PUR isolatie: overzicht van de kosten, uitvoeringen en toepassingen

PUR-isolatie is een efficiënt isolatiemateriaal voor je dak, vloeren en muren. Hieronder leggen we de kostprijs, uitvoeringen en toepassingen van PUR-isolatie uit. Aan het einde van het artikel geven we een handig overzicht met voor- en nadelen van dit isolatiemateriaal. Wil je info, advies of prijsvoorstellen op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Contacteer experts en ontvang gratis offertes

Wat is PUR-isolatie?

PUR of polyurethaan is een kunststof hardschuim. Het is het resultaat van de chemische reactie wanneer polyol en isocyanaat gemengd worden. De twee vloeistoffen verharden en doen vervolgens PUR-schuim ontstaan. Afhankelijk van de gekozen polyol samenstelling is het schuim harder of zachter.

In het schuim zelf zitten bovendien kleine luchtbellen die stilstaande, droge lucht bevatten. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat PUR zo geschikt is als isolatieschuim.

PUR-isolatie kan je voor verschillende projecten inzetten zoals de isolatie van hellende en platte daken, (zolder)vloeren, kelders, kruipruimtes en muren.

oud dak isoleren

Wat is beter: PUR of PIR?

PUR- en PIR-isolatie hebben heel wat gelijkenissen, maar PIR-isolatie is over het algemeen de verbeterde versie van PUR-isolatie.

Hieronder geven we de belangrijkste verschillen weer op vlak van eigenschappen, toepassingen en isolatiewaarde.

Eigenschappen

PUR- en PIR-isolatie bestaan uit petrochemische grondstoffen die verharden tot een kunststofschuim. Dit maakt ze beide even milieuonvriendelijk. PIR-isolatie heeft wel een hogere isolatiewaarde en brandveiligheid op vlak van rookgassen. Bovendien biedt het een betere stabiliteit en verhoogde drukvastheid.

Toepassingen

PIR-isolatie vind je voornamelijk terug in de vorm van isolatieplaten. Het isolatiemateriaal staat vaak in voor de thermische isolatie van hellende en platte daken, vloeren en spouwmuren.

De platen bevatten meestal aan beide kanten een dampdichte laag zodat de aparte plaatsing van een dampscherm niet nodig is. De naden worden overigens goed afgedicht met tape.

PIR-platen kunnen bovendien gecombineerd worden met andere isolatiematerialen zoals glaswol. Heb je oneffenheden in de muur? Dan kan je dit wegwerken door aan een zijde een dunne laag minerale wol aan te brengen.

Hoewel PUR-isolatie ook in de vorm van platen voorkomt, kiest een specialist omwille van de brandtechnische verbetering meestal voor PIR-platen tijdens renovaties.

PUR-schuim komt vooral voor bij vloerisolatie, het navullen van spouwmuren of om gaten en naden te dichten bij andere isolatiematerialen.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde of lambda-waarde van PIR-isolatie ligt lager dan die van PUR-isolatie. Dit betekent dat het een betere warmteweerstand heeft.

De lambda-waarde van PIR-isolatie ligt tussen de 0,023 en 0,026 W/mK. PUR-isolatie heeft een lambda-waarde tussen de 0,023 en 0,032 W/mK.

Laat je adviseren door isolatiespecialisten

Wat kost PUR-isolatie per m2? [Prijzen]

De kosten van PUR-isolatie zijn afhankelijk van wat je laat isoleren (dak, vloer of muur) en hoe (langs binnen of buiten). Andere factoren die de prijs beïnvloeden, zijn de voorbereidende werken samen met de oppervlakte, bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de werken.

Onderstaande tabellen geven de richtprijzen per isolatiemethode weer voor zowel dak-, vloer- als muurisolatie.

1. Dakisolatie

TypePrijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Hellend dak langs binnen isoleren€ 20 – € 50
Hellend dak langs buiten isoleren € 40 – € 60
Plat dak langs buiten isoleren€ 50 – € 115
Massieve zoldervloer€ 25 – € 35

2. Vloerisolatie

TypePrijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Vloer langs onder isoleren € 20 – € 35
Vloer langs boven isoleren € 20 – € 35

3. Muurisolatie

TypePrijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Muur langs binnen isoleren € 50 – € 100
Spouwmuurisolatie isoleren € 15 – € 30
Muur langs buiten isoleren € 100 – € 160

Tip: premies en andere financiële voordelen

Voor PUR-isolatie bestaan er verschillende premies en financiële voordelen die je helpen de kosten gedeeltelijk te drukken:

 • Isolatiepremies. Premies zoals de Mijn VerbouwPremie kan je gebruiken voor zowel dak-, zoldervloer-, buitenmuur-, spouwmuur- en vloerisolaties.
 • Totaalrenovatiebonus. Investeer je in drie of meer energiebesparende maatregelen gedurende een periode van vijf jaar? Dan kan je beroep doen op de Totaalrenovatiebonus.
 • Verlaagd btw-tarief. Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.
 • Gemeentelijke premies. Het is altijd de moeite waard om te controleren of je gemeente bepaalde isolatiepremies aanbiedt.

