Isolatieplaten kiezen en plaatsen

Isolatieplaten kiezen en plaatsen in jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van de prijzen en de soorten isolatiepanelen. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Verschillende soorten isolatiepanelen

Bij het isoleren met platen is het belangrijk dat je de juiste materialen kiest. De meest gebruikte materialen zijn:

We bespreken de toepassingen, de prijzen en aandachtspunten van deze verschillende isolatieplaten hieronder in meer detail met jou.

PIR isolatieplaat

Een PIR isolatieplaat is heel breed toepasbaar, in veel woningen. Deze platen zijn ideaal voor het isoleren van een plat dak of spouwmuur. De goede thermische eigenschappen zorgen ervoor dat een PIR isolatieplaat goed isoleert, ook met een geringe dikte.

PIR bestaat uit een harde schuimstofplaat met een hoge brandveiligheidswaarde. De meeste van deze platen hebben een dampdichte laag aan beide kanten. Daarbovenop zijn PIR isolatieplaten heel geschikt voor de isolatie van daken uit EPDM of PVC.

De prijs van PIR isolatieplaten gaat van 20 tot 45 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.

PIR platen

PUR platen

PUR of polyurethaan isolatieplaten zijn één van de meest efficiënte isolatieplaten die je vindt op de markt. Het PUR materiaal is er in schuimvorm of in de vorm van PUR isolatieplaten. De platen hebben een betere isolatiewaarde in vergelijking met de schuim variant.

De PUR isolatieplaten garanderen bovenop een goede isolatiewaarde ook een bepaalde dikte. Er hoeft hierbij ook niets worden afgeplakt. Deze platen worden aangeraden als dak-, spouwmuur– en vloerisolatie.

De prijs van deze PUR isolatieplaten gaat van 20 tot 25 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.

Snel en gratis offertes vergelijken?

XPS paneel

Bij het isoleren van kelders, overzetdaken, sarkingdaken, gevels en spouwmuren wordt er wel eens gebruik gemaakt van XPS isolatie. Deze isolatieplaten zijn drukvast en zijn om deze reden dus prima geschikt om vloeren mee te isoleren.

XPS-panelen hebben een aantal voordelen:

 • Goede isolerende werking.
 • Makkelijk te verwerken.
 • Aangeboden met tand- en groefsysteem.

Als je de prijs bekijkt is een XPS isolatiepaneel goedkoper dan PIR en PUR isolatie, maar wel duurder dan EPS-platen. De prijs van XPS-panelen gaat van 30 tot 35 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.

XPS isolatieplaten

EPS-plaat

EPS-platen zijn gemaakt uit polystereen. Dit polystereen is één van de bekendste soorten isolatieplaten die er zijn. Het is vooral gekend als beschermingsmateriaal bij huishoudtoestellen.

Geëxpandeerd polystereen of EPS wordt vaak gebruikt bij isolatiematerialen die piepschuim bevatten. De platen zijn zeer licht en daarom ook heel makkelijk te gebruiken.

De prijs van zo’n EPS isolatieplaat gaat van 20 tot 25 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.

EPS-platen

Glaswol of rotswol

Isolatieplaten uit glaswol of rotswol worden ook wel soepele isolatieplaten genoemd. Deze zijn heel handig bij ongelijkmatige ondergronden zoals een zadeldak.

Hoewel een glaswol isolatieplaat voor 99% uit lucht bestaat, is deze zeer geschikt voor isolatie. Dit type isolatiemateriaal wordt vaak gebruikt bij dakisolatie.

Als we kijken naar rotswol zien we dat dit veel milieuvriendelijker is en betere akoestische waarden heeft.

De prijs van rotswol gaat van 20 tot 35 euro per vierkante meter.

De prijs van glaswol gaat van 15 tot 20 euro per vierkante meter. Beide prijzen zijn inclusief plaatsing maar exclusief btw.

dakisolatie

Vacuümisolatiepanelen (VIP)

Deze panelen zijn geavanceerde isolatiematerialen die gebruikmaken van een vacuüm om warmteverlies te minimaliseren.

Vacuümisolatiepanelen bestaan uit een microporeuze kern die is omhuld door een dunne, luchtdichte laag. Hierdoor presteert dit isolatiemateriaal beter dan traditionele isolatiematerialen.

Ze hebben een hoge thermische isolatiewaarde en behouden voor een lange tijd een hoog rendement.

De prijs van vacuümisolatiepanelen gaat van 150 tot 200 euro per vierkante meter.

