Soorten isolatie: hoeveel bestaan er?

Er bestaan vele soorten isolatie met elk hun eigen eigenschappen en toepassingen. Er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden om de juiste isolatie te kiezen voor jouw project. In dit artikel vind je een overzicht van alle types isolatie en hun voor- en nadelen. Daarnaast kan je in dit artikel een stappenplan terugvinden en een prijsinschatting van de verschillende soorten isolatie!

Wil je advies van een aannemer of vakman? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Tijd om te isoleren dus!

Vergelijk isolatiespecialisten

Hoeveel en welke soorten isolatie voor je huis bestaan er in België?

Er zijn enorm veel soorten isolatie in België. Er zijn daarnaast ook verschillende manieren om de isolatie in te delen. Je kan uitgaan van de grondstof van de isolatie, van de uitvoering of van het doel van de isolatie.

Hieronder lijsten we alle mogelijkheden voor je op!

verschillende soorten isolatie

1. Volgens grondstof

Minerale isolatie

Minerale isolatie is opgebouwd uit draden van gerecycleerd glas of steen. Het is een duurzame manier van isoleren, en bevat geen andere chemicaliën. Er zijn verschillende uitvoeringen en soorten minerale wol: 

  • Glaswol is een van de meest gebruikte soorten minerale wol. Dit materiaal wordt vaak ingezet in hellende daken, achter voorzetwanden of in gevels en vloeren. 
  • Rotswol of ook wel steenwol genoemd wordt niet uit glas gemaakt, maar uit steen. Deze minerale wol wordt veel gebruikt om gevels, vloeren, daken en binnenwanden te isoleren. Rotswol is zowel efficiënt op het vlak van thermische isolatie als geluidsisolatie
  • Cellenglas isolatie of cellulair glas is een combinatie van glas en koolstof waardoor er een glasmengsel verkregen wordt dat opschuimt. Cellenglas isolatie is ook wel gekend als foamglas. Het is een sterk en vochtbestendig materiaal dat tot wel 50 jaar meegaat. Er bestaan uitvoeringen in zowel blokken als platen en het materiaal kan gebruikt worden voor platte daken, vloeren, kelders, gevels en binnenmuren. Dit materiaal is in verhouding iets duurder dan glas- of steenwol. 

Kunststof isolatie

Veel isolatie is gemaakt van kunststof. Dat betekent dat het materiaal niet gemaakt is uit chemische verbindingen die voorkomen in de natuur, maar dat deze ontwikkeld zijn in een fabriek. Kunststof is een zeer efficiënte isolator en is daarnaast ook vochtbestendig.

Aan de andere kant is het niet zozeer geluidsbestendig en is het materiaal niet goed afbreekbaar, waardoor het niet zo milieuvriendelijk is. 

  • EPS, ook wel gekend als piepschuim of tempex, is een zeer licht en vochtbestendig materiaal dat ook nog eens goedkoop verkrijgbaar is. Er bestaan uitvoeringen als platen, maar ook als parels die in de muur worden gespoten. Omdat het materiaal uit zichzelf brandbaar is, wordt het materiaal behandeld met een brandvertragende stof. Je kan EPS gebruiken om vloeren, daken of (spouw)muren te isoleren. 
  • XPS lijkt in heel wat opzichten op EPS, maar verschilt onder andere door de opvallende blauwe kleur. Daarnaast is het materiaal iets compacter en harder dan EPS waardoor het beter isoleert. Daardoor is dit materiaal ideaal voor vochtige ruimtes zoals een berging of badkamer. De keerzijde is dat dit materiaal iets duurder is. 
  • PUR- en PIR-schuim zijn twee op elkaar lijkende schuimen die veel gebruikt worden om in te spuiten in spouwmuren en vloeren. Het materiaal zet enorm uit en hecht zich stevig vast aan de ondergrond. Er zijn ook platen verkrijgbaar van dit isolatiemateriaal. PIR is een aangepaste versie van PUR die minder chloride bevat waardoor het materiaal minder brandbaar is en beter isoleert!
  • Piramideschuim of noppenschuim zijn platen of panelen waarop kleine ‘piramides’ of noppen te zien zijn. Ze worden vaak gebruikt als akoestische isolatie. Ze zijn niet alleen nuttig omdat ze het geluid tegenhouden, maar ook omdat ze de akoestiek in een ruimte verbeteren en effecten als galm verhinderen. De panelen worden tegen de muur of op het plafond geplaatst.

