Isolatieglas: welke past het beste bij jou?

Voor een optimale isolatie van je woning is het belangrijk om het juiste isolatieglas te kiezen. Bovendien zorgt een goede isolering ook voor lagere energiekosten, minder geluidsoverlast en een hoger wooncomfort. Hier leggen we even uit welke soorten isolatieglas er zijn, wat de kenmerken van isolatieglas zijn en hoe je het kan aanschaffen.

Op zoek naar advies op maat?

Hoeveel en welke soorten isolatieglas zijn er?

Heel wat mensen kiezen de laatste jaren om hun enkel of dubbel glas te vervangen met isolatieglas. We bespreken kort de verschillen tussen dubbel glas, isolatieglas en driedubbel glas.

1. Dubbele beglazing

Bij een dubbele beglazing (of thermopane) is er een ruimte tussen de twee glaslagen. Deze ruimte wordt de glasspouw genoemd en bestaat uit droge lucht.

Ramen van dubbele beglazing lijken misschien wel identiek op isolatieglas, maar de isolatie bij enkele of dubbele beglazing is heel beperkt ten opzichte van isolatieglas. Het heeft een isolerende waarde (of U-waarde) van ongeveer 2,8 W/m2K.

Over het algemeen wordt dubbele beglazing hierdoor niet meer voor nieuwbouw gebruikt of aangeraden bij renovaties. 

Vergelijk tot 5 gratis offertes

2. Hoogrendement glas

Hoogrendement of HR glas is de meest gekozen vorm van isolatieglas en krijgt zijn naam door het hoog rendement en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bij HR glas is de glasspouw gevuld met droge lucht, edelgas of krypton. Daarnaast heeft dit isolerende glas een flinterdunne coating om de koude lucht buiten te houden en de warme lucht binnen. 

Er zijn vier verschillende soorten HR glas verkrijgbaar, afhankelijk van de U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe hoger de isolerende werking.

HR glas: dubbel glas met coating 

HR glas is de eerste opvolger van standaard dubbel glas. De glasspouw is gevuld met droge lucht, maar het glas heeft een warmte-reflecterende coating aan de spouwzijde om beter te isoleren.

Het laat zonnestralen door en weerkaatst de langgolvige straling. HR glas wordt enkel bij herstelwerkzaamheden toegepast wanneer er geen kleurverschil mag zijn tussen de oude en nieuwe ramen.

Het heeft een U-waarde van ongeveer 1,9 W/m2K.

HR+ glas: dubbel glas met coating en gasvulling

HR+ glas heeft dezelfde coating als HR glas, maar krijgt een opvulling in de glasspouw van gas (argon of krypton) in plaats van droge lucht. Ook HR+ wordt enkel op de vervangingsmarkt gebruikt en heeft een U-waarde van ongeveer 1,6 W/m2K.

HR++ glas: dubbel glas met verbeterde coating en gasvulling

HR++ glas is de standaardkeuze voor zowel nieuwbouw als bij renovaties. Het heeft een verbeterde metalen coating in vergelijking met HR en HR+ glas en de glasspouw is opgevuld met argon gasvulling.

De U-waarde bedraagt ongeveer 1,2 W/m2K.

HR+++ glas: driedubbel glas met verbeterde coating en gasvulling

Tot slot is er ook driedubbel glas of HR+++ glas. Dit glas bestaat niet uit twee, maar drie glasplaten en twee spouwen.

De spouwzijden van de twee buitenste ruiten zijn voorzien van de verbeterde metalen HR++ coating en de glasspouw is opgevuld met krypton.

Driedubbel glas geeft hierdoor de beste warmte- en geluidsisolatie met een U-waarde van 0,9 W/m2K.

Isolatieglas HR+++ is een goede keuze als je erg energiebewust wil werken. Je moet wel opletten dat je raamprofielen dit type isolerende beglazing kunnen dragen, aangezien de glasplaten een stuk zwaarder zijn dan HR++ glas.

dubbel glas

Wat is het beste isolerende glas?

Het beste isolatieglas hangt af van jouw budget en specifieke wensen. Isolatieglas HR++ is de standaardkeuze met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee keer beter dan dubbel glas.

Indien je een passiefhuis hebt of je jouw woning verwarmt met een warmtepomp of zonneboiler, dan is driedubbel glas een interessante keuze. Let wel op want met driedubbel glas moet je sowieso de raamkaders vervangen.  

Wil je zeker zijn van de beste prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan

Wat zijn de kenmerken van isolatieglas?

Zoals eerder al vermeld, bestaat isolatieglas uit twee of drie glasplaten met daartussen een glasspouw. Deze is bij isolatieglas HR opgevuld met droge lucht, bij HR+ en HR++ opgevuld met argongas en bij HR+++ opgevuld met krypton.

