Stro isolatie: werking, aandachtspunten en prijs

Stro isolatie is een van de meest milieuvriendelijke manieren voor het isoleren van een woning. Door het gebruik van stro als isolatiemateriaal, worden woningen comfortabeler en bespaar je op stookkosten. In dit artikel gaan we in op de werking, aandachtspunten en prijs van stro isolatie.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Wat is stro isolatie?

Isolatiemateriaal uit stro is een natuurlijk en duurzaam product dat wordt gebruikt om gebouwen effectief te isoleren. Het gebruikte stro is een restproduct van granen uit de landbouw.

Stro wordt al eeuwenlang gebruikt voor isolatiedoeleinden vanwege zijn goede thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen.

Het is bovendien biologisch afbreekbaar, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van de isolatie. Stro kan worden toegepast in muren en daken.

Het heeft geen negatief effect op de brandveiligheid van een woning vanwege de compacte structuur die de zuurstoftoevoer beperkt.

Stro isolatie prijs

Eigenschappen van stro isolatie

Isolatiemateriaal van stro bezit verschillende eigenschappen die het aantrekkelijk maken voor isolatiedoeleinden:

  1. Goede thermische isolatiewaarde: strovlokken hebben een lage thermische geleidbaarheid (lambda-waarde) van ongeveer 0,040 W/mK, wat betekent dat ze effectief warmte kunnen vasthouden en kou buiten kunnen houden.
  2. Uitstekend vochtregulerend vermogen: stro heeft de capaciteit om vocht op te nemen en weer af te geven, waardoor het helpt om vochtproblemen in een gebouw te voorkomen en een gezond binnenklimaat te behouden.
  3. Dampopen isolatiepakket: het laat waterdamp door, waardoor condensatie wordt verminderd en vochtproblemen worden voorkomen.
  4. Hoge warmteopslagcapaciteit: strovlokken hebben de eigenschap om warmte vast te houden, wat bijdraagt aan een goede warmtebeheersing in zowel de winter als de zomer.
  5. Milieuvriendelijk: isolatie van stro is ecologisch verantwoord, omdat het geen schadelijke chemicaliën bevat en CO2-negatief is. Dit betekent dat het tijdens de groei van het stro meer CO2 opneemt dan tijdens de productie en het transport wordt uitgestoten.
  6. Recyclebaar: het is volledig recyclebaar, wat bijdraagt aan duurzaam bouwen en het verminderen van afval.
  7. Geluiddempend: naast thermische isolatie heeft het ook akoestische isolerende eigenschappen, wat bijdraagt aan een geluidsarme leefomgeving.
  8. Brandveilig: ondanks dat stro op zichzelf brandbaar is, wordt het in de vorm van compacte strovlokken als brandwerend beschouwd. Met de juiste afwerking en behandeling kan de isolatie een hoge brandwerendheid bereiken.

Krijg advies op maat van jouw woning

Wat kost stro isolatie?

De kosten van stro isolatie variëren, maar hier is een indicatie van de prijs per vierkante meter in vergelijking met enkele andere veelvoorkomende isolatiematerialen:

IsolatiemateriaalPrijs per m² (indicatief)
Stro isolatie€ 30 – € 50
Glaswol€ 15 – € 25
Rotswol€ 20 – € 30
EPS (piepschuim)€ 20 – € 25
XPS (geëxtrudeerd polystyreen)€ 25 – € 35
Cellulose isolatie€ 20 – € 30
Houtvezelisolatie€ 25 – € 35

Welke mogelijkheden heb je met een stro installatie?

Stro isolatie kan op verschillende manieren worden toegepast in een gebouw, afhankelijk van de isolatiebehoefte en de structuur van het gebouw. Hier zijn enkele mogelijke toepassingen van stro isolatie:

Optie 1: dak isoleren

Strovlokken kunnen worden gebruikt om zowel hellende als platte daken te isoleren. Ze worden ingeblazen of aangebracht tussen dakspanten of -balken.

Het dak kan worden afgewerkt met geschikte materialen om vochtinfiltratie te voorkomen en brandveiligheid te garanderen.

Optie 2: muur isoleren

Stro isolatie kan worden toegepast in muren van zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen. Het kan als vulmateriaal dienen in houtskeletbouw of worden aangebracht tussen massieve muren.