Let op: Je kan deze premies en financiële voordelen enkel aanvragen wanneer je de werken door een erkende aannemer laat uitvoeren.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Verschillende uitvoeringen van PUR-isolatie

PUR-isolatie komt in twee verschillende uitvoeringen voor: platen en schuim. Hieronder bespreken we de eigenschappen.

1. PUR-platen

PUR-platen zijn stevige, drukvaste platen die makkelijk op maat gesneden worden. De belangrijkste eigenschappen van PUR-platen zijn de volgende:

 • Hogere isolatiewaarde dan PUR-schuim.
 • Verkrijgbaar in verschillende vormen, groottes en diktes.
 • Een van de zijden kan een dampscherm bevatten om vocht beter tegen te houden.
 • Minder flexibel dan PUR-schuim, zeker wanneer je kieren of spleten wil dichten.
 • Verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem. Zo kan je de platen snel en naadloos plaatsen.
 • Toepasbaar op hellende daken (langs binnen of buiten), platte daken (langs buiten), massieve zoldervloeren, vloeren en muren.

De gemiddelde prijs van PUR-platen is ongeveer € 20 – € 25 per m² (incl. btw en plaatsing).

PUR isolatieplaten

2. Gespoten PUR-schuim

PUR-schuim wordt aan de hand van een pistool op het gewenste oppervlak gespoten. De plaatsing is over het algemeen sneller en goedkoper dan PUR-isolatieplaten.

Enkele andere eigenschappen zijn:

 • Het schuim kan naadloos alle kieren, spleten, hoeken en gaten opvullen voor een optimale luchtdichtheid.
 • Stabiel en vormvast zonder risico op verzakkingen.
 • Hoge isolatiewaarde, maar iets minder dan PUR-isolatieplaten.
 • Dikte kan op maat worden aangepast.
 • Geen extra uitvullaag nodig voor leidingen bij vloerisolatie.
 • Snelle harding na enkele minuten.
 • In tegenstelling tot PUR-isolatieplaten is PUR-schuim niet volledig egaal na de plaatsing. Je kan het schuim wel bijschuren wanneer je bijvoorbeeld vloerverwarming plaatst.
 • Toepasbaar op hellende daken (langs binnen), massieve zoldervloeren, vloeren en spouwmuurisolatie.

De richtprijs voor PUR-schuim is € 25 – € 30 per m² (incl. btw en plaatsing).

PUR isolatieschuim

Wat kan je allemaal met PUR isoleren? [Toepassingen]

Met PUR-isolatie kan je zowel het dak, de vloer als de (spouw)muur isoleren. We bespreken de toepassingen in meer detail.

1. Dak isoleren

PUR-isolatie is heel geschikt voor hellende en platte daken, maar ook een massieve zoldervloer kan je met PUR isoleren.

Hellend dak langs buiten isoleren

Als je een volledige dakrenovatie van plan bent, kies je best voor een dakisolatie langs buiten. Een vakman plaatst het isolatiemateriaal niet onder, maar bovenop de dakconstructie of draagstructuur.

PUR-platen garanderen bij hellende daken een nauw aansluitende isolatie met minder kans op koude- en warmtebruggen.

Schuin dak langs binnen isoleren

Een hellend dak langs binnen isoleren gebeurt door het isolatiemateriaal onder de bestaande dakconstructie of draagstructuur te plaatsen. Je kan hiervoor zowel PUR-platen als PUR-schuim gebruiken.

Een specialist vijst de PUR-platen op de spanten. Vaak hebben de isolatieplaten al een vochtwerend dampscherm om onaangename vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.

PUR-schuim is ideaal om scheuren en kieren volledig te dichten. Zo verkrijg je een naadloze isolatielaag.

