Vloerisolatie: alle opties op een rijtje

De warmte verdwijnt niet alleen langs de ramen. Ook de vloer kan als een open deur zijn indien die niet werd geĂŻsoleerd. Voorkom koude voeten en te hoge energiefacturen door je vloer te isoleren.

Welke soorten vloerisolatie er zijn, lees je hier.

Soorten vloerisolatie: materiaal en prijs

Je kan je vloer met verschillende soorten vloerisolatie isoleren. Afhankelijk van de materiaalkeuze, zal de prijs van vloerisolatie hoger of lager liggen.

Isolatiemateriaal Richtprijs per m²
Isolatieplaten Tussen 20 en 25 euro per m²
Gespoten PUR Tussen 30 en 35 euro per m²
Isolatiechape Tussen 30 en 35 euro per m²

Goed nieuws! De netbeheerder deelt premies uit voor wie nieuwe vloerisolatie laat leggen. Ze springen bij in de kosten voor 5 euro per vierkante meter.

Plaats vloerisolatie en ontvang je premie

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Isolatieplaten

Vloerisolatie: isolatieplatenWat isolatieplaten betreft, wordt er vaak polystyreen gebruikt. Dat vind je in de vorm van EPS-platen. Isolatieplaten zijn een gemakkelijk hulpmiddel voor vloerisolatie omdat ze goed aaneensluiten. EPS-platen kunnen bijvoorbeeld voorzien worden van een tand- en groefsysteem die die aaneensluiting bevordert.

Bovendien moet het isolatiemateriaal voor vloerisolatie stevig genoeg zijn zodat er geen problemen optreden wanneer er op de vloer gestapt wordt. Als dat niet het geval is, kan de vloer namelijk beginnen te scheuren. Dat is bij isolatieplaten zeker het geval. Tot slot is het belangrijk dat de platen waterafstotend zijn. Anders kunnen er onvriendelijke schimmels en ongedierte tussen de vloerlagen ontstaan. EPS heeft die vochtwerende kwaliteit.

Het nadeel van polystyreen (ook wel piepschuim genoemd) is dat de isolerende werking bij andere soorten vloerisolatie hoger is. Dat wil echter niet zeggen dat piepschuim een slechte isolator is. 98% van de plaat bestaat namelijk uit lucht, en laat stilstaande lucht nu toch een perfecte isolator zijn. Leg gewoon een extra dikke laag piepschuim om dat gemis van andere soorten vloerisolatie te compenseren.

Gespoten PUR

Vloerisolatie: PURGespoten PUR heeft de beste lambda-waarde. Wat wil dat zeggen? Hoe beter de lambda-waarde, hoe beter de isolerende werking van een bepaald materiaal. Met gespoten PUR zit je dus goed. PUR staat voor polyurethaan en wordt voornamelijk in een schuimlaag gespoten. Daardoor worden alle gaten, kieren en hoeken goed afgesloten. Dat is vooral handig wanneer er buizen en leidingen in de vloer liggen.

Met PUR heb je geen uitvullaag nodig, maar kan je het isolatiemateriaal tussen de wirwar van buizen in spuiten. Dankzij deze techniek ben je ervan verzekerd dat elk plekje naar behoren geĂŻsoleerd is.

Gespoten PUR wordt al na enkele minuten steenhard. Het is belangrijk om die laag te schuren als je er daarna nog vloerverwarming op moet leggen. Het voordeel van gespoten PUR is dat je minder vloerdikte nodig hebt dan bij isolatieplaten. Dat is handig voor wanneer de woning al van deuren en trappen voorzien zou zijn.

Omdat PUR een chemisch product is, vraag je best aan een gespecialiseerd vakman om het werk voor jou te doen. Dat zal je vaker ook goedkoper uitkomen dan wanneer je het zelf doet. Gelukkig kan het spuiten van PUR-schuim heel snel gebeuren en moet je bijgevolg niet veel arbeidsuren betalen.

Isolatiechape

Isolatiechape mixt isolatie en beton in een efficiënt isolerend geheel. Bijgevolg moet er geen extra chapelaag meer gelegd worden. Handig! Er bestaan verschillende soorten isolatiechape die dienst kunnen doen als vloerisolatie.

  • Isolatiechape van PUR-granulaten
  • Isolatiechape van polystyreenkorrels
  • Schuimbeton
  • Argexchape

Als je een van de twee laatste opties gebruikt, leg je best nog een extra isolerende laag. Alleen zo haal je het meeste uit je isolatie.

