Spouwmuurisolatie: voordelen en priijzen

Spouwmuurisolatie: voordelen, materialen en premies

Spouwmuurisolatie is één van de populairste vormen van isolatie. De open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur vult men op met isolatiemateriaal, waardoor de warmte niet via uw muren kan ontspannen en u minder energie verbruikt. Deze spouwen zijn meestal 3 à 6 cm breed en komen vaak voor in huizen die tussen 1920 en 1980 gebouwd zijn. Niet zeker of er een spouw is? Een specialist komt bij u ter plaatse en geeft u uitsluitsel.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is makkelijk aan te brengen en laat geen sporen na.

Aarzel dus niet! Wie bovendien voor 31 december 2017 een offerte tekent komt in aanmerking voor de gunstige isolatiepremies van 2017.

1. De voordelen van spouwmuurisolatie

Er zijn heel wat redenen om uw spouwmuren te isoleren. Eerst en vooral moet u veel minder energie verbruiken om uw huis te verwarmen. Uw energiefactuur kan tot 30% lager liggen. In combinatie met de premie van 6 euro per m² van uw netbeheerder heeft u de investering gemiddeld binnen de 5 jaar terugverdiend. Daarnaast stoot u minder broeikasgassen uit, wat goed voor het milieu is. Ook het geluidsdempende karakter van spouwmuurisolatie is mooi meegenomen. En last but not least geniet u het hele jaar door van een hoger wooncomfort: in de winter bent u beter beschermd tegen de kou, terwijl de warmte wordt buitengehouden in de zomer.

2. Werkwijze

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is spouwmuurisolatie zeer eenvoudig te plaatsen. Na een grondige analyse boort de specialist volgens een vast patroon een reeks kleine gaatjes op de voegen van uw gevel. Daarna wordt de spouwmuur gevuld met het gekozen isolatiemateriaal. Wanneer de spouwmuur volledig geïsoleerd is, vult men de gaten weer op, zodat er geen enkel spoor van de werken overblijft. Vaak neemt de plaatsing van spouwmuurisolatie maar één dag in beslag.

Spouwmuurisolatie werkwijze
Het isolatiemateriaal wordt in de spouwmuur gespoten via kleine gaatjes op de voegen.

3. Isolatiemateriaal

Om spouwmuren te isoleren wordt meestal dezelfde methode gehanteerd, maar qua materialen zijn er wel meerdere mogelijkheden. Hieronder vindt u de belangrijkste.

3.1 EPS-korrels

De populairste manier om spouwmuren te isoleren is met polystyreenparels (EPS), isomo in de volksmond. Een vakman spuit de lichte kunststofbolletjes met een soort lijm in de spouw, waardoor ze samenklitten en elke luchtverplaatsing verhinderen. Isomo is volledig recycleerbaar en relatief goedkoop, maar durft wel eens een kier overslaan. Naast witte EPS bestaat er ook een zwarte variant, die nog beter isoleert.

Isolatiewaarde: 0,040 W/mK in het lab, 0,059 W/mK in de praktijk

Prijs: 20 à 25 euro per m²

Voordelen: Kleine spouw (vanaf 3 cm) geen probleem, volledig recycleerbaar, relatief goedkoop

Nadelen: Dicht kieren minder goed af dan glaswol of PUR

3.2 Glaswol

Ten tweede wordt er ook glaswol gebruikt om spouwmuren te isoleren. De expert blaast de glaswol in vlokken in de spouw en zo ontstaat er een dikke isolerende laag van stilstaande lucht. Het isolatiemateriaal moet overal gelijkmatig verdeeld zijn, zodat er geen koudebruggen ontstaan. Omdat het om vlokken gaat, moeten er grotere gaten in de gevel geboord worden. Het voordeel is wel dat glaswol voor thermische én akoestische isolatie zorgt.

Isolatiewaarde: 0,034 W/mK in het lab, 0,064 W/mK in de praktijk.

Prijs: 15 à 20 euro per m²

Voordelen: Vrij goedkoop, recycleerbaar, akoestische isolatie

Nadelen: Minimale spouwbreedte nodig, grotere boorgaten

3.3 PUR-schuim

Wie op zoek is naar de beste isolatieprestatie, is bij polyurethaanschuim – kortweg PUR-schuim – aan het juiste adres. Nadat het schuim in de spouwmuur gespoten is, gaat het uitzetten en ontstaat er zo een dichte massa die tot de kleinste kieren van de spouw reikt. De (tijdelijke) geurhinder en de duurdere rekening moet je er wel bijnemen.

Isolatiewaarde: 0,028 W/mK in het lab, 0,044 in de praktijk

Prijs: 25 à 30 euro per m²

Voordelen: Beste isolatieprestatie, volledige dekking, meest vochtwerende product, ook voor kleine spouwen (3 cm)

Nadelen: Duur, geurhinder, niet recycleerbaar

3.4 Andere opties

De meeste Vlamingen kiezen één van de drie bovenstaande materialen, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Zo zijn perliet of geëxpandeerd glas opties, maar deze isolatiematerialen hebben de neiging om zich te “zetten”. Daardoor is hun volume kleiner en het warmteverlies groter. Verder bestaan er ecologische materialen: papiervlokken, kurk, hennep, … Dat ze per definitie biologisch afbreekbaar zijn, vormt wel een probleem. Spouwmuren komen soms in contact met vocht en dat laat zijn sporen na.

Het gekozen materiaal heeft een grote impact op de eigenschappen van uw spouwmuur. Welk materiaal voor u aangewezen is, hangt niet alleen af van de isolerende waarde. De breedte van uw spouw, de dikte van uw voegen en uw persoonlijke voorkeur spelen uiteraard een rol. Maar misschien is de belangrijkste factor wel de volgende: de prijs.

Spouwmuurisolatie - premie
Wie zijn spouwmuren isoleert, kan een premie van zijn netbeheerder ontvangen.

4. Prijs, premies en terugverdienperiode

Bij spouwmuurisolatie hangt de prijs (per m²) vooral af van het materiaal, de dikte van de spouw en de grootte van de woning. Van de drie uitgewerkte materialen is glaswol het goedkoopst (15 tot 20 euro per m²), gevolgd door EPS (20 tot 25 euro per m²) en PUR (25 tot 30 euro per m²). Welk materiaal u ook kiest, spouwmuurisolatie loont steeds de moeite. Gemiddeld verdient de investering zich binnen 3 à 4 jaar terug.

Bovendien biedt uw netbeheerder een premie van 6 euro per m² (vanaf 2018 5 euro per m²) aan en betaalt u maar 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Maar om de best mogelijke deal te sluiten vergelijkt u best verschillende leveranciers. Vraag daarom gratis offertes aan van erkende specialisten uit uw buurt.[/column]

Schrijf een reactie:

*

Uw e-mailadres wordt vertrouwelijk behandeld.