EPS parels: kosten, voordelen en stappenplan

EPS parels is een uitstekend isolatiemateriaal omwille van zijn isolatiewaarde en vochtwerendheid. Het kent een grote toepassing in spouwmuren. In dit artikel bespreken we onder andere de kosten, soorten en toepassingen van EPS-parels. Aan het einde geven we bovendien een stappenplan mee. Zo kan je eventueel zelf met EPS-parels isoleren. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere isolatiespecialisten

Wat zijn EPS-parels nu precies?

EPS-parels zijn kleine, lichte bolletjes gemaakt van uitgezet polystyreen. Bij verhitting smelten de bolletjes en vormen ze een vloeibare massa. Vervolgens kan het mengsel in verschillende vormen gegoten worden.

Na afkoeling behoudt het materiaal zijn vorm en eigenschappen. Dit proces kan je herhalen zonder de werking te verminderen. Met andere woorden: het materiaal kan talloze keren herbruikt worden.

Grijze EPS-parels.

Is er een verschil tussen parels en korrels?

Vaak worden EPS-parels ook korrels genoemd. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide verschijningsvormen.

EPS-isolatieparels worden voornamelijk geproduceerd uit aardolie. EPS-isolatiekorrels daarentegen hebben een samenstelling op basis van vulkanisch glas.

Isolatiekorrels zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Vaak gaat de voorkeur echter uit naar isolatieparels, omdat deze een betere isolatiewaarde hebben.

Wat kost spouwmuurisolatie met EPS parels?

De prijs van spouwmuurisolatie met EPS-parels is van meerdere factoren afhankelijk:

  • De oppervlakte.
  • De spouwdikte.
  • De bereikbaarheid.
  • De arbeidskosten (indien je een vakman inschakelt).

Over het algemeen betaal je een richtprijs die tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter ligt.

Gemiddelde terugverdientijd

Een spouwmuurisolatie vermindert je jaarlijkse energierekening tot wel 25%. De investering betaalt na verloop van tijd terug. De duur hangt echter van meerdere factoren af:

  • De hoeveelheid isolatie. Hoe meer gedeeltes je van je huis isoleert, hoe groter de totale besparing zal zijn.
  • Het type isolatiemateriaal en de dikte van de spouw.
  • Het type verwarming. Heb je een verwarming op gas of elektriciteit?
  • Het klimaat. Op warme dagen heeft de isolatie minder impact. Mensen stoken namelijk in de winter.
  • De kwaliteit van de isolatie. Een kwalitatieve isolatie doet je meer besparen. Het is verstandig om de installatie aan een specialist over te laten. Vraag offertes aan en vergelijk verschillende deskundigen. Zo vind je snel en eenvoudig de voordeligste optie voor jouw situatie.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Hoeveel en welke soorten HR ++ EPS parels bestaan er in België?

In België zijn er vier verschillende soorten HR ++ EPS parels verkrijgbaar. Hieronder bespreken we de voordelen, nadelen en de lambda-waarde van elke soort.

HR++ Termoparels

Sinds 1976 produceert Termokomfort EPS-parels. De HR++ parels zijn de derde generatie Termoparels. Dankzij de toevoeging van speciale grafietparels, hebben ze een buitengewoon hoge isolatiewaarde bij na-isolatie. Zelfs bij smalle spouwbreedtes behalen ze uitstekende resultaten.

De HR++ Termoparels zijn vocht- en brandbestendig en zakken na verloop van tijd niet in.

Wat is de Lambda waarde?

  • De lambda-waarde is 0,033 W/mK.

Unipearls ++

Unipearls bestaan uit gesloten geëxpandeerd polystyreen. Ze onderscheiden zich van de traditionele HR++ parels door hun milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en isolatiewaarde. De parels hebben bij spouwmuurisolatie een goede balans tussen vochtopname en warmtegeleiding.

Een specialist bevestigt Unipearls met een ecologische lijm. Na opdroging is de isolatieplaat in de spouwmuur stevig en flexibel.

Wat is de Lambda waarde?

  • De lambda-waarde is 0,033 W/mK.

Neopixels Premium HR

Neopixels Premium HR hebben een samenstelling op basis van Neopor van BASF. Door hun hoge isolatiewaarde en goed passende vormgeving onderscheiden ze zich van andere isolatieparels.

Aan de hand van speciale lijm zijn de Neopixels in de spouw stevig met elkaar verbonden. Na verloop van tijd verschuiven ze niet en zakken ze bovendien niet in.

Wat is de Lambda waarde?

  • De lambda-waarde is 0,034 W/mK.

Lambda Reduction System

De Belgische fabrikant IsoPearls produceert hoogwaardige EPS-parels met het Lambda Reduction System. Deze parels zijn de perfecte oplossing voor spouwmuren van 6 centimeter breed.

Om de spouwmuur na te isoleren, blaast een deskundige de parels met een milieuvriendelijk bindmiddel in de spouw. Vervolgens stappelen ze zich in de spouwmuur op en vullen ze de totale oppervlakte. Als het bindmiddel is opgedroogd, vormen de bolletjes gezamenlijk een isolatieplaat.

Wat is de Lambda waarde?

De lambda-waarde is 0,033 W/mK.

Grijze EPS-parels

Meerwaarde van EPS parels

EPS parels zijn een van de meest gebruikte materialen om een spouwmuur te isoleren. Hieronder geven we een handig overzicht van zowel de voor- als nadelen van EPS-parels.

