Premie spouwmuurisolatie: aandachtspunten en soorten in 2024

Of je nu eigenaar-bewoner bent, een investeerder of verhuurder, er zijn diverse opties om financiële ondersteuning te ontvangen voor het isoleren van je spouw. Leer meer over de verschillende premies voor spouwmuurisolatie, voorwaarden en hoe je deze kunt aanvragen. Ook delen we handige besparingstips voor een optimaal isolatieproject.

Vind isolatiespecialisten en ontvang gratis offertes

Alle beschikbare spouwmuurisolatie premies op een rijtje 

Er zijn verschillende soorten premies beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Hieronder volgt een handig overzicht:

Mijn VerbouwPremie

Overweeg je spouwmuurisolatie? Ontdek de voordelen van de Mijn VerbouwPremie, die de Vlaamse renovatiepremie en Fluvius energiepremies bundelt.

Voor wie? 

Eigenaars en investeerders (niet-bewoners) die bestaande spouwmuren isoleren, komen in aanmerking voor de premie.

Eigenaar-bewoners in de middelste of laagste inkomenscategorie en verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor kunnen de premie ontvangen voor diverse werken aan de buitenmuur.

Isolatiewerken

De premie geldt voor het isoleren van bestaande spouwmuren en andere gerelateerde werken, zoals buitenmuurisolatie, verwijderen van asbesthoudende gevelbekleding, en meer.

Voorwaarden en aanvragen 2024

 • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum en gelegen zijn in het Vlaamse Gewest.
 • Max. lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal is 0,065W/m.K. De spouw moet volledig opgevuld zijn en een breedte van 50 mm hebben.
 • De spouwmuurisolatie moet geplaatst worden door een erkende aannemer.

Je kunt de premie online aanvragen via het digitaal loket, uiterlijk 2 jaar na de laatste factuur. Benodigde documenten zijn onder andere (eind)facturen en het attest van de aannemer.

Een vakman kan je hierbij assisteren. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers van spouwmuurisolatie via het offerteformulier.

Premiebedrag

Het bedrag voor spouwmuurisolatie premies varieert afhankelijk van de aard van het gebouw en de aanvrager:

Woningen:

 • Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie / verhuurder aan sociaal verhuurkantoor: tot 50% van de investering, max. € 6.000.
 • Eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorie: tot 35% van de investering, max. € 4.200.
 • Eigenaar-bewoner hoogste inkomenscategorie / andere investeerder: € 5 per m² spouwmuurisolatie, max. 40% van factuurbedrag (excl. btw).

Andere gebouwen (appartementsgebouwen, niet-woongebouwen):

 • Eigenaar / investeerder: € 5 per m² spouwmuurisolatie, max. 40% van factuurbedrag (excl. btw).
 • Premie geldt vanaf de eindfactuur vanaf 2021.

In geval van een appartementsgebouw gaat de premie naar de investeerders van het gehele gebouw. Individuele eigenaars-bewoners komen niet in aanmerking, tenzij er een vereniging van mede-eigenaars is opgericht.

Meer weten?

Totaalrenovatiebonus

Ook de Totaalrenovatiepremie kan jou ondersteunen bij het isoleren van je spouwmuren en andere energiebesparende maatregelen voor een duurzamere woning.

Voorwaarden en aanvragen 2024

Als je naast het isoleren van de spouwmuur in een woning of wooneenheid nog twee andere energiebesparende maatregelen neemt, kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus.

Het bedrag van de bonus neemt toe naarmate je meer maatregelen binnen vijf jaar laat uitvoeren. De volgende maatregelen komen in aanmerking:

 • Dak- of zoldervloerisolatie.
 • Buitenmuurisolatie (langs binnen, langs buiten of via de spouw).
 • Vloer- of kelderisolatie.
 • Hoogrendementsbeglazing.
 • Zonneboiler.
 • Warmtepomp.
 • Ventilatiesysteem.

Bonusbedrag 

De bonus wordt bepaald door het aantal uitgevoerde investeringen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers, personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, ligt het bonusbedrag 50% hoger.

LET OP: De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

Ontvang gratis advies van een expert

EPC-labelpremie

Indien je energiebesparende maatregelen, zoals isolatiewerken, laat uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021, kom je ook in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Deze premie geldt wanneer je na de renovatie een beter energielabel behaalt op je EPC-attest dan voorheen.

Niet te vergeten: Sinds 2023 geldt er een renovatieverplichting voor degenen die een bestaande woning aankopen met een lage energieprestatie (E of F). Zij dienen hun woning binnen de 5 jaar zodanig te renoveren dat deze minimaal een label D behaalt. In dit geval biedt de EPC-labelpremie een waardevolle financiële ondersteuning.

