Spuitisolatie: prijs, soorten en isolatiewaarde

Spuitisolatie is de dag van vandaag een van de snelste en meest efficiënte manieren om te isoleren. Hier geven we een compleet overzicht van de verschillen met andere isolatiemethoden, hoeveel spuitisolatie kost en wat de belangrijkste vormen en toepassingen zijn.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Spuitisolatie versus isolatieplaten

Spuitisolatie en isolatieplaten zijn gelijkaardig in prijs, maar met spuitisolatie bespaar je wel op arbeidskosten. Je kan spuitisolatie heel snel en eenvoudig laten aanbrengen, waardoor je aan minder arbeidsuren zit.

Ook vult spuitisolatie gemakkelijk elke hoek en kier op, terwijl isolatieplaten niet elke plaats kunnen bereiken. De naadloze hechting van spuitisolatie geeft hierdoor minder kans op koudebruggen en warmteverlies.

Spuitisolatie

Hoeveel kost isolatie spuiten?

De kosten van spuitisolatie zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal, de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Hier geven we een schematisch overzicht van de gemiddelde prijzen per isolatiemateriaal:

Alle kosten op een rijtje

Soort materiaalPrijs per m²
Gespoten PURVanaf € 25/m²
Gespoten glaswolVanaf € 30/m²
IcyneneVanaf € 15/m²
Papiervlokken (cellulose)Vanaf € 14/m²
IsolatiekorrelsVanaf € 25/m²
SchelpenisolatieVanaf € 25/m²
IsolatiechipsVanaf € 12/m²

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoeveel en welke soorten spuitisolatie bestaan er in België?

PUR-schuim isolatie

Gespoten PUR wordt voornamelijk gebruikt voor de isolatie van vloeren, spouwmuren en daken. Met een Lambda-waarde van 0,026 W/mK zorgt gespoten PUR bovendien voor een uitstekende isolerende werking.

PUR-schuim heeft verder ook geen extra uitvullaag nodig voor de leidingen. Het schuim zet zich gemakkelijk rondom de leidingen en werkt oneffenheden weg. 

Het nadeel van PUR-isolatie is dat het een chemisch product is en niet milieuvriendelijk is. Het schuim wordt gemaakt door de giftige stoffen isocyanaat en polyol te mengen.

Gespoten glaswol

Gespoten glaswol bestaat uit minerale wol die beschermd wordt tegen vocht met een laagje silicone. Deze vorm van glaswol is meestal gekend onder de merknaam Supafil Loft. Supafil is populair voor het isoleren van vloeren of daken langs de binnenkant.

Bovendien is er ook specifieke Supafil verkrijgbaar voor spouwmuurisolatie. Dit zijn zachte, witte glaswolvlokken die vochtwerend behandeld zijn. Ze hebben een unieke vezelstructuur die speciaal bedoeld zijn voor het na-isoleren van de spouw.

Gespoten glaswol is brandveilig, niet chemisch en makkelijk te recycleren

Hoewel de Lambda-waarde van glaswol iets hoger is dan die van PUR-schuim, met 0,034 W/mK (Supafil spouw) of 0,045 W/mK (Supafil Loft) tegenover 0,026 W/mK voor PUR, biedt het nog steeds effectieve isolatie en heeft het milieuvoordelen ten opzichte van PUR-schuim.

Icynene

In tegenstelling tot gespoten PUR biedt icynene een milieuvriendelijk alternatief voor isolatieschuim. Icynene bevat namelijk geen HFK of andere giftige stoffen, maar heeft wel een hogere Lambda-waarde van 0,038 W/mK.

Icynene is vochtdoorlatend en daardoor uiterst geschikt voor muur- en gevelisolatie. Het is door zijn ademende eigenschappen ook toepasbaar voor vloer-, dak- of kelderisolatie.

Tot slot hecht dit materiaal zich goed aan elke ondergrond en vindt ongedierte het onaangenaam om in te nestelen.

Krijg advies op maat van jouw woning

Papiervlokken

Papiervlokken of cellulose isolatie is een efficiënte, relatief goedkope en milieuvriendelijke manier van isoleren. De papiervlokken worden verkregen vanuit gerecycleerd krantenpapier en bevatten een bepaalde hoeveelheid cellulose.

De isolatie is voornamelijk geschikt voor dak-, vloer- of spouwmuurisolatie. De Lambda-waarde bedraagt 0,040 W/mK en de vlokken zijn brandvertragend.

Ondanks de ademende eigenschappen zijn cellulose vlokken niet geschikt voor vochtige ruimtes. De papiervlokken worden bij de plaatsing ingeblazen en dat veroorzaakt redelijk wat stof.

Het is altijd aangeraden om voor deze methode een mondmasker te dragen.

Isolatiekorrels

Isolatiekorrels of -parels zijn toepasbaar in spouwmuren. De korrels bestaan in verschillende materialen, maar de meest gekende zijn EPS-parels. 

