Isolatiepremie: welke bedragen en voorwaarden in 2024

Een goed geïsoleerd huis is essentieel om zuinig om te kunnen gaan met je energieverbruik en vele mensen zijn ook meer en meer op zoek naar duurzame alternatieven. Maar renovatiewerken kosten geld en premies zijn dan ook essentieel geworden om het betaalbaar te houden. Hier geven we een overzicht van de beschikbare isolatiepremies, de voorwaarden en de bedragen. 

Vraag advies aan een vakman

Wie heeft recht op isolatiepremies?

De isolatiepremie is beschikbaar voor alle gebouwen, inclusief woongebouwen, binnen het Vlaamse Gewest. Verder dient het gebouw minstens 15 jaar oud te zijn op het moment van de aanvraag, tenzij de werken aan je woning voor hernieuwbare energie zijn.

Als je bijvoorbeeld graag zonnepanelen wil installeren en een thuisbatterij dient je woning maar 5 jaar oud te zijn.

dun isoleren

Hoeveel subsidie krijg ik voor isolatie?

De premiebedragen en voorwaarden voor bepaalde renovatiewerken zijn afhankelijk van je statuut en je inkomensschijf. Hieronder geven we een overzicht van de statuten en inkomensgroepen:

De Mijn VerbouwPremie is bedoeld voor drie doelgroepen:

 1. Eigenaars die wonen in het pand waarin ze de werken (laten) uitvoeren.
 2. Eigenaars die een woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK) verhuren.
 3. Niet-eigenaars die in het pand wonen, bijvoorbeeld een huurder of een eigenaar-investeerder die verhuurt op de privé-huurmarkt.

Laagste inkomensgroep

Je kan een premie voor renovatiewerken aanvragen in alle categorieën en je hebt over het algemeen recht op 50% van het factuurbedrag (excl. btw) tot het plafond is bereikt. Hier zijn de voorwaarden om tot deze inkomensgroep te behoren:

GroepGezinssituatieInkomen
Eigenaar-bewonerAlleenstaandeMinder dan € 32.980
 Koppel of 1 persoon ten lasteMinder dan € 46.170
 Per extra persoon ten lasteExtra € 3.700 per persoon
Verhuurder van een woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK)  

Middelste inkomensgroep

Je kan een premie voor renovatiewerken aanvragen in alle categorieën, behalve de installatie van een gascondensatieketel.

De premiebedragen zijn iets later dan voor de laagste inkomensgroep en je hebt recht op 35% van het factuurbedrag (excl. btw) tot het plafond bereikt is. Je behoort tot de middelste inkomensgroep wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

GroepGezinssituatieInkomen
Eigenaar-bewonerAlleenstaandeTussen € 32.980 en € 46.170
 Koppel of 1 persoon ten lasteTussen € 46.170 € 65.960
 Per extra persoon ten lasteExtra € 3.700 per persoon
Verhuurder van een woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK)  

Hoogste inkomensgroep

Als je tot deze inkomensgroep behoort, krijg je enkel steun voor renovatiewerken die te maken hebben met energie-efficiëntie, zoals isolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler.

De premie bedraagt nog 8 euro per m² om je dak te isoleren, met een plafond van 40% van je factuur (excl. btw). Voor een warmtepompboiler ontvang je nog evenveel steun als bij de middelste inkomensgroep.

Je behoort tot de hoogste inkomensgroep onder de volgende voorwaarden:

GroepGezinssituatieInkomen
Eigenaar-bewonerAlleenstaandeMeer dan € 46.170
 Koppel of 1 persoon ten lasteMeer dan € 65. 960
 Per extra persoon ten lasteExtra € 3.700 per persoon
Bewoner die geen eigenaar is  
Eigenaar-investeerder (geen bewoner)  

Isolatiepremie zelf plaatsen?

