EPS parels: prijs, isolatiewaarde en toepassingen
Bij spouwmuurisolatie kunnen tal van verschillende isolatiematerialen gebruikt worden, zoals EPS parels. Het isolatiemateriaal is goedkoop en de plaatsing neemt maar één à twee dagen in beslag. Bovendien zijn de parels dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen in huis enorm verkleint.
Hoeveel kosten eps-parels?
Isolatiemateriaal | Richtprijs |
---|---|
EPS-parels | 17-25 euro/m² |
PUR-schuim | +- 20 euro/m² |
Glaswol | 15-20 euro/m² |
Steenwol | 8 euro/m² |
Voor isolatie met EPS parels moet je rekenen op een kostprijs van 17-25 euro/m². De precieze prijs hangt deels af van de isolerende kwaliteit van de EPS parels. Zo zal je voor korrels met een lagere lambdawaarde meer betalen. De lambdawaarde is een graadmeter voor hoe goed een bepaald materiaal isoleert. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het isoleert.
Ook de breedte van je spouw heeft een invloed op het uiteindelijke factuurbedrag. De meeste spouwen zijn tussen de 5 à 7 centimeter breed. Je spouw moet ook een minimale breedte hebben van 5 cm om ze überhaupt te kunnen isoleren. Is de spouw breder dan gemiddeld, dan loopt de materiaalkost uiteraard op.
Ook de bereikbaarheid van je gevel speelt een rol. Zo rekent een installateur een meerkost aan als hij een hoogtewerker moet inzetten. Daarnaast kan ook de aanwezigheid van rolluiken van belang zijn.
Als er een opening is tussen de gevel en de rolluikkast, moet die eerst opgevuld worden. Anders kunnen de EPS parels via de opening weer naar buiten stromen.
De uiteindelijke prijs van je spouwmuurisolatie kan trouwens nog zakken. Van je netbeheerder krijg je immers een premie.
Wat zijn polystyreen parels?
EPS parels zijn kunststofkorrels uit geëxpandeerd polystyreen, in de volksmond beter bekend als piepschuim of isomo. De parels worden samen met een soort lijm in de spouw gespoten om de korrels samen te houden.
Terwijl men de parels in de spouw blaast, worden ze verhit met stoom. Daarop zetten de korrels uit en ontstaat er binnenin een holle ruimte gevuld met lucht. De parels bestaan maar voor 2% uit polystyreenmassa, de rest is stilstaande lucht.
Dat maakt EPS parels zeer licht en, aangezien stilstaande lucht een goede isolator is, ideaal als isolatiemateriaal voor spouwmuren.
Net doordat de stilstaande lucht niet uit de korrels kan ontsnappen, verliest EPS nauwelijks iets van haar isolatiewaarde over de jaren heen.
In vaste vorm, als isolatieplaten, kan isomo ook gebruikt worden als dakisolatie.
Waarom kiezen voor eps-parels?
EPS parels zijn een populair materiaal voor de na-isolatie van spouwmuren. Ze hebben een goede isolatiewaarde, al kan er verschil zijn in kwaliteit. Zo isoleren zwarte EPS-parels beter dan witte.
Daarnaast verloopt de plaatsing zeer snel en vlot. De klus is vaak al in één dag geklaard, zonder enig restafval.
De installateur boort op regelmatige afstand in de gevel gaatjes, waarlangs het piepschuim wordt ingeblazen. Nadien worden de gaten weer netjes gedicht.
Bovendien is isomo dampdoorlatend en vocht- en schimmelbestendig. Dat verkleint de kans op latere vochtproblemen in huis.
De korrels zijn bovendien niet schadelijk voor gezondheid of milieu en kunnen voor 100% gerecycleerd worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PUR schuim, ontstaat er geen geurhinder bij de plaatsing.
Isoleer je woning met EPS-parels
Isolatiewaarde eps-parels
Isolatiemateriaal | Isolatiewaarde |
---|---|
EPS-parels | 0,033 – 0,042 W/mK |
PUR-schuim | 0,023 – 0,028 W/mK |
Glaswol | 0,031 – 0,044 W/mK |
De lambdawaarde drukt de waarde van elk isolatiemateriaal aan. Hoe lager deze waarde ligt, hoe beter het materiaal isoleert. Met een lambdawaarde liggend tussen de 0,033 – 0,042 W/mK zit je met eps-parels redelijk goed. Het isolatiemateriaal isoleert beter dan bv. glaswol, maar ligt nog iets hoger dan PUR-schuim.
Een belangrijk aandachtspunt bij eps-korrels, is dat dat deze op lange termijn hun isolerend vermogen blijven behouden. Bovendien dien je er ook rekening mee te houden dat er verschillende soorten EPS-parels (HR, HR+ en HR++)bestaan, die elk over een andere isolatiewaarde beschikken.
Nadelen eps-parels
Een nadeel van EPS is wel dat, doordat de korrels geen volledig aaneengesloten massa vormen, hier en daar een kier onopgevuld kan blijven.
Ook is isomo minder geschikt als geluidsisolatie. Woon je aan een drukke straat en wil je zeker zijn dat er geen storend lawaai in huis doordringt, dan kies je beter voor glaswol.
Waarvoor worden eps-parels gebruikt?
EPS isolatie kan voor diverse toepassingen gebruikt worden, gaande van dakisolatie tot muurisolatie. Eps-parels worden daarentegen gebruikt voor het na-isoleren van de spouwmuur. De parels kunnen dan via kleine gaatjes in je buitenmuur makkelijk in de spouw ingespoten worden.
Bij het isoleren van de spouwmuur gaat de isolatiespecialist gewoonlijk als volgt te werk:
- In een eerste fase controleert de specialist de staat van de gevel. Het is belangrijk dat de gevel geen al te grote vormen van schade vertoont, wil je voorkomen dat het isolatiemateriaal uit de spouw lekt. Ook controleert de isolatiespecialist dat er in de spouw geen al te grote ophoping van vuil is die koudebruggen kan veroorzaken.
- Vervolgens controleert de isolatiespecialist over welke type gevel je beschikt. Vorstgevoelige gevels (zoals bv. geglazuurde stenen) zijn niet ideaal.
- Tenslotte dient de breedte van de spouw gecontroleerd te worden. Voor een efficiënte isolatie dient de spouw minimum 5 cm breed te zijn.
Wil je je woning isoleren met eps-parels?
Spouwmuurisolatie met EPS-parels is een veelgekozen isolatiemethode. Je betaalt een redelijke prijs voor een isolatie die op lange termijn rendeert.