Prijs isolatie: soorten, aandachtspunten en premie

Wil jij je woning laten isoleren maar heb je geen idee van het totale kostenplaatje? Hier kan je een lijst van de verschillende vormen van isolatie met alle prijzen vinden. Ook leggen we uit welke factoren de kostprijs beïnvloeden en de reden waarom de prijs vaak hoog kan oplopen bij een investering in isolatie

Vind een specialist in jouw buurt

Wat is de prijs voor isolatie in 2024?

Isolatie zorgt voor een aangename temperatuur in huis en verzekert wat comfort. Daarbij is het een stuk ecologischer en veel voordeliger op financieel vlak. Isolatie heeft veel voordelen, maar uiteraard komen er bij de aankoop wel wat kosten bij kijken. Toch is het een investering waarbij je uiteindelijk heel wat energiekosten kan besparen.

Overzicht prijzen per m²

De uiteindelijke prijs van een isolatiesysteem is bijna voor iedereen anders en is afhankelijk van verschillende factoren. Het bedrag kan variëren door de soort isolatie die je kiest, waar je laat isoleren, de complexiteit van de installatie en werken etc. Hier kan je een overzicht vinden van de verschillende soorten isolatie en bijhorende prijzen.

kosten berekenen

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Je huis isoleren: richtprijzen per toepassing

Dakisolatie prijs (glaswol)

Bij de kostprijs van dakisolatie speelt het soort dak, hellend of plat, een rol. Bij dakisolatie kun je kiezen of er van binnenuit of van buitenaf geïsoleerd wordt.

De buitenisolatie is gemiddeld ongeveer € 20 per m² duurder dan binnenisolatie. De prijs van binnenisolatie met plaatsing is meestal tussen € 20 en € 50 per m² en van buitenisolatie tussen € 40 en € 100 (bij een hellend dak maximaal € 60) per m²

Glaswol is een veelgebruikt materiaal bij dakisolatie. Glaswol is goedkoop en isoleert zeer goed, maar het nadeel is dat de plaatsing ervan vaak complex is.

De installatie moet namelijk zeer nauwkeurig gebeuren aangezien er geen kleine gaatjes en kieren mogen overblijven waardoor er warmte verloren gaat.

Om warmteverlies te vermijden moet er uiteraard een optimale isolatie zijn. Daarvoor kan je verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken zoals platen van hardschuim, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie.

Professionele installateurs passen meerdere materialen toe zodat zeker alles dichtgemaakt is en de warmte goed bewaard blijft.

Het kan zijn dat de prijs wat afwijkt van de richtprijzen afhankelijk van werkwijze. De meest efficiënte en goedkoopste methode is een hellend dak langs binnen isoleren.

dakisolatie met glaswol

Vloerisolatie (platen)

Ook via de vloer kan er warmte verloren gaan waardoor je extra moet verwarmen. Om dat te voorkomen kun je vloerisolatie laten plaatsen. Zo kan je redelijk besparen op je energiefactuur omdat je je huis minder moet verwarmen. 

De prijs van vloerisolatie per m² bedraagt gemiddeld € 20 à € 35. Het exacte bedrag is vooral afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Vloerisolatieplaten bedragen meestal maximum € 25 per m². Gespoten PUR en isolatiechape daarentegen kunnen tot € 35 per m² kosten.

Daarnaast is er ook een prijsverschil tussen het isoleren van een betonnen vloer en houten vloer. Hout is duurder voor isolatie omdat er ook balken geïsoleerd moeten worden.

Ook andere factoren beïnvloeden de prijs zoals de aanwezigheid van koudebruggen, constructiegebreken of puinafval in de kruipruimte. Dat bemoeilijkt de plaatsing van de isolatie. Isolatie via een kruipruimte is gemakkelijker te installeren.

vloer van de zolder isoleren

Spouwmuur isolatie 

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen € 12 en € 24, afhankelijk van het type woning. Bij een hoekwoning is dat bijvoorbeeld anders dan bij een rijhuis. Ook hier is de precieze prijs afhankelijk van het isolatiemateriaal.

Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en kan vrij eenvoudig geplaatst worden aangezien het niet veel werkkrachten of materiaal vergt. Bovendien is het rendement van dit soort isolatie zeer hoog en kan je tot wel € 200 per jaar besparen

spouwmuurisolatie

Gevelisolatie buiten

De gemiddelde prijs van buitengevelisolatie valt tussen € 100 en € 250 per m². De plaatsing en de verdere gevelafwerking zijn in deze richtprijs inbegrepen. 

Voor buitenisolatie kan je bovendien bij de Vlaamse overheid een premie aanvragen van € 30 per m². Zo kan je een redelijke som besparen én heb je dankzij de gevelisolatie uiteindelijk minder energieverbruik.

Hou er wel rekening mee dat de prijs een schatting is en lichtjes kan afwijken door factoren zoals oppervlakte, opbouw van de gevel en het soort gebouw.

Isolatie-buitenmuur

Kelderisolatie 

De kostprijs van kelderisolatie ligt gemiddeld tussen € 20 en € 50. Die prijs kan variëren, afhankelijk van het gekozen materiaal en de specifieke plaats in de kelder die je wil isoleren.

Bij kelderisolatie kan je ervoor kiezen om enkel je kelderplafond te isoleren of je volledige kelder te isoleren als je het echt als leefruimte wil gebruiken.

De isolatie van het kelderplafond met isolatieplaten kost ongeveer € 20 à € 45 en met PUR-schuim € 30 à 40. Als je de kelder volledig wilt isoleren, kost dat voor isolatie langs buiten tussen de € 35 en € 40. Voor isolatie langs binnen is dit ongeveer € 50.

kruipkelder isoleren

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Factoren die een rol spelen

Factor 1: isolatie materiaal

Voor elke ruimte die je wil isoleren is er een vrij breed aanbod aan mogelijke materialen die je kan gebruiken. Meestal is er geen groot prijsverschil tussen de soorten materialen, maar als je een groot oppervlak wil isoleren zal een duurder materiaal zich uiteindelijk wel in de prijs uiten.

De kostprijs van de verschillende materialen bedraagt normaal gezien niet meer dan € 20.

Houd er wel rekening mee dat duurdere materialen soms eenvoudiger te plaatsen zijn. In dit geval heb je minder arbeidskosten en toch kwaliteitsvol materiaal.

Factor 2: dikte van de isolatielaag

Uiteraard is de prijs ook gedeeltelijk afhankelijk van de dikte van de isolatielaag. Hoe dikker de isolatielaag, hoe duurder de prijs per m².

De lambda-waarde van het isolatiemateriaal bepaalt de dikte van de isolatie. De dikte van de isolatielaag wordt mede bepaald door het soort materiaal dat gebruikt wordt.

Het voordeel van een dikke isolatielaag is dat de isolatiewaarde stijgt en je zo nog meer kan besparen op je energieverbruik. 

Factor 3: plaatsing van de isolatie

Als je de plaatsing van de isolatie aan een vakman overlaat, is de totaalprijs natuurlijk wat duurder, maar met zijn expertise en ervaring ben je zeker dat de installatie correct en nauwkeurig gebeurd is. Zo is de kans kleiner dat gaatjes of kieren overblijven waar de warmte kan ontsnappen. 

Ook de complexiteit van de werken beïnvloedt de totaalprijs van je isolatieproject. Als er veel extra moeilijkheden zijn waardoor de werken vertraagd worden zal de plaatsing ook duurder zijn.

Denk bijvoorbeeld aan eventuele breekwerken om je vloer te isoleren. 

Factor 4: oppervlakte 

Het is logisch dat de prijs ook afhangt van de oppervlakte die nog geïsoleerd moet worden. Hoe groter de oppervlakte, hoe duurder de plaatsing en de aankoop van je materialen zal zijn. Maar het voordeel is dat de kostprijs per m² daalt als er een grote oppervlakte geïsoleerd moet worden. 

Factor 5: voorbereiding en afwerking

Naast de complexiteit van de plaatsing, moet je ook rekening houden met eventuele extra werken voor en na het isoleren. Deze kunnen namelijk voor extra kosten zorgen.

Bij het isoleren van een dak moet de dakbedding bijvoorbeeld verwijderd worden of eventuele schade hersteld worden. Ook achteraf kan het zijn dat er nieuwe dakbedekking moet worden geplaatst of dat het dak langs binnen opnieuw afgewerkt moet worden.