Ecologische isolatie

Er bestaan soorten isolatie die een volledige natuurlijke oorsprong hebben. Omdat er geen chemische stoffen worden toegevoegd, is ecologische isolatie volledig afbreekbaar en dus milieuvriendelijk. 

  • De eerste soort ecologische isolatie is cellulosevlokken. Deze worden geproduceerd uit oud papier. Het materiaal is goedkoop in vergelijking met andere soorten isolatie en wordt gebruikt voor wanden, vloeren en muren.
  • Houtwol is eveneens een duurzame vorm van isolatie. De wol wordt gemaakt van houtkrullen van naaldbomen en werkt prima als thermische isolatie of als geluidsisolatie. Het materiaal heeft een hoge graad aan warmte-opslag, waardoor het je huis in de winter warm houdt en in de zomer koel. 
  • Ook hennep is erg geschikt als isolatie. Hennep werkt in het bijzonder goed als thermische isolatie. Daarnaast heeft hennep vochtregulerende eigenschappen waardoor dit materiaal ideaal is in vochtige omstandigheden. 
  • Ten slotte kan kurk ook ingezet worden als isolatie. Het geeft verschillende voordelen, zoals een uitstekende thermische isolatie, goede geluidsabsorptie en een goede vochtbestendigheid. 

Meer weten?

2. Volgens uitvoering

Je kan isolatie ook indelen op basis van de uitvoering. We onderscheiden dekens, platen, isolatie om te sluiten en isolatie om in te blazen. Hieronder overlopen we alle opties.

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn een zeer praktische en daarnaast ook goedkope uitvoering van isolatie. Ze zijn handig om ongelijke oppervlakken mee te bedekken en ze kunnen eenvoudig op maat gesneden worden. Verder zijn ze ook nog eens relatief goedkoop, brandveilig en zeer goed isolerend.

Het materiaal is echter niet ideaal om op te lopen, dus het wordt vooral ingezet op muren en plafonds eerder dan op vloeren. 

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn eveneens handig om grote oppervlaktes te isoleren. Ze zijn iets steviger dan isolatiedekens waardoor ze met minder dikte dezelfde graad van isolatie behalen. Daarnaast kan er op sommige platen wel gelopen worden, zodat deze vorm van isolatie ook een optie is voor vloeren. 

Spuitisolatie

Spuitisolatie is een zeer efficiënte manier om te isoleren. De isolatie wordt dan gespoten op een oppervlak, waardoor het volledige oppervlak, inclusief alle hoekjes en spleten, goed geïsoleerd is. Omdat er geen dekens of platen op maat gesneden moet worden, spaart de vakman heel wat tijd uit, waardoor de plaatsingskosten voor jou lager zijn.

Het schuim heeft een hoge isolatiewaarde en de dikte kan afgestemd worden op jouw project!

Inblaasisolatie

Ook inblaasisolatie is ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om tussen een houten frame isolatie te spuiten. Er bestaan varianten van inblaasisolatie met kleefstof zodat je de isolatie ook op een plafond of muur kan bevestigen.

Het voordeel ten opzichte van spuitisolatie is dat inblaasisolatie iets milieuvriendelijker is.

Isolatie-buitenmuur

3. Volgens doel

Isolatie kan verschillende doelen hebben. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat het doel zal zijn van de isolatie die je wil plaatsen. Hieronder lijsten we de meest voorkomende toepassingen van isolatie op! 

Thermische isolatie

Thermische isolatie heeft als doel zo weinig mogelijk warmte de woning te laten verlaten. Daardoor houd je een aangename binnentemperatuur langer vast en moet je de verwarming minder vaak of hard aanzetten waardoor je minder energie nodig hebt. Door een goede thermische isolatie te hebben, daalt je energiefactuur dus! 