Interesse om je vloer te laten isoleren?

Vraag advies aan een isolatie-exepert

Zoldervloerisolatie

De vraag “zoldervloerisolatie: waarom?” stellen is ze eigenlijk al meteen beantwoorden. Door de vloer van je zolder te isoleren kan je heel wat geld besparen. De warmte van in je huis kan niet langer vrijuit naar buiten ontsnappen en je hoeft dus niet meer zo te stoken.

Er zijn tal van verschillende types zoldervloerisolatie. Dit hangt voornamelijk af van de specifieke opbouw van je zoldervloer. Die kunnen we in twee types onderverdelen.

  • Betonnen vloer: zoldervloerisolatie voor massieve vloeren van beton is speciaal in die zin dat ze rechtstreeks op de vloer wordt aangebracht. Om het verlies aan ruimte in te perken wordt de dikte zo dun mogelijk gehouden. Voorbeelden zijn al dan niet drukvaste isolatieplaten, isolatiedekens en gespoten PUR.
  • Houten roosters: Zoldervloerisolatie met een vloer met houten roosters zijn afgewerkt met een loopvloer van platen of planken. Bij deze constructies wordt de isolatie indien mogelijk in deze structuur aangebracht samen met de leidingen voor elektriciteit en zo meer. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van isolatiedekens en gespoten glaswol.

Zoldervloerisolatie: materiaal en prijs

Welk soort zoldervloerisolatie je vervolgens nodig hebt hangt af van het soort zoldervloer dat je wil isoleren.

Heb je een niet-beloopbare zolder, dan kan je deze logischerwijze sneller (en dus goedkoper) laten isoleren dan een zolder die wel beloopbaar moet zijn.

Omdat het niet de bedoeling is om veel op de zolder te lopen, kan je dan opteren voor isolatiemateriaal dan niet drukvast moet zijn. Je kan dan werken met goedkopere materialen zoals gespoten glaswol of glaswoldekens.

Bij een wel beloopbare zolder zijn bijkomende investeringen nodig. Je hebt immers ook een draagvloer nodig met houten platen. Wil je de dikte van die extra vloer beperkt houden, dan opteer je best voor speciale drukvaste isolatieplaten zoals PIR- en PUR-platen.

Isoleer je zolder

Welk zijn de meest gebruikte materialen bij zoldervloerisolatie?

Zoldervloerisolatie komt voor in verschillende materialen. Graag zetten we er enkele belangrijke even op een rijtje.

    1. Isolatiedekens: heb je een zolder die je niet zo vaak moet gebruiken met een lichte vloerconstructie uit hout, dan zijn isolatiedekens een ideale oplossing. Deze aanbrengen is erg eenvoudig: je moet ze maar uitrollen en je kan de zolder snel isoleren. Door een dampscherm aan te brengen voorkom je meteen ook vochtproblemen.
    2. Isolatiepanelen en OSB-platen: als je de zolder ook als opslagruimte wenst te gebruiken, dan werk je best met drukvaste isolatiematerialen of een structuur met balken waartussen je het isolatiemateriaal kan aanbrengen. Dit kan je dan afdekken met platen uit OSB.
    3. Glaswol– of cellulosevlokken: sommige zoldervloeroppervlakken zijn moeilijk te bereiken. De klassieke zoldervloerisolatiematerialen schieten dan te kort, maar er het is toch mogelijk om ook deze vloeren te isoleren. Dit kan je door door glaswol of cellulosevlokken in te blazen.

Wat is de prijs voor zoldevloerisolatie?

Zoldervloerisolatie heeft natuurlijk zijn prijs. Deze hangt af van de benodigde materialen. Onderstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter (plaatsing niet inbegrepen).

Isolatiemateriaal Richtprijs
Isolatiedekens, houtwol en cellulose 15 tot 25 euro
OSB-platen 17 tot 25 euro
Houten ondervloer 20 tot 25 euro
PUR 25 tot 35 euro

Voor zoldervloerisolatie kan je ook premies aanvragen. Wordt de zolder niet als woonruimte gebruikt, dan zijn er diverse isolatiepremies mogelijk en zo kan je de kostprijs van je zoldervloerisolatie gevoelig terugdringen.

Een concreet voorbeeld. Doe je beroep op een erkend aannemer, dan bedraagt de premie € 5 per vierkante meter in 2020 wanneer de isolatiewaarde van je materiaal ten minste 4,5m² K/W bedraagt. Doe je het zelf, dan krijg je € 3 per vierkante meter aan premies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.