloer en optrekkend vocht vanuit de kruipruimte. Daardoor hoef je je nooit zorgen te maken over vochtproblemen.

Bovendien zorgt een goede vloerisolatie voor een gezondere leefomgeving in je woning. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat vloerisolatie een goede oplossing is voor mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt. Hiernaast voorkomt een goede vloerisolatie vocht en schimmel, waardoor je meer comfort in je eigen woning ervaart.

Hogere temperatuur in huis 

Naast de serieuze energiebesparing en het extra comfort biedt een optimale vloerisolatie ook een hogere temperatuur in je woning. Door te kiezen voor vloerisolatie zal de temperatuur van de vloer voelbaar hoger komen te liggen.

Gemiddeld zien we een stijging van wel 4 graden. Wanneer vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming gebruikt wordt, is dat logischerwijs nog meer. Daarom ligt een koude vloer vanaf nu in het verleden en kan je nu altijd genieten van een aangename vloer.

Je merkt het wel: het plaatsen van vloerisolatie brengt heel wat interessante voordelen met zich mee. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoeveel kost vloerisolatie per m2?

Prijzen van vloerisolatie zijn sterk afhankelijk van heel wat verschillende factoren rekening houdend met jouw specifieke situatie.

Gemiddeld betaal je tussen de 15 en 50 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). De prijs is vooral sterk afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest. Daarom vind je hieronder een handig overzichtje van de prijzen per isolatiemateriaal. 

Soorten vloerisolatieGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
VloerisolatieplatenTussen de 15 en 25 euro
Gespoten PURTussen de 20 en 35 euro
IsolatiechapeTussen de 30 en 35 euro
Isolatiedekens vloerTussen de 20 en 35 euro
Inblaasisolatie vloerTussen de 20 en 40 euro
Isolatiekorrels en -schelpen vloerTussen de 25 en 35 euro

Benieuwd naar exacte prijzen specifiek voor jouw situatie? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met een vakman. Zo ontvang jij prijzen op maat.

Hoeveel subsidie en premie krijg ik?

Bij het plaatsen van een volwaardige vloerisolatie kan je om de kosten te drukken, rekenen op verschillende soorten financiële ondersteuning. Opgelet: je moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. Hieronder vind je de belangrijkste financiële ondersteuningen: 

  • Mijn VerbouwPremie: het premiebedrag hangt volledig af van een aantal persoonlijke factoren zoals je gezinsinkomen en je gebouwtype. 
  • Totaalrenovatiebonus: combineer je je vloerisolatie met nog twee of meer andere energiebesparende renovaties? Dan kom jij misschien wel in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 01/01/2017 en 31/12/2020.
  • EPC-labelpremie: heb je meerdere energiebesparende renovaties laten uitvoeren en valt je eindfactuur in of na 2021? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de EPC-labelpremie. 
  • Verlaagd btw-tarief: voor isolatiewerken geldt een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van de gewoonlijke 21% op de factuur. Wil je graag in aanmerking komen voor het verlaagd btw-tarief? Dan moet je woning ouder zijn dan 10 jaar en het mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden worden gebruikt. Hiernaast moeten de renovatiewerken gebeurd zijn door een erkende vakman.

Bekijk ook: isolatietips voor doe-het-zelvers!

Besparing en terugverdientijd 

Is de investering in vloerisolatie nu wel de moeite waard? Door gebruik te maken van de verschillende premies en door de grote energiebesparing verdien je gemiddeld je investering al terug na 3 tot 5 jaar

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Welke isolatie kies je bij vloerverwarming?

Vloerisolatie is een must wanneer je kiest voor vloerverwarming. Maar welke isolatie is nu de juiste keuze in combinatie met vloerverwarming? Een isolatie van gespoten PU-schuim of een EPS-chape zou de perfecte oplossing kunnen zijn. Hiermee is de isolatielaag meteen klaar voor de vloerverwarming en chape. 

Natuurlijk bestaan er nog tal van andere isolatiematerialen die je kunt gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Benieuwd welk isolatiemateriaal het beste is voor jou en je woning? Vraag dan zeker raad aan een vakman.

Populaire artikelen

Wil je vloerisolatie laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan, vergelijk de prijs en bespaar kosten

Wil je vloerisolatie laten plaatsen? Of wil je nog wat meer informatie over vloerisolatie? Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang jij tal van offertes van verschillende vakmannen bij jou in de buurt.

Door offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatieproject. Werk voor je projecten steeds samen met een erkende vakman. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je advies op maat. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.