Gevelisolatie: prijs, soorten en stappenplan

Ben je op zoek naar een manier om je muren te isoleren zonder gebruik te maken van spouwmuren? Dan is buitengevelisolatie de beste oplossing om energie te besparen en je wooncomfort te verhogen! Hier geven we alle nodige informatie mee over de voor- en nadelen van gevelisolatie, uit welke soorten en afwerkingen je kan kiezen en een stappenplan voor de installatie ervan.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoeveel kost het om een gevel te isoleren in 2024?

De totale prijs voor gevelisolatie hangt af van de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken en de gekozen gevelafwerking.

Gemiddeld is een buitengevelisolatie met bepleistering dan ook goedkoper dan een buitengevelisolatie met een houten of metalen gevelafwerking.

De prijs voor buitengevelisolatie is meestal tussen € 100 en € 150 per m2 (incl. btw, plaatsing en afwerking van de gevel). Deze prijs kan variëren van vakman tot vakman.

Om dit concreter in beeld te brengen geven we hier ook nog een overzicht van de gemiddelde prijs per type woning:

Type Woning (m2)Prijs buitengevelisolatie
Appartement (25 m2)Tussen € 3.050 en € 3.550
Tussenwoning (65 m2)Tussen € 8.050 en € 9.050
Hoekwoning (65 m2)Tussen € 9.050 en € 10.050
Twee-onder-één kap woning (100 m2)Tussen € 12.050 en € 14.050
Vrijstaande woning (150 m2)Tussen € 18.050 en € 22.050

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Premies en subsidies

Als je de buitengevelisolatie door een erkende vakman laat uitvoeren, heb je recht op de Mijn VerbouwPremie. Met deze premie kan je de kosten aanzienlijk drukken, maar moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • De maximale lambdawaarde van het gebruikte materiaal is 0,065W/m.K.
 • De lambdawaarden die gebruikt worden voor de berekening van de Rd-waarde worden bepaald volgens de richtlijnen van de Europese Technische Goedkeuring) of komen voor op de CE-markering en de bijhorende DOP (Verklaring van Prestatie) van het product.
 • De spouw is volledig opgevuld en heeft een minimale breedte van 50 mm.
 • De na-isolatie van spouwmuren die al gedeeltelijk voorzien zijn van spouwmuurisolatie komen niet in aanmerking.
 • De afwerking van buitenmuren met gevelsteen, gevelbekleding of -bepleistering in speciaal daartoe bestemde materialen telt alleen mee in combinatie met het aanbrengen van buitenmuurisolatie langs de binnen- of buitenkant van de buitengevel.

Ook kan je altijd informeren bij je stad, gemeente of provincie voor bijkomende subsidies

gevelisolatie

Hoeveel en welke soorten buitengevelisolatie bestaan er in België?

In België bestaan er drie soorten buitengevelisolatie die aan de strenge eisen voldoen met betrekking op het na-isoleren van buitengevels. We leggen ze hier kort uit:

Snel en gratis offertes vergelijken?

1. Harde kunststofplaten (PIR, XPS en EPS)

Een eerste soort isolatie voor buitengevels is aan de hand van harde kunststofplaten

Deze platen hebben een hoge thermische weerstand waardoor je met een beperkte dikte reeds goede isolatiewaarden haalt. De meest gebruikte materialen voor deze platen zijn XPS, PIR en EPS.

2. Minerale wol buitengevelisolatie (glaswol of rotswol)

Buitengevelisolatie in de vorm van minerale wol is verkrijgbaar in medium-harde isolatieplaten, met of zonder coating.

Mineral wol is een prijsbewuste keuze om te isoleren. De meest voorkomende materialen zijn glaswol en rotswol.

3. Ecologische isolatiematerialen (isolerende kurkplaten of hennepplaten)

In de laatste jaren hebben ecologische isolatiematerialen hun opmars gemaakt. De natuurlijke na-isolatie moet iets dikker worden aangebracht, maar hebben over het algemeen een uitstekende isolatiekwaliteit.

Veel gebruikte materialen zijn isolerende kurk- en hennepplaten, maar ook cellulose en houtwol.

na-isoleren van de gevel

Afwerkingen gevelisolatie

Een van de grote voordelen van gevelisolatie is dat je kan kiezen uit een groot gamma van gevelafwerkingen. Zo kan je een gevel creëren die aansluit bij jouw wensen en budget.

1. Crepi

Een gevelisolatie afwerken met bepleistering is een van de meest populaire keuzes. Dit komt omdat crepi niet alleen snel geplaatst kan worden, maar ook je gevel goed beschermt tegen vocht en het een moderne uitstraling geeft.

