Kelder isoleren: een goed idee? [Redenen en prijs]

Is je kelder isoleren een goed idee? Dit artikel geeft je een overzicht van de kostprijs en de redenen waarom dit een goed idee is. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Op zoek naar advies op maat?

Redenen om jouw kelder te isoleren

Waarom zou je nu jouw kelder laten isoleren? Het isoleren van je kelder is een goede optie in een aantal situaties. Heb je geen vloerrenovatie voor ogen en heb je onvoldoende opbouwhoogte om isolatie bovenop je huidige vloer te plaatsen? Kelderisolatie is in dit geval zeker een goede optie. Of je de isolatie nu aanbrengt tegen het plafond of op de bodem van je kelder, de isolatie van je kelder heeft een aantal voordelen.

Er zijn 3 redenen en voordelen voor het isoleren van je kelder die we in meer detail hieronder bespreken:

 • Reden 1: problemen met vocht voorkomen.
 • Reden 2: bespaar op jouw energierekening.
 • Reden 3: hoger wooncomfort.
kelder laten isoleren door een vakman

Reden 1: problemen met vocht voorkomen

Door het isoleren van je kelderplafond kan het vocht niet condenseren tegen de onderkant van de benedenvloer.

Heb je vaker last van grondwater op je kelderbodem? Een stevige laag bodemisolatie in je kelder is hierbij een echte meerwaarde.

Let op: Isolatie kan problemen met vocht voorkomen, maar zorg er zeker voor dat er ook genoeg ventilatie in jouw kelder aanwezig is! Zo ben je zeker dat vocht geen kans maakt in jouw kelder en benedenvloer.

Reden 2: bespaar op jouw energierekening

Door het isoleren van je kelder verlies je minder warmte. Dit staat dan weer gelijk aan minder stoken en haalt je energierekening of factuur naar beneden. De isolatie van je kelder is niet enkel een zegen voor je wooncomfort, maar ook voor je energierekening.

Reden 3: hoger wooncomfort

Je vloer isoleren via je kelder is een goede optie om het warmteverlies tegen te gaan. De vloer zal veel warmer aanvoelen. Dit geeft een hoger wooncomfort aangezien je lekker warme voeten zal hebben. Daarbovenop zorgt het ook voor een meer constante temperatuur in de woning zelf.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Verschillende oppervlakten om te isoleren

Soms is vloerisolatie langs boven geen optie, maar kelderisolatie vormt een goed alternatief. Je kan verschillende oppervlakten van je kelder isoleren. Je hebt hier 3 opties in:

 • Het isoleren van het kelderplafond.
 • Het isoleren via de bodem van de kelder bij een lage kruipkelder.
 • Het isoleren van de keldermuur.

Elk van deze opties bespreken we hieronder nog eens in meer detail.

Welke isolatie voor kelderplafond? Hoe plafond van kelder isoleren?

Heb je een kelder die goed toegankelijk is en hoger dan 40 cm? Meestal kan je dan wel vloerisolatie aanbrengen via het plafond van de kelder. Zo moet je geen vloerrenovatie doen en kan de koude in je kelder ook niet naar boven dringen.

Er zijn verschillende materialen voor isolatie die je kan gebruiken bij je kelderplafond. Je hebt vaak de keuze tussen 3 soorten isolatie: harde en drukvaste isolatieplaten, spuitisolatie of isolatiedekens van minerale wol.

