Houtvezelisolatie: een milieuvriendelijk en goed isolerend materiaal 

Stap in de wereld van houtvezelisolatie, waar duurzaamheid en isolatie samenkomen voor een groenere toekomst. Dit artikel neemt je mee op een ontdekkingsreis door het milieuvriendelijke en isolerende wonder van houtvezels. Leer hoe dit natuurlijke isolatiemateriaal niet alleen jouw leefruimte kan verwarmen, maar ook onze planeet.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is houtvezelisolatie?

Laten we duiken in de wereld van houtvezelisolatie. Dit type isolatie wordt gemaakt van resten uit zagerijen, vooral houtschilfers. Wat het zo milieuvriendelijk maakt, is dat het hout niet bewust wordt gekapt.

De thermische isolatiekwaliteiten zijn indrukwekkend, gemeten met lambdawaarden tussen 0,036 w/mK en 0,047 w/mK.

Daarnaast biedt het ook geluidsabsorptie. En aan het einde van zijn lange levensduur kan houtvezelisolatie opnieuw worden benut, waardoor het een favoriet is in circulaire bouwprojecten.

Productieproces fabriek 

Het begint allemaal met reststromen van onbehandelde sparren, sparrenchips en spaanders. Deze worden behandeld met stoom van 160 °C en onder druk gezet, waardoor houtvezels ontstaan. Het verkregen houtpulp wordt gemengd met een natuurlijk bindmiddel, waterafstotende stof en brandvertragende additieven.

Na het mengproces worden de vezels samengeperst en gedroogd in ovens. Vervolgens worden de platen op maat gemaakt. Wat zo geweldig is, is dat het restmateriaal weer wordt hergebruikt in het productieproces, waardoor het duurzaam en efficiënt is.

Belangrijke producenten van houtvezelisolatie, zoals Pavatex, Gutex, Steico en Hunton, zetten zich in voor duurzaamheid door het gebruik van PEFC en FSC-gecertificeerd hout in hun productieprocessen. Zo wordt niet alleen de kwaliteit, maar ook het milieuaspect gewaarborgd.

houtvezelisolatie 

Wat kost een isolerende houtvezelplaat per m2? [Prijs] 

Houtvezelisolatie begint bij ongeveer € 11,00 per vierkante meter. Het is echter belangrijk op te merken dat deze prijs geldt voor houtvezelplaten zonder extra verlijmde laag.

Als je kiest voor verlijmde Pavacoustic+ platen, start de prijs vanaf € 23,95 per vierkante meter. Houtvezelisolatie is daarmee wellicht niet de meest budgetvriendelijke optie, maar de voordelen maken het een overweging waard.

Vergelijk prijzen van gecertificeerde houtvezelisolatie experts

Drie soorten houtvezelisolatie 

Ontdek de veelzijdigheid van houtvezelisolatie met zijn diverse toepassingen en vormen.

1. Stevige houtvezelplaat 

Houtvezelplaten zijn vaak uitgerust met tand en groef, waardoor ze gemakkelijk te bevestigen zijn. De dunne varianten van 20 – 40 mm zijn perfect voor directe pleisterafwerking of flankisolatie langs binnenmuren grenzend aan de gevel.

De dikkere varianten kunnen gestapeld worden en direct tegen de muur bevestigd worden met hechtleem, waarna ze aan de zichtzijde bepleisterd kunnen worden. Extra constructies zijn hierbij overbodig, behalve de achterliggende muur.

2. Flexibele houtvezelmat of houtwol isolatie 

Deze variant is bijzonder geschikt voor dak-, vloer– en muurisolatie. Het is eenvoudig op maat te zagen en flexibel genoeg om tussen kepers, regels en vloerbalken te klemmen.

Het biedt een stevigere structuur dan andere isolatiematten zoals die van vlas en hennep, waardoor het beter op zijn plaats blijft zitten.

3. Houtvezel inblaasisolatie 

Houtvezel inblaasisolatie wordt machinaal in houten constructies (daken, vloeren en muren) geblazen. Hiervoor worden gaten geboord in de bestaande afwerking, zoals vloeren of plafonds.

