Rd waarde berekenen: formule en rekenvoorbeeld 

Vraag je je af hoe je eigenhandig de isolatiewaarde van materialen kunt berekenen? En wat nu eigenlijk een goede Rd-waarde is voor jouw specifieke isolatiebehoefte? Lees verder voor praktische inzichten en advies op maat.

Vraag gratis en vrijblijvend advies aan specialisten

Hoe de R waarde (warmteweerstand) van isolatie zelf berekenen? 

De R-waarde, ook bekend als de warmteweerstand, speelt een cruciale rol bij het beoordelen van de isolerende eigenschappen van een materiaal. Het is een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor je woning. Maar hoe kun je deze waarde nu zelf berekenen? Hier volgt een uitgebreidere uitleg samen met een handige formule.

Formule 

Wil je de R-waarde (Rd) van een isolatiemateriaal zelf berekenen? Gebruik dan de volgende formule:

Rd = d / λ

In deze formule betekent:

  • Rd de warmteweerstand in m²K/W.
  • d de dikte van het isolatiemateriaal in meters.
  • λ (lambda waarde) de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal, uitgedrukt in W/mK.

Je hebt dus de lambdawaarde nodig om je berekening te maken.

Deze formule geeft je de mogelijkheid om de R-waarde van verschillende isolatiematerialen te vergelijken en zo de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Op zoek naar advies op maat?

Rekenvoorbeeld 

Om de impact van de R-waarde in de praktijk te begrijpen, nemen we een concreet voorbeeld. Laten we aannemen dat je beschikt over isolatiemateriaal met een dikte van 0,1 meter, wat overeenkomt met 10 centimeter, en een warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) van 0,035 W/mK.

Nu vragen we ons af: hoe berekenen we de R-waarde?

Volgens de formule:

Rd = 0,1 m / 0,035 W/mK = 2,857 m²K/W

Hiermee vinden we dat de R-waarde van dit isolatiemateriaal 2,857 m²K/W bedraagt.

Door zelf in staat te zijn de R-waarde te berekenen, krijg je een diepgaand inzicht in de isolerende kwaliteiten van verschillende materialen.

Dit inzicht is van onschatbare waarde bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke isolatieproject. Het stelt je in staat om bewust te kiezen voor materialen die optimaal bijdragen aan de isolatie van je woning, wat resulteert in een comfortabelere en energiezuinigere leefomgeving.

rd-waarde zelf berekenen

Wat is een goede Rd-waarde voor isolatie?

De isolatiewaarde speelt een cruciale rol bij het reguleren van de temperatuur in je huis, zowel in de winter als in de zomer. Deze waarde wordt beïnvloed door het type materiaal en de manier waarop het is geïnstalleerd. Over het algemeen geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de ruimte geïsoleerd is.

De isolatiewaarde wordt vaak aangeduid met Rc- of Rd-waarde. Maar wanneer is een Rd-waarde als goed te beschouwen? Een waarde van 3,5 of hoger wordt doorgaans als uitstekend beschouwd. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar het specifieke type isolatie.

Bijvoorbeeld, voor vloerisolatie wordt een minimale Rd van 3,3 geadviseerd, terwijl voor dakisolatie een waarde van minimaal 3,5 wordt aanbevolen. Als je weet dat bijvoorbeeld je dak al een Rc-waarde van 1 heeft, kan je als minimale Rd-waarde voor je isolatiemateriaal kiezen voor 2,5. Op deze manier kan je gericht de juiste isolatiekeuzes maken voor jouw specifieke situatie.

Bij het isoleren van je woning en het overwegen van verschillende isolatiematerialen, kom je mogelijk in aanmerking voor een isolatiepremie. Ongeacht de R-waarde van de isolatieplaat, kan je, afhankelijk van het type isolatiemaatregel en de woning, een premie ontvangen. Met MijnVerbouw premie kan je aanvragen indienen voor muur-, dak- en vloerisolatie.

Een belangrijke toelichting is echter dat de R-waarde van het gekozen isolatiemateriaal invloed kan hebben op de isolatiepremie. Zo is het essentieel dat bij het plaatsen van dakplaten met isolatie een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W wordt bereikt.

De benodigde dikte van de isolatie om deze waarde te behalen, hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal. Het behalen van een minimale Rd-waarde is echter niet vereist voor alle soorten isolatie.

rd-waarde berekenen

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Rc-waarde berekenen: de isolatiewaarde van de volledige constructie 

De Rc-waarde, ook wel de warmteweerstand genoemd, is een maat voor de isolatiewaarde van een totale constructie, zoals een muur, dak of vloer. Het geeft aan hoe goed een constructie in staat is om warmte vast te houden. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de thermische weerstand.

De Rc-waarde wordt berekend door de R-waarden van alle materialen in de constructie bij elkaar op te tellen. De R-waarde van een materiaal geeft aan hoe goed dit materiaal isoleert. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

De formule om de Rc-waarde te berekenen is als volgt:

Rc=λ1/d1​​+λ2​/d2​​+…+λn/​dn​​

Waarbij:

  • d1,d2, ….. dn​ de diktes zijn van de verschillende materialen in de constructie.
  • λ1,λ2, …… λn​ de warmtegeleidingscoëfficiënten zijn van de verschillende materialen in de constructie.

Om dit aan de hand van een praktisch voorbeeld te verduidelijken, laten we een muur als casestudy nemen. Deze muur bestaat uit de volgende lagen:

  1. Buitenmuur (baksteen) met een dikte van 10 cm en een R-waarde van 0,1 m²K/W.
  2. Isolatiemateriaal (glaswol) met een dikte van 15 cm en een R-waarde van 3,5 m²K/W.
  3. Binnenmuur (gipsplaat) met een dikte van 1 cm en een R-waarde van 0,05 m²K/W.

De Rc-waarde van deze muur wordt dan als volgt berekend:

Rc=0,1/0,1​+0,15/3,5​+0,01/0,015 ≈ 1,14m²K/W

Hieruit kunnen we concluderen dat deze muur een warmteweerstand heeft van ongeveer 1,14 m²K/W, wat aangeeft hoe efficiënt de muur in staat is om warmte vast te houden. Een hogere Rc-waarde duidt op een betere isolatie.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Ben je op zoek naar uitgebreidere informatie en persoonlijk advies voor het berekenen van de Rd-waarde en het installeren van isolatie? Aarzel niet om de expertise van specialisten in te schakelen.

Door hun deskundigheid en ervaring ben je verzekerd van nauwkeurige offertes en goed onderbouwd advies. Hierdoor kun je weloverwogen beslissingen nemen en de prijzen vergelijken om zo de ideale oplossing voor jouw specifieke situatie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.