Aan de binnen- en buitenkant van de muren kunnen afwerklagen worden toegepast om de isolatie te beschermen en het uiterlijk te verbeteren.

Optie 3: vloer isoleren

Stro isolatie kan worden gebruikt voor vloerisolatie, met name bij houten vloerconstructies. Het wordt tussen de balken of onder de vloer geplaatst om warmteverlies naar de kruipruimte of de grond te verminderen.

Optie 4: geluidsisolatie

Naast thermische isolatie biedt stro isolatie ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor het verminderen van geluidsoverdracht tussen ruimtes. Het kan worden gebruikt in wanden en vloeren om geluidshinder te verminderen.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Alle voordelen en nadelen van stro isolatie op een rijtje

Voordelen

1. Milieuvriendelijk

De isolatie is een milieuvriendelijke keuze omdat het wordt gemaakt van een hernieuwbare en overvloedige bron: stro, een restproduct van granen.

Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, omdat stro meer CO2 opslaat tijdens de groei dan nodig is voor productie en transport.

2. Akoestische isolatie

Stro isolatie biedt uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Het helpt om geluidshinder tussen ruimtes te verminderen, wat zorgt voor een rustige en comfortabele leefomgeving.

3. Brandwerendheid

Hoewel stro op zichzelf brandbaar is, worden strovlokken in compacte vorm als brandwerend beschouwd. Met de juiste afwerking en behandeling kan het een hoge brandwerendheid bereiken, waardoor de veiligheid van het gebouw wordt verhoogd.

4. Duurzaamheid

Stro isolatie is duurzaam vanwege zijn lange levensduur en recyclebaarheid. Het vereist geen schadelijke chemicaliën en draagt bij aan het verminderen van de afvalstroom in de bouwsector.

Nadelen

1. Kostbaarheid

Een van de nadelen is dat het relatief duur kan zijn in vergelijking met sommige andere isolatiematerialen. De initiële kosten per vierkante meter zijn vaak hoger, wat voor sommige huiseigenaren een belemmering kan vormen.

2. Dikte

Een ander nadeel is dat stro isolatie vaak een grotere dikte vereist om dezelfde isolatiewaarde te bereiken in vergelijking met sommige andere isolatiematerialen. Dit kan leiden tot ruimtebeperkingen in een gebouw, vooral in situaties waar ruimte schaars is.

3. Ongedierte

Stro is van nature aantrekkelijk voor ongedierte, zoals knaagdieren en insecten. Het is belangrijk om passende maatregelen te nemen om ongedierte te voorkomen. Bescherm en onderhoud je stro goed, dan voorkom je deze mogelijke problemen.

Stro isolatie

Wat is de isolatiewaarde van stro?

De isolatiewaarde van stro wordt gemeten met behulp van de lambda-waarde (λ-waarde). De lambda-waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hoe lager de λ-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

In het geval van stro isolatie heeft het een lambda-waarde van ongeveer 0,040 W/mK. Dit betekent dat stro een redelijk goede thermische isolator is.

Ter vergelijking, minerale wol, zoals glaswol of rotswol, heeft een iets lagere lambda-waarde, wat betekent dat het nog iets beter isoleert dan stro. Het is belangrijk om te weten dat de lambda-waarde kan variëren afhankelijk van de verwerkingswijze van het stro.

Bestaan er nog andere isolatiematerialen?

Er zijn natuurlijk veel andere soorten isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan vermiculiet, spuitisolatie, resolschuim en inblaasisolatie, om er maar een paar te noemen. Weet je niet zeker welke isolatie je moet kiezen, of twijfel je of stro isolatie een goede optie voor je is? Raadpleeg dan specialisten door ons offerteformulier te gebruiken.

Info, advies en prijzen nodig voor stro isolatie? Vind de beste specialisten in jouw regio door offertes te vergelijken

Als je meer informatie, advies, of prijzen nodig hebt, ben je op de juiste plek. Vul het onderstaande formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende specialisten.

Door verschillende offertes te vergelijken, kun je de optimale installatie voor de gepaste prijs vinden. Of je nu overweegt om je huis te isoleren met stro of een ander isolatiemateriaal, vergelijken loont altijd om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.