Glaswol eigenschappen, voordelen en prijzen
Wil je isoleren met glaswol? Dit artikel geeft je een overzicht van de eigenschappen, voordelen en prijzen. Lees verder en kom dit en nog veel meer over glaswol te weten.
Wat is glaswol isolatie?
Glaswol is een minerale wol en wordt gemaakt van gerecycleerd glas. Dit gebeurt als volgt. Het glas wordt gesmolten en gesponnen tot fijne glasdraden. Deze glasscherven worden aangevuld met zuiver zand.
De naam zegt het zelf, maar glaswol heeft een wolachtige structuur. Hierdoor houdt het goed warmte vast en is het zeer geschikt als isolatiemateriaal. Glaswol is te verkrijgen in dekens of in de vorm van platen. Door de zachte structuur kunnen oneffenheden heel handig worden weggewerkt.
Het wordt voor allerlei isolatiemogelijkheden gebruikt: dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie.
Kunnen glaswolplaten tegen vocht?
Als je met glaswol wilt isoleren, kan je gerust zijn, het is namelijk waterafstotend. De vezels die in de minerale wol zitten, werken zoals de veren van een eend.
De oppervlakte van deze vezels is zo klein dat het geen watermoleculen kan opnemen en ze deze zelfs afstoten. Zo voorkom je vochtproblemen in jouw woning.
Wat isoleert beter: glaswol of steenwol/rotswol?
Als we kijken naar de lambda waarde van de 2 wolsoorten, liggen ze beide tussen 0.031 en 0.040. Dit is een heel goede score en het zijn dus allebei goede isolatiematerialen voor warmte-isolatie.
Over het algemeen geldt toch dat glaswol net iets beter thermisch isoleert dan steenwol. De isolatiewaarde is net wat hoger dan die van steenwol. Daarbovenop is glaswol ook nog eens aanzienlijk goedkoper.
Het grootste verschil tussen glaswol en rotswol zit in de structuur en dichtheid van de producten. De gesponnen draden in rotswol zijn vaak korter waardoor er een dichtere structuur ontstaat.
Hierdoor is rotswol veel beter bestand tegen druk. Ook akoestisch gezien isoleert steenwol wat beter. De verschillen blijven echter wel minimaal.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
Waar wordt glaswol of isolatiewol voor gebruikt?
De isolatiewol wordt zowel voor thermische als voor akoestische isolatie binnen in je woning gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld onder een schuin dak, onder een houten vloer of in de binnenmuren.
Het nadeel is dat glaswol zijn isolatiewaarde snel verliest wanneer het in aanraking komt met vocht. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal dus voornamelijk binnen gebruikt.
Wat zijn de opties?
Je hebt bij glaswol verschillende opties. Er zijn vele variaties, uitvoeringen en diktes beschikbaar. Om onnodige kosten en slechte isolatiewaarden te vermijden kijk je dus best goed na welk type je nodig hebt. We geven je hieronder een beter overzicht.
Diktes
De dikte van glaswol is belangrijk voor de isolatiewaarde, zowel akoestisch als thermisch. Glaswol wordt gemaakt in diktes vanaf 60 mm en dit loopt op per 20 mm. Je kan dus glaswol hebben met een dikte van 80 mm, 120 mm, 140 mm, 160 mm…
Indien je een hellend dak hebt en dat wilt isoleren met glaswol, is een minimale dikte van 160 mm aangeraden. Om geen naden te hebben werk je ook best met 2 lagen die geschrankt worden.
Afwerking en vormen
Glaswol kan je ook krijgen in verschillende vormen:
- Soepele platen.
- Flensdekens.
- Bulk.
De afwerkingslaag wordt soms al voorzien langs de buitenzijde. Bestaat de laag uit papier dan is het goed te verwerken. Een laag die bestaat uit aluminium is dan weer ideaal als dampscherm.
De overlappende afwerking kan hier bovenop gebruikt worden om naden te dichten of om vast te nieten aan houten constructies.
Glaswol en gezondheid
Glaswol isolatie is een minerale wol. Het is een duurzaam en veilig isolatiemateriaal met een aantal kenmerken:
- Goede thermische isolatie.