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis zo goed mogelijk thermisch te isoleren. Je kunt je dak isoleren, maar ook het isoleren van je muren, vloeren en ramen kan een groot effect hebben.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie zorgt er enerzijds voor dat geluid van op straat het huis niet binnenkomt. Anderzijds zorgt geluidsisolatie er ook voor dat je minder hoort uit de andere ruimtes in je huis.

Om te isoleren tegen geluid worden muren, vloeren of plafonds geïsoleerd met materialen als glaswol, polyethyleen en rotswol.

Akoestische isolatie

Akoestische isolatie is niet hetzelfde als geluidsisolatie. Akoestische isolatie zorgt ervoor dat de akoestiek in de ruimte verbetert. Dat betekent dat je het geluid aangenamer en voller waarneemt en dat het niet galmt.

Akoestische isolatie kan bestaan uit een akoestisch spanplafond, een spanwand of akoestische panelen. 

Vraag advies aan een vakman

Mogelijkheden voor het plaatsen van isolatie?

1. Isolatie op of onder het dak

Door je dak te isoleren beperk je de verlieswarmte die de woning via het dak verlaat. Dakisolatie ontbreekt vaak in oudere woningen. Om je dak te isoleren zijn er vier mogelijke materialen: hardschuimplaten, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie.

Afhankelijk van hoe egaal je oppervlak is en je persoonlijke voorkeuren, heeft elk van de materialen zijn eigen voor- en nadelen.

De belangrijkste factor om rekening mee te houden voor je dakisolatie is de R-waarde of isolatiewaarde van de isolatie. Vanaf een factor 3 zit je goed. Een specialist kan jou helpen met advies over de geschikte soort isolatie. 

dak renoveren

2. Isolatie in de spouwmuur

Een spouwmuur is de ruimte die zich bevindt tussen de binnenmuur en buitenmuur van je huis. De breedte van deze spouw bedraagt meestal ongeveer 6 cm en is nodig om het huis voldoende te ventileren.

Bij woningen die gebouwd zijn vóór 1920 is er vaak geen spouw aanwezig. Woningen die na 1975 zijn gebouwd, zijn vaak al geïsoleerd in de spouw.

Via de spouwmuur gaat eveneens veel warmte verloren. Daarom kan het raadzaam zijn om deze te isoleren. Om dat te doen zijn de volgende materialen geschikt: schuim, korrels, parels, vlokken, steenwol, inblaaswol en glaswol.

Ook hier geldt: de beste optie is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

spouwmuurisolatie

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

3. Isolatie aan de buitenmuur

Het huis kan ook geïsoleerd worden door isolatie aan de buitenmuren. Het voordeel hiervan is dat er geen ruimte verloren gaat en het meteen een opfrisbeurt geeft aan je gevel.

Omdat de isolatie het huis langs de buitenkant iets groter maakt, is het dan weer niet voor iedereen een optie. 

buitengevelisolatie

4. Isolatie op of onder de vloer

Net zoals er warmte verloren gaat via het dak, kan er ook warmte verloren gaan via de (kelder)vloer. Bij huizen die gebouwd zijn voor 1985 zijn de vloeren vaak nog niet geïsoleerd.

Indien er een kruipruimte aanwezig is, kan de vloerisolatie langs onder aangebracht worden. Wanneer er geen kruipruimte is kan er ook op de vloer isolatiemateriaal gelegd worden.

Voor vloerisolatie worden vaak isolatiekussens, isolatieplaten en PUR-schuim gebruikt. 

vloer laten isoleren

Wat kost isolatie? 

Isolatie kan een grote kost zijn. Daartegenover staat wel dat je de warmte in je huis houdt en minder hard moet stoken om het huis op een aangename temperatuur te krijgen, waardoor je op termijn je investering terugverdient.

Afhankelijk van de ouderdom van je huis bespaar je 600 – 1.000 euro op je jaarlijkse gasfactuur. Hieronder overlopen we de kost van isolatie per soort! 

