PUR isolatie: prijs, voordelen en plaatsing

In de zoektocht naar het beste isolatiemateriaal op de markt moeten we het hebben over PUR isolatie. Het heeft een zeer goede isolatiewaarde en kent een ruim toepassingsgebied. Zo wordt het niet alleen gebruikt voor dakisolatie, maar ook voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie.

Doordat het beter aansluit dan andere materialen is het ideaal voor ruimtes met veel hoekjes en kantjes. Bovendien kan het snel en makkelijk geplaatst worden.

Wat kost schuim isolatie?

Isolatiemateriaal Richtprijs
PUR-schuim +- 20 euro/m²
EPS-isolatieplaten +- 10 euro/m²
PIR-isolatieplaten +- 7 tot 18 euro/m²

Ontvang een prijs op maat

Voor PUR schuim moet je, voor een doorsnee huis, rekenen op een richtprijs van 20 euro/m² (excl. btw). Dat is beduidend meer dan wat je betaalt voor EPS isolatieplaten maar minder dan voor bijvoorbeeld PIR platen.

De prijs van PUR kan wel schommelen, aangezien ook de prijs van de twee benodigde chemische componenten aan verandering onderhevig is. Momenteel betaal je voor het isoleren met PUR tot 25% meer door de wereldwijde schaarste.

Grosso modo wordt de uiteindelijke prijs bepaald door de oppervlakte die geïsoleerd moet worden en de dikte van de isolatie. Hoe groter het oppervlak, hoe goedkoper de isolatiefirma de werken kan uitvoeren.

In principe volstaat een isolatielaag met een dikte van 10 à 12 cm, maar bij veel nieuwbouw- en passiefbouwprojecten legt de overheid een strengere norm op. Werkuren en installatiekosten zijn altijd inbegrepen.

Wilt u met PUR schuim isoleren? Vraag hier gratis offertes van isolatiespecialisten.

Waarom kiezen voor pur isolatie?

PUR is de afkorting van polyurethaan. Het is een kunststofmateriaal dat ontstaat uit de vermenging van een isocyanaat en een polyol. Het mengsel wordt in vloeibare vorm tegen het te isoleren oppervlak gespoten en hardt al na enkele minuten uit.

Op die manier ontstaat er een hard schuim met dichte cellen, gevuld met een warmte-isolerend gasmengsel.

De chemische bestanddelen van pur schuim zijn in principe schadelijk voor de gezondheid. Daarom laat je pur isolatie het best aanbrengen door een erkende isolatiefirma.

Die beschikt over de juiste knowhow en aangepaste werkkledij. Zodra het schuim uitgehard is, verdwijnt het gezondheidsrisico.

Pur isolatie: voordelen

  • pur hardschuim kan voor elk type isolatie gebruikt worden: daken, zoldervloeren, benedenvloeren en zelfs spouwmuren. Vooral voor ruimtes met veel hoekjes en kantjes is schuimisolatie ideaal.
  • Aangezien het schuim op het oppervlak gespoten wordt en nog licht uitzet, is het mogelijk elk kiertje of spleetje snel en naadloos te isoleren. Met isolatieplaten bijvoorbeeld is dit moeilijker.
  • pur hecht zich aan vrijwel alle ondergronden zoals beton, steen, hout, kunststof en aluminium en is bestand tegen vocht en schimmel.
  • Bovendien scoort de isolatiewaarde van polyurethaan uitzonderlijk goed. Zo ligt de lambdawaarde van pur isolatie tussen de 0,023 en 0,032 W/mK. Bij de meeste isolatiematerialen ligt die tussen de 0,030 W/mK en 0,040 W/mK. De lambdawaarde van isolatie toont aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert.

Pur isolatie: nadelen

Een nadeel van pur isolatie is wel dat het nauwelijks tegen lawaai van buitenaf isoleert. Integendeel, plaats je nog akoestische isolatie tegen een laag schuimisolatie, dan vermindert volgens onderzoeken zelfs de kwaliteit van de akoestische isolatie.