We bespreken deze 3 opties hier even wat meer in detail:

 • Drukvaste isolatieplaten: heb je een egaal kelderplafond, zonder kabels of buizen? Dan kan je gebruik maken van kunststof isolatieplaten. Deze verankeren tegen het plafond en voorzien zo je kelderplafond van isolatie. Let hierbij wel op dat platen moeilijker te hanteren zijn dan spuitisolatie, zeker in kleinere en lagere ruimten. De installatie van deze platen is echter wel erg snel. 
 • Spuitisolatie: spuitisolatie is de snelste methode om het plafond van je kelder te voorzien van isolatie. De isolatie-expert of isolatiespecialist spuit het materiaal makkelijk en erg snel rond mogelijke buizen of leidingen die aan het plafond zijn bevestigd. Heb je een betonnen ondervloer? PUR-schuim is hierbij een populaire keuze. Heb je vloeren van hout? Dan kies je best voor Icynene, wat meer ademt.
 • Isolatiedekens: bij houten vloeren kan je naast de gespoten Icynene ook isolatiedekens van minerale wol gebruiken, om je plafond te isoleren. Een specialist kan deze vlotjes aanbrengen tussen de houten balken van de benedenvloer. Andere soorten minerale wol zoals rotswol en glaswol zijn ook heel flexibel, hier kan het vocht ontsnappen uit het isolatiemateriaal, waardoor je vochtproblemen voorkomt. Dit is een goede methode voor het isoleren van een kelderplafond.

Hoe dik je kelderplafond isoleren?

Een goede laag isolatiemateriaal zorgt voor een hoger rendement. Daarbovenop zal je met een dikkere laag isolatie sneller tegemoetkomen aan de huidige normen rond isolatie.

De gemiddelde dikte van plafondisolatie bij je kelder zou tussen de 6 tot 10 cm moeten zijn. Deze dikte is ideaal om je kelder mee te isoleren.

kelderplafond isoleren

Welke isolatie keldermuur? Binnenzijde of buitenzijde 

Een keldermuur kan je langs binnen of langs buiten isoleren. De buitenisolatie geniet de voorkeur en dit gebeurt zoals elke andere muurisolatie langs buiten.

De isolatie langs de binnenkant van de keldermuur neemt namelijk extra ruimte in, waardoor je kelderruimte zelf minder groot wordt. Het is belangrijk dat de isolatie aan de binnenzijde van je keldermuur dampdicht is. Hierbij kan je gebruik maken van platen zoals PIR, PUR, XPS of cellenglas.

Een verlijming van de isolatieplaten moet ervoor zorgen dat er geen luchtcirculatie meer achter de platen of de isolatie kan optreden, waardoor je het risico op condens vermindert.

Bij het plaatsen van een geïsoleerde voorzetwand uit glaswol of rotswol is het aangeraden een bijkomend dampscherm te plaatsen aan de binnenzijde. De plaatsing van dit dampscherm is enorm belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Daarbovenop mag je niet vergeten dat je moet zorgen voor ventilatie in je kelder, zodat de warme en vochtige binnenlucht kan afgevoerd worden.

kelder waterdicht maken

Vloer isoleren bij lage kruipkelder

Heb je een lage kruipkelder en dus weinig ruimte om te manoeuvreren? Isolatie van je kelderplafond is dan waarschijnlijk niet mogelijk. Voor deze situatie is er een goede oplossing: bodemisolatie van je keldervloer. De isolatie-expert zal in dit geval isolatie aanbrengen op de vloer van je kelder, met een speciale slang.

Er zijn verschillende materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. De 3 meest geschikte materialen voor het isoleren van je keldervloer zetten we hier voor jou even op een rijtje:

 • Isolatieparels: dit zijn bolletjes piepschuim die geschikt zijn voor heel lage kruipkelders. De EPS-parels zijn heel licht van gewicht en kunnen zo makkelijk in de ruimte worden geblazen. Een bijkomend voordeel aan deze parels is dat ze goed bestand zijn tegen schimmels en rotten. Overstroomt je kelder bij hevig onweer? De isolatieparels zullen gewoon blijven drijven, maar verliezen hun isolerende werking niet!
 • Isolatiechips: deze chips zijn ook gemaakt uit EPS, ze zijn licht van gewicht en vochtwerend zoals de isolatieparels. Zeker bij een minder lage kruipruimte kies je best voor deze chips. Je kan ze makkelijker verplaatsen, mocht dit nodig zijn. Zo blijft de kruipkelder beter toegankelijk in vergelijking met isolatieparels.
 • Schelpen-isolatie: zoals de naam het zelf al verklapt is dit type isolatie ontgonnen uit zee-schelpen. Deze houden optimaal het vocht in je kelder vast, maar hun isolerend vermogen is echter wel lager dan je dit vergelijkt met chips of parels. Schelp-isolatie is voornamelijk geschikt voor kelders die grondwater hebben staan. Je moet er daarbovenop ook rekening mee houden dat de schelpen minimaal 10 cm boven het vochtniveau moeten uitsteken.