Soort isolatie gemiddelde prijs per m^2
SpouwmuurisolatieTussen € 12 euro – € 26 euro per m²
BinnenmuurisolatieTussen € 27 euro – € 38 euro per m²
GevelisolatieTussen € 110 euro – € 140 euro per m²
Kruipruimte isolatieTussen € 13 euro – € 47 euro per m²
VloerisolatieTussen € 9 euro – € 33 euro per m²
DakisolatieTussen € 28 euro – € 70 euro per m²
DubbelglasTussen € 40 euro – € 130 euro per m²

De specifieke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en de plaatsingskosten die de installateur in rekening brengt. Vergeet niet dat de bouwsector momenteel kampt met ernstige isolatieschaarste. Door een tekort aan isolatiematerialen stijgen zowel de leveringstijden als de prijzen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk eenvoudig de prijs bij vakmannen in jouw buurt!

Op zoek naar richtprijzen?

Stappenplan: isolatiemateriaal kiezen

Om het ideale isolatiemateriaal te kiezen, kan je enkele stappen overlopen die we hieronder hebben opgelijst!

Stap 1: materiaal kiezen die past bij de woning

De beste isolatiematerialen zijn materialen die afgestemd zijn op jouw situatie en woning. Hou er dus rekening mee hoe je ruimte opgebouwd is en hoe je deze gebruikt.

Heb je maar weinig ruimte? Wil je op de isolatie kunnen lopen? Heb je last van vocht in de ruimte? Heeft de ruimte veel onregelmatige oppervlakken? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen om de juiste isolatie te vinden.

Stap 2: hoge isolatiewaarde

Een belangrijke factor is de isolatiewaarde of R-waarde van isolatie. Dit cijfer geeft aan hoe warmteresistent het isolatiemateriaal is, rekening houdend met de dikte van het materiaal.

Hoe groter de R-waarde, hoe beter. Dit cijfer is ook erg belangrijk voor het aanvragen van subsidies.

Stap 3: isolatiemateriaal aanbrengen

Om goed te kunnen isoleren, moeten de isolatiematerialen correct en stevig bevestigd zijn. Wanneer de onderdelen niet goed aan mekaar vast zitten en er kieren ontstaan, kan er warmteverlies optreden of zelf condens- en schimmelvorming.

Het is dus van belang om de isolatie te laten plaatsen door een vakman, zo ben je zeker van het beste resultaat. 

Stap 4: zorg voor goede isolatiematerialen

Kies voor kwaliteitsvolle materialen die een lange tijd meegaan en de nodige flexibiliteit en/of stevigheid hebben. Daarnaast speelt ook de milieu-impact een rol en kan je kiezen voor ecologische isolatie.

Er zijn materialen die beter scoren dan gemiddeld, maar sommige materialen zijn eerder afgeraden. Gespoten PUR met HFK’s als blaasmiddel en schapenwol zijn daar een voorbeelden van.

 

vakmannen

Welke isolatiemateriaal vermijden?

Gespoten PUR met HFK’s als blaasmiddel

Gespoten PUR met HFK’s als blaasmiddel zijn geen goede keuze op vlak van milieu-impact. De HFK’s zijn broeikasgassen die tot 800 en 3.200 keer krachtiger zijn dan CO2.

Sinds 2023 is het verboden om gebruik te maken van gespoten isolatie met HFK’s.  

Er zijn alternatieven ontwikkeld waarbij in plaats van HFK’s, HFO’s of water als blaasmiddel wordt gebruikt. Deze alternatieven zijn beter dan de HFK’s, maar scoren op vlak van milieu nog steeds slechter dan andere soorten isolatie.

Schapenwol

Bij het gebruik van schapenwol zijn tot 20 keer meer broeikasgassen betrokken dan bij steenwol of glaswol en tot 4 keer meer dan kunststof hardschuim met dezelfde isolatiewaarde. Dit komt door de mest die de schapen achterlaten en die voor stikstof in de bodem zorgt.

Dit leidt tot een afname in biodiversiteit. Daarnaast worden er in de schapenvacht veel middelen tegen ongedierte gebruikt.

