Isolatie plat dak EPDM: prijs, voordelen en stappenplan

Wil je de isolatie van je plat dak met EPDM uitvoeren? Hieronder geven we een handig overzicht van de prijs, voordelen en plaatsingsmogelijkheden van dit materiaal. Bovendien vind je op het einde van het artikel een handig stappenplan. Zo kan je eventueel zelf voor de werkzaamheden instaan. Wil je liever hulp van isolatiespecialisten? Vul ons offerteformulier in en krijg adviezen en prijsvoorstellen op maat. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere isolatiespecialisten

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM is een waterdichte rubbersoort. Het synthetische rubber bestaat uit resten aardolie. De afkorting staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer. Deze vier stoffen vormen namelijk de basis van de isolatie.

Het isolatiemateriaal is heel geschikt voor dakbedekking, maar het is zeker niet de goedkoopste soort. EPDM is elastisch en biedt een hoge bescherming aan je dak. Specialisten gebruiken het isolatiemateriaal vooral bij platte daken, maar daken met een lichte helling zijn ook geschikt.

isolatie plat dak epdm

Wat kost EPDM per m2?

De gemiddelde prijs voor de isolatie van een plat dak met EPDM bedraagt 60 tot 80 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

De prijs voor je dakbedekking is echter afhankelijk van verschillende factoren:

  • De totale oppervlakte van je dak.
  • Het soort EPDM dat je kiest.
  • Het type dak.

Bovendien hou je best rekening met andere werken die de totaalprijs beïnvloeden. Soms is er bijvoorbeeld nood aan een dakrenovatie voordat je de nieuwe dakbedekking kan laten plaatsen.

Een deskundige verwijdert dan je oude dakbedekking vooraleer hij de nieuwe plaatst. Dit zorgt ervoor dat de kostprijs hoger komt te liggen. 

Tip: De prijzen verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Je vraagt daarom best offertes aan bij deskundigen uit jouw buurt. Zo kan je meerdere prijsvoorstellen met elkaar vergelijken en uiteindelijk de voordeligste optie kiezen voor jouw situatie. 

Voordelen en nadelen van EPDM op platte daken

De isolatie van een plat dak met EPDM heeft zowel voordelen als nadelen. We zetten ze hieronder even op een rijtje. 

Voordelen

EPDM heeft veel voordelen:

  • Lange levensduur. De dakbedekking gaat gemiddeld 30 tot 50 jaar mee. De exacte levensduur is afhankelijk van een aantal factoren zoals het merk, de kwaliteit van het materiaal, het onderhoud en de plaatsing.
  • Scheurt niet. EPDM heeft een heel specifieke samenstelling van elastomeren. Het materiaal kan hierdoor zowel in de brandende zon als in de vrieskou zijn elasticiteit behouden. EPDM zal niet scheuren onder krimp- en uitzetspanningen van het dak.
  • Geen onderhoud nodig. EPDM heeft op zich geen onderhoud nodig. Is er toch schade aanwezig? Dan kan je dit eenvoudig herstellen aan de hand van zelfklevende folie. Omdat EPDM niet kan doorscheuren, zijn de beschadigingen altijd klein en oppervlakkig.
  • Blijft beloopbaar. EPDM is een stabiel materiaal. Daarom is een dit soort dakbedekking ideaal om te belopen. Het rubber smelt niet zoals bitumen en bij vrieskou ontstaan er geen scheuren. 
  • Aanbrengen over de bestaande dakbedekking. Het materiaal is geschikt voor verschillende daktypen. Maar in de praktijk komt het voornamelijk bij platte daken voor. In de meeste gevallen ligt EPDM op de bestaande dakbedekking.
  • Ideale ondergrond voor groendaken. EPDM is waterdicht en wortelbestendig. Daarom is het de perfecte ondergrond voor groendaken. Zo creëer je een meer natuurlijke look dan bijvoorbeeld synthetisch dakrubber.