Daarnaast is pur niet vuurvast. Het werkt wel brandvertragend, maar vat uiteindelijk toch vuur. Daarbij komt een dikke, giftige rook vrij. Ook is pur isolatie schadelijk voor het milieu. De HFK-blaasgassen hebben naar verluidt een negatieve invloed op het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.

Laat je adviseren door een isolatiespecialist

Hoe pur isolatie aanbrengen?

Zoals eerder al aangehaald kan je pur isolatie zowel onder de vorm van isolatieplaten als onder de vorm van schuimisolatie aanbrengen. Beide materialen kunnen voor zowel dakisolatie, vloerisolatie als muurisolatie benut worden.

Het spreekt echter vanzelf dat elk materiaal op een aparte manier aangebracht dient te worden.

Hoe pur isolatieplaten plaatsen?

Isolatieplaten zijn het ideale materiaal bij het isoleren van de buitenmuren en de spouwmuren. De reden hiervoor is voor de hand liggend. pur isolatieplaten zijn namelijk uitstekend bestanden tegen vocht en extremere weersomstandigheden.

Bovendien kunnen de pur isolatieplaten éénvoudig in de gewenste afmetingen gesneden worden. Dit zorgt ervoor dat je isolatieschild volledig dekkend en ononderbroken is en vermijdt zodoende het risico op koudebruggen.

💡 Stappenplan plaatsing pur isolatieplaten 💡

Het plaatsen van pur isolatieplaten gebeurt gewoonlijk mechanisch of met speciale lijm. De isolatiespecialist volgt dan onderstaand stappenplan:

  1. Eerst en vooral inspecteert de isolatiespecialist de staat van de buitenmuur. Het is namelijk van belang dat de muur volledig proper en vochtrij is.
  2. Eens de muur volledig proper is, start de specialist met het aanbrengen van de isolatieplaten. Deze dienen goed tegen elkaar geplaatst te worden, zodat er geen kieren ontstaan. De isolatiespecialist begint de platen onderaan aan te brengen en let hierbij op dat hij een kleine opening laat t.o.v. de fundering.
  3. Eens de isolatieplaten aangebracht zijn, dient er nog een waterkerende folie aangebracht te worden, die de platen zal beschermen tegen neerslag.

PUR isolatie: schuimisolatie op zijn best

Hoe pur schuim aanbrengen?

Het grootste verschil van pur schuim is dat er voorafgaand geen breekwerken nodig zijn. Pur schuim kan namelijk éénvoudig, via een kleine opening in de muur, in de spouwmuur geblazen worden.

💡 Stappenplan plaatsing pur-schuim 💡

Zoals je dus wel begrepen zult hebben, wordt pur schuim hoofdzakelijk gebruikt voor spouwmuurisolatie. Maar hoe gaat een isolatiespecialist nu te werk?

  1. De isolatiespecialist zal eerst nakijken of de spouw niet te vuil is. Bij een te grote ophoping van vuil en bouwafval, loop je het risico op koudebruggen. Al het vuil moet dus eerst uit de spouwmuur verwijderd worden.
  2. Eens de spouw proper is, kan het pur schuim in de spouwmuur gespoten worden. Het inspuiten gebeurt via kleine openingen, die vooraf in de voegen van je buitenmuur geboord worden. Voor een efficiënte isolatie dient uiteraard de volledige spouw met schuimisolatie gespoten te worden.
  3. Eens het pur schuim gespoten is in de volledige spouw, kan de isolatiespecialist éénvoudig de openingen in de buitenmuur weer dichten met mortel.

Zelf isoleren met pur isolatie?

Ben je overtuigd van de voordelen die pur schuim te bieden heeft. Wil je dit zelf aanbrengen in je spouw, op je dak of tegen je buitenmuur.

Hoewel dit perfect te doen is, raden we je ten allen tijde aan om beroep te doen op de expertise van een isolatiespecialist. Je vermijdt zodoende het risico op koudebruggen en bent 100% gegarandeerd op een efficiënte en professionele plaatsing.

Via onderstaand formulier geven we je de mogelijkheid om verschillende isolatiespecialisten met elkaar te vergelijken. Binnen de 48u wordt je gecontacteerd door een professionele isolatiespecialist uit je buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.