Glaswol

Glaswol, hét alternatief voor kunststofisolatie

Glaswol is een klassieker onder de isolatiematerialen. Het is makkelijk in gebruik, heeft een vrij goede isolatiewaarde en kent prijs-kwaliteit weinig concurrentie. Men gebruikt het vooral voor dak- en zoldervloerisolatie, maar ook spouwmuurisolatie is een optie.

De kenmerken en voordelen van glaswol

Glaswol is een mengeling van gerecycleerde glasscherven met kwartszand, kunsthars en kalk. Het is zelf ook recycleerbaar, wat het een milieuvriendelijke optie maakt. Als pluimgewicht onder de isolatiematerialen is het zeer soepel en makkelijk op maat te snijden. Daarom is de plaatsing vrij eenvoudig. Toch laat je die beter aan een professional over, want de glasvezels zorgen voor irritatie aan de huid en de ogen.

De isolatiewaarde van glaswol ligt iets lager dan die van kunststofisolatie. Maar geen nood, je kunt gewoon wat dikker isoleren. Dit zorgt overigens voor een uitstekende akoestische isolatie. Let wel op met vocht. Wanneer de isolatie water opslorpt, verliest het zijn isolerende eigenschappen.

Verder werkt het ook brandvertragend. Dat komt door de hoge ontbrandingstemperatuur. Pas bij 700 °C vat glaswol vuur. Dat betekent echter niet dat het brandvrij is, want bij een uitslaande brand kan de temperatuur tot 1200 °C stijgen.

 Glaswol
Richtprijs (incl. plaatsing)Dak: Vanaf € 20 per m²
Spouw: € 15 à 20 per m²
Isolatiewaarde0.032 tot 0.040 W/mK
GeluidsisolatieZeer goed
BrandveiligheidBrandvertragend (tot 700°C)
VochtgedragSlecht (dampscherm noodzakelijk)
ToepassingDak-, zoldervloer- en spouwmuurisolatie

Waarvoor wordt het gebruikt?

Glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal. De meest gekende toepassing is voor het isoleren van hellende daken en zoldervloeren. Het wordt dan in soepele platen of flensdekens gebruikt. Door de flexibiliteit en de samendrukbaarheid is het perfect voor een hellend dak.

Daarnaast is het ook licht, relatief goedkoop en isoleert het zowel thermisch als akoestisch. Voorwaarde is wel dat er een onderdak aanwezig is. Voorzie ook altijd een dampscherm dat het isolatiemateriaal tegen condensatievocht beschermt.

Daarnaast kan glaswol ook in vlokvorm gebruikt worden voor spouwmuurisolatie. De isolatiespecialist boort kleine gaten op de voegen van jouw buitenmuur en spuit de vlokken in de spouw. De isolatiewaarde ligt iets lager dan bijvoorbeeld bij EPS-parels of PUR, maar dat geldt ook voor de prijs. Zeker met de huidige schaarste aan PUR en PIR vormt het een uitstekend alternatief.

Wat kost glaswol?

Gemiddeld reken je voor dakisolatie met glaswol op minimum 20 euro per m² bij dak- en/of zoldervloerisolatie en 15 à 20 euro per m² voor spouwmuurisolatie, beide incl. plaatsing. Maar de prijs hangt ook af van andere factoren.

Zo bepaalt de dikte van de glaswol de akoestische en thermische isolatiewaarde, en dus ook de prijs. Er bestaan flensdekens van 60mm dik, maar het is aangeraden om voor minstens 160 mm te kiezen. Voor spouwmuurisolatie geldt hetzelfde principe: hoe breder de spouw, hoe duurder de isolatie. De meeste spouwen hebben een breedte van 5 tot 7 cm.

Om een precies zicht te hebben op hoeveel het na-isoleren met glaswol je zou kosten, vraag je best gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

De overheid looft trouwens nog steeds een premies voor dak- en spouwmuurisolatie uit. Laat je je spouwmuur dit jaar isoleren, dan krijg je een premie van 6 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Volgend jaar daalt de premie naar 5 euro/m². Voor dak- of zoldervloerisolatie krijg je 6 euro per m² als je een erkende vakman inschakelt. Doe-het-zelvers hebben recht op 3 euro per m².