Plat dak langs buiten isoleren

Een plat dak kan je langs buiten isoleren door PUR-platen op de dakconstructie aan te brengen. Zowel een warm dak (met een nieuwe dakbedekking bovenop het isolatiemateriaal) als een omgekeerd dak (met een ballastlaag bovenop het isolatiemateriaal) zijn hiervoor geschikt.

Een specialist raadt het niet aan om een plat dak langs binnen te isoleren. De dakconstructie zit namelijk niet in de isolatieschil en is daarom sterk onderhevig aan temperatuurschommelingen en vochtproblemen.

Massieve zoldervloer isoleren

Gebruik je jouw zolder niet als leefruimte? Dan is de isolatie van je massieve zoldervloer een goede optie: het is goedkoper en sneller te installeren (kleine oppervlakte en minder isolatiemateriaal nodig).

Bij een betonnen zoldervloer komt de PUR-isolatie bovenop de vloer te liggen. Je kunt zowel PUR-platen als schuim gebruiken.

PUR-platen zijn dun, duurzaam en licht met een hoge isolatiewaarde. Bovendien blijft de zoldervloer na plaatsing beloopbaar.

PUR-schuim is een betere keuze voor zolders die moeilijk bereikbaar zijn en veel kieren bevatten. Wanneer het schuim is uitgehard, kan je de vloer ook zonder problemen belopen.

2. Vloer isoleren

Vloerisolatie is belangrijk voor het algemene wooncomfort van je huis. Je kan een vloer zowel langs onder als langs boven isoleren.

Vloer langs onder isoleren

Heb je een kruipkelder? Dan isoleer je de vloer best langs onder. Een vakman plaatst PUR-vloerisolatie tegen het plafond van je kelder. Bovendien moet de vloer niet opengebroken worden.

Kies je voor PUR-platen? Dan is het belangrijk dat ze goed tegen vocht bestand zijn.

Indien je met leidingen boven het kelderplafond zit, kies je beter voor een vloerisolatie uit PUR-schuim. Het gespoten schuim wikkelt zich vervolgens eenvoudig rond de buizen en zorgt zo voor een optimaal resultaat.

Vloer langs boven isoleren

Als je geen (kruip)kelder hebt, kan je de vloer enkel langs boven isoleren.

Toch betekent dit niet altijd dat je de vloer moet openbreken. Vaak is een dun laagje PUR-isolatie voldoende en kan een specialist de nieuwe vloer bovenop de oude plaatsen.

Zorg ervoor dat de PUR-platen drukvast zijn. Als er leidingen over de vloer lopen of er zijn veel oneffenheden, is een extra uitvullaag nodig.

PUR-schuim kan je in een dunne laag aanbrengen. Het garandeert een naadloze afsluiting.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

3. Muur isoleren

Muurisolatie kan zowel langs binnen als langs buiten. Ook de spouwmuur kan je met PUR-isolatie opvullen.

Muur langs binnen isoleren

Een muur langs binnen isoleren kan op drie verschillende manieren.

Bij een voorzetwand plaatst een deskundige een houten of metalen rooster tegen de draagmuur. Vervolgens vult hij de open ruimte van deze constructie op met isolatiemateriaal. Het geheel kan je achteraf afwerken met gips- of spaanplaten. Die kunnen bijkomend geverfd of behangen worden.

Een tweede manier is gips- of spaanplaten plaatsen die reeds een isolatielaag hebben.

Tot slot kan je ook isolatieschuim op de binnenmuur aanbrengen.

Let op: Binnenmuur isolatie is meestal minder interessant omdat je ruimte verliest en meer kans hebt op koudebruggen. Indien mogelijk kies je daarom beter voor spouwmuurisolatie of een muurisolatie langs buiten.

Spouwmuur isoleren

Heb je een luchtspouw tussen je binnen- en buitenmuur? Dan kan je deze spouw laten opvullen met PUR-schuim.

De specialist boort gaatjes in de voegen en spuit vervolgens het PUR-schuim erin. Het installatieproces verloopt heel snel. Er zijn bovendien geen breekwerken nodig.

Muur langs buiten isoleren

Indien je geen spouwmuur hebt of je wil geen ruimte aan de binnenkant verliezen, kies je best voor muurisolatie langs buiten. Bovendien kan je een dikkere isolatielaag aanbrengen wanneer je aan de buitenkant isoleert.

Over het algemeen isoleert een specialist de buitenmuur met PUR-platen. De afwerking is meestal een nieuwe gevelbekleding die uit hout, crepi of steenstrips bestaat.

specialist spuit pur schuim

Voordelen en nadelen van isoleren met PUR

Elke isolatiemethode heeft zijn voor- en nadelen. We geven een handig overzicht met de voordelen en nadelen van PUR.

