EPS parels

EPS parels: waarom er geen schaarste is in de spouwmuurisolatie

EPS parels
Isolatieproducenten zoals Recticel verwachten dat het tekort aan isolatiemateriaal de hele zomer zal aanslepen. Gelukkig heeft de schaarste geen enkele impact op spouwmuurisolatie. Daar gebruikt men namelijk andere materialen, zoals EPS parels. Het isolatiemateriaal is goedkoop en de plaatsing neemt maar één à twee dagen in beslag. Bovendien zijn de parels dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen in huis enorm verkleint.

Wat zijn EPS parels?

EPS parels zijn kunststofkorrels uit geëxpandeerd polystyreen, in de volksmond beter bekend als piepschuim of isomo. De parels worden samen met een soort lijm in de spouw gespoten om de korrels samen te houden. Terwijl men de parels in de spouw blaast, worden ze verhit met stoom. Daarop zetten de korrels uit en ontstaat er binnenin een holle ruimte gevuld met lucht. De parels bestaan maar voor 2% uit polystyreenmassa, de rest is stilstaande lucht.

Dat maakt EPS parels zeer licht en, aangezien stilstaande lucht een goede isolator is, ideaal als isolatiemateriaal voor spouwmuren. Net doordat de stilstaande lucht niet uit de korrels kan ontsnappen, verliest EPS nauwelijks iets van haar isolatiewaarde over de jaren heen. In vaste vorm, als isolatieplaten, kan isomo ook gebruikt worden als dak- of zoldervloerisolatie.

 EPS parels
Richtprijs17-25 euro/m²
Isolatiewaarde0,033 tot 0,042 W/mK (degelijk tot goed)
GeluidsisolatieSlecht
BrandveiligheidBrandvertragend
VochtgedragDampdoorlatend
ToepassingSpouwmuurisolatie

Waarvoor worden EPS parels gebruikt?

EPS parels zijn een populair materiaal voor de na-isolatie van spouwmuren. Ze hebben een goede isolatiewaarde, al kan er verschil zijn in kwaliteit. Zo isoleren zwarte EPS-parels beter dan witte.

Daarnaast verloopt de plaatsing zeer snel en vlot. De klus is vaak al in één dag geklaard, zonder enig restafval. De installateur boort op regelmatige afstand in de gevel gaatjes, waarlangs het piepschuim wordt ingeblazen. Nadien worden de gaten weer netjes gedicht.

EPS parels inblazen
Het inblazen van de parels laat weinig tot geen sporen na.

Bovendien is isomo dampdoorlatend en vocht- en schimmelbestendig. Dat verkleint de kans op latere vochtproblemen in huis. De korrels zijn bovendien niet schadelijk voor gezondheid of milieu en kunnen voor 100% gerecycleerd worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PUR schuim, ontstaat er geen geurhinder bij de plaatsing.

Een nadeel van EPS parels is wel dat, doordat de korrels geen volledig aaneengesloten massa vormen, hier en daar een kier onopgevuld kan blijven. Ook is isomo minder geschikt als geluidsisolatie. Woon je aan een drukke straat en wil je zeker zijn dat er geen storend lawaai in huis doordringt, dan kies je beter voor glaswol.

Hoeveel kosten EPS parels?

Voor isolatie met EPS parels moet je rekenen op een kostprijs van 17-25 euro/m². De precieze prijs hangt deels af van de isolerende kwaliteit van de EPS parels. Zo zal je voor korrels met een lagere lambdawaarde meer betalen. De lambdawaarde is een graadmeter voor hoe goed een bepaald materiaal isoleert. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het isoleert.

Ook de breedte van je spouw heeft een invloed op het uiteindelijke factuurbedrag. De meeste spouwen zijn tussen de 5 à 7 centimeter breed. Je spouw moet ook een minimale breedte hebben van 5 cm om ze überhaupt te kunnen isoleren. Is de spouw breder dan gemiddeld, dan loopt de materiaalkost uiteraard op.

Witte EPS parels
Witte EPS parels zijn goedkoper dan de zwarte, maar hebben een lagere isolatiewaarde.

Ook de bereikbaarheid van je gevel speelt een rol. Zo rekent een installateur een meerkost aan als hij een hoogtewerker moet inzetten. Daarnaast kan ook de aanwezigheid van rolluiken van belang zijn. Als er een opening is tussen de gevel en de rolluikkast, moet die eerst opgevuld worden. Anders kunnen de EPS parels via de opening weer naar buiten stromen.

De uiteindelijke prijs van je spouwmuurisolatie kan trouwens nog zakken. Van je netbeheerder krijg je immers een premie. Laat je je spouwmuur dit jaar isoleren, dan krijg je 6 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Volgend jaar daalt de premie naar 5 euro/m².