Hoe dik moet gevelisolatie met crepi zijn? Crepi kan je heel dun laten aanbrengen en personaliseren in kleur, structuur en afwerking. Je hebt geen bijkomende fundering nodig en het is een van de meest praktische en budgetvriendelijke opties om uit te kiezen.

De richtprijs voor een crepi afwerking begint vanaf € 100 per m2 (incl. btw en plaatsing).

crepi isolatie

2. Steenstrips

Ben je niet echt fan van een egale crepi look? Dan kan je ook kiezen voor de authentieke gevelbekleding met steenstrips.

Je hebt ook hier geen extra fundering nodig en de steenstrips zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen

De strips worden gemaakt van gezaagde bakstenen en worden door een vakman rechtstreeks op het isolatiemateriaal gelijmd. Steenstrips zijn dus veel dunner dan echte bakstenen, maar eens ze op de gevel zijn kan je ze niet onderscheiden van een bakstenen buitenmuur.

De richtprijs voor een afwerking met steenstrips begint vanaf € 150 euro per m2 (incl. btw en plaatsing).

gevelisolatie met steenstrips

3. Houten gevelbekleding

Als je op zoek bent naar een warme uitstraling is een houten gevelbekleding perfect! Je kan kiezen uit verschillende soorten houten, zoals thermisch behandeld hout (bijv. thermowood) en tropisch hardhout (bijv. padoek, afzelia en afrormosia). 

Hout is een heel duurzaam materiaal en uiterst geschikt voor toepassingen buitenshuis. Bovendien vind je in het brede gamma aan houtsoorten en uitvoeringen zeker eentje voor jouw woning. 

De richtprijs voor een houten gevelbekleding begint vanaf € 120 per m2 (incl. btw en plaatsing).

Meer weten?

4. Gevelpanelen

Het grote voordeel aan gevelisolatieplaten zijn de verschillende materialen (bijv. PVC, composiet, hout en metaal) en uitvoeringen waar je uit kan kiezen. 

Een populaire uitvoering van gevelpanelen zijn sidings. Dit zijn smalle gevelstroken die je zowel kan schranken of in elkaar kan klikken. Daarnaast kan je de panelen ook horizontaal of verticaal laten plaatsen. 

Gevelpanelen kunnen een moderne of zelfs industriële look geven aan je gevel.

De richtprijs voor gevelpanelen begint vanaf € 100 per m2 (incl. btw en plaatsing).

buitengevelisolatie

5. Nieuwe buitenmuur

Wil je een authentieke, robuuste uitstraling voor je gevel en geen steenstrips? Dan kan je kiezen om een nieuwe buitenmuur te laten plaatsen.

Dit is natuurlijk heel wat arbeidsintensiever en daardoor de duurste optie in gevelbekleding.

Als je een spouw hebt, verwijdert de vakman eerst de oude buitenmuur. Vervolgens moet je een extra fundering laten plaatsen voor de isolatie en de nieuwe buitenmuur. 

Tot slot moet je na de gevelwerken ook nieuwe ramen en deuren laten plaatsen.

De richtprijs voor een nieuwe buitenmuur begint vanaf € 150 per m2 (incl. btw en plaatsing).

Op zoek naar info en advies?

6. Woning kaleien

Er bestaan natuurlijk nog andere mogelijkheden. Een optie zou kunnen zijn om je huis te kaleien. Kaleien is een techniek die al heel lang bestaat en die je kan toepassen op zowel oude gebouwen als nieuwbouw.

Het grootste voordeel is dat je gevel beschermd is tegen allerlei weersinvloeden.

De richtprijs voor kaleien begint vanaf € 25 per m2 (incl. btw en plaatsing).

huis kaleien

Wanneer kies je voor gevelisolatie? 

Gevelisolatie is een ideale keuze als je buitengevels nog niet geïsoleerd zijn en je de gevel wil beschermen.

Buitengevels isoleren

Wanneer je buitengevels nog niet geïsoleerd zijn of het na-isoleren van de spouw geen optie is, is het dringend tijd voor buitengevelisolatie!

Met een buitengevelisolatie ben je niet alleen verzekerd van meer wooncomfort, maar kan je ook een hele nieuwe uitstraling geven aan je woning! Je kan kiezen voor een nieuwe gevelafwerking en eventueel ook nieuwe ramen en deuren laten plaatsen. Bovendien stijgt de waarde van je woning hierdoor op de markt.

Gevel beschermen

Als je bestaande gevel beschadigd is en je vochtproblemen (zoals koudebruggen en schimmelvorming) wil oplossen of voorkomen, dan is gevelisolatie de juiste keuze. 

Bovendien zorgt gevelisolatie voor heel wat minder warmteverlies in vergelijking met slecht geïsoleerde gevels, waarbij tot 25% van de opgewekte energie verdwijnt. Je energiefactuur ligt zo gegarandeerd lager!