Vacuüm isolatie

Wil je weten welk soort isolatiemateriaal geschikt is in jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw buurt

De prijs van isolatieplaten in 2024

De prijs van isolatieplaten hangt voornamelijk af van het soort isolatiepaneel dat je kiest en de isolerende werking ervan. EPS-platen zijn over het algemeen de goedkoopste isolatieplaten. Je betaalt gemiddeld 10 euro per vierkante meter voor een plaat van 10 centimeter.

We geven je in onderstaande tabel een overzicht van de richtprijzen per soort isolatiemateriaal zoals we hierboven al eens besproken hadden:

Soort isolatiemateriaalPrijs per vierkante meter (inclusief plaatsing, exclusief btw)
PIR-isolatieplaten € 20 – € 45
PUR-isolatieplaten € 20 – € 25
XPS-panelen € 30 – € 35 
EPS-isolatieplaten € 20 – € 25
Glaswol € 15 – € 20 
Rotswol € 20 – € 35
Vacuümisolatiepanelen € 150 – € 200

Let wel op: Het laten plaatsen van isolatieplaten brengt extra kosten met zich mee. Door de vakkennis van isolatiespecialisten ben je echter wel zeker dat de isolatieplaten juist geplaatst worden en voorkom je problemen in de toekomst.

Druk je kosten door premies aan te vragen voor jouw isolatieproject. Bij het isoleren van je muur, dak of vloeren, maak je aanspraak op een aantal premies en financiële voordelen. Hiermee kan je de kosten van de investering drukken. Enkele voorbeelden van deze premies zijn: Mijn VerbouwPremie, verlaagd btw-tarief, EPC-labelpremie,…

Wil je weten voor welke premies je in aanmerking komt en wat de exacte prijs is voor jouw isolatieproject? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

Kom hier de prijs te weten van jouw isolatieproject

Welke platen best gebruiken voor isolatie?

De isolatieplaten kunnen gebruikt worden voor heel wat toepassingen. Ze komen daarom ook vaak voor. Door isolatieplaten te gebruiken gaat de plaatsing snel en efficiënt.

Hieronder bespreken we in meer detail welke platen het best geschikt zijn voor het specifieke type isolatie dat je wilt uitvoeren.

1. Isoleren vloer

Bij de isolatie van vloeren wordt er vaak gebruik gemaakt van minerale wol, polyurethaan of polystyreen. Dit zijn thermische vloerisolatiematerialen die dan onder de draagvloer worden geplaatst. De platen moeten dicht op elkaar aansluiten om een lange duurzaamheid te garanderen.

Bij de plaatsing moet vermeden worden dat de platen een broeihaard worden voor bacteriën en schimmels. De materialen die je gebruikt moeten dan ook waterafstotend zijn.

Daarbovenop is de drukvastheid van het materiaal ook heel belangrijk. Zo vermijd je scheurvorming in de betegeling of in de ondervloer. Het isolatiemateriaal wordt vaak geplaatst bovenop de uitvulchape en net onder de vloerbekleding.

Piepschuim of polystyreen is het meest gebruikte isolatiemateriaal. De isolerende werking van piepschuim is echter niet zo hoog in vergelijking met andere varianten. Je kiest hierbij dus best voor een iets dikkere plaat.

Indien je isolatieplaten kiest in combinatie met vloerverwarming, worden de platen steeds onder de vloerverwarming en de chape geplaatst.

drukvaste isolatieplaten voor vloeren

2. Isoleren dak

Isolatieplaten worden heel vaak gebruikt voor het isoleren van daken. Bij een hellend dak zien we meer de glaswollen variant, maar bij platte daken wordt er ook vaak gebruik gemaakt van polyurethaan of PUR-platen.

Isolatieplaten zijn geschikt voor de isolatie van daken omdat ze grote oppervlakten kunnen overbruggen. Je kan in het geval van een plat dak de isolatie roofing er meteen opbranden.

glaswolplaten

3. Isoleren gevel en muur

Thermische isolatie van spouwmuren wordt ook af en toe gedaan met isolatieplaten. De grote afmetingen van deze platen zorgen voor een snelle installatie en afwerking van de isolatie.

De stevige glaswolplaten zijn de meest gebruikte isolatieplaten hiervoor. Maar ook thermisch isolatiemateriaal van polyurethaan is geschikt voor de gevel of muren.

Populaire artikelen

Hoe isolatieplaat plaatsen?

Hoe plaats je nu zulke isolatieplaten? We bespreken hieronder in een stappenplan hoe je een buitenmuur kan isoleren met PIR-platen. Met deze platen kan je isoleren en afwerken in één handeling.