EPS of geëxpandeerd polystyreen bestaat voornamelijk uit water- en koolstof en zijn volledig recyclebaar. Isolatiekorrels zijn niet gevoelig aan vocht en bestand tegen schimmels en bacteriën.

Ze zijn hierdoor dan ook geschikt voor kruipruimtes te isoleren. De prijs van isolatiekorrels is vergelijkbaar met gespoten PUR en de Lambda-waarde is 0,034 W/mK.

Schelpenisolatie

Ook schelpen kunnen worden gebruikt als isolatiemateriaal en meer bepaald voor vochtige ruimtes zoals de kruipruimte.

De schelpen worden gespoten in de ruimte en vormen zo een natuurlijke isolerende laag die uitstekend vocht kan vasthouden.

De Lambda-waarde van schelpenisolatie is 0,125 W/mK.

Schelpen isolatie

Isolatiechips

Een alternatief voor schelpen zijn isolatiechips.

De chips worden vervaardigd uit piepschuim en zijn uitzonderlijk licht. Indien je kruipruimte vaak onder water staat, kies je beter voor chips dan schelpen.

De schelpen blijven namelijk op de bodem liggen en verliezen hun isolerende werking, terwijl de chips bovenop het water drijven en hun werking behouden. De Lambda-waarde van isolatiechips is dan ook lager met 0,075 W/mK.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is de isolatiewaarde van spuitisolatie?

De isolatiewaarde of Lambda-waarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald isolatiemateriaal kan tegenhouden. Hoe lager de Lamda-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal dus isoleert.

De isolatiewaarde van spuitisolatie hangt dus af van het materiaal. Hier geven we een schematisch overzicht:

Soort materiaalLambda-waarde (W/mK)
Gespoten PUR0,026 W/mK
Gespoten glaswol0,034 W/mK (Supafil spouw) – 0,045 W/mK (Supafil Loft)
Icynene0,038 W/mK
Papiervlokken (cellulose)0,040 W/mK
Isolatiekorrels0,034 W/mK
Schelpenisolatie0,125 W/mK
Isolatiechips0,075 W/mK

Bestaan er alternatieven voor spuitisolatie?

Er bestaan heel wat alternatieven voor spuitisolatie die, afhankelijk van je woonsituatie en budget, misschien beter bij je woning passen.

Voor vloerisolatie kan je bijvoorbeeld kiezen voor isolatieplaten of -chape. Kunststof spuitisolatie kan je terugvinden in de vorm van drukvaste isolatieplaten (PUR, PIR, XPS of EPS). De platen zijn op maat verkrijgbaar en onmiddellijk beloopbaar na plaatsing.

Isolatieplaten zijn een heel goede keuze voor de isolatie van betonnen vloeren langs boven of voor even ondergronden met een beperkt aantal hoeken.

Mag je vloer echter niet te dik zijn en wil je een zo hoog mogelijke isolatiewaarde? Dan kan je ook kiezen voor een isolatiechape of een combinatie van een chape met spuitisolatie.

Een isolatiechape is een soort dekvloer waar isolatiemateriaal in verwerkt is, zoals PUR-granulaten of polystyreenkorrels.

Buiten deze twee voorbeelden is er een heel breed gamma aan andere isolatiemethoden voor je dak, vloer en (spouw)muur. Vraag zeker advies aan een erkend specialist om alle opties zorgvuldig af te wegen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Zelf aanbrengen of specialist inschakelen?

Als je graag wil isoleren met spuitisolatie raden we aan om een isolatiespecialist in te schakelen.

De specialisten zijn getraind om veilig met het isolatiemateriaal om te gaan en beschikken over het juiste gereedschap en de nodige kledij.

Bovendien kan je enkel beroep doen op financiële premies en voordelen wanneer renovatiewerken door een erkende expert worden uitgevoerd.

Aannemer

Ook interessant voor jou:

Wat is de beste spuitisolatie?

De beste spuitisolatie hangt af van welke ruimte geïsoleerd moet worden. Zo is PUR-schuim bijvoorbeeld de beste keuze voor een smalle of vervuilde spouwmuur en isolatieparels dan weer voor kruipruimtes.

Verder hangt de keuze voor beste materiaal ook af van jouw isolatiewensen en budget: Is het materiaal milieuvriendelijk en vochtwerend? Wat is de isolatiewaarde en isoleert het zowel akoestisch en thermisch? Of is er langdurige hinder tijdens de isolatiewerken?

Kan ik spuitisolatie gebruiken voor de binnenkant van mijn dak?

Ja, dat kan zeker. Spuitisolatie wordt regelmatig gebruikt om de binnenzijde van platte daken te isoleren.

Kies je voor spuitisolatie? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes op maat

Zit je nog met andere vragen over spuitisolatie of ben je niet zeker welk materiaal het meest geschikt is voor jouw situatie?

Vraag hier gratis en vrijblijvend advies en prijsoffertes aan bij experten in jouw buurt. Met hun ervaring kunnen zij meteen vaststellen welke isolatiemethoden en -materialen het beste zijn en je begeleiden in je keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.