Isolatiechips: kosten, voordelen en toepassingen

Op zoek naar isolatiemateriaal? Dan zijn isolatiechips wellicht een goede optie. Ze bestaan uit een speciale samenstelling van polymeren en kunnen gebruikt worden voor allerlei toepassingen. Isolatiechips zijn relatief eenvoudig te installeren en kunnen een grote energiebesparing opleveren. Ze zijn een populair isolatiemateriaal voor woningen. Meer weten over de kosten, voordelen en toepassingen? Lees dan zeker verder.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat zijn EPS isolatiechips?

EPS isolatiechips zijn vochtbestendige vlokken gemaakt uit polystyreen (piepschuim). Ze bestaan voor wel 99% uit lucht, waardoor ze zeer goed isoleren. Bovendien zijn ze bestand tegen schimmels en vocht. Met dit isolatiemateriaal kan je daarom bijvoorbeeld optimaal een vochtige en koude bodem isoleren in je kruipruimte.

Ze zijn relatief goedkoop en makkelijk aan te brengen door hun lichtgewicht.

Isolatiechips

Hoe werken ze?

De werking van isolatiechips berust op één simpel principe: de condensvorming van warme lucht tegen een koud oppervlak. Vocht zoekt steeds het koudste punt om te condenseren en het warmste punt om te kunnen verdampen.

In een niet-geïsoleerde kruipruimte zijn er verschillende koude punten aanwezig. Het enige warmtepunt is de warmte die vanuit de grondvloer naar beneden straalt. Door gebruik te maken van isolatiechips kan het aanwezige vocht nog steeds naar de koude bodem condenseren.

Wanneer je begint met stoken, zal het water onder de chips opnieuw willen verdampen. Door de aanwezigheid van de isolatiechips ontstaat er echter te veel weerstand in de isolatielaag, waardoor het vocht naar beneden condenseert.

Dit zorgt ervoor dat de temperatuur onder de isolatiechips steeds kouder wordt en boven de kruipruimte steeds warmer.

Meer info en advies nodig?

Wat kost isolatiechips? [Prijs]

De prijs voor isolatiechips is afhankelijk van een paar factoren: 

  • De grootte van de bodemoppervlakte: hoe groter de oppervlakte, hoe meer isolatie je nodig hebt.
  • Bereikbaarheid: heb je geen kruipluik? Dan moeten er enkele gaten worden geboord. Dat zorgt er wel voor dat de werkuren van je isolatie-expert oplopen.

Naast het feit dat er enkele gaten moeten worden geboord bij de afwezigheid van een kruipluik, blijven isolatiechips makkelijk om aan te brengen.

Ze zijn daarom heel wat goedkoper dan andere isolatiematerialen. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de 12 en 20 euro per vierkante meter.

Tip: druk de kosten met het verlaagde btw-tarief

Liever niet de volle pot betalen? Check dan zeker eens de voordelen van het verlaagde btw-tarief. De overheid stimuleert het isoleren van woningen door middel van het lage btw-tarief op het arbeidsdeel van de isolatie.

Zo betaal je dus 6% btw in plaats van 21% op de arbeid. 

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Toepassingen van isolatiechips

Dit type isolatie wordt voornamelijk gebruikt voor bodemisolatie van woningen. Zo worden ze gebruikt in zowel nieuwbouw als bestaande woningen.

Isolatiechips zijn zeker geschikt voor kruipruimtes met weinig ruimte of met veel oneffenheden. Je kan ze aanbrengen op verschillende ondergronden zoals beton, hout of zelfs zand. Niet enkel bodemisolatie is mogelijk met de chips, maar ook vloerisolatie.

Voordelen en nadelen van isolatiechips aanbrengen

Overweeg je om isolatiechips aan te brengen in je woning? Of twijfel je nog over andere isolatiematerialen? Check zeker de voor- en nadelen van isolatiechips voor je woning.

Voordelen

Isolatiechips bieden vooral heel wat voordelen:

  • Heel goede isolator: de chips bestaan voor 99% uit lucht, waardoor ze zeer goed isoleren. 
  • Gerecycleerd materiaal: de chips zijn gemaakt uit gerecycleerd polystyreen.
  • Licht van gewicht: de isolatiechips wegen zelfs minder dan 5 kg/m³.
  • Vochtbestendig: de chips zijn bestand tegen vocht en schimmels.
  • Makkelijk verplaatsbaar: hierdoor blijven grotere kruipruimtes toegankelijk.

Nadelen

Enkel de hoogte van je kruipkelder kan voor wat problemen zorgen. Niet elke kruipkelder is hoog genoeg voor de plaatsing van isolatiechips.

Je hebt zeker een hoogte nodig van 40 tot 50 centimeter of meer omdat er een minimale dikte van 30 centimeter moet worden aangebracht.

Isolatiechips

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Kruipruimte zelf met isolatiechips isoleren

Kan je ook zelf de kruipruimte isoleren met de chips? Zeker! Je kan de isolatiechips zelf snel en makkelijk aanbrengen. Maar als de kruipruimte te laag of erg vochtig is, schakel je best een expert in. Bij een voldoende hoogte van meer dan 50 cm kan je perfect zelf isoleren.

Hoeveel isolatiechips per m2?

De isolatiechips zijn verkrijgbaar in zakken van 500 liter. Heb je een laag van 25-30 cm nodig voor je isolatie? Dan kan je aan de slag gaan met één zak per 2 m².

Isolatiechips of -parels kiezen?

Heb je een te lage kruipruimte of kruipkelder? Dan zijn isolatieparels de perfecte oplossing. Ze bestaan uit ongeveer hetzelfde materiaal als isolatiechips, maar maken het mogelijk om kleinere ruimtes te isoleren door hun compact formaat. Denk bijvoorbeeld maar aan spouwmuren die dunner zijn dan 30 cm.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Wil je graag meer weten over isolatiechips? Of helemaal overtuigd en klaar voor de volgende stap? Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang jij tal van offertes van verschillende experten in jouw buurt.

Door te vergelijken, maak jij meer kans op de beste deal voor je renovatieproject. Werk steeds samen met een erkende specialist. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.