Glaswol eigenschappen, voordelen en prijzen

Voor het isoleren van een woning kun je gebruik maken van veel verschillende isolatiematerialen. Ieder soort isolatiemateriaal heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen en eigenschappen.

De keuze voor een soort isolatiemateriaal is vaak ook afhankelijk van wat je gaat isoleren. Glaswol is een isolatiemateriaal dat zeer veel gebruikt wordt en kan worden toegepast bij vloerisolatie, wandisolatie, dakisolatie, en spouwmuurisolatie.

Wat kost glaswol?

Gemiddeld reken je voor dakisolatie met glaswol op minimum 20 euro per m² bij dak- en/of zoldervloerisolatie en 15 à 20 euro per m² voor spouwmuurisolatie, beide incl. plaatsing. Maar de prijs hangt ook af van andere factoren.

Zo bepaalt de dikte van de glaswol de akoestische en thermische isolatiewaarde, en dus ook de prijs. Er bestaan flensdekens van 60mm dik, maar het is aangeraden om voor minstens 160 mm te kiezen.

Voor spouwmuurisolatie geldt hetzelfde principe: hoe breder de spouw, hoe duurder de isolatie. De meeste spouwen hebben een breedte van 5 tot 7 cm.

Om een precies zicht te hebben op hoeveel het na-isoleren met glaswol je zou kosten, vraag je best gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

De overheid looft trouwens nog steeds een premies voor dak- en spouwmuurisolatie uit. Laat je je spouwmuur dit jaar isoleren, dan krijg je een premie van 5 euro per m² geïsoleerde oppervlakte.

Glaswol
Richtprijs (incl. plaatsing)Dak: Vanaf € 20 per m²
Spouw: € 15 à 20 per m²
Isolatiewaarde0.032 tot 0.040 W/mK
GeluidsisolatieZeer goed
BrandveiligheidBrandvertragend (tot 700°C)
VochtgedragSlecht (dampscherm noodzakelijk)
ToepassingDak-, zoldervloer- en spouwmuurisolatie

Ontvang je prijs op maat

Wat is glaswol isolatie?

Glaswol valt onder het isolatiemateriaal minerale wollen. Het is een mengsel van soda, mergelsteen, siliciumzand en stukjes gerecycled glas. Het mengsel wordt onder hoge temperaturen gesmolten, waarna er tijdens het afkoelen draden van gesponnen worden.

In combinatie van een harslaag worden de draden aan elkaar gekleefd en ontstaat er glaswol. Meestal worden er rollen, of dekens van gemaakt, maar het materiaal is ook te verwerken in isolatieplaten en vlokken om in de spouwmuur te blazen.

Ruim 99% van het materiaal bestaat uit lucht en dit is juist ideaal om als isolatie te gebruiken. Het is een isolatiemateriaal met één van de hoogste isolatiewaardes en tegen een relatief goedkope prijs te koop.

Waar wordt glaswol voor gebruikt?

Glaswol isolatie kan voor allerlei isolatietoepassingen worden gebruikt, maar de glaswolrollen zijn bij uitstek geschikt om voor dakisolatie te gebruiken.

De dekens zijn gemakkelijk op maat te snijden of te knippen en kunnen heel simpel tussen de dakspanten worden geklemd. Ook kleinere hoeken en nissen kunnen gemakkelijk gevuld worden met op maat gesneden stukken uit de dekens.

Isolatieplaten kunnen ook voor dakisolatie ingezet worden. Het is dan wel belangrijk om de naden met tape af te plakken voor een optimale isolatie. Er zijn ook glaswol platen die voorzien zijn van een dampwerende laag. Dit voorkomt dat je zelf nog een dampfolie moet aanbrengen.

Glaswol platen kunnen ook gebruikt worden voor vloerisolatie, want de platen zijn beloopbaar. Hierover kan gemakkelijk een vloerbedekking gelegd worden.

Verder zijn zowel glaswol platen als rollen te gebruiken voor muurisolatie. Ook nu geldt weer dat je wel een dampfolie moet aanbrengen. Ten slotte kun je vlokken gebruiken om in de spouwmuur te blazen.