Vergelijk isolatiespecialisten

Wat zijn de voordelen en nadelen van buitengevelisolatie?

Bij elk soort werken zijn er zowel voor- en nadelen aan verbonden. Hier geven we beiden weer:

Voordelen

 1. Besparing op je energiefactuur: met buitengevelisolatie zorg je voor een nauw aansluitende isolatielaag zonder kans op koudebruggen. Je factuur is hierdoor heel wat lager.
 2. Hoger wooncomfort: met minder warmteverlies in je woning blijft de binnentemperatuur op peil en je geniet ook van minder geluidsoverlast.
 3. Afwerkingen: de verschillende soorten afwerkingen die aangebracht kunnen worden na de isolering geven je gevel een hele nieuwe uitstraling.
 4. Beschermd tegen slecht weer: met een gevelisolatie en de afwerking is je gevel heel goed beschermd tegen vocht, koude en vuil. Je moet niet langer inzitten met problemen zoals doorslaand vocht.
 5. Geen ruimteverlies: in tegenstelling tot gevelisolatie langs de binnenkant verlies je met buitengevelisolatie geen ruimte.
 6. Verhoogde EPC-waarde: met gevelisolatie verhoog je het EPC-energielabel en dit is heel gunstig voor de verkoopwaarde en -snelheid van het huis.

Nadelen

 1. Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie: de terugverdientijd voor buitengevelisolatie is 8 à 13 jaar en daardoor langer dan bij spouwmuurisolatie.
 2. Arbeidskosten voor installatie: de plaatsing van buitengevelisolatie is arbeidsintensief. Het is een complexe klus waarbij de vakman niet alleen de gevelisolatie zelf, maar ook de gevelafwerking moet plaatsen.
 3. Akkoord van gemeente: in veel gevallen (bijv. rijtjeshuizen en monumentale panden) heb je eerst toestemming van de gemeente nodig om het aangezicht van je gevel te veranderen. Dit is niet een groot nadeel, maar wel iets waar je rekening dient mee te houden.
Gevelisolatie laten uitvoeren door erkende vakmannen

Hoe gevelisolatie plaatsen? Stappenplan

Buitengevelisolatie is vaak een arbeidsintensieve klus die je door een ervaren vakman laat uitvoeren. Hier geven we een vier-stappenplan weer dat de vakman zal afleggen:

Stap 1: bestaande spouw isoleren

Als je een bestaande spouw hebt tussen de binnen- en buitenmuur, dan moet de vakman deze eerst opvullen met isolatiemateriaal. Op die manier vermijd je een koude luchtstroming tussen beide muren.

Als je geen spouwmuur hebt, dan is deze stap natuurlijk overbodig en kan je meteen beginnen bij stap twee!

Stap 2: isolatieplaten op buitenmuur aanbrengen

Voor buitengevelisolatie kiest de vakman meestal voor kunststof isolatieplaten. Deze platen zijn vochtwerend en kunnen met een zekere dikte ook een hoge isolatiewaarde bekomen. 

De isolatieplaten worden tegen je buitenmuur met een speciale lijm geplaatst. Eventueel worden de platen ook ondersteund door een lichtmetalen frame. 

Zo nemen de gevelisolatie en -afwerking niet veel ruimte in aan de buitenkant van de woning.

Stap 3: houten of metalen draagstructuur op de isolatielaag aanbrengen

De vakman monteert vervolgens een houten of metalen draagstructuur tegen de isolatieplaten

Op deze structuur kan de vakman de houten gevelbekleding of de gevelpanelen aanbrengen. Zo ontstaat er een luchtspouw tussen de isolatie en de gevelbekleding die vocht afvoert en ervoor zorgt dat de materialen droog en stabiel blijven.

Als je voor een gevelbepleistering (crepi) of steenstrips hebt gekozen, is deze draagstructuur niet nodig. Er worden in dat geval hoekprofielen en een wapeningsnet gebruikt.

Stap 4: afwerking

Tot slot wordt de gevel afgewerkt met de door jouw gekozen gevelbekleding. Het is belangrijk dat je een vakman kiest die gespecialiseerd is in jouw gevelbekleding om het beste resultaat te verkrijgen.

Ben je geïnteresseerd in gevelisolatie? Vind experten in je buurt en vergelijk vrijblijvend offertes

Wil je graag beginnen aan je buitengevelisolatie, maar ben je nog niet zeker over het geschikte materiaal en de afwerking? Of wil je liever een gerichte prijs voor jouw specifieke wensen? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen bij vakmannen in jouw buurt. Zo kan je een geïnformeerde keuze maken volgens jouw wensen en budget. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.