Nadelen

Er zijn echter ook een aantal nadelen aan EPDM: 

  • Plaatsing onder bepaalde omstandigheden. De temperatuur moet bij de plaatsing van EPDM minimaal 5 graden zijn. Enkel dan kan de specialist de lijm goed verwerken. Bovendien moet de luchtvochtigheid onder de 80% blijven en mag het niet regenen. Een isolatiespecialist houdt altijd rekening met deze factoren bij het plaatsen van EPDM dakbedekking.
  • Prijs. EPDM dakbedekking is duurder dan bitumen. Maar EPDM heeft wel een langere levensduur. 
  • Kan niet tegen chloor. EPDM is goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden, maar het kan niet tegen chloor. Het is de enige stof die een dakbedekking uit EPDM kan beschadigen. Gelukkig komen deze twee materialen in normale omstandigheden niet met elkaar in contact.

Verschillende manieren om EPDM te plaatsen 

Bij de plaatsing van een dakbedekking uit EPDM gebruikt een deskundige vaak een op maat gemaakte dakrubberen folie. De professional plaatst meerdere stukken folie telkens met overlap naast elkaar. Daarna lijmt hij de naad vast om het geheel waterdicht te maken. 

De dikte van zo’n EPDM folie varieert van 1 tot 1.5 mm. Je kunt EPDM op verschillende manieren plaatsen: 

  • Lijmen. 
  • Met een ballastlaag. 
  • Mechanische bevestiging op het dak. 

We bespreken deze soorten plaatsingen hieronder in meer detail.

1. Lijmen

De specialist lijmt de EPDM folie vast op de onderliggende laag dakbedekking. Het is belangrijk dat je een bedekking kiest die geschikt is om vast te lijmen. Vaak kan je de bekleding combineren met dakisolatie. Bovendien kan de EPDM folie in sommige gevallen zelfs rechtstreeks op de isolatieplaten gelijmd worden. In andere gevallen is een tussenlaag vereist. 

2. Met ballastlaag

EPDM kan je ook plaatsen in combinatie met een ballastlaag. De dakrubberen folies liggen los op het dak, maar blijven op hun plek door de ballastlaag (bijvoorbeeld grind) die er bovenop ligt. De plaatsing van deze techniek is snel en eenvoudig. 

3. Mechanisch bevestigen

EPDM folie mechanisch bevestigen is de laatste plaatsingsmethode. Je kunt de installatie zowel boven als onder de dakbedekking plaatsen. Als een professional de folie op de ondergrond bevestigt, werkt hij met strips. Zo blijft de dakfolie zeker op haar plaats liggen.

Wil je een bedekking op de bovenkant? Dan perforeert een specialist de folie en bevestigt hij deze met latten

installatiematerialen epdm folie

Hoe zelf EPDM op je dak aanbrengen? [Stappenplan en opbouw]

De isolatie van een plat dak met EPDM is relatief simpel. Je hebt bijvoorbeeld geen brander of losse rollen nodig. De rubberen dakbedekking kan je bovendien zowel op bitumen, hout, beton als PIR-platen plaatsen. 

De dakbedekking is daarnaast waterdicht. De elasticiteit van het materiaal zorgt er namelijk voor dat je het zonder naden of kieren kan aanbrengen. 

Een EPDM dakbedekking kan je zowel bij een plat als licht hellend dak gebruiken. Het materiaal is tegen extreme weersomstandigheden bestand.

Bovendien is het wortelwerend en is het daarom uitstekend geschikt voor groendaken. Dit type daken houden water vast en isoleren goed. 

Hieronder geven we een stappenplan weer zodat je eventueel zelf EPDM isolatie op een plat dak kunt plaatsen.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Stap 1: meet je dak op

Vergeet zeker niet de opstaande randen te meten wanneer je jouw dak aan het opmeten bent. Bovendien tel je best nog twintig centimeter extra bij. Dan heb je zeker voldoende dakbedekking voor de bekleding van je dak. 

