Brandwerende isolatie: welke materialen kan je gebruiken?

Brandwerende isolatie is van vitaal belang om de veiligheid van je huis te waarborgen. Leer over verschillende brandwerende isolatiematerialen, hun eigenschappen en prijzen.

Vul het offerteformulier in voor gratis offertes over brandwerende isolatie en maak je woning veiliger

Brandwerende isolatie: waarom kies je hiervoor?

Brandwerende isolatie is een essentiële keuze om de veiligheid van je huis naar een hoger niveau te tillen. In geval van brand kan brandwerende isolatie de verspreiding van vuur vertragen en kostbare extra tijd creëren voor bewoners om te evacueren en hulpdiensten te bereiken.

Dit extra tijdsvenster kan het verschil maken tussen een beheersbare situatie en een catastrofe. Brandwerende isolatie is niet alleen een beschermende barrière tegen vuur, maar kan ook de structurele integriteit van je huis behouden tijdens een brandincident. Door te kiezen voor brandwerende isolatie maak je een verantwoorde keuze die de veiligheid van je gezin en bezittingen aanzienlijk vergroot.

Vraag advies aan een vakman

Brandklasse van isolatiemateriaal

De brandklasse van isolatiematerialen wordt beoordeeld aan de hand van de Europese brandklassering, variërend van klasse A1 tot F. Deze klassen geven inzicht in de brandbaarheid en het vermogen van het materiaal om bij te dragen aan brandverspreiding.

Indeling brandklasseBrandbaarheidDraagt bij aan brand?
A1OnbrandbaarNiet
A2Vrijwel onbrandbaarNauwelijks
BZeer moeilijk brandbaarZeer beperkt
CBrandbaarGoede bijdrage
DGoed brandbaarHoge bijdrage
EZeer brandbaarZeer hoge bijdrage
FExtreem brandbaar*Extreme bijdrage

In brandklasse A1 vind je materialen die vrijwel niet vatbaar zijn voor vlammen en bovendien geen rookontwikkeling of druppelvorming veroorzaken (aangeduid als A1 – s0,d0). Met deze classificatie wordt de hoogste mate van brandveiligheid aangegeven.

Terwijl de brandklasse oploopt naar F, neemt de brandbaarheid toe en wordt de bijdrage aan brandverspreiding extremer. Het begrijpen van deze brandklassen is van groot belang bij het kiezen van brandwerende isolatiematerialen om de veiligheid van je huis te waarborgen.

Rookontwikkeling

Rookontwikkeling bij brand is een belangrijke factor bij het beoordelen van isolatiematerialen. De Europese brandklassering hanteert aanduidingen van s0 tot s3 om de mate van rookontwikkeling te evalueren.

Een lagere waarde, zoals s0, geeft aan dat het materiaal minimale rook produceert tijdens een brand, terwijl een hogere waarde, zoals s3, wijst op aanzienlijke rookontwikkeling.

Vloer van de zolder isoleren

Druppelontwikkeling

Druppelontwikkeling, of het laten vallen van brandende druppels, kan de verspreiding van een brand vergroten. De d-waarde in de brandklassering varieert van d0 tot d2 om deze eigenschap te beoordelen.

Een materiaal met d0 geeft aan dat er geen druppelontwikkeling is, terwijl d2 aangeeft dat het materiaal aanzienlijke druppelvorming vertoont bij brand.

Deze classificaties helpen bij het kiezen van isolatiematerialen die de minste bijdrage leveren aan verdere verspreiding van brand en gevaar.

De prijs van brandwerende isolatie

Bij het kiezen van brandwerende isolatiematerialen is het begrijpen van de prijs cruciaal. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de kosten van brandwerende isolatie, waaronder het type materiaal, de brandklasse en de gewenste brandveiligheid.

IsolatiemateriaalPrijs per m2 (vanaf)
PIR-Isolatieplaten€ 9,28
EPS Isolatieplaten€ 3,77
XPS Isolatieplaten€ 4,11
Rotswolplaten€ 6,72
Glaswolplaten€ 2,52
Houtvezelplaten€ 5,74

Hou er rekening mee dat dit slechts richtprijzen zijn en deze kunnen veranderen naargelang de leverancier.

Ontdek nu materialen en prijzen voor een veilige en goed geïsoleerde woning

Veelgebruikte brandveilige materialen

Brandveilige isolatiematerialen spelen een cruciale rol in het beschermen van je huis tegen brandgevaar. In dit deel verkennen we veelgebruikte isolatiematerialen die de veiligheid van je huis kunnen versterken.

Van glaswol tot rotswol en houtwol, laten we eens kijken naar enkele effectieve opties die je kunnen helpen om de brandwerendheid van je huis te verbeteren.

Glaswol

Glaswol is een populair brandveilig isolatiemateriaal dat uit gerecyclede glasvezels wordt vervaardigd. Het heeft uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en biedt weerstand tegen vuur door zijn niet-brandbare aard.

Rotswol

Rotswol, ook wel steenwol genoemd, wordt geproduceerd uit gesmolten gesteente en heeft vergelijkbare eigenschappen als glaswol. Het is onbrandbaar, thermisch efficiënt en heeft ook geluidsabsorberende kwaliteiten.

Houtwol

Houtwol is een organisch isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van houtvezels. Hoewel het organisch is, heeft houtwol behandelingen ondergaan om het brandbestendig te maken. Het wordt vaak gebruikt in bouwprojecten die zowel isolatie als esthetiek vereisen.

Andere isolatiematerialen

Naast glaswol, rotswol en houtwol zijn er nog andere brandveilige isolatiematerialen beschikbaar, zoals cellulose-isolatie en minerale schuimen. Deze materialen zijn ontworpen om te voldoen aan strenge brandveiligheidsnormen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je isolatieproject.

thermische-isolatie

Is PIR brandgevaarlijk?

PIR (Polyisocyanuraat) isolatiemateriaal staat bekend om zijn uitstekende thermische prestaties, maar de brandveiligheid is een belangrijk voordeel. PIR heeft brandvertragende eigenschappen en wordt vaak behandeld om de brandwerendheid verder te verbeteren. 

Hierdoor heeft PIR over het algemeen een goede tot zeer goede brandweerstand, afhankelijk van de fabrikant en de specifieke formule. Het is echter raadzaam om bij het kiezen van PIR-isolatie te controleren of het voldoet aan de vereiste brandveiligheidsklasse voor je specifieke toepassing.

EPS of pierpschuim

EPS, vaak aangeduid als piepschuim, is een veelgebruikt isolatiemateriaal met goede thermische isolatie-eigenschappen. EPS heeft over het algemeen een beperkte brandweerstand en kan smelten en druipen bij brand, wat kan bijdragen aan de verspreiding van het vuur.

XPS

XPS, ook wel geëxtrudeerd polystyreen genoemd, is eveneens een veelgebruikt isolatiemateriaal met sterke thermische isolerende eigenschappen. Wat betreft brandveiligheid heeft XPS echter een gunstiger profiel.

Dankzij het productieproces vertoont XPS betere brandwerende eigenschappen dan EPS. Het materiaal smelt niet bij lage temperaturen en heeft een lagere ontvlambaarheid, wat bijdraagt aan een verminderd brandrisico.

Ook interessant voor jou:

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in! Ontvang offertes op maat, vergelijk prijzen en bespaar kosten

Investeer slim in brandwerende isolatie om de veiligheid van je woning te vergroten. Met offertes op maat ben je goed op weg naar een veilig en goed geïsoleerd huis. Bespaar kosten en maak vandaag nog een weloverwogen keuze voor hoogwaardige brandwerende isolatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.