Vlas isolatie: eigenschappen, toepassingen en duurzaamheid

Stap in de wereld van vlas isolatie, een isolatiemateriaal dat dankzij zijn milieuvriendelijke eigenschappen opvalt. In dit artikel verken je de kenmerken van vlas als isolatiemateriaal en de vele manieren waarop het wordt toegepast. Ontdek waarom vlas isolatie een duurzame keuze is.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe duurzaam en milieuvriendelijk is vlas isolatie?

Wat vlas isolatie zo duurzaam maakt, is het feit dat het hernieuwbaar is. Vlas wordt in april gezaaid en in juli geoogst, met minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er komt weinig CO2 vrij tijdens de productie van vlas isolatie en op het einde van zijn levensduur is het gemakkelijk recyclebaar.

De vezels voor het isolatiemateriaal worden uit de reststoffen van de linnenproductie gehaald. Dit maakt van vlas een mooi voorbeeld van circulair isolatiemateriaal met een lage CO2-voetafdruk.

Ammoniumfosfaat of boorzouten worden vaak toegevoegd om het materiaal brandwerend en schimmelbestendig te maken.

Vlas isolatie lambda-waarde

De lambda-waarde, aangeduid als λ-waarde, is de maatstaf die wordt gebruikt om isolatieprestaties weer te geven. Deze waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Voor vlas isolatie is de lambda-waarde meestal tussen 0,035 en 0,040 W/mK. Vlas heeft dus een lage lambda-waarde, wat betekent dat het goede isolatie-eigenschappen heeft.

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de lambda-waarde bij het kiezen van isolatiematerialen.

Vlasisolatie

Wat is vlas eigenlijk?

Vlas, ook wel bekend als vlasplant, is een natuurlijke vezelplant. De belangrijkste vezels van vlas, die worden gebruikt voor isolatie komen van de stengels van de vlasplant.

De plant groeit in een cyclus van ongeveer honderd dagen, beginnend met het zaaien in april. In juli wordt het vlas geoogst en daarna begint het proces van het verwerken van de vezels.

Deze vezels worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder de productie van isolatiemateriaal.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Voordelen en nadelen vlas isolatie

Vlas isolatie biedt zowel voordelen als nadelen. Lees hieronder waarom vlas een populaire keuze is voor isolatie, maar ook waar je rekening mee moet houden.

Voordelen

 1. Natuurlijk en milieuvriendelijk: vlas isolatie wordt uit reststoffen van linnen gehaald. Het is dus een 100% natuurlijk en milieuvriendelijk product met een lage impact op het milieu. Daarnaast is het volledig afbreekbaar en herbruikbaar.
 2. Optimale temperatuurregulatie: vlas heeft een zeer goede warmteopslagcapaciteit, waardoor je geniet van aangename temperaturen in huis gedurende alle seizoenen.
 3. Vochtregulerend en schimmelbestendig: vlas is dampopen en ademend. Dit betekent dat het vocht efficiënt afvoert en schimmelvorming voorkomt.
 4. Uitstekende geluidsisolatie: naast warmte-isolatie heeft vlas ook goede geluidsisolerende eigenschappen.
 5. Lange levensduur: Vlas isolatie gaat tot wel 75 jaar mee, terwijl het zijn isolerende werking behoudt.

Nadelen

 1. Kosten: vlasisolatie kan duurder zijn dan andere materialen zoals minerale wol (glas– of rotswol) of PUR-isolatie, vooral als het gaat om grote oppervlakken.
 2. Isolatiewaarde: op vlak van thermische isolatie is het iets minder efficiënt dan sommige andere materialen, waardoor je een dikkere isolatielaag nodig hebt.
 3. Vormvastheid: vlas isolatiedekens zijn minder vormvast. Je hebt daarom vaak een ondersteunende structuur nodig voor een correcte plaatsing.

Hoeveel kost het plaatsen van vlas isolatie?

De prijs voor vlasisolatie is afhankelijk van:

 • Type vlas isolatie: je kan kiezen uit dekens, platen, of platen met afwerklaag.
 • Isolatiegebied: je kan er jouw dak, vloer, of muur mee isoleren.
 • Isolatiedikte: hoeveel isolatiemateriaal heb je nodig om de gewenste isolatiewaarde te halen?
 • Oppervlakte: het aantal vierkante meters dat je wilt isoleren.

Hieronder een tabel met gemiddelde richtprijzen per type vlas isolatie:

Type vlas isolatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vlasisolatie dekensVanaf € 40
Vlasisolatie platenVanaf € 40
Vlasisolatie platen (met afwerklaag)Vanaf € 40 – € 80

Let op: Dit zijn slechts richtprijzen en de uiteindelijke kosten kunnen veranderen afhankelijk van de specifieke kenmerken van je project. Je vraag best om offertes op maat voor een nauwkeurige prijsinschatting.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Welke uitvoeringen zijn er?