Dit is handig bij het isoleren van bestaande spouwmuren en voorkomt dat je de spouwmuur moet afbreken.

Isoleer je woning met glaswol

Hoe glaswol plaatsen?

De methode om glaswol te plaatsen hangt af of je gebruik maakt van dekens of isolatieplaten. Ook speelt mee of het gaat om dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie. Zowel de glaswol platen als dekens worden bij dakisolatie tussen de kepers van het dak aangebracht.

Zijn er geen kepers aanwezig? Dan moet je eerst zelf kepers aanbrengen aan de dakconstructie. Vervolgens kun je hierachter de dekens of platen aanbrengen.

Om te voorkomen dat vocht van binnenshuis het isolatiemateriaal aantast, moet je voordat je het dak afwerkt een dampfolie aanbrengen.

Ook bij muurisolatie kun je gebruik maken van zowel glaswol platen als dekens. Hiervoor monteer je eerste een houten of metalen geraamte tegen de originele muur.

Hierachter plaats je dan de isolatieplaten of dekens. Zo hoef je niet in het isolatiemateriaal te boren of te nieten en blijft de isolatiewaarde behouden.

Voor vloerisolatie bedek je de vloer met isolatieplaten en ook hier leg je een dampfolie overheen voordat je de vloerbedekking gaat leggen. Voor het isoleren van een zoldervloer kun je ook dekens glaswol tussen vloerbalken aanbrengen.

Wat isoleert beter: glaswol of steenwol?

Naast glaswol isolatie is steenwol een ander soort minerale wol. Beide materialen lijken erg op elkaar, met het verschil dat in steenwol natuursteen wordt gebruikt.

Ook steenwol is in dekens verkrijgbaar. Bij steenwol is de dichtheid wat hoger. Dit zorgt ervoor dat de lambdawaarde, oftewel de isolatiewaarde iets hoger ligt.

Steenwol is iets zwaarder en kan ook beter voor vloerisolatie worden gebruikt. Steenwol is daarnaast goedkoper. Als je een keuze moet maken tussen glaswol en steenwol, dan hangt het een beetje af van de gewenste lambdawaarde.

Bij een hogere waarde is steenwol aan te bevelen. Maar wanneer je ook akoestisch wilt isoleren, dan zul je met glaswol muurisolatie beter uit zijn.

Vraag advies aan een isolatiespecialist

Glaswol en gezondheid

Een van de negatieve glaswol eigenschappen is dat de vezels voor irritatie kunnen zorgen. Dit kan zowel aan de huid als aan de luchtwegen voor klachten zorgen.

Het is daarom belangrijk om bij glaswol plaatsen gebruik te maken van beschermende middelen.

Waarom kiezen voor glaswol isolatie?

Is glaswol brandbaar?

Voor onder andere isolatiemateriaal wordt er in EU-verband een brandklasse aangehouden. De brandklassen lopen van A, als absoluut niet brandbaar tot F, als uiterst brandbaar.

Zowel glaswol platen als dekens vallen onder brandklasse B. Dit houdt in dat het materiaal nagenoeg niet brandbaar is. Gebruik je platen of dekens als isolatiemateriaal, dan maak je je woning ook een stukje brandveiliger.

Is glaswol schadelijk?

Glaswol is voor de gezondheid niet schadelijk. Uiteraard kan er irritatie aan de huid en luchtwegen ontstaan, maar dit is van tijdelijke aard. Om deze tijdelijke klachten te voorkomen is het verstandig om bij het glaswol snijden en knippen gebruikt te maken van handschoenen, veiligheidsbril en stofkap.

Zo voorkom je dat je in aanraking met de vezels komt en last van irritatie krijgt. Het is ook aan te bevelen om voor een goede ventilatie te zorgen in de ruimte waar je glaswol gaat bevestigen.

Je woning isoleren? Omschrijf je opdracht en vergelijk isolatiespecialisten

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.