Spouwmuur isoleren? Zo bespaar je extra op je energiefactuur

Een spouw is een open ruimte tussen twee muren waartussen de lucht vrij stroomt. Dat is niet ideaal voor een optimale isolatie. Daarom is het slim die open ruimte op termijn te laten isoleren. Zo bespaar je extra euro’s op je energiefactuur. Bovendien komt de Vlaamse overheid een stukje tussen in de kosten.

Vooral oude woningen hebben last van zo’n niet-geïsoleerde spouw. Maar niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Waar moet je woning aan voldoen?

  • Buitenmuur in goede staat
  • Gevel bekleed met ademend materiaal: Vooral oude woningen hebben last van zo’n niet-geïsoleerde spouw. Maar niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Waar moet je woning aan voldoen?

Om de spouwmuur te isoleren worden er namelijk gaten in de buitenmuur geboord. In die gaten worden dan isolerende korrels of isolerend schuim gespoten. Dat schuim heeft de hoogste isolerende waarde. Na de behandeling wordt er een warmtecamera gebruikt om na te gaan of de spouwmuur goed geïsoleerd is.

Alle artikels over spouwmuurisolatie op Help-ik-isoleer

Spouwmuurisolatie: voordelen en priijzen

Spouwmuurisolatie: voordelen, materialen en premies

Er zijn heel wat redenen om uw spouwmuren te isoleren. Eerst en vooral moet u veel minder energie verbruiken om uw huis te verwarmen.

Lees artikel
Spouwmuur isoleren? Vermijd deze fouten

Fouten bij spouwmuurisolatie: Dit kan je vermijden

Spouwmuurisolatie is van groot belang voor een goed geïsoleerde woning. Ontdek de checklist tegen de grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Lees artikel

Opgepast! Soms is er tijdens de bouw van de woning of de renovatie van de gevel vuilnis in de spouw beland. Daardoor kan de spouwmuurisolatie niet gelijk verdeeld worden. Als dat het geval is, moet de spouw eerst gereinigd worden. Daarvoor zal je enkele bakstenen uit de gevel moeten kappen. Wanneer blijkt dat je met cementbaarden zit, is spouwmuurisolatie niet mogelijk.

Om je spouwmuur te isoleren, leg je gemiddeld 15 tot 30 euro per vierkante meter neer. Die prijs is vooral afhankelijk van welk isolatiemateriaal je gebruikt.

Meer isolatie-info op: