Rotswol, steenwol of glaswol: welke soort minerale wol isoleert het beste? 

Welke minerale wol kies je nu best: rotswol, steenwol of glaswol? In dit artikel vergelijken we de materialen op basis van de isolatiewaarde, prijs, duurzaamheid, toepassingen, geluidsisolatie en thermische isolatie. Zo krijg je vat op de verschillen en overeenkomsten. Wil je liever advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten

Het verschil tussen rotswol, steenwol en glaswol 

Rotswol en steenwol zijn synoniemen: ze duiden allebei op de minerale wol die uit gesmolten basalt (vulkanisch gesteente) bestaat. Glaswol daarentegen is opgebouwd uit glasvezels (gerecycleerde glasscherven), aangevuld met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen.

Het verschil tussen rotswol en glaswol zit in de flexibiliteit, de vochtbestendigheid en de brandbestendigheid. Glaswol is licht en flexibel, wat voor een makkelijk verwerkingsproces zorgt. Rotswol of steenwol is iets stugger om te verwerken, maar heeft wel een betere vochtbestendigheid en brandvastheid dan glaswol.

De twee isolatiematerialen hebben elk hun eigen specifieke isolatietoepassingen. Glaswol kan door zijn flexibiliteit makkelijk tussen de spanten van dakgebinten geplaatst worden. Rotswol is dan weer ideaal als spouwmuurisolatie.

Omdat de productie van rotswol complexer en intensiever is, heeft het een hogere kostprijs dan glaswol. Maar glaswol veroorzaakt wel irritatie aan de huid en ogen. Het is daarom belangrijk om tijdens de plaatsing beschermende kledij en een masker te dragen.

rotswol steenwol of glaswol

Enkele overeenkomsten 

Rotswol en glaswol hebben ook heel wat kenmerken gemeen:

 • Ze zijn allebei brandwerend.
 • Ze zijn waterafstotend.
 • Ze zijn niet gevoelig voor schimmelvorming.
 • Ze zetten niet uit.
 • Ze krimpen niet.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is beter: rotswol of glaswol kopen? 

Minerale wol is een uitstekend isolatiemateriaal: het heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en de installatie verloopt snel en eenvoudig.

Ook op vlak van thermische en akoestische isolatie leveren steenwol en glaswol goede resultaten op. Maar welke soort minerale wol kies je nu best?

Hieronder vergelijken we rotswol en glaswol op vlak van isolatiewaarde, prijs, duurzaamheid, toepassingen, geluidsisolatie en thermische isolatie.

Zo kan dit overzicht je helpen de juiste keuze te maken.

1. Isolatiewaarde 

Glaswol en steenwol hebben allebei een lambda-waarde die tussen de 0,032 en 0,040 W/mK ligt. Dit maakt dat beide materialen uitstekende isolerende eigenschappen hebben.

Over het algemeen geldt toch dat glaswol net iets beter isoleert dan rotswol: een glaswol isolatielaag met een dikte van 10 centimeter heeft een hogere Rd-waarde dan een laag steenwol van 10 centimeter.

2. Prijs 

Steenwol is duurder dan glaswol (ongeveer 10%). Dit ligt aan het productieproces: voor de vervaardiging van rotswol zijn er meer grondstoffen vereist.

Bijkomende factoren die de prijs van steenwol en glaswol beïnvloeden zijn dikte, afwerking en vorm. De twee soorten minerale wol zijn zowel in isolatieplaten als -dekens beschikbaar. Glaswol vind je bovendien in de vorm van kale isolatierollen (zonder een spijkerflensdeken).

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen voor glas- en steenwol per uitvoering weer.

Soort minerale wolUitvoering Richtprijs per m² (inclusief btw en exclusief plaatsing) 
Glaswol Isolatierollen 2 euro tot 15 euro 
 Isolatieplaten1,50 euro tot 50 euro 
 Spijkerflensdekens 3 euro tot 25 euro 
Steenwol of rotswol Isolatieplaten 2 euro tot 50 euro 
 Spijkerflensdekens 6 euro tot 30 euro 

Steek je graag de handen uit de mouwen? Dan kan je zeker zelf de isolatiewerken uitvoeren wanneer het gaat om de isolatie van oppervlaktes die makkelijk te bereiken zijn. Je kunt zowel isolatierollen, isolatieplaten als spijkerflensdekens gebruiken.

Zijn de oppervlaktes moeilijker te bereiken of laat je de isolatiewerken liever aan deskundigen over? Het laten plaatsen van glaswol door een specialist kost gemiddeld 20 euro per m2 (inclusief btw). Bij steenwol beginnen de prijzen vanaf 35 euro per m2 (inclusief btw).

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere professionals die je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen opsturen. Een specialist verzekert een correcte, veilige en kwaliteitsvolle plaatsing.

Let op: Bij moeilijk bereikbare oppervlaktes is het mogelijk dat rotswol of glaswol geen geschikte isolatiematerialen zijn. Alternatieve en efficiëntere isolatiematerialen met een vergelijkbare isolatiewaarde (of hoger) zijn een goede oplossing. Denk bijvoorbeeld aan inblaas- of spuitisolatie. Opnieuw vraag je hier best advies aan een specialist: hij bekijkt jouw situatie en gaat daarna met het juiste isolatiemateriaal aan de slag. 

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

3. Duurzaamheid en ecologie 

Zowel steenwol als glaswol bestaan uit gerecycleerde grondstoffen. Glaswol is opgebouwd uit zand en kalk (onuitputtelijke grondstoffen) en gerecycleerd afvalglas. Daarom is het ecologisch, makkelijk te recycleren en zo goed als niet onderhevig aan prijsschommelingen. Steenwol bestaat uit ballast: een vulkanisch en onuitputtelijk gesteente. 

Beide soorten minerale wol hebben bovendien een lange levensduur, wat betekent dat ze ook goed scoren op vlak van duurzaamheid.

binnenmuurisolatie minerale wol

4. Toepassingen 

De verschillen tussen glaswol en steenwol zorgen ervoor dat ze elk hun eigen toepassingen hebben.

Glaswol is erg geschikt voor de volgende isolatietoepassingen:

 • Dakisolatie. Je kan het lichte en flexibele materiaal eenvoudig en snel tussen dakgebintes installeren en in kleine hoekjes plaatsen.
 • Isoleren tussen de profielen van scheidings- of voorzetwanden. Bovendien zorgen de akoestisch isolerende eigenschappen ervoor dat glaswol in staat is weergalm en lawaai efficiënt te dempen.
 • Thermische en akoestische isolatie van hellende daken, houten vloeren en binnenmuren.

Rotswol is een goed isolatiemateriaal in de volgende toepassingen

 • Spouwmuurisolatie. De goede vochtbestendigheid van steenwol maakt het een uitstekende isolatie voor spouwmuren. Het is namelijk een ademend en dampopen materiaal: het houdt geen vocht vast. Zo behoudt het zijn isolerende eigenschappen in vochtige omstandigheden. Het vocht kan namelijk beter circuleren en verdampen.
 • Isolatie van verwarmingskanalen. De brandwerende eigenschappen van rotswol zorgen ervoor dat het bijvoorbeeld ook geschikt is voor de technische isolatie van luchtkanalen, leidingen, doorvoeringen en constructies.
 • Vloerisolatie. De dikte en stevigheid van rotswol zorgen voor een degelijke isolatie van vloeren.
 • Dakisolatie.

5. Geluidsisolatie 

Glas- en steenwol zijn zachte materialen met een open structuur. Dit zorgt ervoor dat ze beter geluid kunnen absorberen dan harde isolatiematerialen zoals PIR of EPS.

Zowel glaswol als steenwol dempen bijgevolg geluid, maar over het algemeen heeft rotswol betere geluidsisolerende eigenschappen dan glaswol.

6. Thermische isolatie 

Glaswol en rotswol hebben vergelijkbare thermisch isolerende eigenschappen. De lambda-waarde (warmtegeleiding) ligt bij beiden tussen de 0,032 en 0,040 W/mK. Hoe lager deze waarde ligt, hoe beter: er gaat dan immers minder warmte verloren.

In de meeste gevallen isoleert glaswol een tikkeltje beter dan steenwol. Dit is zeker niet altijd het geval: in het grote aanbod van isolatierollen en -platen vind je ook bepaalde steenwol materialen die beter isoleren dan glaswol. Controleer altijd de isolatiewaarde wanneer je minerale wol aankoopt.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Kies ik best rotswol of glaswol? 

De keuze hangt vooral af van je situatie. Heb je een beperkt budget? Dan kan je kiezen voor glaswol: vaak is het 10% goedkoper dan steenwol. Daarnaast is glaswol ook lichter en flexibeler waardoor het makkelijker tussen dakspanten geklemd kan worden.

Steenwol heeft daarentegen een betere akoestische isolatie dan glaswol en kan hogere temperaturen aan.

specialist snijdt minerale wol

Is steenwol of glaswol meer brandwerend? 

Steenwol of rotswol is brandwerender dan glaswol. De dampopen structuur laat het opgenomen vocht goed circuleren. Hierdoor droogt het materiaal sneller uit. Tot slot vat steenwol niet snel vuur omdat het samengesteld is op basis van gesmolten gesteenten.

Ook interessant voor jou:

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere isolatiespecialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op. Zo kan je meerdere tarieven met elkaar vergelijken en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.