Aan de spouwzijde van de glasplaten zitten ook 1 of 2 coatings die de isolerende werking versterken. Hier sommen we nog zes voordelen op van isolerend glas: 

 1. Lagere energiefactuur: in tegenstelling tot enkel of dubbel glas isoleert isolatieglas tot 3 keer beter. Je bespaart op je energiefactuur en de terugverdientijd is voor HR++ gemiddeld 6 tot 7 jaar.
 2. Hoger woon- en warmtecomfort: door de isolerende werking geniet je van een warme woning in de winter en een koele woning in de zomer. Ook condensvorming en dat tochtgevoel bij je ramen zijn verleden tijd.
 3. Minder omgevingsgeluid: isolatieglas is niet alleen geweldig om de temperatuur op peil te houden, maar ook om geluidsoverlast van auto’s, spelende kinderen, enz. tegen te houden.
 4. Betere veiligheid van je woning: isolatieglas is dikker en steviger dan enkel of dubbel glas. Je woning is zo meteen veiliger tegen inbraak. Bovendien kan je kiezen voor nog sterker materiaal met speciaal inbraak- en brandwerend isolatieglas.
 5. Lagere CO2-uitstoot: isolatieglas is een milieubewuste keuze omdat het de noodzaak om de verwarming vaak op te zetten vermindert, wat leidt tot minder CO2-uitstoot.
 6. Personalisatie: isolatieglas kan je volledig personaliseren naar jouw wensen. Wil je graag zonwerend glas, extra geluidsisolatie, inbraakwerend glas of letsel- en doorval veiligheid? Dat kan allemaal!
PVC-profielen

Welke dikte heeft het glas?

Hoe dikker het glas, hoe hoger de isolatie en het gewicht. Gemiddeld zijn enkel en dubbel glas ongeveer 4 mm dik. 

De breedte van HR glas is afhankelijk van de grootte van de ruit. Hoe groter de ruit, hoe dikker het glas moet zijn. Glasdiktes variëren van 4 mm buitenblad en 4 mm binnenblad tot 6 mm buitenblad en 6 mm binnenblad.

De totale glasdikte wordt berekend door de som van de afmetingen van het buitenblad, het binnenblad en de spouw. Bijvoorbeeld, een opbouw 5-spouw -4 wil zeggen dat het buitenblad 5 mm dik is en het binnenblad 4 mm. Als je spouw vervolgens 13 bedraagt, dan is je totale glasdikte 22 mm dik.

Om de precieze glasdikte te weten te komen, raden we aan om contact op te nemen met vakmannen. Zij kunnen eenvoudig een sterkteberekening maken voor het juiste glas.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Isolatieglas kopen

De kosten voor isolatieglas in je woning hangen af van het aantal en het type ramen, de afmetingen van deze ramen en de soort beglazing die je kiest. Ook kan de prijs oplopen als je graag extra opties zou willen toevoegen, zoals zonwering, brandwering en inbraakwering.

Hier geven we alvast een overzicht van de gemiddelde prijzen per m2 voor isolatieglas en dubbelglas.

Prijzen HR-isolatieglas

Type isolatieglasPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)Gemiddelde jaarlijkse besparing per m² beglazing
HR en HR+ glas€ 110 tot € 130€ 11
HR++ glas€ 115 tot € 140€ 13
HR+++ glas€ 150 tot € 230€ 14

Prijs dubbelglas

De prijs van dubbelglas (incl. plaatsing) bedraagt ongeveer € 115. Aangezien dit even duur is als HR+ glas is het dan ook aangeraden om over te stappen op hoogrendement glas voor een betere isolatie.

Belangrijke aandachtspunten

Alvorens je het isolatieglas bestelt, is het altijd goed om eerst even deze zaken te overlopen:

 1. Het type raam: je moet eerst nagaan of je het isolatieglas in je bestaande raamkaders kan laten plaatsen of volledige nieuwe ramen nodig hebt. Indien je ramen meer dan 10 jaar oud zijn, is het aangeraden om ook je ramen te vervangen. Ga na welk type raam (vast, draaikiepraam, enz.) geschikt is voor jouw isolatieglas.
 2. Het glas in je deuren: als je buitendeuren dubbel glas hebben, kan er nog steeds veel warmte verloren gaan in je woning. Als je het budget hebt, kun je overwegen om de oude beglazing in je deuren te vervangen of nieuwe, isolerende deuren te installeren.
 3. Ramen met een kwaliteitskeurmerk: vraag aan je vakman altijd wat de isolatiewaarde van je nieuw isolatieglas bedraagt. Ook kan je navragen of de PVC-profielen hun kleur op langere termijn behouden en of het hang- en sluitwerk voldoet aan de huidige kwaliteitsnormen.
 4. Huidige beglazing en raamkaders: de huidige beglazing is een goede indicatie om te weten welke upgrade je moet maken. Staat er geen code met HR+, HR++ of HR+++ op de aluminium strip tussen de glasplaten? Dan heb je te maken met dubbel glas in plaats van isolatieglas. Indien je raamkaders niet dik of stevig genoeg zijn, kan het zijn dat je volledig nieuwe ramen moet laten plaatsen. Door dit op voorhand na te gaan, vermijd je onnodige arbeidskosten.
 5. Een luchtdichte plaatsing: bij de installatie van je isolatieglas is het belangrijk dat de plaatsing luchtdicht is. Een vakman kan voor een sluitende isolatieschil zorgen. Op die manier ben je zeker van de beste isolatie.

Premie voor plaatsen hoogrendementsglas

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas kan je Mijn VerbouwPremie aanvragen. 

Indien je woning ook ouder is dan 10 jaar, kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de arbeids- en materiaalkosten.

Let wel op want premies zijn enkel beschikbaar wanneer je professionele hulp inschakelt van een vakman. Je hebt geen recht op een premie als je de werken zelf uitvoert en je betaalt het volledige btw-tarief van 21%. 

vakman gaat nieuwe ramen plaatsen

Graag advies op maat? Contacteer gratis onze experten

Is het nog niet volledig duidelijk of wil je graag een precieze prijs weten voor isolerende beglazing in jouw huis?

Vraag dan hier gratis en vrijblijvend advies en offertes aan bij specialisten in jouw buurt. Met hun expertise kunnen zij gericht jouw vragen beantwoorden en samen met jou tot de beste oplossing komen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.