De meeste renovaties moet je door een vakman laten uitvoeren of in sommige gevallen zelfs door een gecertificeerd aannemer. Enkel voor renovaties onder de categorie ‘Elektriciteit en sanitair’ en de categorie ‘Binnenrenovatie’ is doe-het-zelf wel toegelaten.

aannemer

Welke premies kan ik aanvragen?

Als je graag je woning wil laten isoleren, kan je beroep doen op verschillende isolatiepremies om de kosten te beperken en te genieten van een hoog rendement op je investering.

De volgende isolatiepremies zijn in 2024 beschikbaar: Mijn VerbouwPremie, verlaagd btw-tarief, totaalrenovatiebonus (of BENO-pass), EPC-labelpremie, gemeentelijke premies voor isolatie en de dakisolatie premie voor doe-het-zelvers.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Overzicht van de isolatiepremies in 2024

1.  Mijn VerbouwPremie

Vroeger moest je bij verschillende loketten aankloppen (bijvoorbeeld de Fluvius isolatiepremie of het Agentschap Wonen-Vlaanderen) voor financiële steun en was het niet altijd duidelijk wie wat aanbood. 

Sinds 1 oktober 2022 zijn energie- en renovatiepremies in Vlaanderen gebundeld in een centraal loket, genaamd Mijn VerbouwPremie.

Type werken

Het bedrag van elke premie hangt af van het type werk en van je inkomenscategorie. Hieronder geven we een overzicht van de isolatiewerken die onder Mijn VerbouwPremie vallen en de voorwaarden om het aanvraagproces te starten.

1. Isolatie van je dak of zoldervloer

Een goede isolatie van je woning is belangrijk om het warmteverlies tot wel 30% te verminderen.

Voor de hoogste inkomenscategorie bedraagt de premie € 8 per m2. Voor gemiddelde en lage inkomens wordt een verhoging op dit bedrag van respectievelijk 35% of 50% toegeschreven (tot een bepaald plafondbedrag).

De Rd-waarde van je dak- of zoldervloerisolatie moet minstens 4,5 m2 kilowatt bedragen.

dak renoveren met isolatiepremie

2. Isolatie van je buitenmuren

Ook voor de isolatie van je buitenmuren kan je deze premie aanvragen. De premie bedraagt € 15 tot € 30 per m2 voor de hoogste inkomenscategorie. Voor gemiddelde en lage inkomens wordt dezelfde verhoging op dit bedrag van respectievelijk 35% of 50% toegeschreven.

De Rd-waarde moet aan de buitenkant minstens 3m2 kilowatt bedragen en minstens 2m2 kilowatt voor isolatie aan de binnenkant. 

buitenmuur isoleren

3. Spouwmuurisolatie

Bij gebrekkige isolatie aan je muren kan je tot 25% warmteverlies oplopen in je woonst. Voor een premie bij spouwmuurisolatie krijg je € 5/m2 voor de hoogste inkomenscategorie. Dezelfde verhoging van 35% voor gemiddelde inkomens en 50% voor lage inkomens op dit bedrag geldt hier ook.

De maximale lambdawaarde voor een spouwmuurisolatie is 0,065 W/m.K. 

spouwmuurisolatie

4. Vloerisolatie

De premie voor vloerisolatie bedraagt € 6 per m2 voor hoge inkomens en heeft ook weer een verhoging van 35% en 50% voor respectievelijk gemiddelde en lage inkomens. 

De vloer of het kelderplafond moet je laten isoleren met een Rd-waarde van minstens 2m2 kilowatt. 

De vloer isoleren door gebruik te maken van de isolatiepremie

Renovatiepremie voorwaarden

 • Soort gebouw: het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • Technische voorwaarden: het isolatiemateriaal voldoet aan specifieke voorwaarden. Een erkend isolatiespecialist kan je verder informeren over deze vereisten.
 • Vakman: de isolatie moet door een erkende isolatiespecialist worden geplaatst en garandeert een correcte aanvraag van de premie.

