Soorten isolatie

Zonder isolatie gaat de warmte of koelte in huis verloren. Het verdwijnt langs alle mogelijke wegen: kieren, spleten en openingen in muren, vloeren, ramen en het dak. Bovendien heeft het alleen maar voordelen:

  • Hoger wooncomfort: het houdt de kamertemperatuur aangenaam en constant.
  • Energiebesparend: in een slecht geïsoleerd huis moet je de verwarming hoger zetten, wat je energieverbruik flink doet stijgen.
  • Milieuvriendelijk: een lager energieverbruik is uitstekend voor je ecologische voetafdruk.

Tijd om te isoleren dus!

Vergelijk isolatiespecialisten

Maar op welke plaatsen in je woning kun je het beste isoleren? We geven je graag een overzicht van de meestvoorkomende soorten isolatie.

Dakisolatie

Dakisolatie

Je dak is een van de belangrijkste soorten isolatie. Hoe je isoleert, hangt van je dak af: een hellend dak kun je zowel langs binnen als langs buiten isoleren.

Je dak isoleren langs binnen is bijvoorbeeld mogelijk door isolatiedekens (meestal glaswol) aan te brengen in het onderdak. Je kan ook gebruik maken van isolatieplaten. Deze bieden eveneens een goed isolerend vermogen maar bieden een iets minder goede geluidsisolatie.

Isoleer je je dak langs buiten, dan is er sprake van een “sarkingdak”. De werkzaamheden bij dit type isolatie zijn iets omvangrijker. De isolatie wordt dan namelijk op de kepers geplaatst, aan de bovenkant van de draagconstructie.

Gebruik je je zolder enkel als bergruimte? Dan is het verstandiger om de zoldervloer te isoleren. Het geheel wordt dan afgewerkt met dampschermen of gipsplaten die voor een luchtdichte laag zorgen.

Voor het isoleren van een zoldervloer wordt vaak voor gespoten PUR of isolatieplaten gekozen. Deze keuze wordt voornamelijk gemaakt bij massieve zoldervloeren. Bij niet-massieve vloeren is het eveneens mogelijk om glaswol of isolatiedekens aan te brengen.

Ook bij een plat dak is isoleren een must. Dan kun je langs de binnen- of buitenkant isolatie laten aanbrengen. Ook hier wordt vaak afgewerkt met dampschermen. Zo bescherm je het materiaal tegen vocht. De prijs hangt sterk af van het materiaal en het dakoppervlak.

Bij een plat dak zal de keuze van het isolatiemateriaal afhangen van de isolatiemethode. Bij een koud dak wordt meestal de keuze gemaakt voor glaswol of rotswol. Bij een warm dak zal dan weer voor een drukvast materiaal gekozen worden zoals PIR-platen of PUR-platen.

Laat je dak isoleren

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Woon je in een huis dat gebouwd is tussen 1920 en 1980? Misschien is het dan geen slecht idee om je spouwen te laten isoleren. Dit zijn open ruimtes van 3 à 6 centimeter breed tussen de binnen- en buitenmuur van je huis.

Door van gaatjes te maken in de voegen van je huis kan er isolatiemateriaal in deze voegen worden gespoten. Een klusje dat op één dag geklaard is en van alle soorten isolatie heb je spouwmuurisolatie het snelst terugverdiend.

De prijs voor het isoleren van een spouw valt heel goed mee. Gemiddeld dien je rekening te houden met een kostprijs liggend tussen de €15 en €30 per m2. Deze prijs kan echter variëren naargelang de staat van de muur maar ook het gekozen isolatiemateriaal (gewoonlijk worden de spouwmuren ingespoten met EPS-parels).

Hou er tevens rekening mee dat je voor het isoleren van je spouwmuur een premie kunt ontvangen van €5 per m2.

Laat je spouwmuur isoleren

Buitenmuurisolatie

Hierbij wordt je huis in een nieuw jasje gestoken. Een isolatiejasje weliswaar. Als afwerking kan je je gevel laten bepleisteren, steenstrips laten plaatsen of een nieuwe buitenmuur van bakstenen laten bouwen. Zo krijgt je huis niet enkel een gloednieuwe aanblik, maar is hij ook grondig geïsoleerd.

Welke afwerking je ook kiest, de prijzen voor het isoleren van een buitenmuur sluiten redelijk dicht bij elkaar aan. Zo zul je voor crepi ongeveer €100 per m2 betalen. Kies je voor steenstrips, dan zal dit iets duurder uitkomen met zo’n €150 per m2.

Twijfel daarom niet om extra advies aan te vragen door onderstaand formulier in te vullen. Onze isolatiespecialisten zullen je met raad en daad bijstaan en jou een offerte op maat bezorgen.

Bij het isoleren van een buitenmuur dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten:

  • Aangezien je het uitzicht van je woning verandert, dient je voor het isoleren en afwerken van je buitenmuur een vergunning aan te vragen.
  • Let erop dat de isolatiespecialist koudebruggen voorkomt bij de ramen. Gewoonlijk doet hij dit door voor dunne isolatieplaten te kiezen, die hij aanbrengt tegen de muur en perfect aansluiten op je raamprofielen.
  • Heb je een spouwmuur? Dan kan het noodzakelijk zijn deze op te vullen vooraleer je je buitenmuur isoleert.

Laat je spouwmuur isoleren

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Je vloer isoleren kun je doen door isolatie aan te brengen tegen het plafond van je kelder. Dit is de meest energiebesparende manier. Heb je geen kelder? Dan moet je je vloer openbreken. Hierbij is het wenselijk de isolatielaag zo dun mogelijk te houden, omdat je anders de deuren niet meer open krijgt bijvoorbeeld.

De prijs van platen om de vloer te isoleren is ongeveer €20 per vierkante meter. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van welk materiaal, of je langs boven of onder isoleert en de dikte van de laag. Het beste is om raad te vragen aan een isolatiespecialist. Zo weet je wat bij jouw woning en specifieke situatie past.

Je kan er ook voor kiezen op isolatiechape te plaatsen. Dit is een combinatie van polystyreenkorrels en cementsamenstelling. Voor een efficiënte isolatie dient isolatiechape echter steeds ook nog gecombineerd te worden met een andere isolatiemethode.

Vloerisolatie gaat uiteraard gepaard met een kostenplaatje. Maar de besparingen die je ermee maakt zijn niet te verwaarlozen. Met vloerisolatie kun je namelijk tot €250 per jaar uitsparen. Een geïsoleerde vloer zorgt er namelijk voor dat je veel minder moet stoken en zo kan je, per jaar, tot wel zeker 7 kubieke meter aardgas uitsparen.

Hebben we jouw interesse gewekt om je vloer te isoleren. Vraag dan zeker vooraf nog advies aan een ervaren isolatiespecialist. Vul onderstaand formulier in en wij brengen jou binnen de 48u gratis en vrijblijvend in contact met een vakman uit de regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.