U waarde ramen: soorten U-waarden en hun betekenis

Benieuwd naar de U-waarde van ramen en wat deze betekent voor de isolatie? Ons nieuwste artikel biedt inzicht in de verschillende U-waarden en hun impact op de isolatieprestaties. Ontdek hoe je de U-waarde interpreteert en waar je op moet letten bij het selecteren van ramen voor een goed geïsoleerd huis.

Vraag advies en offertes aan professionals in jouw buurt

Wat is de U-waarde van ramen? 

De U-waarde is een cruciaal kenmerk bij het beoordelen van de isolatieprestaties van ramen. Het geeft aan hoeveel warmte er door het raam verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het raam isoleert. Er zijn verschillende soorten U-waarden die elk specifieke aspecten van het raam belichten.

1. Ug-waarde 

De Ug-waarde is een cruciaal element om rekening mee te houden bij het kiezen van ramen. Het staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas.

Hoe lager deze waarde, hoe beter het glas isoleert. Een hoogwaardig isolatieglas zal dus een lage Ug-waarde hebben. Hieronder vind je een tabel met voorbeelden van Ug-waarden voor verschillende soorten glas:

Soorten glasUg-waardes
Enkel glas5,9
Dubbel glas2,8
HR Glas1,9
HR+ Glas1,5
HR++ Glas1,2
HR+++ Glas0,6

Vraag advies, ontvang offertes en vergelijk prijzen

2. Uf-waarde

De Uf-waarde vertelt ons iets over de isolatieprestaties van het raamprofiel. Een lage Uf-waarde duidt op een goed isolerend profiel. Het raamprofiel is immers ook een belangrijke factor bij de isolatie van een raam. Hoe beter het profiel isoleert, hoe lager de Uf-waarde zal zijn.

3. Uw-waarde 

De Uw-waarde is een samenvattende waarde die de totale warmteverliezen door het raam aangeeft, inclusief zowel het glas als het raamprofiel. Het is een belangrijke parameter bij het beoordelen van de algehele isolatiekwaliteit van het raam. Een lage Uw-waarde betekent dat het raam zeer goed isoleert.

4. Up-waarde (aluminium paneel) 

Bij ramen met een aluminium paneel is de Up-waarde specifiek relevant. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er door het aluminium paneel verloren gaat. Een lage Up-waarde betekent dat het paneel goed isoleert en dus minder warmte laat ontsnappen.

5. Ud-waarde (volledige deur) 

Bij volledige deuren is de Ud-waarde een uitermate belangrijke factor om in overweging te nemen. Deze waarde geeft een allesomvattend beeld van de isolatieprestaties van de deur. Het betrekt niet alleen het glas, maar ook het deurprofiel en eventuele panelen in de beoordeling.

Een lagere Ud-waarde wijst op een betere isolatie van de deur. Met andere woorden, de deur laat minder warmte door, wat resulteert in een uiterst efficiënte isolatie van je woning.

u-waarde ramen

Welke factoren hebben invloed op de U-waarde van ramen? 

Bij het kiezen van ramen is de U-waarde een belangrijke factor om rekening mee te houden. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er door het raam verloren gaat. Hieronder worden de belangrijkste aspecten toegelicht.

1. Isolatiewaarde van de beglazing

De isolatiewaarde van het glas is een cruciale factor bij het bepalen van de U-waarde van een raam. Hoogrendementsglas met een lage Ug-waarde zorgt voor een betere isolatie en draagt bij aan het verminderen van warmteverlies.

2. Isolatiewaarde van de profielen 

Naast de beglazing is ook de isolatiewaarde van de raamprofielen van groot belang. Goed geïsoleerde profielen dragen bij aan een lagere U-waarde en verminderen daarmee het warmteverlies door het raam.

3. Warm Edge-afstandhouders 

Warm Edge-afstandhouders zijn elementen die worden gebruikt in de randafdichting van isolatieglas. Ze verminderen de warmtegeleiding aan de rand van het glas en dragen bij aan een betere isolatie van het raam.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is een goede U-waarde voor glas? 

De ideale U-waarde zou natuurlijk 0 zijn, maar dat is momenteel nog niet haalbaar. De meest optimale U-waarde die momenteel beschikbaar is, ligt rond de 0,5.

Er zijn weliswaar innovaties die een iets lagere U-waarde bereiken, maar deze kozijnen en glaspanelen zijn zeer kostbaar en beperkt verkrijgbaar.

u-waarde ramen

De isolatiewaarden per raamprofiel 

Bij het kiezen van ramen is het essentieel om de isolatiewaarde van verschillende raamprofielen te begrijpen. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen op het gebied van isolatie. Hieronder worden de isolatiewaarden per raamprofiel weergegeven:

1. Houten raamprofielen  

Houten raamprofielen bieden uitstekende isolatie dankzij de natuurlijke eigenschappen van hout. Ze zorgen voor een goede thermische onderbreking en dragen bij aan een aangenaam binnenklimaat.

2. PVC 

PVC raamprofielen staan bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en zorgen voor een goede thermische en akoestische isolatie.

3. Aluminium 

Aluminium raamprofielen scoren goed op vlak van duurzaamheid en zijn slank van ontwerp. Met de juiste thermische onderbreking kunnen ze ook een goede isolatiewaarde bereiken.

4. Stalen raamprofielen 

Stalen raamprofielen hebben van nature een lagere isolatiewaarde, maar met de juiste thermische onderbreking kunnen ze toch redelijke isolatieprestaties leveren. Ze bieden een strak en modern design.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

EPB-eisen voor glas, ramen en deuren 

De vereisten die Vlaanderen stelt aan de Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB) zijn als volgt:

  • Voor het glas moet de Ug-waarde maximaal 1,1 zijn.
  • Voor het gehele raam mag de Uw-waarde niet meer dan 1,5 bedragen.
  • Voor een complete deur moet de Ud-waarde maximaal 2 zijn.

Ook interessant voor jou:

Welke U-waarde heeft dubbel glas?

HR glas heeft een U-waarde variërend tussen de 1,7 en 2,0. Standaard dubbel glas heeft een U-waarde die ligt tussen de 2,7 en 3,3. Enkel glas heeft daarentegen een U-waarde van ongeveer 5,8, wat aanzienlijk minder goed isoleert.

Hoe U-waarde ramen berekenen?

De U-waarde is een maat voor de thermische geleidbaarheid van een isolatiemateriaal en staat in omgekeerde verhouding tot de R-waarde (U = 1/R). Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. De formule om de U-waarde te berekenen is: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes en advies aan over de U-waarde van ramen en isolatie. Hiermee vergelijk je prijzen en vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Erkende specialisten bieden waardevol advies en zorgen voor optimale isolatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.