Houtwol: ecologisch goed isolatiemateriaal met meerdere toepassingen 

Houtwol, een milieuvriendelijk isolatiemateriaal met diverse praktische toepassingen. In dit artikel gaan we dieper in op wat houtwol is, zijn eigenschappen, duurzame productieproces, kosteneffectiviteit en zijn verschillende isolatietoepassingen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is houtwol?  

Houtwol isolatieplaten worden gemaakt van Noord-Europees sparrenhout. De dunne houtvezels worden in de fabriek gemengd met natuurlijke bindmiddelen en andere additieven, waaronder een waterafstotende stof.

Vervolgens wordt deze houtpulp samengeperst tot een houtwolplaat en in een oven gedroogd. Het productieproces varieert, afhankelijk van het type houtwolplaat, de dikte en de specifieke eisen die aan het materiaal worden gesteld. Het resultaat is een effectief isolatiemateriaal met diverse toepassingen.

Eigenschappen (lambda waarde, geluidsisolatie…) 

  • Natuurlijk en milieuvriendelijk: houtwolisolatie is een natuurlijk en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het is niet giftig of schadelijk voor mens en milieu.
  • Duurzaam en schimmelbestendig: door de behandeling is houtwolisolatie duurzaam en gaat het lang mee. Het wordt niet aangetast door schimmels of bacteriën.
  • Brandwerend met hitteschild: hoewel hout brandbaar is, wordt houtwol door zijn behandeling met boorzout brandwerend. Bij brand vormt het materiaal tevens een hitteschild.
  • Uitstekende vochtregulatie: houtwol heeft een goede vochtregulatie. Het neemt vocht op en geeft het weer af aan de omgeving bij lage luchtvochtigheid. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid redelijk constant.
  • Efficiënte warmteopslag: houtwol kan warmte lang vasthouden, waardoor het niet alleen warm blijft in de winter maar ook koel in de zomer.
  • Uitstekende geluidsdemping: naast thermische isolatie biedt houtwolisolatie een uitstekende geluidsdemping, waardoor het veel wordt gebruikt voor geluidsisolatie.
Houtwol-dakisolatie

Duurzaam productieproces

Bij het produceren van houtwolisolatie streeft men naar het gebruik van ecologisch verantwoorde grondstoffen en natuurlijke bindmiddelen.

Daarnaast wordt er meestal groene energie uit biomassa gebruikt in fabrieken. Het hout dat gebruikt wordt komt van duurzaam beheerde bossen en heeft dus een PEFC certificatie.

Soms wordt er ammoniumfosfaat gebruikt tijdens de productie van houtvezelplaten om het materiaal brandwerend en schimmelwerend te maken.

Bij de soepele platen wordt soms polyolefine, een kunststof polymeer, toegevoegd om het materiaal soepel te maken. Wil je meer weten over de gebruikte additieven, dan kun je altijd de lijst raadplegen op de website van de fabrikant.

Het merendeel van de producten wordt echter vervaardigd met natuurlijke middelen, zoals bijvoorbeeld Pavaflex. Zo draagt het productieproces van houtwolisolatie bij aan een duurzaam en milieuvriendelijk eindproduct.

Is houtwol brandbaar?

Hoewel hout brandbaar is, is houtwol door zijn behandeling met boorzout brandwerend. In geval van brand vormt het materiaal bovendien een hitteschild.

Wat kost houtwol isolatie plaatsen? 

Voor dakisolatie en zoldervloerisolatie liggen de prijzen voor houtwol tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter. Als je kiest voor vloerisolatie met houtwol, moet je rekenen op een prijs van ongeveer 60 à 80 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing maar exclusief btw.

Vraag nu vrijblijvend houtwol isolatie offertes aan!

Soorten houtwolplaten en inblaasisolatie 

Laten we de verschillende soorten houtwolplaten en inblaasisolatie bekijken die bestaan.

1. Stabiele houtwolplaat isolatie

Stabiele houtwolplaat isolatie is een van de beschikbare vormen van houtwolisolatie. Deze platen zijn stevig en bieden een uitstekende thermische isolatie. Ze worden vaak gebruikt bij dak- en wandisolatie vanwege hun structurele stabiliteit en duurzaamheid.

2. Flexibele isolatieplaten voor houtvezelisolatie 

De flexibele isolatieplaten voor houtvezelisolatie zijn ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden aangepast en geïnstalleerd, vooral in complexe bouwstructuren. Ze bieden flexibiliteit bij installatie terwijl ze toch thermische en geluidsisolerende eigenschappen behouden.

3. Losse en ingeblazen houtvezels (opvulmateriaal) 

Losse en ingeblazen houtvezels dienen als opvulmateriaal voor isolatie. Deze vezels kunnen in holtes en ruimtes worden geblazen, waardoor ze ideaal zijn voor moeilijk bereikbare plekken. Ze bieden goede isolatie en dragen bij aan het verminderen van warmteverlies en geluidsoverdracht.

Houtwol-isolatie

Toepassingen van houtwol 

Laten we kijken hoe houtwolisolatie in verschillende toepassingen gebruikt kan worden.

1. Dakisolatie 

Houtwolisolatie is een uitstekende keuze voor dakisolatie. Het biedt doeltreffende warmte- en geluidsisolatie. De houtwol wordt onder het dak geplaatst en zorgt voor minder warmteverlies in de winter.

2. Vloerisolatie 

Voor vloerisolatie is houtwol ook zeer geschikt. Het kan worden geplaatst tussen de vloerbalken, waardoor de warmte wordt vastgehouden en geluid wordt verminderd. Dit draagt bij aan een aangenamere leefomgeving en energiebesparing.

3. Muurisolatie 

Houtwolisolatie kan ook worden toegepast in muren. Je plaatst deze tussen de muurpanelen, waardoor je geniet van een betere thermische isolatie. Dit zorgt voor lagere energiekosten en een optimaal binnenklimaat.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat  

Wil je graag meer informatie over houtwolisolatie en de installatie ervan? Aarzel dan niet om je vraag te stellen via ons offerteformulier. Hier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en specifiek advies krijgen over houtwol en de installatie van isolatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.