Kurk isolatie: kenmerken, kostprijs en toepassingen

Kurk is volledig natuurlijk en is daarom een ecologisch verantwoorde manier van isoleren. De isolatiemethode kan voor tal van verschillende type isolaties worden gebruikt, zoals voor het dakisolatie, muurisolatie en als vloerisolatie.

Hoe kenmerkt kurkisolatie zich?

milieuvriendelijke isolatie met kurk

Kurk is milieuvriendelijke isolatie. Het materiaal wordt van de kurkeik geschild.. Dit zijn bomen die met name in Portogal voorkomen en groeien in duurzaam beheerde plantages.

Zodra het kurk van de boom verwijderd is, wordt het gekookt, gezuiverd en wat meer elastisch gemaakt. Hierdoor krijgt het materiaal zijn grotere dichtheid.

Het materiaal wordt al eeuwenlang gebruikt voor diverse doeleinde. Het materiaal staat met name bekend vanwege zijn duurzame karakter. Kurk is namelijk volledig biologisch afbreekbaar, en daarom een milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

Het materiaal is zeer licht, eenvoudig te bewerken en gaat enorm lang mee. Het materiaal is vochtbestendig en kan daarom ook gebruikt worden voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken.

Tenslotte biedt kurk een uitstekende isolatiewaarde en kan het materiaal goed gebruikt worden voor diverse isolatiedoeleinde. Dit kan zowel in de vorm van kurk isolatieplaten als in kurkkorrels.

Isoleer je woning met kurk

Isolatiewaarde

Kurk heeft een Lamba waarde (warmtegeleiding van materiaal) van 0.038 tot 0.040 W/mK. Hiermee biedt het materiaal een uitstekende isolatiewaarde.

De kwaliteit van kurk blijft gedurende een zeer lange periode optimaal en zal niet snel afnemen qua isolatiewaarde.

Akoestische isolatie kurk

Kurk is een zeer geschikt akoestisch isolatiemateriaal en wordt vaak gebruikt om de akoestiek van ruimtes te verbeteren. Kurk is zeer geluidisolerend en wordt veel toegepast om geluidsoverlast tegen te gaan.

Hierdoor zorg je voor een aangename woonsfeer zonder last te hebben van galmende of dreunende geluiden van buitenaf.

Kurk isolatieplaten vs. kurkkorrels

Kurk kan zowel gebruikt worden in de vorm van platen als in korrelvorm. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen, maar lijken qua isolatiewaarden en andere eigenschappen zeer op elkaar.

Voor isolatieplaten wordt vaak gekozen wanneer je voldoende ruimte hebt om de platen te plaatsen, zoals in een kruipruimte of in een brede tussenwand.

Wanneer de ruimte vaak niet breed genoeg is, wordt er gekozen voor het opvullen met kurkkorrels. Kurkkorrels hebben vaak een dikte van 1 tot 10mm en zijn daarmee uiterst geschikt als opvulling.

De korrels passen zich uitstekend aan de ruimte aan en zorgen ervoor dat een ruimte optimaal kan worden opgevuld. De platen hebben vaak een standaardafmeting van 100x50cm.

De dikte van de platen verschilt wel vaak. Daarbij geldt, hoe dikker de platen, des te beter de platen isoleren.

Wat is de kostprijs voor kurkisolatie?

Waarom kurk isolatie plaatsen?

Isoleren met kurk is over het algemeen niet zeer goedkoop. Zo betaal je vaak meer voor kurk dan voor andere natuurlijke materialen, zoals steenwol.

Echter kun je flink op je isolatiekosten besparen gezien de kwaliteit van kurk zeer hoog ligt en je daarmee zorgt voor een duurzame isolatie voor lange termijn.

De prijs voor kurk ligt gemiddeld rond de 20 tot 40 euro per m2. Uiteraard is deze prijs afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type kurk en de dikte van het materiaal.

Ontvang je prijs op maat

Kurk voor welk type isolatie

Kurk kan voor diverse doeleinde gebruikt worden. Kurk is eenvoudig op maat te snijden en daardoor geschikt voor elke ruimte. Vaak wordt kurk isolatie gebruikt voor het isoleren van vloeren, muren en van daken.

Dakisolatie

Een goede dakisolatie is erg belangrijk. Kurk is een uitstekende manier om je dak zorgvuldig mee te isoleren. Kurk is vochtbestendig en zorgt ervoor dat de kwaliteit van het isolatiemateriaal niet in waarde afneemt wanneer het in contact komt met vocht.

Ook zorgt kurk ervoor dat de warmte vanuit je woning minder eenvoudig naar buiten kan. Hierdoor kun je flink besparen op je energierekening.

Vloerisolatie

Kurk is zeer geschikt voor het isoleren van vloeren. Met een goede kurk vloerisolatie zorg je ervoor dat je vloer optimaal beschermt blijft tegen opstijgend vocht vanuit de bodem van je woning.

Hierdoor blijft je woning aangenaam warm. Voor het isoleren van een vloer wordt vaak gekozen voor het isoleren met de kurkisolatieplaten.

De platen zijn eenvoudig en nauwkeurig te plaatsen waardoor de vloer een uitstekende isolatiewaarde en akoestische waarde krijgt.

Muurisolatie

Ook voor muurisolatie kun je uitstekend gebruikmaken van kurk isolatie. Met kurk isolatie zorg je ervoor dat de ruimte een betere akoestische isolatie heeft en je hierdoor minder last hebt van geluid in andere ruimtes.

Vaak kan muurisolatie met kurk ook eenvoudig geplaatst worden in vochtige ruimtes, zoals in badkamers of in de keuken.

Kurk is waterafstotend en vocht- en rotbeschermend en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen.

Isoleer je woning met kurk: vergelijk offertes!

Het isoleren met kurk is zeer ideaal. Je betaalt wellicht meer per m2 dan voor andere isolatiematerialen, maar krijgt er zeker wat voor terug. Zorg ervoor dat de kurk isolatie nauwkeurig en professioneel geplaatst wordt en laat de isolatie over aan een specialist.

Met behulp van een specialist ben je gegarandeerd van een professioneel resultaat zonder fouten.

Benieuwd wat isoleren met kurk voor jouw situatie ongeveer zal kosten? Of benieuwd wat de mogelijkheden voor jouw woning zoal zijn?

Vraag dan vrijblijvend offertes, vergelijk wat voor jou de beste keuzes zijn en regel vandaag nog een isolatiespecialist bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.