- Vochtwerend en ongevoelig voor schimmel.
- Onbrandbaar.
- Geluidsisolerend en absorberend.
- Makkelijk en snel verkrijgbaar.
- Flexibel isolatiemateriaal.
- Duurzaam.
- Bevat natuurlijke en gerecycleerde materialen.
Is glaswol brandbaar?
Glaswol ontbrandt pas bij een heel hoge temperatuur. Hierin lijkt het op steenwol. Pas bij een temperatuur van 700°C is het brandbaar.
Doordat het pas op een heel hoge temperatuur zal gaan branden, wordt glaswol beschouwd als brandveilig. De vlammen kunnen zich daarbovenop ook minder snel verspreiden. Hierdoor wordt het gezien als een brandwerend isolatiemateriaal.
Is glaswol schadelijk?
Glaswol is niet schadelijk als het in aanraking komt met de huid. Maar wie er zonder bescherming mee gaat werken zal waarschijnlijk last krijgen van jeuk en irritatie aan de huid. Dit is wel veel beter bij nieuwere generaties.
De vezels brengen meestal geen significante gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan in het slechtste geval zorgen voor ontstekingen aan de ogen of luchtwegen. Het is dus steeds aan te raden de veiligheidsmaatregelen te volgen.
Wat kost glaswol?
De isolatieprijzen zijn dit jaar fors duurder geworden. Dit heeft een aantal redenen, namelijk materiaalschaarste, hoge transportkosten en prijsstijging van de grondstoffen. De prijsstijging zal zich nog verderzetten. Je isoleert dus beter nu dan later.
Je houdt hierbij ook best rekening met piekende energieprijzen. Het isoleren van je woning is de ideale manier om je energiekosten wat naar beneden te krijgen.
Prijs per m2
Afhankelijk van het materiaal en de dikte van de isolatie kan de prijs oplopen. Glaswolisolatie is veruit de goedkoopste manier om binnenmuren te isoleren. Het zal natuurlijk altijd een investering op lange termijn blijven.
Je moet rekenen op een gemiddelde prijs van 3,47 euro per vierkante meter.
Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Voordelen en nadelen
Glaswol heeft zoals elk ander type isolatiemateriaal vele voordelen, maar ook een aantal nadelen.
Voordelen
- Makkelijk te plaatsen.
- Brandveilig materiaal.
- Perfect om oneffenheden uit het oppervlak te halen door de samendrukbaarheid.
- Relatief goedkope isolatie.
- Recycleerbare isolatie: gewonnen uit reststoffen.
Nadelen
Naast voordelen heeft glaswol echter ook een aantal nadelen. Bij het verwerken en plaatsen komen er vaak minerale vezels vrij. Deze vezels kunnen zorgen voor irritaties en ontstekingen aan de ogen, huid en luchtwegen indien je geen goede bescherming draagt. Een stofbril, masker en handschoenen worden daarom ook ten strengste aangeraden.
Hoe glaswol plaatsen? Stappenplan
Het plaatsen kan door een specialist gebeuren, maar zeker ook door een handige doe-het-zelver. Het kan worden gedaan in een paar simpele stappen. We bespreken hieronder een stappenplan voor jou:
- Materiaalsoort bepalen en de hoeveelheid berekenen die je nodig hebt.
- Bereid de locatie voor. Je zorgt er best voor dat er voldoende ruimte is voor de materialen en een schone werkplek.
- Knip en plaats balken op maat.
- Snijd het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes.
- Breng het isolatiemateriaal aan.
- Trek de dampremmende folie erover.
- Plak de naden af met dampremmende tape.
- Werk af met gipsplaten, OSB-platen of andere platen. Met het juiste dampscherm kan het worden aangebracht op de binnenmuren, daken aan de binnenzijde of de kruipruimte.
Je kan ervoor zorgen dat jouw glaswolisolatie de isolatiewaarde behoudt door dampremmende folie te gebruiken.
Populaire artikelen
Glaswol kopen: vergelijk offertes en specialisten
Ontvang gratis vrijblijvende offertes van specialisten in jouw buurt. Krijg gratis advies en vind zo de beste optie voor jouw situatie.