Hou hier dus op voorhand rekening mee bij het maken van je budget.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Heb ik recht op premies en subsidies? Goedkopere isolatie

De aankoop van isolatie is een serieuze investering die je uiteindelijk wel terugverdient door het dalen van je energieverbruik.

Toch is het mogelijk om nog meer te besparen op je aankoop. Het kan zijn dat je op bepaalde voorwaarden in aanmerking komt voor sommige premies.

Je kan premies aanvragen bij netbeheerders, eventueel je gemeente of sociale isolatieprojecten. Check zeker of je recht hebt op Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

Die laatste is voor woningen waarvan het energielabel stijgt en die te combineren is met Mijn VerbouwPremie, in tegenstelling tot de Totaalrenovatiebonus.

Het is zeker de moeite waard om na te gaan of je gemeente premies uitdeelt voor de plaatsing van isolatie. Ook kan je checken of je in aanmerking komt voor een verlaagd btw-tarief van 6%. Dat is het geval wanneer je een vakman inschakelt voor je werken en je woning minstens 10 jaar oud is.

Let op dat je meestal een vakman moet laten isoleren als je gebruik wil maken van bepaalde premies. 

isolatiepremie aanvragen om de hoge kosten en prijzen van isolatie tegen te gaan

Is isolatie duurder geworden in 2024?

Het is helaas zo dat je in 2024 een groter budget moet uitleggen om je woning te isoleren dan de voorbije jaren. De prijs van isolatiemateriaal is op korte tijd sterk gestegen. Dit komt mede doordat grondstoffen duurder zijn geworden, er een tekort aan materialen is en uiteraard door de impact van de coronacrisis.

Ontdek de prijs van isolatie in jouw regio

Hoe evolueren de dakisolatie prijzen verder in 2024?

Het is sterk aangeraden om niet te lang te wachten als je van plan bent isolatie aan te leggen. Men verwacht namelijk dat de prijzen niet zullen dalen en zelfs verder zullen stijgen. 

Isolatie is de ideale oplossing om een lagere energierekening te verkrijgen. Met de blijvende prijsstijging, ook op vlak van elektriciteit en energie, zal je op die manier je investering in isolatie snel terugverdienen en zal blijken dat je er zowel op ecologisch als op financieel vlak voordeel uithaalt. 

Wat is de goedkoopste isolatie?

Voor elke ruimte waar je isolatie laat plaatsen, zijn er verschillende factoren die de prijs van de installatie beïnvloeden. Zo blijkt spouwmuurisolatie bijvoorbeeld goedkoper dan andere vormen van gevelisolatie, wat tot € 6.000 kan verschillen.

De prijs van vloer-en dakisolatie zijn ook hoger dan spouwmuurisolatie, maar hier is maar een verschil van € 1.000

isolatieplaten voor de buitengevel zijn op het vlak van prijs de goedkoopste isolatie

Welke isolatie brengt het meeste op?

Als je de nadruk wil leggen op besparen op je energiefactuur, dan is dakisolatie de meest voordelige optie. Het is een uitstekende vorm van isolatie om de warmte in de ruimtes in je woning te bewaren en is de meest effectieve manier om te besparen.

Voor een project voor dakisolatie kan je op een budget van ongeveer € 2.300 tellen.

Meer info en advies nodig?

Waar isolatie kopen?

Het materiaal om je woning te isoleren kan je best kopen bij een officieel isolatiebedrijf. Het is echter sterk aangeraden om de plaatsing aan een isolatiespecialist over te laten. Zo weet je zeker dat de plaatsing correct en zorgvuldig gebeurt, wat erg belangrijk is om warmteverlies te vermijden.

aannemer is prijzen van isolatiematerialen aan het overlopen

Op zoek naar isolatiespecialisten in jouw buurt? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Als je nog steeds met vragen zit of niet goed weet welke isolatievorm het voordeligste is voor jouw woning, vul dan gratis en vrijblijvend offertes in om in contact te komen met een specialist. Die kan je advies op maat geven en naar jouw specifieke situatie kijken om zo samen de beste oplossing te zoeken.

Ook voor de plaatsing is het zeer nuttig om een vakman in te schakelen. Via de offertes krijg je een goed beeld over het aanbod en kan je gemakkelijk prijzen vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.