Hennep isolatie: prijs, voordelen en toepassingen

Hennep isolatie is een geweldige keuze als je milieuvriendelijk wil isoleren. Als je nieuwsgierig bent over dit natuurlijke materiaal kan je hier meer te weten komen over de prijs, de toepassingen en de voor- en nadelen van hennep isolatie.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Wat is hennep?

Hennep is gemaakt van de hennepplant. Deze plant heeft houtachtige vezels die omgevormd worden tot hennepwol.

Hennepwol is optimaal voor gebruik als milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het is flexibel en veerkrachtig waardoor het zich goed aanpast aan verschillende bouwvormen.

De hennepplant is bovendien eenvoudig te verbouwen en groeit op zowat elke bodem. Het groeit ook nog eens heel snel tot wel 4 meter hoog in ongeveer drie maanden.

Tot slot heeft hennep isolatie ook een CO2-neutrale productie. Dit houdt in dat het materiaal tijdens de productie evenveel CO2 opneemt als uitstoot en maakt het één van de meest duurzame isolatiematerialen op de markt.

Hennepwol

Prijs hennep isolatie 2024

De prijs van hennep isolatie is afhankelijk van de dikte van het materiaal en het installatiebedrijf. We raden daarom altijd aan om eerst verschillende prijsoffertes te vergelijken met elkaar.

De gemiddelde prijs van hennep isolatieplaten met een afmeting van 120 cm x 60 cm x 100 mm is 15 tot € 20 per m2.

Is hennep isolatie duur?

Hennep isolatie is iets duurder dan andere (natuurlijke) isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol, maar wel duurzamer.

Het is daarom een investering die op langere termijn loont, aangezien het efficiënt isoleert en lang mee gaat.

Hennep isolatie kopen

Hennep isolatie vind je in gespecialiseerde winkels voor duurzame bouwmaterialen. 

Het is nog steeds een relatief nieuw materiaal met een kleinere vraag dan bijvoorbeeld glas- of rotswol. De verwachting is wel dat het in de toekomst deel uitmaakt van het standaardassortiment van grote bouwmarkten.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Het is altijd belangrijk om de voor- en nadelen van een isolatiemateriaal tegen elkaar op te wegen. Hier sommen we ze even op:

Voordelen

  • Hennep is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. Het is ook volledig recycleerbaar.
  • Het is niet irriterend voor de longen of de huid en je hebt daardoor geen beschermende kleding nodig tijdens de installatie.
  • Het bevat geen schadelijke stoffen.
  • Het is een vochtregulerend materiaal dat bestand is tegen schimmels en bacteriën. In sommige gevallen wordt voor de bestrijding van schimmels boorzout toegevoegd.
  • Het heeft een goede fase-verschuiving. Deze verschuiving (waarde uitgedrukt in uren) toont aan hoe lang stralingswarmte van de zon, vloer, wand, plafond of verwarming erover doet om door de isolatielaag te komen.
  • Hennep isolatie is geurvrij.
  • Hennep isolatie zorgt voor zowel akoestische als thermische isolatie.
  • Hennep is duurzaam. Er wordt tijdens de productie van hennep weinig energie verbruikt en de verbouwing gebeurt zonder bestrijdingsmiddelen. Dit komt omdat de hennepplant zelf heel sterk is en niet gevoelig is voor ziektes of plagen.

Nadelen

  • Hennep isolatie is niet geschikt voor heel vochtige ruimtes zoals de kelder, kruipruimte of badkamer. Een teveel aan vocht vermindert namelijk de isolerende eigenschappen van hennep. Eventueel kan dit verholpen worden met een dampscherm.
  • Hennep is stug en kan lastig zijn om zelf te installeren. Je hebt speciaal gereedschap nodig en we raden dan ook aan om beroep te doen op een isolatiespecialist.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Hoe wordt hennep isolatiemateriaal gemaakt? [Productie]

Hennep is afkomstig van de hennepplant. De houtachtige vezels in de bast van deze plant zijn heel sterk, flexibel en licht in gewicht.

Bovendien groeien ze in ongeveer drie maanden tijd tot wel 4 meter hoog en dat zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Na het oogsten van hennepvezels worden ze omgezet tot wol en verwerkt tot isolatieplaten of -dekens. De korte vezels worden meestal voorzien van extra steunvezels uit polyester, zetmeel of maïsmeel.

Specialist gebruikt hennepwol

Eigenschappen van hennepvezelisolatie

Hennepwol is zowel verkrijgbaar in de vorm van isolatiedekens als -platen

Beide zijn eenvoudig om op maat te snijden en te installeren. De platen zijn doorgaans beschikbaar in diktes van 3 tot 19 cm en de dekens in diktes van 3 tot 8 cm.

Hennep isolatieplaten hebben ook een stijve structuur waardoor ze goed op elkaar aansluiten en koudebruggen geen kans maken. Ze bieden tevens akoestische en thermische isolatie.

Af en toe wordt er tijdens de productie van de platen ook maïsmeel of polyester aan het materiaal toegevoegd voor bijkomende versterking.

De isolerende eigenschappen van hennep zijn als volgt:

  • Warmteopslagcapaciteit: 1600 – 2350 J/kgK.
  • Volumemassa: 30 – 42 kg/m3.
  • Diffusieweerstand: 1 – 10.
  • Lamdawaarde: 0,038 W/mK.

Wat is de brandklasse van hennep?

De brandklasse van hennep is E op een schaal van A (niet brandbaar) tot F (zeer brandbaar).

Hennep wordt op verschillende manieren brandwerend gemaakt. Sommige fabrikanten voegen ammoniumfosfaat toe, terwijl andere kiezen voor soda.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat zijn de toepassingen van hennep isolatie?

Hennep isolatie wordt meestal toegepast voor thermische en akoestische isolering van hellende daken, houten vloeren, plafonds, muren en gevels.

Hier leggen we de drie meest voorkomende toepassingen in meer detail uit:

Dakisolatie

Hennepvezels zijn heel geschikt voor de isolatie van (hellende) daken. De stijve structuur van hennep isolatieplaten zorgt voor een luchtdichte aansluiting waardoor koudebruggen niet kunnen ontstaan. Het is eenvoudig te installeren waardoor je bespaart op arbeidskosten.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is ook heel goed te verwezenlijken met hennepisolatie. Voornamelijk hennepisolatiedekens worden hiervoor snel en eenvoudig aangebracht op een dampscherm.

Binnenmuren isoleren

Hennepvezels kunnen ook gebruikt worden voor de isolatie van binnenmuren. Dit is arbeidsintensiever, omdat het materiaal stevig bevestigd moet worden.

Een vakman kan hiervoor een extra voorzetwand plaatsen of de spouwmuur opvullen.

Hennep gebruiken als isolatiemateriaal

Meer info nodig over hennep isolatie? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang advies op maat

Wil je op maat gemaakt advies over hennep isolatie of heb je graag nog wat meer uitleg in het algemeen? Dan kan je hier vrijblijvend en gratis informatie aanvragen bij specialisten in jouw buurt.

Zij stellen niet alleen een persoonlijke diagnose op van jouw renovatiewerken, maar geven ook vrijblijvend hun offertes door.

Op die manier kan je verschillende prijsoffertes met elkaar vergelijken en een doordachte keuze maken die aan jouw wensen en budget voldoet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.