Stevige folie kan worden geplaatst tussen vloerbalken met rachelwerk, zodat de inblaasisolatie tussen de vloer en het folie geblazen kan worden.

Het wordt nog niet in spouwmuren gebruikt vanwege het risico op vochtigheid, maar is een efficiënte isolatiekeuze voor andere houten structuren.

Enkele nadelen van houtvezelisolatie plaatsen 

Hoewel houtvezelisolatie tal van voordelen biedt, zijn er enkele aspecten waar je rekening mee moet houden:

  • Toevoeging van stoffen voor brandbescherming en schimmelwerendheid: soms worden in bepaalde varianten van vezelisolatie textielvezels en ammonium polyfosfaat toegevoegd om het materiaal brandveiliger en schimmelwerend te maken. Hoewel dit bijdraagt aan de veiligheid, is het goed om op de hoogte te zijn van de gebruikte stoffen.
  • Bindmiddel van kunststof: bij flexibele houtvezelmatten wordt polyolefine (kunststof) gebruikt als bindmiddel. Dit kan voor sommige milieubewuste consumenten een nadeel zijn vanwege het gebruik van kunststof in het productieproces.
  • Stofvorming tijdens installatie: het verwerken en plaatsen van houtvezelisolatie gaat gepaard met aanzienlijke stofvorming, vooral bij installatie boven het hoofd, zoals in vloeren. Het is essentieel om hierbij een bril en mondkapje te dragen voor de nodige bescherming.

Het is echter belangrijk op te merken dat ondanks deze nadelen, de voordelen van houtvezelisolatie over het algemeen opwegen tegen deze punten. Het is een milieuvriendelijke en effectieve isolatiekeuze.

houtvezelisolatie kiezen als isolatiemateriaal

Waarom voor houtvezelisolatie kiezen? [Voordelen]  

We bekijken de vele voordelen die dit duurzame en milieuvriendelijke materiaal te bieden heeft.

1. Duurzaam en milieuvriendelijk materiaal

Houtvezelisolatie wordt gemaakt van reststromen en is afkomstig van onbehandeld hout, waardoor het een ecologisch verantwoorde keuze is. Het productieproces is milieuvriendelijk en duurzaam.

2. Hoge isolatiewaarde (lambda waarde)

Met een hoge isolatiewaarde, gemeten in lambdawaarden, biedt houtvezelisolatie effectieve thermische isolatie, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

3. Uitstekende warmteopslagcapaciteit

Dankzij zijn goede warmteopslagcapaciteit behoudt houtvezelisolatie warmte, waardoor je huis niet alleen warm blijft in de winter, maar ook koeler in de zomer.

4. Aangenaam binnenklimaat

Houtvezelisolatie helpt bij het creëren van een aangenaam binnenklimaat door vocht te reguleren en de luchtvochtigheid op een stabiel niveau te houden.

5. Goede geluidsisolatie

Naast thermische isolatie biedt houtvezelisolatie ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor zowel thermisch als akoestisch comfort.

6. Hoge brandveiligheid (weinig brandbaar)

Houtvezelisolatie is van nature weinig brandbaar en draagt bij aan de brandveiligheid van een gebouw.

7. Makkelijk te verwerken en te klemmen tussen dak- en vloerbalken

De flexibiliteit van houtvezelisolatie maakt het gemakkelijk om op maat te snijden en tussen dak- en vloerbalken te klemmen, waardoor de installatie eenvoudig en efficiënt verloopt.

Is houtvezelisolatie drukvast? 

Ja, houtvezelisolatie is drukvast. Er zijn zowel flexibele als drukvaste varianten van houtvezelisolatie beschikbaar, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen en omstandigheden.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Ben je geïnteresseerd in houtvezelisolatie? Vraag gratis en vrijblijvend informatie, advies en prijzen aan bij gespecialiseerde professionals. Door offertes te vergelijken en advies op maat te krijgen, kun je de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.