 1. Vlasisolatie dekens: vlasisolatie is beschikbaar in flexibele isolatiedekens met verschillende diktes om aan diverse isolatiebehoeften te voldoen. Dankzij hun flexibiliteit zijn ze ideaal voor oneven oppervlakken. Je gebruikt best draagstructuren, aangezien de dekens niet vormvast zijn.
 2. Vlasisolatie platen: naast dekens is vlasisolatie er ook in halfstijve isolatieplaten met verschillende diktes. Je kan de platen gemakkelijker plaatsen vanwege hun vormvastheid. De platen zijn ook verkrijgbaar met een afwerklaag aan de onderkant.

Wat isoleert het beste?

De optimale isolatie hangt af van de geschikte uitvoering voor jouw specifieke toepassing. Je kan een dak en een vloer best niet op dezelfde manier isoleren.

Optie 1: dak isoleren

Hoewel het isoleren van jouw dak aan de buitenzijde met vlas geen optie is, biedt het gebruik van vlas interessante mogelijkheden voor binnenisolatie of isolatie van de zoldervloer.

 1. Dak isoleren langs binnen: als er geen renovatie van het dak nodig is, kan je eenvoudig je hellend dak isoleren langs binnen met vlas. Een specialist plaatst de isolatie aan de binnenzijde van de dakconstructie, tussen de balken van de draagstructuur.
 2. Zoldervloer isoleren: als je de zolder niet als leefruimte gebruikt, is het vaak praktischer en minder duur om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Je zal dan een iets kleinere ruimte verwarmen, waardoor het te isoleren oppervlak ook kleiner is. Zowel dekens als platen van vlas kunnen worden gebruikt voor deze methode.

Optie 2: vloer isoleren

Vloerisolatie met vlas is een interessante keuze, vooral voor houten vloeren. Hier zijn twee manieren waarop vlasisolatie efficiënt kan worden toegepast:

 1. Benedenvloer isoleren langs onder: als je (kruip)kelder makkelijk toegankelijk is kan een specialist vlasisolatie eenvoudig plaatsen tussen de houten balken aan de onderkant van je vloerconstructie. Dit is de meest praktische en kosteneffectieve manier om je benedenvloer te isoleren.
 2. Tussenvloer isoleren langs onder: een verdiepingsvloer kan op deze manier ook geïsoleerd worden door vlasisolatie aan te brengen tegen het plafond. Als je kiest voor vlas isolatieplaten met een afwerklaag aan de onderkant, krijg je meteen een mooi afgewerkt plafond.
Vlas isolatie

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Optie 3: muur isoleren

Met vlasisolatie kan je zowel de binnenmuren als spouwmuren isoleren. Hier zijn de twee mogelijkheden:

 1. Spouwmuur isoleren (nieuwbouw): voor nieuwbouwprojecten kunnen spouwmuren worden geïsoleerd met vlas. Een specialist brengt vlasisolatieplaten aan bij de opbouw van de muren. Daarna kan je een gevelbekleding naar keuze aanbrengen.
 2. Binnenmuur isoleren: als spouwmuurisolatie geen optie is en je buitenmuur in een goede staat is, dan kan je isolatie met vlas gebruiken om je binnenmuren te isoleren. Een specialist gaat eerst een draagstructuur plaatsen, zoals metalen studs, en vult deze ruimte dan op met dekens of platen van vlas.

Let op: Binnenmuurisolatie is heel wat arbeidsintensiever en neemt plaats binnen in jouw woning.

Optie 4: gevel isoleren

 1. Isolatieplaten met vlas: bij nieuwbouw kan je vlasisolatie in de vorm van isolatieplaten toepassen bij de opbouw van de gevel. Deze platen bieden thermische isolatie en dragen bij aan het creëren van een energiezuinige woning.

Bestaan er nog andere isolatiematerialen?

Er zijn natuurlijk veel andere soorten isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan vermiculiet, stro, schelpen, PUR-schuim, schapenwol, polyesterwol, isolatieschuim, resolschuim, isolatiechips, inblaasisolatie, houtwol en houtvezelisolatie, om er maar een paar te noemen. Weet je niet zeker welke isolatie je moet kiezen, of twijfel je of vlasisolatie een goede optie voor je is? Raadpleeg dan specialisten door ons offerteformulier te gebruiken.

Vergelijk offertes en vind de juiste vakman voor jouw project

Op zoek naar de perfecte isolatiespecialist voor je project? Vul onderstaand formulier in en ontvang volledig gratis en vrijblijvend meerdere offertes op maat.

Het vergelijken van deze offertes stelt je in staat om de juiste specialist te vinden, maar ook om de meest voordelige en kwalitatieve optie te kiezen. Daarnaast is het inschakelen van een expert een grote meerwaarde voor je project.

Hun expertise zorgt ervoor dat het resultaat voldoet aan de hoogste standaarden en aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Wacht niet langer, vul het formulier in en begin vandaag nog met het vinden van de perfecte professional voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.