Lambda waarde: welke lambda waarde is goed voor isolatie? 

Er bestaat heel wat vakjargon in de isolatiebranche. Denk maar aan de lambda waarde. Deze waarde is een van de belangrijkste begrippen wanneer het gaat over isolatie. De waarde laat zien in welke mate een materiaal warmte geleidt. Hoe hoger de lambda waarde, hoe minder goed het materiaal isoleert. De lambda waarde is sterk afhankelijk van het materiaal, maar ook zeker van de dikte van het materiaal. Ontdek in dit artikel welke lambda waarde nu juist goed is voor isolatie.

Ontvang gratis advies op maat

Wat zegt de lambda waarde over isolatie?

De lambda waarde, ofwel de warmtegeleidingscoëfficiënt, geeft de mate aan van warmtegeleiding van een bepaald materiaal. Deze waarde wordt uitgedrukt met de Griekse letter λ.

De waarde geeft aan hoeveel Watt aan thermische energie er per meter dikte en per graad Kelvin temperatuurverschil door het materiaal gaat.

Hoe lager de warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe hoger de isolatiewaarde en dus hoe beter het materiaal isoleert. Hieruit kunnen we besluiten dat materialen die de warmte goed geleiden, slecht isoleren

lambda-waarde-vloerisolatie

Lambda waarde versus Rd waarde (warmteweerstand) 

Er bestaan nog heel wat termen wanneer het gaat over isolatie. Eentje daarvan is de Rd-waarde. Deze waarde duidt de warmteweerstand van een isolatiemateriaal aan en laat bovendien zien hoe goed een bepaald isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert.

Er is één groot verschil in vergelijking tot de warmtegeleidingscoëfficiënt: bij de Rd-waarde betekent een hogere waarde een beter isolatievermogen. Dat is het omgekeerde van de warmtegeleidingscoëfficiënt. Fabrikanten geven steeds de Rd-waarde aan.

Wil je deze waarde zelf berekenen? Dan heb je steeds de lambda waarde nodig. Je berekent het als volgt: de dikte van het materiaal / lambda waarde. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

De warmtegeleidingscoëfficiënt of lambda waarde van isolatiematerialen [Overzicht] 

Elk soort materiaal heeft een bepaald vermogen om warmte te geleiden en heeft dus ook een lambda waarde. Zo heeft goud, net zoals andere metalen, een zeer goede warmtegeleidingscoëfficiënt. Hieronder vind je de lambda-waarde per type isolatiemateriaal.

1. Vacuüm isolatie panelen (VIP)  

Vacuüm isolatie panelen bieden een zeer hoge waarde van 0,007 W/mk. Gebruik je dit type isolatie? Dan kan je een extreem dunne isolatiedikte gebruiken. 

2. Resolhardschuim    

Resolhardschuim is één van de beste isolerende materialen op de markt. Met een warmtegeleidingscoëfficiënt van wel 0,020 W/mk scoort de isolatie goed. Het schuim is gemaakt uit bakeliet en is enkel verkrijgbaar in hardschuimplaten. 

3. PUR of polyurethaanhardschuim    

PUR of polyurethaanhardschuim scoort ook zeer goed op vlak van isolatiewaarde. De waarde ligt tussen 0,022 en 0,028 W/mk.

4. PIR of polyisocyanuraathardschuim

PUR en PIR hebben ongeveer dezelfde warmtegeleidingscoëfficiënt. Maar toch niet helemaal hetzelfde: slechts 0,021 tot maximaal 0,027 W/mk.

5. EPS of geëxpandeerd polystyreen

EPS wordt veel gebruikt op de isolatiemarkt omdat de isolatiewaarde constant blijft. De waarde ligt hier tussen de 0,030 en 0,040 W/mk.   

6. XPS of geëxtrudeerd polystyreen    

Door gebruik te maken van XPS of geëxtrudeerd polystyreen isoleer je zeer goed. Het heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van tussen de 0,032 en 0,035 W/mk

7. Glaswol (minerale wol)   

Wat is nu de warmtegeleidingscoëfficiënt van glaswol (minerale wol)? Dat is tussen de 0,031 en 0,044 W/mk

8. Rotswol (minerale wol) 

Glaswol en rotswol kan je makkelijker vergelijken. Ze hebben namelijk juist dezelfde lage lambda waarde van tussen de 0,031 en 0,044 W/mk

9. Cellenglas 

De warmtegeleidingscoëfficiënt van cellenglas ligt iets hoger: tussen de 0,036 en 0,058 W/mk

10. Papiervlokken

Papiervlokken doen het een stuk beter. De warmtegeleidingscoëfficiënt van dat isolatiemateriaal ligt tussen de 0,035 en 0,04 W/mk

11. Kurk 

Het laatste isolatiemateriaal is kurk. Dit type isolatie heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt tussen de 0,038 en 0,04 W/mk

Stel je vragen aan specialisten?

Wat is een goede lambda waarde voor isolatie?

Wanneer je overweegt om een isolatieproject uit te voeren, is het belangrijk om een goede lambda waarde vast te stellen voor je isolatiemateriaal. Alle isolatiematerialen zijn goed wanneer de warmtegeleidingscoëfficiënt zich onder de 0,05 bevindt. 

dikte-isolatiemateriaal

Hoe bereken je de lambda waarde?

Helaas kan je de lambda waarde niet zelf berekenen. Hiervoor zijn speciale technische tests nodig die berekenen hoeveel energie (in Watt) er door 1 meter dik isolatiemateriaal gaat wanneer de temperatuur tussen de buitenzijdes verschilt met 1 graad Kelvin.

Wil je toch graag de warmtegeleidingscoëfficiënt berekenen voor een bepaald isolatiemateriaal? Neem dan gerust contact op met specialisten.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten  

Wil je meer weten over de warmtegeleidingscoëfficiënt van bepaalde isolatiematerialen? Of liever al plannen maken voor de installatie van isolatie? Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang jij tal van verschillende offertes van specialisten bij jou in de buurt. Kies je ervoor om de offertes te vergelijken? Dan scoor jij de beste deal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.