Hoe vraag je isolatiepremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen via de premieaanvraag op de website. Het is belangrijk dat je jouw facturen en eventuele attesten voor je aannemer bijhoudt en foto’s bij de hand hebt.

Let hierbij op dat je facturen (excl. btw) meer dan 1.000 euro dienen te zijn en dat op datum van de premieaanvraag je facturen niet ouder zijn dan twee jaar.

Ook mag je geen facturen indienen die al volledig gedekt worden door een premie van Fluvius of Wonen-Vlaanderen. 

Verder heb je ook de EAN-code van je meter nodig die je kan vinden op je elektriciteitsfactuur.

De website geeft de evolutie van je aanvraag weer tot de eindbeslissing.

Snel en gratis offertes vergelijken?

2. Andere premies aanvragen

Hoewel de meeste financiële steun te vinden is onder het centrale loket van Mijn VerbouwPremie zijn er nog steeds Vlaamse premies die niet onder de Mijn VerbouwPremie vallen.

Verlaagd btw-tarief

Indien je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor renovatiewerken. 

Let op, want dit verlaagd tarief is een tijdelijke federale maatregel van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023.

familie speelt in de tuin

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus of BENO-pass bestaat nog steeds, maar er wordt vanaf nu rekening gehouden met de premies die je aanvraagt via Mijn VerbouwPremie. Mijn VerbouwPremie en Fluvius wisselen onderling de nodige informatie uit, dus hoef je hier zelf niets meer voor te doen.

kosten berekenen voor isolatiepremies

EPC-labelpremie

De Vlaamse regering introduceerde vanaf 1 januari 2021 de EPC-labelpremie om Vlaamse woningen energiezuiniger te maken.

De EPC-labelpremie is beschikbaar voor alle eigenaars van een woning met matige energieprestaties die graag hun woning binnen de 5 jaar willen renoveren om het EPC-label te verbeteren. Het bedrag van de labelpremie hangt af van de aard van je woning en de EPC-score die bereikt wordt dankzij de werken:

Personen met een laag inkomen kunnen een vermeerdering van 20% krijgen op het bedrag van deze premies.

De labelpremie kan niet gecumuleerd worden met de totaalrenovatiebonus. Je kan wel de labelpremie cumuleren met afzonderlijke premies voor bepaalde werken, maar het verkregen bedrag mag niet hoger liggen dan het factuurbedrag.

Als je een EPC-labelpremie wil aanvragen, dien je een kopie voor te leggen van een EPC-certificaat vanaf maximum 2019.

Je nieuwe label moet binnen de 5 jaar na de renovatie behaald worden en bevestigd zijn met een nieuw EPC-certificaat. Vervolgens kun je binnen 12 maanden na het behalen van je nieuwe label de premieaanvraag indienen bij Fluvius.

EPC-dakisolatie verbeteren door isolatiepremie aanvragen voor renovatiewerken

Gemeentelijke premies voor isolatie

Er bestaan ook gemeentelijke premies voor isolatiewerken. Hiervoor kan je best je eigen gemeente contacteren om de voorwaarden te bespreken.

isolatiepremie aanvragen

Dakisolatie premie voor doe-het-zelvers

Als je dak- of zoldervloerisolatie zelf aankoopt en wil plaatsen, is er vanaf 1 juli 2022 ook een tijdelijke doe-het-zelf premie beschikbaar bij Fluvius. De voorwaarden van deze tijdelijke premie zijn de volgende:

 • De isolatie moet zelf geplaatst zijn.
 • De premie is geldig voor de aankoop van het isolatiemateriaal.
 • De premie is geldig voor facturen met datum van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2024 en mogen op het moment van de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn. Enkel deze facturen komen in aanmerking voor de berekening van het premiebedrag.
 • De aanvraag moet worden ingediend bij Fluvius uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de eindfactuur.
 • Het isolatiemateriaal mag in verschillende lagen worden geplaatst, maar de totale Rd-waarde moet groter zijn dan of gelijk zijn aan 4,5m² K/W. De Rd-waarde van een eventuele bestaande isolatielaag mag niet worden meegerekend om de minimumwaarde van 4,5 m² K/W te behalen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Prijs isolatie 2024

De prijs van isolatiewerken is afhankelijk van het type werk. Hier geven we een kort overzicht van de prijzen voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, kruipruimte isolatie en vloerisolatie.

Spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie variëren op basis van het type woning. Een appartement, een tussenwoning, een hoekwoning, een 2-onder-1-kap en een volledig vrijstaande woning hebben allemaal verschillende kosten:

Type woningPrijs per m2
Appartement van 25 m2€ 20 tot € 24
Tussenwoning van 65 m2€ 12 tot € 16
Hoekwoning van 65 m2€ 18 tot € 21
2-onder-1-kap van 105 m2€ 14 tot € 17
Vrijstaande woning van 105 m2€ 20 tot € 24

Dakisolatie

De prijs voor dakisolatie is afhankelijk van het soort dak. Een hellend of plat dak heeft elk andere technieken en isolatiemateriaal nodig. 

Prijzen per isolatiemateriaal:

IsolatiemateriaalPrijs per m2
Glaswol€ 10 
Isolatieplaten of isolatiepanelen€ 13
Rotswol€ 15
Spuitisolatie€ 25

Prijzen per techniek: 

Type werkEenheid voor prijs te berekenenPrijs per m2
Type werkEenheid voor prijs te berekenenPrijs per m2
Warm dak isolatie met PUR of PIRPer m2 (incl. verwijderen en herplaatsen bestaande dakbedekking en btw)Tussen € 60 en € 75
Koud dak isolatie met PUR of PIR isolatieplatenPer m2 (excl. betimmeren van de zolder)Tussen € 35 en € 45
Koud dak isolatie met glaswol of steenwol dekenPer m2 (excl. betimmeren van de zolder)Tussen € 20 en € 30
Aftimmeren zolder na isolatiePer m2Tussen € 25 en € 40

Kruipruimte

De prijzen voor een kruipruimte te isoleren is afhankelijk van het isolatiemateriaal:

IsolatiemateriaalEenheid voor prijs te berekenenPrijs per m2
Zand (natuurlijk)Per m2, laag van ongeveer 25 cm diepCirca. € 15
Schelpen (natuurlijk)Per m2, laag van ongeveer 25 cm diepCirca. € 17,50
Schelpen van polystyreen (synthetisch)Per m2, laag van ongeveer 25 cm diepCirca. € 25
Isolatiekussentjes (synthetisch)Per m2Tussen € 25 en € 35
Folie (synthetisch)Per m2Tussen € 20 en € 30
PUR (synthetisch)Per m2Tussen € 25 en € 35

Vloerisolatie

De prijs van vloerisolatie hangt af van de woning en of je een betonnen of houten vloer hebt. Over het algemeen is een betonnen vloer goedkoper te isoleren door het gladde oppervlak dan een houten vloer waarbij de balken geïsoleerd moeten worden.

Type woningBetonnen vloerHouten vloer
Tussenwoning€ 1.350 (53 m2)€ 1.650 (56 m2)
Hoekwoning€ 1.500 (60 m2)€ 1.800 (63 m2)
Twee-onder-een kap€ 1.600 (65 m2)€ 2.000 (69 m2)
Vrijstaande woning€ 2.000 (80 m2)€ 2.400 (87 m2)

Meer weten over isolatiepremies? Stel je vragen en ontvang advies en info op maat!

Is het nog niet helemaal duidelijk welke isolatiepremie geschikt is voor jouw situatie? Aarzel dan niet om gratis en vrijblijvend advies aan te vragen en/of offertes op maat van vakmannen in jouw buurt.

Met hun deskundige ervaring weten zij meteen welke premies beschikbaar zijn voor jouw renovatiewerken en hoe je deze kan aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.