 • Stap 1: bevestig de ventilatielatten. De ventilatielatten schroef je horizontaal tegen de wand. Hierbij houd je best een afstand van 30 centimeter tussen de platen aan. Plaats altijd een ventilatielat aan de onderzijde en bovenzijde van de wand. Tip: heb je vaak een vochtige wand of heb je vaker een vochtige ruimte? Maak dan stootvoegen in de gevel voor een betere ventilatie.
 • Stap 2: breng isolatielijm aan. Breng vanuit de hoek op elke ventilatielat een strookje isolatielijm aan. Deze strook moet net zo breed zijn als de isolatieplaat zelf.
 • Stap 3: bevestig de isolatieplaat. Plaats de isolatieplaat in de hoek en tegen de ventilatielatten. Houd hierbij een centimeter ruimte rond de plaat, tussen de plaat en de muur, vloer of plafond. Tip: schroef de platen ook vast in de ventilatielatten voor extra stevigheid.
 • Stap 4: meet de overgebleven lengte op. Heb je nog ruimte over boven of onder de geplaatste isolatieplaat? Dit vul je best op door een stukje van een nieuwe plaat af te zagen. Dit bevestig je dan weer met lijm en schroeven op de ventilatielatten en met flexibel PUR-schuim op de kopse kant van de eerste plaat. Je moet hierbij wel rekening houden met een centimeter ruimte aan de bovenzijde van de plaat.
 • Stap 5: breng weer isolatielijm aan. Op de ventilatielatten moet je voor een tweede isolatieplaat eraan te bevestigen nogmaals isolatielijm aanbrengen. Ook deze strook moet weer zo breed zijn als de isolatieplaat.
 • Stap 6: breng flexibel PUR-schuim aan. Spuit een ril van flexibele PUR op de lange zijde van de bevestigde isolatieplaat.
 • Stap 7: bevestig de tweede isolatieplaat. Plaats het overgebleven zaagstuk van de vorige plaat van stap 4 tegen de voorgaande plaat en de ventilatielatten. Zet de platen weer stevig vast met extra schroeven. Herhaal nu stap 5 tot en met 7 tot de volledige wand voorzien is van isolatieplaten.
 • Stap 8: vul de kieren op. Rond de platen zijn er kieren vrijgelaten, vul deze op met een ril flexibele PUR. Snijd vervolgens het overtollige schuim na het uitharden er eenvoudig af. Hierdoor krijg je een lucht- en dampdichte afsluiting tussen de isolatieplaten en de vloer en het plafond.
 • Stap 9: isoleer het kozijn (optioneel). Zaag hierbij een strookje van 20mm dikke PIR-plaat op maat. Lijm deze in de dagkanten van het kozijn, zo voorkom je onnodig warmteverlies.
 • Stap 10: bevestig de gipsplaten (optioneel). Je kan je wand na de plaatsing van de isolatieplaten nog afwerken met gipsplaten. Dit doe je eenvoudig door gipsplaatschroeven te bevestigen aan de PIR-platen. Vergeet zeker de dagkanten van het kozijn niet hierbij.
 • Stap 11: afronding voorzetwand. Wanneer de voorzetwand helemaal klaar is, kan je de platen afwerken volledig naar jouw wensen. Je kan ze schilderen, stucwerk voorzien of er nog ander plaatmateriaal tegenaan bevestigen als toplaag.

Hoe snijden en bevestigen?

Het snijden van isolatieplaten gebeurt best met een gekarteld mes. Er zijn verschillende messen die kunnen gebruikt worden voor isolatieplaten of materiaal tot 60 mm. Zijn jouw isolatieplaten dikker dan 60 mm, dan gebruik je best een reciprozaag met gekarteld zaagblad of een cirkelzaag.

Hoe bevestig je nu zo’n isolatieplaat tegen de muur of aan de vloer? Isolatieschroeven zijn de meest gebruikte en eenvoudigste bevestigingsmaterialen om isolatieplaten mee te bevestigen. De schroeven zijn speciaal gemaakt voor het bevestigen van isolatiemateriaal.

Afwerking

De afwerking van de isolatieplaten kan gebeuren volledig volgens jouw wensen. Zoals al vermeld in stap 11 van het stappenplan, kan je deze platen dus schilderen, maar je kan er ook stucwerk op aanbrengen of zelfs nog ander plaatmateriaal bevestigen op de isolatieplaten.

isolatieplaten afwerken

Vul onderstaand offerteformulier in en krijg gratis advies rond isolatieplaten op maat van jouw woning

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het kiezen en plaatsen van isolatieplaten aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Het contacteren van vakmannen is belangrijk bij deze overweging. Maak gebruik van hun expertise en advies om zo de perfecte isolatieplaten voor jouw woning te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.