PIR vs PUR: wat isoleert het beste? Gelijkenissen en verschillen  

Benieuwd welke isolatie je het meeste comfort én besparing oplevert? Ontdek of PIR vs PUR de beste keuze is voor jouw project. Leer de subtiele verschillen kennen voor een weloverwogen beslissing.

Vind isolatie-experts en ontvang gratis offertes

Wat is PIR en PUR isolatie? 

PIR en PUR zijn twee verschillende soorten isolatiemateriaal. Ze zijn beide vervaardigd uit een hardschuim kunststof en behoren tot de PU-kunststoffen. Ze zijn goede thermische isolatoren die gebruikt worden om gebouwen en woningen te isoleren en zo de energie-efficiëntie te maximaliseren. Beide materialen zijn heel licht en kunnen makkelijk verwerkt worden

PIR wordt gebruikt in de vorm van isolatieplaten, terwijl PUR te verkrijgen is in zowel platen als in schuim. PUR platen hebben een betere isolatiewaarde dan schuim, maar met PUR in schuim kan je makkelijker koudebruggen en moeilijk bereikbare plaatsen dichten. De combinatie van PUR platen en schuim wordt dan ook vaak aangeraden. 

Eigenschappen PIR platen 

PIR platen hebben een lambdawaarde tussen 0,018 en 0,027 waardoor dunne platen al een hoge isolatiewaarde halen. Dat maakt van PIR het populairste isolatiemateriaal. Ook zijn de platen te verkrijgen in verschillende diktes en maten waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Omdat de dunne platen al een hoge isolatiewaarde hebben, kan je erg dun isoleren en gaat er minder ruimte verloren. 

Eigenschappen PUR isolatieplaten 

PUR is ook een vaak en graag gebruikt isolatiemateriaal voor het isoleren van daken, muren en vloeren. Het voordeel van PUR is onder andere de gebruiksvriendelijkheid van het materiaal. Je kan makkelijk met PUR schuim naden en voegen dichten waarmee je koudebruggen tegengaat.

Voor grotere oppervlakken zijn PUR platen handiger. PUR platen wegen niet veel en zijn daardoor makkelijk te plaatsen. Tot slot zijn PUR platen water- en luchtdicht en gaat het materiaal voor een lange tijd mee. 

PUR vs PIR

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is het beste: PIR (polyisocyanuraat) vs PUR (polyurethaan) 

Overeenkomsten 

Beide materialen zijn geschikt voor warmte-isolatie en hebben een hoge isolatiewaarde. Zowel PUR als PIR kan gebruikt worden voor de isolatie van daken, vloeren en muren, maar zijn niet zo geschikt voor geluidsisolatie

Daarnaast zijn beide materialen milieuvriendelijk door hun lange levensduur. Het productieproces daarentegen is echter minder duurzaam, omdat er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het proces. 

Verschillen 

PUR en PIR verschillen niet alleen in de chemische samenstelling van de stof, maar ook in de graad van isolatiewaarde. PIR-platen hebben nog steeds een hogere lambda waarde dan PUR en isoleert dus beter, maar is dan ook duurder dan PUR. 

PIR is daarnaast minder brandbaar dan PUR, omdat het beter bestand is tegen hoge temperaturen en minder snel ontvlamt. PIR produceert ook minder schadelijke stoffen dan PUR bij verbranding. 

Tot slot is de drukvastheid bij PIR hoger dan bij PUR, wat de PIR platen zeer geschikt maken voor een plat dak, omdat je er op kan lopen zonder dat de platen vervormen. Hoewel PIR meer gewicht kan dragen dan PUR, is een constante druk op PIR en PUR wel afgeraden. 

Vind isolatiespecialisten bij jou in de buurt en ontvang vrijblijvend offertes

PIR: de duurdere, maar ook verbeterde versie van PUR 

PIR isolatieplaten, net als hun tegenhanger PUR, bestaan uit kunststofschuim. Het verschil zit hem in het gebruik van polyisocyanuraat en de toevoeging van katalysatoren en drijfgassen, waardoor PIR als een geavanceerdere versie van PUR wordt beschouwd. 

Voordelen 

  1. Waterafstotend: PIR isolatieplaten zijn bestand tegen vochtige omstandigheden, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes.
  2. Lichtgewicht en gemakkelijk te verwerken: door het lichte gewicht zijn PIR isolatieplaten eenvoudig te hanteren en te plaatsen, wat de installatie vereenvoudigt.
  3. Hoge isolatiewaarde, zelfs bij geringe dikte: PIR isolatieplaten bieden uitstekende isolatieprestaties, zelfs wanneer ze dun zijn, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes met beperkte ruimte.
  4. Uitstekende drukvastheid: dankzij hun hoge drukvastheid zijn PIR isolatieplaten bijzonder geschikt voor gebruik op platte daken.
  5. Geen vezels tijdens verwerking: anders dan bij bijvoorbeeld glaswol, komen er geen vezels vrij tijdens het verwerken van PIR isolatieplaten, wat de installatie schoner maakt.