Voordelen 

 • Lage lambda-waarde. De lambda-waarde van PUR-isolatie is laag: 0,032 W/mK. Hierdoor isoleert het al goed met een dunne laag.
 • Naadloze aansluiting en luchtdicht. PUR-isolatie zorgt voor een naadloze aansluiting van bestaande bouwdelen. Zo vormt het een luchtdicht geheel.
 • Bruikbaar voor elke ondergrond. Alle oppervlaktes (beton, steen, hout…) kan je perfect met PUR isoleren. Ze mogen zelfs oneven zijn. Wel is het belangrijk dat ze droog-, stof- en vetvrij zijn.
 • Snelle plaatsing en bewerkbaarheid. PUR-schuim wordt in één beweging gespoten. Het verhardt al na circa. 2 minuten. De specialist doet de plaatsing in minder dan één dag. Zo bespaar je heel wat op de arbeidskosten.
 • Duurzaam en efficiënt. Eens gehard, kan de PUR-isolatie niet meer krimpen, afbrokkelen of zakken. Ook is de isolatie bestand tegen corrosie, rot en schimmels. Het beschermt zelfs de ondergespoten materialen die de levensduur van het hele gebouw verlengen.
 • Milieuvriendelijk. PUR-schuim bevat geen irriterende vezels. Daardoor is het materiaal ideaal voor mensen met allergieën. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk en CFK-vrij.
 • Licht in gewicht. PUR-isolatie bestaat voor 90% uit cellen van droge, stilstaande lucht. Dit zorgt ervoor dat het materiaal heel licht is en constructies of bouwdelen nauwelijks belast.
 • Drukvastheid. PUR-isolatie is ondanks zijn lichte gewicht heel drukvast.

Nadelen 

 • Geur bij plaatsing. Tijdens de plaatsing komt er een sterke geur vrij. Gelukkig verdwijnt deze geur na een paar uur door goed te ventileren.
 • Herbruikbaarheid van bouwmateriaal. Het bouwmateriaal waarop PUR-schuim ligt, is niet langer herbruikbaar.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Zelf PUR-isolatie aanbrengen of een specialist inschakelen?

PUR-schuim kan je jammer genoeg niet zelf plaatsen. De installatie vereist specifieke materialen en technieken. Enkel professionals beschikken over deze gereedschappen. Bovendien hebben zij voldoende kennis en ervaring om de plaatsing correct en veilig te laten verlopen.

PUR-platen kan je eventueel wel zelf plaatsen. Isolatie langs binnen is doorgaans gemakkelijker te installeren dan isolatie langs buiten. Isolatiewerken op het dak zijn moeilijker en gevaarlijker om uit te voeren.

Voor het beste en meest efficiënte resultaat raden we echter altijd aan om samen te werken met een specialist. Zij garanderen niet enkel een correcte plaatsing, maar kunnen je ook advies geven over het juiste isolatiemateriaal en de nodige voorbereidende werken.

Hieronder geven we nog enkele aandachtspunten waar een isolatiespecialist rekening mee houdt:

 1. Aangepaste werkkledij en mondmasker voor PUR-schuim. Er komen namelijk schadelijke stoffen vrij tijdens de plaatsing.
 2. De draagvloer moet eerst volledig stof- en vetvrij zijn zodat het schuim goed hecht aan de ondergrond.
 3. Indien de buitenmuur langs buiten wordt geïsoleerd en er een spouw aanwezig is, moet de spouw eerst gevuld worden. Indien dit niet gebeurt, ontstaat er luchtcirculatie die de isolatie tenietdoet.
 4. Om zeker te zijn dat de PUR-platen goed tegen de spanten op het dak aansluiten, kan de vakman de zijkanten opspuiten met PUR-schuim.
 5. Bij de plaatsing van PUR-isolatie moet de ruimte een minimale temperatuur van 5 °C hebben. Ook moet de ruimte volledig regen- en winddicht zijn.
 6. Tot slot heb je met een deskundige recht op het verlaagde btw-tarief van 6% en andere financiële voordelen.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten 

Wil je meer informatie over PUR-schuim of een diagnose van jouw persoonlijke situatie? Contacteer hier specialisten in jouw buurt en ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijsoffertes.

Zo ben je niet alleen nog beter geïnformeerd, maar kan je ook eenvoudig prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw renovatiewerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.