Voorwaarden en aanvragen 2024

Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie dien je aan volgende voorwaarden te voldoen:

 1. Woning zelf: de premie is beschikbaar voor een woning of wooneenheid met een lage energieprestatie. Dit moet aangetoond worden met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Voor een huis moet het energielabel op dit attest E of F zijn, terwijl voor een appartement dit D, E of F moet zijn.
 2. Renovatietermijn: binnen 5 jaar na de datum op het EPC-attest dien je door middel van bijvoorbeeld muurisolatie, dakisolatie, een warmtepomp, enzovoort, een beter EPC-label te behalen. Voor een huis betekent dit minimaal het energielabel C, en voor een appartement minimaal het energielabel B.
 3. Erkende energiedeskundige: voor deze premie dien je 2 EPC-keuringen te laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige type A. Deze deskundige bezoekt je woning en verwerkt alle benodigde gegevens in een softwareprogramma. Enkele dagen later ontvang je het EPC-attest per post.
 4. Niet combineerbaar met de Totaalrenovatiebonus: let op, de EPC-labelpremie kan niet gecombineerd worden met de Totaalrenovatiebonus.

Om de EPC-labelpremie aan te vragen bij Fluvius, dien je twee stappen te volgen:

 • Stap 1: activering van de EPC-labelpremie (Voor de renovatie). Start je aanvraag door de EPC-labelpremie te activeren op de website van Fluvius. Hier voer je de gegevens van het EPC van je woning in en selecteer je het EPC-label. Vervolgens heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • Stap 2: uitbetaling van de EPC-labelpremie (Na de renovatie). Nadat je woning is gerenoveerd en je een nieuw EPC hebt laten opstellen, kun je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Op de website van Fluvius voer je de gegevens in van het EPC na de renovatie en selecteer je het nieuwe EPC-label.

Premiebedrag

De EPC-labelpremie biedt financiële ondersteuning voor wie zijn woning energie-efficiënter maakt. Ontdek hieronder de premiebedragen afhankelijk van het behaalde EPC-label na renovatie binnen de 5 jaar.

Behaald EPC-label na renovatie binnen de 5 jaarPremiebedrag voor huis met label E of FPremiebedrag voor appartement met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

Interesse? Ontvang gratis tot 5 offertes

Verlaagd btw-tarief

De besparingen op de eindfactuur zijn niet alleen afkomstig van de uitgekeerde premies. Het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken speelt hierin ook een aanzienlijke rol.

Bij isolatiewerken uitgevoerd in een woning ouder dan 10 jaar, geldt namelijk een btw-tarief van slechts 6% in plaats van de standaard 21%.

Deze regeling is van toepassing zelfs als de woning gedeeltelijk (minder dan 50%) voor professionele doeleinden wordt gebruikt.

Voorwaarden en aanvragen 2024

Voor de btw-verlaging is het essentieel dat de spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd en gefactureerd door een erkende aannemer. Zowel de levering als de plaatsing van de materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.

Het is verstandig om meerdere vakmensen te raadplegen, zodat je verschillende voorstellen en prijzen kunt vergelijken. Ontvang vrijblijvend op maat gemaakte offertes voor jouw project.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Huur- en isolatiepremie

Voor huurwoningen die bewoond worden door prioritaire doelgroepen, zoals beschermden afnemers en huurders met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, geldt een extra hoge premie voor spouwmuurisolatieprojecten. In dit geval zal een projectpromotor de verhuurder en huurder begeleiden gedurende het hele project.

Voorwaarden en aanvragen 2024

Bij interesse neemt zowel de verhuurder als de huurder contact op met een projectpromotor in de buurt. Na goedkeuring van beide partijen worden verdere afspraken gemaakt over de uitvoering en financiering van het project.

De projectpromotor kan ervoor kiezen om zelf de werken uit te voeren, maar dient hiervoor wel erkend te zijn voor isolatiewerken. Een andere optie is dat de projectpromotor een aannemer inschakelt voor de uitvoering.

Premiebedrag

De projectpromotor ontvangt een premie van € 12 per vierkante meter en € 200 per dossier. Indien deze premie niet voldoende is om de kosten van het project te dekken, ontvangt de eigenaar een factuur voor het resterende bedrag.

premies spouwmuurisolatie

Hoeveel en welke manieren kan je een premie ontvangen in België?

Hier zijn drie manieren om spouwmuurisolatie premies te verkrijgen in België: via de overheid, je lokale gemeente, of je netwerkbeheerder. Hieronder volgt een beknopte beschrijving:

1. Via de (Vlaamse) overheid

Via de overheid kun je gebruikmaken van een groene lening. Je kunt tot maximaal tienduizend euro lenen, met een terugbetalingstermijn van zestig maanden. De rente is zeer laag en bij een laag inkomen kan zelfs rentevrij worden geleend.