Alles bij elkaar heeft schapenwol dus een zeer negatieve milieu-impact, waardoor je beter alternatieven kan overwegen. 

Vergelijk vakmannen in je buurt

Ook interessant voor jou:

Welk materiaal isoleert het beste?

Er zijn verschillende manieren om te meten hoe goed een materiaal isoleert. Dit is ook afhankelijk van de manier waarop het materiaal wordt gebruikt en de plaats waar het wordt toegepast.

Er zijn echter een paar materialen die een beduidend hogere isolatiewaarde hebben dan anderen. Glaswol, steenwol, EPS en XPS zijn daarbij de beste keuzes en hebben een hoge warmteopslagcapaciteit.

Wat is de meest effectieve isolatie?

Wat de meest effectieve isolatie is, hangt af van verschillende factoren. Je moet rekening houden met de toepassing die de isolatie moet hebben, het budget en het oppervlak.

Daarnaast kunnen ook persoonlijke voorkeuren een rol spelen. Ben je veel bezig met het milieu? Dan kies je best voor een ecologische manier van isoleren!

Wat is het verschil tussen PIR, EPS en XPS?

Zowel XPS, EPS als PIR zijn veelgebruikte isolatiesoorten. Toch zijn ze erg verschillend en hebben ze elk hun toepassingen.

XPS is geëxtrudeerd polystyreen, vaak verwerkt tot extreem drukvaste platen die goed isoleren en vocht weren. Daarom wordt XPS als enige gebruikt ondergronds en in een omkeerdak.  

EPS is geëxpandeerd polystyreen, maar wordt in de volksmond meestal piepschuim genoemd. Het materiaal bestaat uit kleine bolletjes of pareltjes en tussen die bolletjes bevindt zich vooral stilstaande lucht.

Die lucht is een prima isolator en kost daarnaast ook niet zoveel, wat EPS tot een van de goedkoopste opties maakt. Daarnaast is het heel licht materiaal en eenvoudig te recycleren.

Er bestaat platen gemaakt van EPS, maar de bolletjes kunnen ook rechtstreeks in een spouwmuur worden geplaatst.

PIR ten slotte staat voor polyisocyanuraat en is isolatiemateriaal uit hardschuim. Het materiaal bestaat uit ringmatige aromatische verbindingen, waardoor het materiaal goed thermisch isoleert en een van de hoogste rendementen oplevert.

PIR is echter minder bestendig tegen vocht dan XPS. 

Welke soorten isolatieplaten zijn er?

Platen kunnen een eenvoudige en snelle manier zijn om te isoleren. Er bestaan echter platen uit allerlei materialen. De bekendste soorten zijn platen uit PIR, PUR, XPS en EPS. Daarnaast worden er ook meer soepele platen gemaakt uit glaswol

Wat is dampopen isolatie eigenlijk?

Een dampopen isolatiefolie is een belangrijk onderdeel van je isolatie. De folie is dampdoorlatend en is waterdicht. Het laat vocht in het isolatiemateriaal naar buiten toe verdampen. De folie plaats je aan de buitenmuur.

Waarom kiezen voor brandwerende isolatie?

Brandwerende isolatie is essentieel voor het garanderen van de veiligheid in je huis. In het geval van brand zal brandwerende isolatie de verspreiding van vuur vertragen. Je kan het zien als een beschermende barrière tegen vuur. Er bestaan verschillende brandklassen (klasse A1 to F). Brandklasse A1 heeft materialen die niet vatbaar zijn voor vlammen.

dun isoleren

Geïnteresseerd in isolatie? Vind specialisten in je buurt en vergelijk vrijblijvend offertes

Isolatie kan een interessante investering zijn die snel een grote daling in je gasfactuur teweeg kan brengen. Ben je geïnteresseerd om isolatiewerken te laten uitvoeren? Door onderstaande form in te vullen kom je in contact met specialisten uit jouw buurt.

Zij kunnen jou adviseren bij alle aspecten van isolatie, zodat je tot de beste oplossing komt voor jouw woning. Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes, waardoor je eenvoudig de aanbiedingen van de vakmannen in jouw buurt vergelijkt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.