Stap 2: rol de EPDM-folie uit

Na het opmeten rol je de EPDM-folie uit op het dak. Het is belangrijk dat je deze folie helemaal openvouwt. Vervolgens laat je de folie best een half uur rusten. Zo verdwijnen alle vouwen. 

Tip: Aan de hand van een slaglijnmolen kan je de 15 centimeter van de dakopstand duidelijk en recht markeren.

Stap 3: vouw de dakbedekking op en lijm de ene helft van het dak met EPDM

Vouw de dakbedekking op zodat de zijde die op het dak gelijmd wordt naar boven ligt. Daarna meet je van alle zijden van het dak een afstand van 15 centimeter op. Binnen deze 15 centimeter breng je voorlopig nog geen lijm aan.

De oppervlaktelijm breng je eenzijdig op het gehele oppervlak aan. Je begint best in het midden van het dak. Vervolgens smeer je de lijm uit met een vachtroller

Stap 4: strijk de folie glad en lijm de andere helft

Rol de folie voorzichtig terug en strijk het glad. Zorg ervoor dat de folie goed contact maakt met het dak en de lijm. Bij de 15 centimeter bouw je de EPDM-folie naar boven op van de dakopstanden. Later lijm je deze vast. Doe hetzelfde voor de andere kant van het dak. 

Is je dak niet rechthoekig? Voer deze stap dan ook uit voor de rest van je dak. Laat de EPDM folie 20 centimeter overlappen met de folie die je al gelijmd hebt. Deze overlapping lijm je voorlopig nog niet vast. 

Stap 5: lijm de dakopstanden op het dak

De randen van je dak en de dakopstand bedek je met EPDM. Gebruik hiervoor opstandenlijm. Spuit de lijm op het dak, de dakopstand en de EPDM-folie. Wacht tot de lijm vingerdroog is alvorens de folie zorgvuldig op zijn plaats te leggen. Aan de hand van een handroller kan je de folie goed aandrukken. 

Stap 6: lijm de hoeken van het dak

Om lekken te voorkomen, werk je de hoeken van je dak best af met aparte EPDM-hoekstukken. Gebruik overlappingslijm en hou de laatste 2 centimeter bij de naad vrij.

Druk de folie goed tegen het dak aan zodat het zeker vastzit. Gebruik vervolgens een vouwroller om de folie af te werken en naden weg te werken.

In het geval van cirkelvormige objecten gebruik je best een EPDM manchet om de dakbedekking waterdicht te houden. Knip een cirkel in de juiste diameter uit en lijm de manchet hieraan vast met overlappingslijm.

Om de hoeken te bedekken, vouw je de EPDM-folie tot een puntzak en lijm je deze op zichzelf vast. Knip nooit in de binnenhoeken van de dakbedekking. Dit zorgt er namelijk voor dat de folie niet meer waterdicht is. Vouw de folie plat over de dakranden. 

epdm roller

Stap 7: lijm de overlappingen van de EPDM-folie

De stukken overlappende EPDM-folie lijm je nu aan elkaar vast. Zo maak je het geheel waterdicht

Een plat dak helt altijd een klein beetje af. Gebruik daarom een waterpas om te controleren waar het laagste deel zit. Op dit laagste gedeelte moet de folie onder het andere stuk folie vallen.  

Wanneer je de folie overlappend op elkaar hebt gelegd, trek je met een witte stift een lijn op de onderste folie (meer bepaald waar de naad valt). Daarna teken je 2 evenwijdige lijnen die op 2 cm en 10 cm van eerste stiftlijn liggen.

Vervolgens breng je tussen de tweede en derde stiftlijn overlappingslijm aan. Lijm ook de bovenste folie. 

Druk de overlappingen tot slot goed aan met de aandrukroller. Zorg ervoor dat de lijm onder de overlapping uitkomt. Zo garandeer je een waterdichte afwerking. 

