PUR isolatie: schuimisolatie op zijn best

PUR isolatie: schuimisolatie op zijn best

PUR isolatie: schuimisolatie op zijn best
In de zoektocht naar het beste isolatiemateriaal op de markt moeten we het hebben over PUR isolatie. Het heeft een zeer goede isolatiewaarde en kent een ruim toepassingsgebied. Zo wordt het niet alleen gebruikt voor de isolatie van platte en schuine daken, maar ook vloeren en zelfs spouwmuren. Doordat het beter aansluit dan andere materialen is het ideaal voor ruimtes met veel hoekjes en kantjes. Bovendien kan het snel en makkelijk geplaatst worden. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Wat is PUR?

PUR is de afkorting van polyurethaan. Het is een kunststofmateriaal dat ontstaat uit de vermenging van een isocyanaat en een polyol. Het mengsel wordt in vloeibare vorm tegen het te isoleren oppervlak gespoten en hardt al na enkele minuten uit. Op die manier ontstaat er een hard schuim met dichte cellen, gevuld met een warmte-isolerend gasmengsel.

De chemische bestanddelen van PUR schuim zijn in principe schadelijk voor de gezondheid. Daarom laat je PUR isolatie het best aanbrengen door een erkende isolatiefirma. Die beschikt over de juiste knowhow en aangepaste werkkledij. Zodra het schuim uitgehard is, verdwijnt het gezondheidsrisico.

PUR isolatie aanbrengen op een hellend dak
Omdat er schadelijke stoffen kunnen vrijkomen bij het aanbrengen van PUR isolatie, laat je dit beter over aan een specialist.

Waarom kiezen voor PUR schuim?

PUR hardschuim kan voor elk type isolatie gebruikt worden: daken, zoldervloeren, benedenvloeren en zelfs spouwmuren. Vooral voor ruimtes met veel hoekjes en kantjes is schuimisolatie ideaal. Aangezien het schuim op het oppervlak gespoten wordt en nog licht uitzet, is het mogelijk elk kiertje of spleetje snel en naadloos te isoleren. Met isolatieplaten bijvoorbeeld is dit moeilijker. PUR hecht zich aan vrijwel alle ondergronden zoals beton, steen, hout, kunststof en aluminium en is bestand tegen vocht en schimmel.

Bovendien scoort de isolatiewaarde van polyurethaan uitzonderlijk goed. Zo ligt de lambdawaarde van PUR isolatie tussen de 0,023 en 0,032 W/mK. Bij de meeste isolatiematerialen ligt die tussen de 0,030 W/mK en 0,040 W/mK. De lambdawaarde van isolatie toont aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert.

Een nadeel van PUR schuim is wel dat het nauwelijks tegen lawaai van buitenaf isoleert. Integendeel, plaats je nog akoestische isolatie tegen een laag schuimisolatie, dan vermindert volgens onderzoeken zelfs de kwaliteit van de akoestische isolatie.

Daarnaast is PUR niet vuurvast. Het werkt wel brandvertragend, maar vat uiteindelijk toch vuur. Daarbij komt een dikke, giftige rook vrij. Ook is PUR isolatie schadelijk voor het milieu. De HFK-blaasgassen hebben naar verluidt een negatieve invloed op het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.

PUR isolatie op een schuin dak
PUR schuim hardt al na enkele minuten uit tot een superisolerende massa.

Wat kost PUR isolatie?

Voor PUR schuim moet je, voor een doorsnee huis, rekenen op een richtprijs van 20 euro/m² (excl. btw). Dat is beduidend meer dan wat je betaalt voor EPS isolatieplaten maar minder dan voor bijvoorbeeld PIR platen. De prijs van PUR kan wel schommelen, aangezien ook de prijs van de twee benodigde chemische componenten aan verandering onderhevig is. Momenteel betaal je voor het isoleren met PUR tot 25% meer door de wereldwijde schaarste.

Grosso modo wordt de uiteindelijke prijs bepaald door de oppervlakte die geïsoleerd moet worden en de dikte van de isolatie. Hoe groter het oppervlak, hoe goedkoper de isolatiefirma de werken kan uitvoeren. In principe volstaat een isolatielaag met een dikte van 10 à 12 cm, maar bij veel nieuwbouw- en passiefbouwprojecten legt de overheid een strengere norm op. Werkuren en installatiekosten zijn altijd inbegrepen. Wilt u met PUR schuim isoleren? Vraag hier gratis offertes van isolatiespecialisten.

 PUR isolatie
PrijsVanaf €20 per m²
Isolatiewaarde0,023 à 0,032 W/mK (zeer goed)
GeluidsisolatieSlecht
BrandveiligheidBrandvertragend, niet brandvast
VochtgedragVocht-, schimmel- en rotbestendig
ToepassingIdeaal voor isolatie van binnendaken, vloeren en spouwmuren