Soorten isolatie

Zonder isolatie gaat de warmte of koelte in huis verloren. Het verdwijnt langs alle mogelijke wegen: kieren, spleten en openingen in muren, vloeren, ramen en het dak. Bovendien heeft het alleen maar voordelen:

  • Hoger wooncomfort: het houdt de kamertemperatuur aangenaam en constant.
  • Energiebesparend: in een slecht geïsoleerd huis moet je de verwarming hoger zetten, wat je energieverbruik flink doet stijgen.
  • Milieuvriendelijk: een lager energieverbruik is uitstekend voor je ecologische voetafdruk.

Tijd om te isoleren dus

Vergelijk isolatiespecialisten

Maar op welke plaatsen in je woning kun je het beste isoleren? We geven je graag een overzicht van de meestvoorkomende soorten isolatie.

Dakisolatie

Je dak is een van de belangrijkste soorten isolatie. Hoe je isoleert, hangt van je dak af: een hellend dak kun je langs binnen isoleren door bijvoorbeeld isolatiedekens aan te brengen in het onderdak.

Gebruik je je zolder enkel als bergruimte? Dan is het verstandiger om de zoldervloer te isoleren. Het geheel wordt dan afgewerkt met dampschermen of gipsplaten die voor een luchtdichte laag zorgen.

Ook bij een plat dak is isoleren een must. Dan kun je langs de binnen- of buitenkant isolatie laten aanbrengen. Ook hier wordt vaak afgewerkt met dampschermen. Zo bescherm je het materiaal tegen vocht. De prijs hangt sterk af van het materiaal en het dakoppervlak.

☑ Lees meer over dakisolatie >> 

Spouwmuurisolatie

Woon je in een huis dat gebouwd is tussen 1920 en 1980? Misschien is het dan geen slecht idee om je spouwen te laten isoleren. Dit zijn open ruimtes van 3 à 6 centimeter breed tussen de binnen- en buitenmuur van je huis.

Door van gaatjes te maken in de voegen van je huis kan er isolatiemateriaal in deze voegen worden gespoten. Een klusje dat op één dag geklaard is en van alle soorten isolatie heb je spouwmuurisolatie het snelst terugverdiend.

☑ Lees meer over spouwmuurisolatie>> 

Buitenmuurisolatie

Hierbij wordt je huis in een nieuw jasje gestoken. Een isolatiejasje weliswaar. Je kan je gevel laten bepleisteren, steenstrips laten plaatsen of een nieuwe buitenmuur van bakstenen laten bouwen. Zo krijgt je huis niet enkel een gloednieuwe aanblik, maar is hij ook grondig geïsoleerd.

☑ Lees meer over buitenmuurisolatie>> 

Vloerisolatie

Je vloer isoleren kun je doen door isolatie aan te brengen tegen het plafond van je kelder. Dit is de meest energiebesparende manier. Heb je geen kelder? Dan moet je je vloer openbreken. Hierbij is het wenselijk de isolatielaag zo dun mogelijk te houden, omdat je anders de deuren niet meer open krijgt bijvoorbeeld.

De prijs van platen om de vloer te isoleren is ongeveer 20 euro per vierkante meter. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van welk materiaal, of je langs boven of onder isoleert en de dikte van de laag. Het beste is om raad te vragen aan een isolatiespecialist. Zo weet je wat bij jouw woning en specifieke situatie past.

☑ Lees meer over vloerisolatie>>