Stap 8: lijm de buitenhoeken en bevestig de dakrandprofielen

Vooraleer je de buitenhoeken lijmt en de dakrandprofielen bevestigt, snijd je best eerst de overtollige folie weg. Daarna plaats je de buitenhoeken op de dakrand en zet je ze met daklijm en zelfborende schroeven vast.

Stap 9: plaats de waterafvoer

Om het water te laten afvoeren, heb je een uitloop nodig. Er bestaan twee soorten waterafvoer: 

  • Inpandige uitloop: cirkelvormig.
  • Stadsuitloop uitpandig: vierkant.

Deze twee soorten zijn in verschillende afmetingen beschikbaar. Teken de afvoerpijp af op de gewenste plek. Daarna knip je met een schaar een gat in de EPDM folie. 

Vervolgens steek je de uitloop in het gat en maak je het waterdicht aan de hand van EPDM daklijm. Gebruik daarna de aandrukroller om de naden weg te werken en ervoor te zorgen dat uitloop goed hecht.

Heb je geen rechthoekig dak? Verdeel het dak dan eerst in denkbeeldige rechthoeken. Gebruik twee stukken EPDM-folie, laat ze overlappen en lijm ze daarna vast. 

Tip: Je hoeft je oude dakbedekking niet per se te verwijderen. Kiezels en zand ruim je best wel op. Breng wel een dakprimer aan. Zo fixeer je reststof en loszittende deeltjes.

Wil je toch zeker zijn dat er tijdens de EPDM isolatie van een plat dak geen fouten gebeuren? Neem dan contact op met specialisten uit jouw buurt en laat de plaatsing over aan een deskundige. Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere professionals die je prijsvoorstellen en adviezen op maat opsturen. 

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Is EPDM isolerend? Hoe dik moet de isolatie zijn? [Aanbevolen dikte] 

Vandaag hebben veel platte daken EPDM folie als dakbedekking. Deze rubberen isolatie heeft namelijk een lange levensduur. Bovendien is het onderhoudsvriendelijk materiaal. Maar hoe goed isoleert EPDM? 

Het enige probleem met EPDM is dat de isolatiewaarde best laag is. Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen door extra isolatiemateriaal aan te brengen.

Doorgaans is de dikte van een EPDM-isolatielaag 1,14 mm. Maar erkende bedrijven adviseren vaak een dikte die rond 1,52 mm ligt. Zeker wanneer het dak belopen wordt, is dit een veiligere dikte die meer bescherming biedt. 

Welke dakisolatie kan onder EPDM dakbedekking? 

De folie is een heel veelzijdig materiaal dat op verschillende ondergronden aangebracht kan worden. We sommen hieronder een aantal opties op: 

  • Hout. Bij een houten roostering is het vereist om een dampscherm aan te brengen. Zo voorkom je warmteverlies en condensvorming door vochtige lucht. Het is belangrijk dat je de EPDM aanbrengt op een propere en droge oppervlakte.
  • Beton. Een primer is niet nodig. Beton is een geschikte ondergrond voor EPDM. 
  • Bitumen of dakleer. Zorg dat er bij deze materialen al dakisolatie onder ligt. Zo voorkom je grote temperatuursverschillen en condensatie in de dakconstructie. 
  • Zink. Zorg dat de oppervlakte proper is. 
  • Oude dakbedekking. In bepaalde gevallen kan je jouw oude dakbedekking nog gebruiken. Er zijn echter enkele uitzonderingen zoals mastiek en PVC daken. Op deze bekledingen kan je geen EPDM folie aanbrengen. 
  • Metaal. Als metaal schoon, roestvrij en vetvrij is, kan EPDM-folie aangebracht worden. 
  • EPDM. Je kan ook EPDM op EPDM lijmen. 
specialist installeert epdm plat dak

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van vakmannen

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van specialisten uit jouw buurt. Zij geven je prijsvoorstellen en adviezen op maat. Door bovendien meerdere offertes met elkaar te vergelijken, vind je de juiste keuze voor jouw situatie. Tot slot garandeert een deskundige dat de isolatiewerken op een correcte en veilige manier plaatsvinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.