Alle voordelen van EPS op een rijtje

  • Milieuvriendelijk: EPS is een milieuvriendelijk materiaal. Het is recycleerbaar en kan bovendien probleemloos hergebruikt worden.
  • Vochtbestendig: de gesloten celstructuur van EPS zorgt ervoor dat het vochtbestendig is. De parels zijn daarom een goede isolator voor buitenmuren.
  • Isolatiewaarde: EPS heeft een hoog thermisch isolatievermogen. Het materiaal houdt de warmte lang vast en is daarom goed geschikt voor koude klimaten.
  • Brandveiligheid: EPS-parels kunnen gemakkelijk met brandvertragende middelen gecombineerd worden. Zo profiteer je ook van een brandwerende werking.

Wat zijn de nadelen van EPS?

  • Kwetsbaar voor mechanische schade: een te hoge druk beschadigt de EPS-parels. Zo neemt de isolatiewaarde af. Zorg daarom voor een kwalitatieve installatie en voorzie het bovendien van een beschermende afdekking. Vermijd een te zware belasting.
  • Geluidsabsorptie: een nadeel van EPS is dat het in tegenstelling tot andere isolatiematerialen een slechtere geluidsabsorberende werking heeft. Als een sterke geluidsabsorptie voor jou een must is, kies je beter voor minerale wol.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Wat zijn de toepassingen van EPS isolatieparels?

EPS-isolatieparels zijn in veel uitvoeringen beschikbaar. Dit maakt dat ze in verschillende toepassingen voorkomen:

1. Spouwmuurisolatie

De isolatieparels kunnen via kleine boorgaten in de spouwmuur geblazen worden. Een deskundige gebruikt hiervoor een speciale inblaasmachine.

2. Dakisolatie

Met isolatieparels kun je ook de buitenzijde van een dak isoleren. Wil je de binnenzijde van je dak isoleren? Dan kies je beter voor een ander materiaal.

3. Bodemisolatie

Isolatieparels kunnen tot slot de bodem van een kruipkelder isoleren. Zorg dat er voldoende ruimte is om een goede isolatielaag aan te kunnen brengen.

Een isolatiespecialist blaast EPS-parels in de spouwmuur

Hoe EPS parels zelf aanbrengen? [Stappenplan]

Om kosten te besparen, is het mogelijk om zelf EPS-parels te installeren. Aan de hand van dit stappenplan kan je zelf voor de isolatiewerken zorgen.

Stap 1: voorbereiding

Zorg dat de ruimte schoon en vochtvrij is. Draag beschermende kledij samen met handschoenen, een veiligheidsbril en een mondmasker. Het is bovendien verstandig een raam te openen zodat de zwevende stofdeeltjes zoveel mogelijk naar buiten gaan.

Stap 2: bereken de hoeveelheid

Meet de ruimte af en bereken op basis van de afmetingen hoeveel parels je nodig hebt.

Stap 3: plaats de parels

Vul de ruimte gelijkmatig met parels op. Als het om een spouwmuur gaat, blaas je de parels via kleine openingen in de muren naar binnen. Vervolgens breng je een afwerkingslaag aan om de geïsoleerde ruimte te beschermen. Tot slot maak je de opening in de muren dicht.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe weet ik of mijn spouwmuur geschikt is voor EPS parels?

Het is belangrijk dat je spouwmuur aan onderstaande voorwaarden voldoet. Anders is een isolatie met EPS-parels niet mogelijk.

  • Staat van gevel: zorg ervoor dat je gevel in een goede staat is. Barsten, scheuren en andere beschadigingen moeten eerst hersteld worden. Doe je dit niet, dan kunnen vocht en wind het isolatiemateriaal gemakkelijk aantasten.
  • Gevelbekleding: voorzie de gevel van dampwerende bekleding bij spouwmuurisolatie. Dit helpt om vorstschade te voorkomen.
  • Spouwbreedte: de breedte van de spouw moet minimaal 3 centimeter zijn.
  • Vervuilde ruimte: de ruimte moet schoon en leeg zijn. Anders kan het isolatiemateriaal niet gelijkmatig over de ruimte verdeeld worden.
Witte EPS-parels

Ook interessant voor jou:

Wat is de isolatiewaarde van EPS parels?

De lambda-waarde van EPS-parels ligt doorgaans tussen de 0,033 en 0,042 W/mK.

Hoe lang gaan EPS parels mee?

De duurzaamheid hangt af van de volgende factoren:

  • De kwaliteit van het materiaal.
  • Het klimaat.
  • De kwaliteit van de installatie.

Wat zijn de beste EPS parels?

Welke EPS-parels voor jou het beste zijn, hangt niet alleen af van de kwaliteit van de plaatsing, maar ook de toepassing.

Daarom is het belangrijk een isolatiespecialist te contacteren: hij of zij geeft je advies op maat en garandeert een degelijke installatie. Gratis offertes aanvragen kan eenvoudig via ons offerteformulier.

Bijkomende info of advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Door onderstaand formulier in te vullen, kom je in contact met meerdere isolatiespecialisten. Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes op met adviezen en prijsvoorstellen op maat.

Zo kan je meerdere aanbevelingen en tarieven vergelijken en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. De kennis en ervaring van een isolatiedeskundige zorgen er bovendien voor dat jouw isolatieproject veilig en correct wordt uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.