2. Via de lokale gemeente

Sommige gemeenten in België verstrekken subsidies voor het isoleren van je woning. Deze subsidie kan bovenop andere premies worden aangevraagd, waardoor je investeringskosten aanzienlijk worden verlaagd.

3. Via netwerkbeheerders

Bepaalde netwerkbeheerders in België, zoals Infrax en Neandis, bieden premies aan. Hierdoor is het mogelijk om in sommige gevallen tot wel € 15 per vierkante meter terug te krijgen op je investeringskosten.

Dit maakt investeren in isolatie nog aantrekkelijker voor de premiezoeker.

Vind isolatiewerkers bij jou in de buurt

Premies voor verschillende soorten isolatievormen

Dakisolatie

Naast de premie spouwmuur kun je ook in aanmerking komen voor belastingvermindering bij dakisolatie aan de binnenkant.

Dit kan resulteren in een besparing tot wel 30% van de investeringskosten. Let wel op dat je aan specifieke voorwaarden moet voldoen.

Vloerisolatie

Naast de premie spouwmuur biedt de overheid ook financiële ondersteuning voor vloerisolatie. Ook hier geldt dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, dus zorg ervoor dat je dit van tevoren goed uitzoekt om van de regeling gebruik te kunnen maken.

premies spouwmuur isoleren

Bespaartips buiten de subsidie en premie

Subsidies voor spouwmuurisolatie zijn bedoeld om deze vorm van isolatie betaalbaar te houden voor een breed publiek.

Hoewel spouwmuurisolatie met premies op het eerste gezicht voordelig lijkt, is het niet voor iedereen financieel haalbaar.

Als zelfs met subsidies de investering nog niet binnen bereik ligt, kunnen de volgende besparingstips van pas komen:

 1. Samen investeren met buren: overweeg om samen met je buren te investeren in spouwmuurisolatie. Dit kan resulteren in een kwantumkorting, waardoor de totale kosten voor beide partijen aanzienlijk dalen zonder in te boeten op kwaliteit of isolatiewaarde.
 2. Kies de juiste isolatievorm: er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Raadpleeg een specialist om te bepalen welk materiaal de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt in jouw situatie. Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor je spouwmuurisolatie.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Ook interessant voor jou:

Hoe vaak kan ik een premie aanvragen? 

Voor spouwmuurisolatie kun je in principe één keer een premie aanvragen per woning of wooneenheid. Let op dat eerdere aanvragen mogelijk invloed kunnen hebben op de beschikbaarheid van nieuwe premies.

Is spouwmuurisolatie ook rendabel zonder premies in 2024?

Ja, spouwmuurisolatie blijft een rendabele investering, zelfs zonder premies. Het helpt energie te besparen en verhoogt het comfort in je woning.

Hoeveel premie krijg je voor gevelisolatie?

De EPC-labelpremie, variërend van € 2.500 tot € 5.000, is sinds 2021 beschikbaar voor muurisolatie en andere energiebesparende maatregelen.

Hoe werkt dit systeem? Je komt in aanmerking voor deze premie wanneer je na je energetische renovatie een hoger energielabel behaalt op je EPC-attest in vergelijking met voor de renovatie.

Welke premies geeft Fluvius?

Fluvius biedt de volgende premies:

 1. Premie voor isolatie.
 2. Premie voor hernieuwbare energie.
 3. Premie bij meerdere investeringen (isolatie en/of hernieuwbare energie).
 4. Extra premies voor beschermde afnemers of voor verhuurders met kwetsbare huurders.
 5. E-peilpremie voor nieuwbouw.

Bestaat er een premie voor hoogrendementsglas laten plaatsen?

Er bestaat geen aparte premie meer voor hoogrendementsglas. Deze premie is stopgezet en is nu opgenomen in de Mijn VerbouwPremie voor ramen en deuren sinds 1 juli 2022.

isolatiepremie aanvragen

Op zoek naar premies in verband met isolatie? Raadpleeg specialisten in je buurt, ontvang offertes en bespaar kosten

Ben je op zoek naar gerichte informatie over isolatiepremies en hoe je kosten kunt besparen op je isolatieproject? Neem dan contact op met gespecialiseerde vakmensen in jouw omgeving.

Door vrijblijvende offertes te ontvangen, kun je de eerste stappen zetten naar een energiezuinigere woning, terwijl je profiteert van eventuele financiële voordelen.

Maak zo snel mogelijk gebruik van deze waardevolle bronnen en investeer in een comfortabele en duurzame leefomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.