Nadelen 

  1. Mogelijke naden en kieren bij installatie: bij het plaatsen van PIR isolatieplaten kunnen er naden en kieren ontstaan, die moeten worden afgedicht met isolatietape of gespoten PUR om koudebruggen te voorkomen.
  2. Grotere milieu-impact door productieproces: het productieproces van PIR isolatieplaten heeft een grotere milieu-impact vergeleken met sommige andere isolatiematerialen.
  3. Niet geschikt voor houten vloeren: PIR isolatieplaten zijn niet geschikt voor gebruik onder houten vloeren en zijn voornamelijk bedoeld voor betonnen vloeren.
PIR vs PUR isolatieplaten

PUR: beter dan de traditionele isolatieplaat

Bij de keuze tussen PUR en andere isolatiematerialen, biedt PIR over het algemeen superieure eigenschappen en isolatiewaarden, zij het tegen een iets hogere investering.

Als je toch de voorkeur geeft aan de meer budgetvriendelijke optie, is het goed om te weten dat PUR ook aanzienlijke voordelen heeft ten opzichte van andere isolatiematerialen en -technieken.

Voordelen 

  1. Eenvoudige verwerking: dankzij het handige kliksysteem en het lichte gewicht zijn PUR isolatieplaten gemakkelijk te installeren.
  2. Lange levensduur: deze isolatieplaten hebben een uitstekende duurzaamheid en gaan lang mee.
  3. Minimale isolatiedikte: met een hoge isolatiewaarde (Lambdawaarde 0,028 W/mK) is slechts een dunne laag isolatie nodig.

Nadelen 

  1. Naden en kieren: tijdens de installatie kunnen er naden en kieren ontstaan, wat mogelijk koudebruggen veroorzaakt. Het is van belang om deze goed af te sluiten met PUR schuim of isolatietape.
  2. Milieukwesties: het productieproces van PUR isolatieplaten is minder milieuvriendelijk vergeleken met sommige andere isolatiematerialen.
  3. Beperkte toepassing: PUR isolatieplaten zijn voornamelijk geschikt voor gebruik onder een betonvloer.

Ontvang offertes en vergelijk prijzen

De toepassingen van PIR en PUR (dak-, muur- en vloerisolatie) 

PIR en PUR isolatie zijn beide geschikt voor verschillende toepassingen in de woning. PIR isolatieplaten worden vaak gebruikt voor thermische isolatie van diverse delen van het huis, zoals hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.

Ze zijn doorgaans voorzien van een dampdichte laag aan beide zijden, waardoor een apart dampscherm overbodig is. De naden worden zorgvuldig afgedicht met tape.

Soms worden PIR-platen gecombineerd met andere isolatiematerialen, zoals glaswol, waarbij één zijde bedekt wordt met een dunne laag minerale wol om eventuele oneffenheden in de muur te egaliseren.

Dit type isolatie is vooral geschikt op locaties waar beperkte ruimte is, maar een hoge warmteweerstand vereist is.

Net als PIR kan ook PUR isolatie in plaatvorm worden geleverd. Bij renovaties wordt echter vaak voor PIR gekozen vanwege de verbeterde brandveiligheid.

PUR wordt meestal gebruikt in schuimvorm, bijvoorbeeld voor vloerisolatie, het navullen van spouwmuren of het dichten van gaten en kieren bij andere isolatiematerialen.

PUR isolatieplaten

Ook interessant voor jou:

Wat isoleert beter PIR of PUR?

PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan) zijn beide kunststof isolatiematerialen die worden gebruikt om gebouwen te isoleren.

PIR biedt over het algemeen een betere isolatiewaarde dan PUR, wat betekent dat het efficiënter is in het vasthouden van warmte. Dit komt door de specifieke chemische samenstelling van PIR.

Daarnaast heeft PIR betere brandwerende eigenschappen en is het drukvaster dan PUR.

Wat is beter EPS of PIR?

EPS (geëxpandeerd polystyreen) en PIR zijn verschillende soorten isolatiematerialen. PIR heeft over het algemeen een hogere isolatiewaarde dan EPS, wat betekent dat het effectiever is in het voorkomen van warmteverlies.

EPS is echter vaak voordeliger en wordt vaak gebruikt voor isolatie van bijvoorbeeld funderingen en vloeren. PIR wordt vaak gekozen voor toepassingen waar een hogere isolatiewaarde belangrijk is, zoals bij daken en gevels.

XPS, EPS of PIR: welk isolatiemateriaal kiezen?

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal – XPS, EPS of PIR – speelt je beslissing een cruciale rol in de isolatiewaarde en de algehele prestaties van je project.

Elk van deze materialen heeft zijn eigen sterke punten. XPS blinkt uit in drukvastheid, vochtbestendigheid en duurzaamheid.

EPS is dan weer economisch voordelig, licht van gewicht en eenvoudig te hanteren. PIR onderscheidt zich met een hoge thermische isolatiewaarde en goede vochtbestendigheid.

Voor een keuze die het best aansluit bij jouw specifieke behoeften, is het aan te raden om advies in te winnen bij specialisten op dit gebied.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Ontvang kosteloos en vrijblijvend deskundig advies en gedetailleerde offertes over PIR vs PUR isolatie en de installatie ervan. Hierdoor ben je verzekerd van maatwerkadvies voor de juiste isolatiekeuze.

Vergelijk prijzen en vind de optimale oplossing die perfect aansluit op jouw behoeften en situatie. Ontdek zo de meerwaarde van samenwerken met een erkende isolatiespecialist

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.