Vloeren boven kelder isoleren

Het isoleren van de vloeren boven je kelder is ook een goed idee. Hierbij zal je echter wel een grondige vloerrenovatie moeten uitvoeren. Dit is dus niet de beste optie als je dit niet ziet zitten.

Bij grotere renovatiewerken waarbij je ook de vloer meeneemt, is dit wel een goede optie en zal dit ook zorgen voor dezelfde voordelen die je hebt met kelderisolatie.

kelder isoleren

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat kost kelderisolatie?

De kostprijs van kelderisolatie is afhankelijk van welk oppervlak je kiest om te isoleren. Zoals we hierboven in meer detail hebben besproken, zijn er 3 mogelijkheden hiervoor: de keldermuur, het kelderplafond en de vloer van een lage kruipkelder.

Prijs plafond isoleren (kelder)

De exacte prijs van de isolatie van je kelderplafond zal afhangen van het gekozen materiaal. De gemiddelde prijs ligt hierbij tussen de € 20 en € 45 per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

Er zijn ook nog andere factoren die een rol spelen bij de prijsbepaling zoals:

 • De dikte van de isolatielaag.
 • De complexiteit van de isolatiewerken.
 • De oppervlakte die geïsoleerd moet worden.

We geven je in de onderstaande tabel een overzicht van de prijzen per materiaal voor de isolatie van je kelderplafond:

Type isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing)
Harde isolatieplaten € 20 tot € 45
PUR-schuim € 30 tot € 40 
Icynene € 25 tot € 40
Minerale wol € 20 tot € 35

Prijs vloerisolatie lage kruipkelder

De kostprijs van vloerisolatie in een lage kruipkelder is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het materiaal.
 • De dikte van de isolatielaag.
 • De oppervlakte van de kruipkelder die moet gebeuren.

Een gemiddelde prijs van € 20 tot € 55 per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing, is een goede maatstaf.

We geven je in onderstaande tabel nog een overzicht van de prijs per type isolatiemateriaal.

Type isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing)
Isolatieparels € 25 tot € 35
Isolatiechips € 20 tot € 30
Schelpen-isolatie € 35 tot € 55 

Prijs isolatie oude keldermuur 

De prijs voor de isolatie van de keldermuur hangt zoals bij de andere 2 oppervlakten af van het materiaal dat je gebruikt. Je kan bij muurisolatie verschillende materialen gebruiken zoals: XPS isolatieplaten en cellenglas isolatieplaten.

In de tabel hieronder zetten we de prijs per materiaal samen voor jou:

Type isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing)
XPS isolatieplaten € 45 tot € 60 
Cellenglas isolatieplaten € 80 tot € 100 

Premie in België

Voor bepaalde gevallen van isolatie van je kelder kan je een premie krijgen. Het bedrag hangt af van verschillende factoren:

In Vlaanderen kan je een premie aanvragen voor het isoleren van je kelder. Het maximale premiebedrag kan oplopen tot 6 euro per vierkante meter.  

Let op: Je kan enkel premies aanvragen indien de isolatie is gebeurd door een vakman of specialist!

kelderisolatie

Vul onderstaand offerteformulier in: vergelijk prijzen en bespaar kosten

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten in jouw buurt voor het isoleren van je kelder. Vind zo de beste optie voor jouw situatie. Het contacteren van vakmannen is belangrijk bij deze overweging. Maak gebruik van hun expertise en advies om zo de perfecte kelderisolatie voor jouw woning te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.